Варненската опера получи като дарение фотоархива на Йоско Йосифов

Дорина Йосифова, дъщеря на Йоско Йосифов
Снимка: novavarna.net

Държавна опера Варна наследи фотоархива на дългогодишния хорист Йоско Йосифов. Той беше дарен под формата на два фотоалбума от дъщеря му Дорина Йосифова. В двата фотоалбума Йоско Йосифов, отличен с орден „Кирил и Методий“, е събирал историята на Варненската опера повече от 20 години. Във фотоалбумите хронологично са подредени портретни и репортажни снимки, плакати, програми, отзиви в българския и чуждестранния печат за премиери, фестивали, чествания и турнета на Варненската опера, сподели дъщерята на Йоско Йосифов - Дорина Йосифова.

- Какво представлява този архив и колко години го е събирал баща Ви?

- Баща ми, с когото имахме особена духовна връзка, ми каза, че този албум няма да го даде, докато е жив. Защото в него са му най-ярките спомени. За това предприех тази стъпка сега. От 1 август 1955 година, когато постъпва на работа в Народна опера Варна до октомври 1976 той е водил абсолютно акуратно всички постановки, премиери, турнета.

- Лесно ли се разделихте с подобна реликва?

- Въобще не, защото заснех всички страници, дигитализирах го, за да мога да си го разглеждам вкъщи, реших, че фотосите могат да се използват за декорация на коридорите, на стените, младите хора, които влизат, да могат да видят черно-бели снимки, например, каквито вече не могат да се срещнат.

Чуйте повече за фотоархива на Йоско Йосифов в интервюто на Мартин Николов с Дорина Йосифов.ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачна събота, на места с дъжд

Днес времето ще бъде облачно и на места ще превалява дъжд, а над северозападните райони и по поречието на река Дунав преди обед не е изключен слаб сняг. Ще духа умерен, а над северозападните райони и по северното крайбрежие до силен вятър от изток-североизток. Максимални температури между 0 и 5 градуса на северозапад и от 6 до 11 на..

публикувано на 15.12.18 в 06:13
ВМС

Новите патрулни кораби на ВМС трябва да са готови до 2024-а година

Успешна година с постигнато над 15 процента увеличение на дните на море и организиране на най-голямото учение на българската армия -"Бриз" изпращат Военноморските сили на България. Това заяви във Варна контраадмирал Митко Петев - командир на ВМС. Той обясни,че вече са изпратени офертите до фирмите,които ще участват в търга за построяването на..

публикувано на 14.12.18 в 15:57

Община Варна ще тегли нов заем

Община Варна да изтегли нов кредит през следващата година одобриха съветниците от постоянната комисия "Финанси и бюджет". 47 милиона лева са предвидени за изграждане и реконструкция на 12 обекта , сред които ремонт на квартални улици, изграждане на нови спортни площадки и съоръжения. Със средства от най-новия фонд на Министерството на..

публикувано на 14.12.18 в 14:45

Дядо Коледа, нека през новата година...

Повече от 30 писма написаха децата от Балчик в първия литературен конкурс "Пис­мо до Дя­до Ко­ле­да", обявен от централната библиотека и ли­те­ра­тур­ния клуб при чи­та­ли­ще "Паи­сий Хи­лен­дар­ски". В надпреварата „Коледна магия“ – за кар­тич­ка и ори­ги­нал­но по­же­ла­ние за праз­ни­ка, бяха подадени 50 картички – рисувани и с..

публикувано на 14.12.18 в 14:43
Рисунката на Сабина Стоянова

Рисунката на Сабина Стоянова става картичка на Радио Варна

"Ех, че време! Ех, че сняг" – това беше мотото на конкурса на Радио Варна за детска зимна рисунка. Получихме над 300 творби на млади творци 6 до 16-сет години. Журито в състав галеристът Нели Вълчева, художникът Петьо Маринов и дизейнерът Виктор Петков определи наградените автори, като рисунката с първа награда ще се превърне в Коледната..

публикувано на 14.12.18 в 14:27

Пак ранени на пешеходна пътека, този път - деца

Продължава серията от пострадали пешеходци, които са пресичали без да нарушават правилника - на определените за това места. Само за един ден, във вторник, по улиците на Варна пострадаха четирима. Вчера в нови два случая, са пострадали деца. По обед 20-годишен шофьор на "Ауди" е блъснал дете, пресичащо булевард "Сливница". По-късно същия ден, на..

публикувано на 14.12.18 в 14:23

Нова велоалея в Морската градина догодина

Още една велоалея ще бъде изградена във Варна догодина. Тя ще минава през историческата част на Морската градина - ще започва от входа на парка срещу Икономическия университет и ще се движи успоредно на бул."Княз Борис Първи" до зоокъта. Предложението е внесено от Гражданско сдружение „Варна диша“, а решението е дългоочаквано от велосипедистите в..

публикувано на 14.12.18 в 14:09