"Новият ден" на 13 март с Доротея Николова

Снимка: Радио Варна

Проблеми с изкупуването на частните трафопостове във вилните зони на Варна водят до факта, че при спирането на тока, възстановяването му отнема по два – три дни. Репортаж на Емилия Николова.

Какво очакват студентите по туризъм във Варна в началото на кампанията за набиране на персонал. Интервю на Даниела Стойнова с един вече реализирал се експерт в областта на туризма - Денчо Пенелов. 

Шум, разбити улици и спукани водопроводи от преминаващите тежкотоварни камиони. Това е проблемът, който застига балчишкото село Царичино всяка година с активизирането на зърнотърговията през късната есен и ранна пролет. В селото има две големи бази, откъдето се изнася продукция към пристанищата във Варна и Балчик. Търсят се варианти за осигуряване спокойствието на стотината жители на селото, за запазване на инфраструктурата, но същевременно да не бъде възпрепятствана работата на действащите стопански структури. Едното решение е да се въведе еднопосочно движение, друг вариант е кооперациите да осигурят достъп на камионите в своята собственост. Още по темата от разговора на Албена Иванова с кмета на Царичино Георги Генов.

Четири бъдещи студенти в ТУ Варна в специалност индустриален дизайн – Симона, Даниела, Есра и Сание от Кърджали разказват за проекта си „Фабрика за кислород”, с който участваха на финалите за най-добра иновативна идея за ученици във Варна. А, как изглежда дървесният вид, на който те залагат - пауловния, може да видите пред сградата на Радио Варна, едно от дърветата, на които всяка година по това време може да видите стотици мартеници.

ВИЖТЕ ОЩЕ

”На светло” на 25 септември с Мариела Димитрова

„Умна” пейка ще бъде монтирана във Варна - със слънчеви батерии, тя ще предоставя възможност за зареждане на мобилни устройства, безплатен безжичен интернет, smart осветление и дори сензор, който да замерва чистота на въздуха, който дишаме. Зад идеята стоят група млади ентусиасти от Варна, обединени под името Nspot. В 14.15 часа Младен Николов от..

публикувано на 25.09.18 в 11:51

"Новият ден" на 25 септември 2018 г. с Димитрина Дончева

В Европейската седмица на спорта във Варна днес ще има открита тренировка по тенис на маса. Тя ще се порведе в един от търговските центрове в града точно по обед. Всички, които искат да спортуват в удобно за тях време, има две маси за тенис в Морската градина. Колко често се играе на тях? Първата ферма за производство на люти чушки и продукти..

публикувано на 25.09.18 в 06:00

В Start Up как рисуването по стени става успешен бизнес

В StartUp ви срещаме с "Ескрео" -   един български стартъп, който не стига, че се занимава с производство на физически продукт – нещо, което е все по-рядко срещано в последно време, но и доказва как едно понякога невинно детско забавление като това да пишеш или рисуваш по стената, може и се превръща в успешна бизнес идея в България. Накратко,..

публикувано на 24.09.18 в 15:30
Изгрев край Варна

"На светло" на 24 септември със Сияна Спиридонова

Кампанията "Километри от книги" ще се проведе през тази седмица във Варна. Целта й е поставяне на безплатни библиотеки за деца на различни локации в морската столица. След 14.30 ч. ще ви отведем в праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. За археологическите проучвания, които се извършват в момента там ще научим от..

публикувано на 24.09.18 в 13:54

"Новият ден" в понеделник, 24 септември

Преди "Празника на рециклирането "Аз вярвам и помагам" в събота, на 29 септември, Ви срещаме с организаторите на най-масовото събиране на пластмасови капачки във Варна; Съдбата на подводницата „Слава”, която ще стане музей, а няма да ръждясва на сушата. По темата говорят общинските съветници Борислав Гуцанов и Христо Атанасов, както и адв. Пламен..

публикувано на 24.09.18 в 06:16
Обявяването на Независимостта

"Позиция" с Валери Великов, на 22 септември

Мащабна военно-историческа възстановка на различните периоди от създаването на българската армия ще бъде показана в Аспаруховския парк във Варна в Денят на независимостта на България. Подробностите са от госта в студиото – председателят на Клуб „Миноносец „Дръзки” Васил Кръстев, минути преди началото на военния спектакъл. Темата..

публикувано на 22.09.18 в 09:17

НА СЕЛО на 22 септември - село Добрина

На 22 септември гостуваме в провадийското село Добрина̀. Красиво село в Североизточна България - само на 4 километра от общинския център Провадия и почти 40 километра от Варна. Селото е разположено в източното подножие на Провадийското плато, в Дунавската хълмиста равнина, на 126 м надморска височина. И на няколко километра от село Манастир ,  за..

публикувано на 21.09.18 в 18:15