Има общителни риби с памет

| обновено на 14.03.18 в 11:00
Снимка: Николай Найденов

Аквариумът във Варна е безспорно една от туристическите атракции на града. Едновременно с това е и база на Института по рибни ресурси към Селскостопанската академия. Историците напомнят, че сградата на Аквариума е подобна на станцията в Неапол, а идеята за нейното построяване е на цар Фердинанд. През есента на 1906 година е положен основният й камък. Проектът се възлага на известния варненски архитект Дабко Дабков. Изключително оригиналното решение на фасадата й съчетава барелефни изображения на огромна мида и някои от най-разпространените животински видове в Черно море. СнимкаСградата е построена за периода 1906-1911 г. Заради войните в началото на ХХ век обаче откриването на Аквариума се забавя. След края на Първата световна война през 1918 г. зданието е било използвано последователно от войскови части /до 1920 г./, от Машинното училище /до 1922 г./ и от Рибарското училище /до 1930 г/. На 17 юли 1932 г. Цар Борис III открива официално Морската биологична станция.

Това неповторимо място разкрива загадъчния и мистериозен воден свят пред посетителите.  

Николай Найденов е организатор в Аквариума. Вяра Николаева разговаря с него:

Снимка

- Кога се запалихте по акваристиката?

- През годините много пъти се е случвало да се занимавам с риби и различни земноводни животни. Акваристиката не ми беше детска  мечта. Покрай работата ми в зоомагазините се запалих. Неусетно рибите се превърнаха във фактор за мен. Станаха моя страст. Тя ме доведе в Аквариума. Чета и се интересувам от всичко ново.

   


Снимка  Снимка  Снимка

- Колко вида риби има в експозицията на Аквариума?

- В момента около стотина, плюс разновидностите - подвидовете на тези риби. Залагаме на амфибии от рода на тритони, костенурки и други земноводни. Имаме черноморски видове риби, които също не се виждат често. Някои преминават през Босфора и така се озовават тук. Временни миграции. Една от най-красивите морски риби е морската лястовица. Тя е много грациозна, оцветена в ярки цветове с интересно поведение. Привлича вниманието на посетителите. Имаме морски скатове, морски котки, лисици, змиорка. Имаме и преходни риби-щуки, есетри пъстърви. Сладководни видове от българската фауна - толстолоб, шаран бял амур и др.

Снимка  Снимка  Снимка

 - Доколко рибите могат да разпознаят човека, който се грижи за тях? В предварителния ни разговор споменахте за общителни риби.

- Има големи видове риби, които имат интелект, памет, поведение. Има риби, които сами си аранжират собствената среда. Определено твърдя, че те познават човека грижещ се за тях, поведението му. Разпознават кутиите с храна на цвят, както и др. дребни детайли. Те имат строга йерархия, поведение и повечето са моногамни.

Снимка- Кои са тези риби? Снимка

- Предимно представители на Централна Америка, като Цихлазома Ху. Още един вид, който разговорно наричаме "Оскар", Други видове цихлиди, хищни риби също.

- Коя риба предизвиква най-голяма еуфория у децата?

- Пираните са рибите, които най-вече привличат вниманието на децата. Причината е славата, която имат от филми и легенди. 

Снимка  Снимка  Снимка

Цялото интервю с Николай Найденов можете да чуете в звуковия файл:


Снимка  Снимка  Снимка


Снимка  Снимка  Снимка


Снимка  Снимка  Снимка

ВИЖТЕ ОЩЕ

Марияна Йорданова: Трудно българските работодатели приемат хора с увреждания

Какъв е животът на хората с увреждания от първо лице? С какви трудности се сблъскват и какъв е пътят за тяхната социална интеграция? Отговори на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна Марияна Йорданова от Търговище, която е потребител на Комплекс за психично-здравни грижи в общността, кв. "Бряг", гр.Търговище. - Имам..

публикувано на 19.06.18 в 10:49

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09
Росен Марангозов и Жан Люк Мишон

Жак Люк Мишон: Имаме цел да развием класа Лазер в този регион на Европа

Жак Люк Мишон e представител на Европейската асоциация по ветроходство в клас Лазер . Французинът гостува във Варна за Laser Europa Cup - четвърти от общо десет кръга в календара на Европейската класна асоциация EurILCA за 2018 г . Градът ни е кандидат да организира европейско първенство в този клас и Мишон трябва да даде становище дали..

публикувано на 12.06.18 в 11:25
доц. д-р Ана Джумалиева

Как да се защитим, ако сме жертва на дискриминация?

Напоследък доста често се заговори за дискриминация по всевъзможни поводи и на всевъзможни места. Но всъщност знаем ли как да постъпим, в случай че сме жертва на дискриминация? Кой най-често търси помощ и закрила от отговорната институция за това? Отговорите на тези и още въпроси даде в интервю за Радио Варна доц. д-р Ана Джумалиева – председател на..

публикувано на 11.06.18 в 11:10

Тръстиков кораб в Черно море

Колко здрав е кораб от тръстика и може ли са се плува с кораб, копие на плавателен съд от преди 5 000 години? Това ще разберат членовете на международната морска експедиция АБОРА IV. В нея от българска страна ще участва Теодор Роков от РИМ- Варна.   Това ще негово второ участие в подобни експедиции и е плод на негов личен интерес, но е продължение..

публикувано на 07.06.18 в 14:05