Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетен салон на изкуствата - ПРОГРАМА

| обновено на 15.03.18 в 14:11

13 събития са включени в първото издание на Пролетния салон на изкуствата, предназначен за любители на музиката, литературата, живописта и народния танц. Събитието се провежда под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних и с благословията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Инициативата е наследник на досегашния Майски салон на изкуствата, съобщиха организаторите от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна.

Планираните събития ще се провеждат в залите на Радио Варна, Градската художествена галерия, Методистката църква и в галерията „Тереза Зиковска“. Началото ще бъде дадено на 21-ви март, сряда, от 18ч. в концертното студио на Радио Варна, с концерт на пианиста проф. Красимир Тасков. Той ще представи богата програма от пиеси на Шуман, Шопен, Димитър Ненов, Панчо Владигеров и две свои композиции.

Финал на събитията ще сложи концерт на камерния ансамбъл „Анима“ и на Хоровата формация „Арс музика“, на 18-ти април от 19ч. в Градската художествена галерия. Солист вокалист ще бъде Светослав Методиев, пиано - Боян Бъчваров. В изявата ще участват и три възпитанички на НУИ „Добри Христов“, Надежда Гущерова – обой, Александра Илиева и Моника Панова – цигулки.

Салонът представя богата палитра от интересни прояви и събития, част от тях ще се проведат в арт пространството на Радио Варна. Всички събития са със свободен вход, пълната програма може да прочетете тук:

21 март, сряда
18:00 ч., Концертно студио на Радио Варна

Концерт на пианиста проф. Красимир Тасков
В програмата: Р. Шуман – 3 фантазии, опус 111; Фр. Шопен – 18 прелюдии из опус 28; Д. Ненов – 5 миниатюри и Танц; Кр. Тасков – 4 пиеси из цикъла „Мъниста“; П. Владигеров – „Вила се й гора“ и „Ритмично движение“

24 март, събота
18:00 ч., Концертно студио на Радио Варна

Концерт на дуото Асен Масларски и Милица Божинова

27 март, вторник
18:00 ч., Галерия „Тереза Зиковска“
„Нежен натиск“ – изложба живопис, скулптура, видеоарт и стъкло на български художнички

29 март, четвъртък
18:00 ч., Арт салон на Радио Варна

Представяне на сборника „12 разказа за любов и смърт“ от знаменити руски автори
Подбор и превод: Росица Бърдарска
Водеща: Светлана Жечева; на пианото: Дарина Титкова-Спириева

30 март, петък
18:00 ч., Методистката църква
Великденски органов концерт на Велин Илиев
В програмата: Йохан Пахелбел – „Was Gott tut, das ist ohlgetan“ (хорал с девет вариации); Йохан Себастиан Бах – Токата и фуга във фа мажор, две хорални обработки – „Ich ruf zu Dir, Herr Jesu Christ“ и „O Mensch, bewein dein Sunde gross“, Токата и фуга в ре минор; Волфганг Амадеус Моцарт – Фантазия за механичен часовник във фа минор

01 април, неделя
12:00 ч., Градска художествена галерия
Традиционен концерт на Женския народен хор „Цветница“ (НЧ „Асен Златаров“) с художествен ръководител Атанас Илиев

03 април, вторник
18:00 ч., Градска художествена галерия
„С усещане за пролет“ - концерт оперни и оперетни арии и дуети
С участието на: Валерий Георгиев – тенор, и Пламен Димитров - баритон; на рояла: Жанета Бенун-Николаева

05 април, четвъртък
18:00 ч., Арт салон на Радио Варна

Откриване на изложба портретни карикатури от Борис Димовски по герои на Николай Хайтов (05. – 15.04.)

10 април, вторник
18:00 ч., Арт салон на Радио Варна (малка зала)

Премиера на поетичната книга „С птици и с дървета разговарям“ от Драга Дюлгерова

14 април, събота
18:00 ч., Концертно студио на Радио Варна

„Изпята поезия – изкуството на песента“
С участието на: Кирил Калев (китара, вокал); акомпанимент: Михаил Шишков (пиано)
В програмата: авторски песни на Боб Дилън, Жорж Мустаки, Владимир Висоцки, Джон Ленън и др.

15 април, неделя
11:00 ч., Арт салон на Радио Варна

Премиера на сборника „Варненска поезия: Антология – XXI век“, издание на Клуба за литература – Варна, и Асоциацията на варненските писатели

17 април, вторник
18:00 ч., Арт салон на Радио Варна

Представяне на книгата на Огнян Панов „Горчива мъгла“

18 април, сряда
19:00 ч., Градска художествена галерия
Концерт на камерния оркестър „Анима“ и хор „Арс музика“
Диригенти: Веселина Маринова и Георги Зайранов; акомпанимент: Боян Бъчваров (пиано); солисти: Светослав Методиев (вокал), Надежда Гущерова (обой), Александра Илиева, IV клас, и Моника Панова, V клас, НУИ „Добри Христов“ (цигулки)

Вход – свободен.
Повече подробности – на сайта: www.varnaculture.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

Етнически групи в креативен спектакъл на Арлекин

Всички деца имат таланти и всички ги проявяват по различен начин. Младите таланти на "Арлекин" в партньорство с Международната асоциация на театър за деца и младежи ASSITEJ NORWEY - осъщетсвиха спектакъла "Какво мислиш за мен? /Приятелство чрез изкуства/". Участниците са от  Суворово, Пет могили, Игнатиево, Казашко, Каменар...

публикувано на 24.04.24 в 11:19

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна. Концертът на 29 април е финален за 20-тото издание на Европейския музикален фестивал - Варна и първи от съпътстващата програма на ММФ „Варненско лято“ 2024. „Работата с такива изключителни професионалисти е едно творческо..

публикувано на 23.04.24 в 16:34

Фестивал на любителските състави в Балчик на Лазаровден

Традиционният общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” ще се проведе и тази година в Балчик.  19-ото издание ще събере na 27 април колективи от общинските читалища и пенсионерските клубове.  Тази година обичайната сцена на проявата се променя и мястото ще бъде информационният център "Мелницата", като за първа година там ще се организира и..

публикувано на 23.04.24 в 14:39

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които..

публикувано на 22.04.24 в 19:04

Седмица на камерната музика започва днес в Добрич

Седмица на камерната музика започва от днес в Добрич. Настоящото ѝ издание е посветено на 100-годишнината от рождението на създателя ѝ проф. Константин Илиев – диригент, композитор, музикален педагог и критик. Програмата е избрана внимателно и с професионализма на диригента на Българския камерен оркестър маестро Арто Чифчиян.  Проф. Константин Илиев..

публикувано на 22.04.24 в 10:30