Има общителни риби с памет

| обновено на 14.03.18 в 11:00
Снимка: Николай Найденов

Аквариумът във Варна е безспорно една от туристическите атракции на града. Едновременно с това е и база на Института по рибни ресурси към Селскостопанската академия. Историците напомнят, че сградата на Аквариума е подобна на станцията в Неапол, а идеята за нейното построяване е на цар Фердинанд. През есента на 1906 година е положен основният й камък. Проектът се възлага на известния варненски архитект Дабко Дабков. Изключително оригиналното решение на фасадата й съчетава барелефни изображения на огромна мида и някои от най-разпространените животински видове в Черно море. СнимкаСградата е построена за периода 1906-1911 г. Заради войните в началото на ХХ век обаче откриването на Аквариума се забавя. След края на Първата световна война през 1918 г. зданието е било използвано последователно от войскови части /до 1920 г./, от Машинното училище /до 1922 г./ и от Рибарското училище /до 1930 г/. На 17 юли 1932 г. Цар Борис III открива официално Морската биологична станция.

Това неповторимо място разкрива загадъчния и мистериозен воден свят пред посетителите.  

Николай Найденов е организатор в Аквариума. Вяра Николаева разговаря с него:

Снимка

- Кога се запалихте по акваристиката?

- През годините много пъти се е случвало да се занимавам с риби и различни земноводни животни. Акваристиката не ми беше детска  мечта. Покрай работата ми в зоомагазините се запалих. Неусетно рибите се превърнаха във фактор за мен. Станаха моя страст. Тя ме доведе в Аквариума. Чета и се интересувам от всичко ново.

   


Снимка  Снимка  Снимка

- Колко вида риби има в експозицията на Аквариума?

- В момента около стотина, плюс разновидностите - подвидовете на тези риби. Залагаме на амфибии от рода на тритони, костенурки и други земноводни. Имаме черноморски видове риби, които също не се виждат често. Някои преминават през Босфора и така се озовават тук. Временни миграции. Една от най-красивите морски риби е морската лястовица. Тя е много грациозна, оцветена в ярки цветове с интересно поведение. Привлича вниманието на посетителите. Имаме морски скатове, морски котки, лисици, змиорка. Имаме и преходни риби-щуки, есетри пъстърви. Сладководни видове от българската фауна - толстолоб, шаран бял амур и др.

Снимка  Снимка  Снимка

 - Доколко рибите могат да разпознаят човека, който се грижи за тях? В предварителния ни разговор споменахте за общителни риби.

- Има големи видове риби, които имат интелект, памет, поведение. Има риби, които сами си аранжират собствената среда. Определено твърдя, че те познават човека грижещ се за тях, поведението му. Разпознават кутиите с храна на цвят, както и др. дребни детайли. Те имат строга йерархия, поведение и повечето са моногамни.

Снимка- Кои са тези риби? Снимка

- Предимно представители на Централна Америка, като Цихлазома Ху. Още един вид, който разговорно наричаме "Оскар", Други видове цихлиди, хищни риби също.

- Коя риба предизвиква най-голяма еуфория у децата?

- Пираните са рибите, които най-вече привличат вниманието на децата. Причината е славата, която имат от филми и легенди. 

Снимка  Снимка  Снимка

Цялото интервю с Николай Найденов можете да чуете в звуковия файл:


Снимка  Снимка  Снимка


Снимка  Снимка  Снимка


Снимка  Снимка  Снимка

ВИЖТЕ ОЩЕ

Флора Начева с изложба "Преоткриване" в Община Балчик

От 23 март до края на месеца във фоайето на Община Балчик е подредена изложбата – живопис „Преоткриване“ на Флора Начева. По професия балчиклийката е детска учителка, директор на детска градина в село Стражица, но съкровената и мечта е да рисува. Поводът за „нейното преоткриване“ е 60-ата и годишнина.С авторката разговаря кореспондентът на..

публикувано на 23.03.18 в 16:33

Ирина Недева: "Фалшивите новини са част от променената реалност"

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) изготви позиция по отношение на противодействието на феномена „фалшиви новини“. Тази позиция е резултат от консултация с всички 20 национални секции, а процесът е координиран от Ирина Недева, председател на българската секция на АЕЖ. С решение на Конгреса на АЕЖ през ноември 2017 във Вилнюс, Недева беше..

публикувано на 23.03.18 в 16:05

Откриват паметник на Вълчан войвода

Паметник на легендарния Вълчан Войвода ще бъде открит в неделя в Девня. Събитието е от 12 часа във възрожденския кът на парк „Разсадника“. Ще участват Клуб за възстановки „Миноносец Дръзки“ – гр. Варна и група за патриотични песни към читалище  „Просвета 1900“ –  Девня. Кой е Вълчан войвода разказва пред Габриела Гаврилова Васил Гинев,..

публикувано на 23.03.18 в 09:15

Честит празник на метеоролозите!

Хората се опитват да предсказват времето в продължение на хилядолетия. Още през 650 г.пр.н.е. във Вавилон се опиват да предсказват времето по облаците и с помощта на астрология. Древните методи за прогнозиране на времето обикновено разчитат на наблюдаваните модели на събития, наричани също разпознаване на образи. Например, може да се отбележи, че..

публикувано на 23.03.18 в 08:49

Петиция за българския език влезе Европейския парламент

Асоциацията на българските училища в чужбина внесе в Европейския парламент петиция, в която настоява българските деца, които живеят в чужбина да могат да полагат изпит и по български език. Българският е от езиците, които не могат да бъдат избирани като чужд език в Европейския съюз. Избираеми езици са само английски, френски, немски, испански и..

публикувано на 22.03.18 в 11:29
капитан Мирослав Трифонов

Капитан Мирослав Трифонов: Оркестърът на ВМС свири еднакво добре и Моцарт, и Майкъл Джексън

Представителният духов оркестър на ВМС навърши 134 години от своето създаване. Началото е в Русе през 1884 година, а първите десетилетия ръководителите на оркестъра са от Чехия. Изключително богат е репертоарът на формацията, който включва над 2500 заглавия. Годишнината бе повод да поканим диригента на оркестъра на ВМС капитан Мирослав Трифонов, който..

публикувано на 22.03.18 в 10:25
Искра Урумова

Искра Урумова: Човек пише лесно, когато обича историята си

Втората книга от трилогията за чудесата на Искра Урумова вече е факт. Позната най-вече като журналист, Искра има опит в писането за вестници, уебсайтове, радио, телевизия и дори и в момента е кореспондент на Нова ТВ във Варна. Първият роман от поредицата ѝ - "Откраднато" , беше представен в навечерието на Игнажден. Вторият - "Обречено"..

публикувано на 22.03.18 в 10:21