Има общителни риби с памет

| обновено на 14.03.18 в 11:00
Снимка: Николай Найденов

Аквариумът във Варна е безспорно една от туристическите атракции на града. Едновременно с това е и база на Института по рибни ресурси към Селскостопанската академия. Историците напомнят, че сградата на Аквариума е подобна на станцията в Неапол, а идеята за нейното построяване е на цар Фердинанд. През есента на 1906 година е положен основният й камък. Проектът се възлага на известния варненски архитект Дабко Дабков. Изключително оригиналното решение на фасадата й съчетава барелефни изображения на огромна мида и някои от най-разпространените животински видове в Черно море. СнимкаСградата е построена за периода 1906-1911 г. Заради войните в началото на ХХ век обаче откриването на Аквариума се забавя. След края на Първата световна война през 1918 г. зданието е било използвано последователно от войскови части /до 1920 г./, от Машинното училище /до 1922 г./ и от Рибарското училище /до 1930 г/. На 17 юли 1932 г. Цар Борис III открива официално Морската биологична станция.

Това неповторимо място разкрива загадъчния и мистериозен воден свят пред посетителите.  

Николай Найденов е организатор в Аквариума. Вяра Николаева разговаря с него:

Снимка

- Кога се запалихте по акваристиката?

- През годините много пъти се е случвало да се занимавам с риби и различни земноводни животни. Акваристиката не ми беше детска  мечта. Покрай работата ми в зоомагазините се запалих. Неусетно рибите се превърнаха във фактор за мен. Станаха моя страст. Тя ме доведе в Аквариума. Чета и се интересувам от всичко ново.

   


Снимка  Снимка  Снимка

- Колко вида риби има в експозицията на Аквариума?

- В момента около стотина, плюс разновидностите - подвидовете на тези риби. Залагаме на амфибии от рода на тритони, костенурки и други земноводни. Имаме черноморски видове риби, които също не се виждат често. Някои преминават през Босфора и така се озовават тук. Временни миграции. Една от най-красивите морски риби е морската лястовица. Тя е много грациозна, оцветена в ярки цветове с интересно поведение. Привлича вниманието на посетителите. Имаме морски скатове, морски котки, лисици, змиорка. Имаме и преходни риби-щуки, есетри пъстърви. Сладководни видове от българската фауна - толстолоб, шаран бял амур и др.

Снимка  Снимка  Снимка

 - Доколко рибите могат да разпознаят човека, който се грижи за тях? В предварителния ни разговор споменахте за общителни риби.

- Има големи видове риби, които имат интелект, памет, поведение. Има риби, които сами си аранжират собствената среда. Определено твърдя, че те познават човека грижещ се за тях, поведението му. Разпознават кутиите с храна на цвят, както и др. дребни детайли. Те имат строга йерархия, поведение и повечето са моногамни.

Снимка- Кои са тези риби? Снимка

- Предимно представители на Централна Америка, като Цихлазома Ху. Още един вид, който разговорно наричаме "Оскар", Други видове цихлиди, хищни риби също.

- Коя риба предизвиква най-голяма еуфория у децата?

- Пираните са рибите, които най-вече привличат вниманието на децата. Причината е славата, която имат от филми и легенди. 

Снимка  Снимка  Снимка

Цялото интервю с Николай Найденов можете да чуете в звуковия файл:


Снимка  Снимка  Снимка


Снимка  Снимка  Снимка


Снимка  Снимка  Снимка

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бонус-Малус - наръчник за двойно наказание

Доцент Йото Йотов е пенсионер с повече от 50 години трудов стаж, от които почти 43 години преподава застрахователна математика. В интервю за предаването " POST FACTUM " той коментира предложения проект за Бонус - Малус и го определи като наръчник, по който да се наказват автомобилистите двойно за едно и също нарушение.  -..

публикувано на 14.12.18 в 16:47

Танцът на страстта - тангото

На деня на тангото, 11 декември, се срещнах с Людмила Кръстева и нейния танго партньор, Милко Матеев. Те ми разказаха за страстта, тъгата и романса през призмата на един от най-емблематичните символи на Аржентина – именно тангото. Чувствате ли се празнично днес? Милко Матеев: Да Людмила Кръстева: Здравейте, разбира се,..

публикувано на 12.12.18 в 13:56

Коледният дух в цветята - как да го пренесем у дома?

Всеки се втурва по Коледа да купува коледни звезди, елхички, борчета, смърчове и всичко, свързано със зимните празници. Как обаче да сме по-различни и да си направим цветно и весело у дома с цветя - чуйте съветите на флорист № 1 за 2017г. Ивайло Иванов: Какъв съвет ще ни дадете, за да сме по-нестандартни в..

публикувано на 10.12.18 в 06:29

Предизвикателството да бъдеш морски пилот

Капитан Неделчо Неделчев е част от екипа, който помага на корабите  да маневрират безаварийно близо до брега, да  влязат или излязат от пристанището. Той е един от малкото в страната висококвалифицирани пилоти, наследници на десетилетна традиция. Неделчо Неделчев е  от Варна и като повечето родени тук, обича морето от малък.   Интервю на..

публикувано на 08.12.18 в 15:40

Бензинът в касова бележка - комично решение на високите цени

След двуседмични протести на „жълтите жилетки”,  Макрон отстъпи за акциза на горивата. У нас финансовото министерство ще въвежда касова бележка за горивата на бензиностанциите, която ще показва стойността на ДДС, акциз, продажна и покупна цена на горивото. Известно ни е, че в сравнение с Франция, ние сме на най-ниските нива на акциза. Затова е..

публикувано на 06.12.18 в 13:00

Традицията на Никулден задължава

Четири часа са необходими, за да се направи тази красива питка за Никулден, разказва ръководителят на дамската група "Веселите кулинарки" от варненското село Изгрев Савка Атанасова. Там спазват традицията за Свети Николай Чудотворец винаги да пълнят шаран, но добре познават и останалите обичаи. Правили сме шарана по няколко начина - и в тесто и без, и..

публикувано на 06.12.18 в 06:30
Джина Брия

Джина Брия: Какви ще бъдем след 10 години зависи от това каква вода пием и каква храна ядем

"Водата е много дълбока и тайнствена материя, чието изучаване изисква методи на физиката, химията и биологията. Отскоро започнах да разбирам тази материя. Много е вълнуващо да се занимаваш с науката за водата." Това каза за предаването "Закуска на тревата" антропологът Джина Брия, която участва в международен научен форум по проблемите на водата в..

публикувано на 04.12.18 в 10:22