"Новият ден" на 13 март с Доротея Николова

Снимка: Радио Варна

Проблеми с изкупуването на частните трафопостове във вилните зони на Варна водят до факта, че при спирането на тока, възстановяването му отнема по два – три дни. Репортаж на Емилия Николова.

Какво очакват студентите по туризъм във Варна в началото на кампанията за набиране на персонал. Интервю на Даниела Стойнова с един вече реализирал се експерт в областта на туризма - Денчо Пенелов. 

Шум, разбити улици и спукани водопроводи от преминаващите тежкотоварни камиони. Това е проблемът, който застига балчишкото село Царичино всяка година с активизирането на зърнотърговията през късната есен и ранна пролет. В селото има две големи бази, откъдето се изнася продукция към пристанищата във Варна и Балчик. Търсят се варианти за осигуряване спокойствието на стотината жители на селото, за запазване на инфраструктурата, но същевременно да не бъде възпрепятствана работата на действащите стопански структури. Едното решение е да се въведе еднопосочно движение, друг вариант е кооперациите да осигурят достъп на камионите в своята собственост. Още по темата от разговора на Албена Иванова с кмета на Царичино Георги Генов.

Четири бъдещи студенти в ТУ Варна в специалност индустриален дизайн – Симона, Даниела, Есра и Сание от Кърджали разказват за проекта си „Фабрика за кислород”, с който участваха на финалите за най-добра иновативна идея за ученици във Варна. А, как изглежда дървесният вид, на който те залагат - пауловния, може да видите пред сградата на Радио Варна, едно от дърветата, на които всяка година по това време може да видите стотици мартеници.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#489 ТОП 20 (23.03.2018-30.03.2018)

публикувано на 23.03.18 в 21:05

РАДИО ВАРНА ПРЕДСТАВЯ на 24 март - 135 г. РБ "Пенчо Славейков"

Варненската библиотека навърши 135 години в деня на първа пролет. Началото поставят родолюбиви българи, осъзнали необходимостта от просвета. През 2000 г. тя получи статут на регионален културен институт. Член е на Българската и Балканската библиотечно-информационна асоциации. Участва като партньор в различни програми, член е на най-голямата..

публикувано на 23.03.18 в 17:50

Хоризонти по пешеходните туристически пътеки

Рано или късно пролетта ще измести зимата и ще имаме все повече възможности за туристически пътувания. Днес темата е пешеходните преходи. И ние се свързахме с опитен водач. Гост на Хоризонти е Снежи Николова от варненския клуб по пешеходен туризъм Нови Хоризонти. Тя ще ни предложи няколко пешеходни маршрута с различна трудност в района на Каспичан и..

публикувано на 23.03.18 в 08:42

НОВИЯТ ДЕН в петък, 23 март

В международния ден на метеорологията, ви срещаме с най-новия член на варненския клон на НИМХ, Виктория Георгиева. Тя ли избра метеорологията или метеорологията нея? Кога ще дойде пролетта? - научаваме след 8.00ч.; Паметник на легендарния Вълчан Войвода ще бъде открит в неделя в Девня. Събитието е от 12 часа във възрожденския кът на парк..

публикувано на 23.03.18 в 06:12
Мария Германова и Антонио Хаджиколев от ИУ Варна

Признание, материален стимул, мобилност и липса на монотонност мотивират младите хора при избора на работа

Гости на предаването „Отличен 6“ са студентите от Икономически университет – Варна Мария Германова и Антонио Хаджиколев. Тя е в първи курс, ОКС „бакалавър“, специалност „Туризъм“. Той е вече в шести курс – ОКС „магистър“, специалност „Информатика“, председател е на Студентския съвет, три пъти е „Студент на годината на ИУ – Варна и вече работи..

обновено на 22.03.18 в 18:11
от ляво надясно Деница, Мирела и Яна от I ЕГ

Моделите и симулационните игри - предизвикателството да влезеш в ролята на големите в политиката

През последните години постепенно свикваме с една сравнително нова за България употреба на думата „модел“, а именно като синоним на т.нар. симулационни игри, които се радват на все по-голям интерес сред младите хора. Обикновено става дума за симулация на работата на големи международни организации и институции като Съвета за сигурност на ООН,..

обновено на 22.03.18 в 18:05

”На светло” на 22 март с Мариела Димитрова

Отбелязваме Международния ден на таксиметровия шофьор. Питаме в 14.15часа варненски браншовици за трафика, манипулираните броячи, разговорливите и неразговорливи пътници. Взимамае повод от деня, в който през 1907 г. по улиците на Лондон са се появили първите автомобили, оборудвани със специални броячи, наречени „ taksimetr” - от френското „такси” и..

публикувано на 22.03.18 в 12:27