Има общителни риби с памет

| обновено на 14.03.18 в 11:00
Снимка: Николай Найденов

Аквариумът във Варна е безспорно една от туристическите атракции на града. Едновременно с това е и база на Института по рибни ресурси към Селскостопанската академия. Историците напомнят, че сградата на Аквариума е подобна на станцията в Неапол, а идеята за нейното построяване е на цар Фердинанд. През есента на 1906 година е положен основният й камък. Проектът се възлага на известния варненски архитект Дабко Дабков. Изключително оригиналното решение на фасадата й съчетава барелефни изображения на огромна мида и някои от най-разпространените животински видове в Черно море. СнимкаСградата е построена за периода 1906-1911 г. Заради войните в началото на ХХ век обаче откриването на Аквариума се забавя. След края на Първата световна война през 1918 г. зданието е било използвано последователно от войскови части /до 1920 г./, от Машинното училище /до 1922 г./ и от Рибарското училище /до 1930 г/. На 17 юли 1932 г. Цар Борис III открива официално Морската биологична станция.

Това неповторимо място разкрива загадъчния и мистериозен воден свят пред посетителите.  

Николай Найденов е организатор в Аквариума. Вяра Николаева разговаря с него:

Снимка

- Кога се запалихте по акваристиката?

- През годините много пъти се е случвало да се занимавам с риби и различни земноводни животни. Акваристиката не ми беше детска  мечта. Покрай работата ми в зоомагазините се запалих. Неусетно рибите се превърнаха във фактор за мен. Станаха моя страст. Тя ме доведе в Аквариума. Чета и се интересувам от всичко ново.

   


Снимка  Снимка  Снимка

- Колко вида риби има в експозицията на Аквариума?

- В момента около стотина, плюс разновидностите - подвидовете на тези риби. Залагаме на амфибии от рода на тритони, костенурки и други земноводни. Имаме черноморски видове риби, които също не се виждат често. Някои преминават през Босфора и така се озовават тук. Временни миграции. Една от най-красивите морски риби е морската лястовица. Тя е много грациозна, оцветена в ярки цветове с интересно поведение. Привлича вниманието на посетителите. Имаме морски скатове, морски котки, лисици, змиорка. Имаме и преходни риби-щуки, есетри пъстърви. Сладководни видове от българската фауна - толстолоб, шаран бял амур и др.

Снимка  Снимка  Снимка

 - Доколко рибите могат да разпознаят човека, който се грижи за тях? В предварителния ни разговор споменахте за общителни риби.

- Има големи видове риби, които имат интелект, памет, поведение. Има риби, които сами си аранжират собствената среда. Определено твърдя, че те познават човека грижещ се за тях, поведението му. Разпознават кутиите с храна на цвят, както и др. дребни детайли. Те имат строга йерархия, поведение и повечето са моногамни.

Снимка- Кои са тези риби? Снимка

- Предимно представители на Централна Америка, като Цихлазома Ху. Още един вид, който разговорно наричаме "Оскар", Други видове цихлиди, хищни риби също.

- Коя риба предизвиква най-голяма еуфория у децата?

- Пираните са рибите, които най-вече привличат вниманието на децата. Причината е славата, която имат от филми и легенди. 

Снимка  Снимка  Снимка

Цялото интервю с Николай Найденов можете да чуете в звуковия файл:


Снимка  Снимка  Снимка


Снимка  Снимка  Снимка


Снимка  Снимка  Снимка

ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Родинова

"Каролин рийпър" - най-лютата чушка в света

Заедно с астрономическата есен настъпи и сезонът на зимнината. А сред зелечуците, с които украсяваме зимната трапеза и придаваме специфичен вкус са и лютите чушки. Люти чушки от цял свят се отглеждат във ферма край Варна. От 6 години това е бизнес за семейство Родинови от село Страшимирово. В техните парници се отглеждат почти 70..

публикувано на 25.09.18 в 09:29

Как да запазим балконските цветя през зимата?

Няколко дни преди да настъпи астрономическата есен – на 23 септември,   когато очакваме и времето значително да се захлади, потърсихме специалист, който отглежда цветя, за съвет как да се погрижим за балконските растения. Красивото мушкато и сакъзчето цяло лято радват очите ни на балкона и съвсем естествено е да искаме да ги запазим за..

публикувано на 20.09.18 в 08:00

Млад художник помага на децата да открият своя талант

Важно е да оставим децата сами да развиват въобръжението си, а не да налагаме нашите възгледи за света и изкуството, сподели младият художник и преподавател Илияна Петкова. Тя подреди трета самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Варна. Илияна Петкова е родена в Тервел, където започва да рисува като дете. Спомня си, че още в детската..

публикувано на 15.09.18 в 12:38
Анри Кулев

80 филма от 30 държави в официалната програма на анимационния фестивал

Световният фестивал на анимационния филм във Варна се провежда от 12-сти до 16-сти септември във Фестивалния и конгресен център. Конкурсната програма представя актуални и добри филми от анимационния свят. Разширява се и традиционната детска работилница, където децата ще имат възможност да направят собствен филм. Очакват Ви..

обновено на 12.09.18 в 22:46
Александър Кръстев (вторият отдясно наляво) с българския отбор по информатика.

Александър Кръстев: Рано или късно компютрите ще надделеят

На провелата се от 1 до 8 септември 30-та Международна олимпиада по информатика в Япония, български ученици спечелиха четири медала - един златен и три бронзови. Варненецът Александър Кръстев, от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в града, взе златен медал. В интервю пред ,,Радио Варна” гимназистът сподели своите преживявания в ,,Страната на..

публикувано на 12.09.18 в 15:19

Нещо със заглавие просто: "Сигнал”

Една от най-обичаните български групи, създадена в София през юни 1978 година, празнува 40 години на сцена. С вокала на група ,,Сигнал”, Данчо Караджов разговаряме  по повод на техния юбилеен концерт, който беше на 4 септември в Летния театър, споделяйки как се поддържа успех вече четири десетилетия. В 40-годишната си кариера "Сигнал" издават  11..

публикувано на 11.09.18 в 16:45

Шевицата е жив огън в душата

Многообразие от багри, красиви шевици, вплетени в дрехи и аксесоари, уникални дърворезби, картини, керамика и най-вече български дух, може да усетите на Фестивала на шевицата на 8-ми и 9-ти септември в Белослав. Ирина Райкова Караджова е член на кръжока по национална носия "Райна Княгиня" във варненския квартал Аспарухово. От втори клас се..

публикувано на 08.09.18 в 13:49