Варненската опера получи като дарение фотоархива на Йоско Йосифов

Дорина Йосифова, дъщеря на Йоско Йосифов
Снимка: novavarna.net

Държавна опера Варна наследи фотоархива на дългогодишния хорист Йоско Йосифов. Той беше дарен под формата на два фотоалбума от дъщеря му Дорина Йосифова. В двата фотоалбума Йоско Йосифов, отличен с орден „Кирил и Методий“, е събирал историята на Варненската опера повече от 20 години. Във фотоалбумите хронологично са подредени портретни и репортажни снимки, плакати, програми, отзиви в българския и чуждестранния печат за премиери, фестивали, чествания и турнета на Варненската опера, сподели дъщерята на Йоско Йосифов - Дорина Йосифова.

- Какво представлява този архив и колко години го е събирал баща Ви?

- Баща ми, с когото имахме особена духовна връзка, ми каза, че този албум няма да го даде, докато е жив. Защото в него са му най-ярките спомени. За това предприех тази стъпка сега. От 1 август 1955 година, когато постъпва на работа в Народна опера Варна до октомври 1976 той е водил абсолютно акуратно всички постановки, премиери, турнета.

- Лесно ли се разделихте с подобна реликва?

- Въобще не, защото заснех всички страници, дигитализирах го, за да мога да си го разглеждам вкъщи, реших, че фотосите могат да се използват за декорация на коридорите, на стените, младите хора, които влизат, да могат да видят черно-бели снимки, например, каквито вече не могат да се срещнат.

Чуйте повече за фотоархива на Йоско Йосифов в интервюто на Мартин Николов с Дорина Йосифов.ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Ананиев: До дни ще са готови нови правила за финансово управление на държавните болници

До края на следващата седмица ще бъдат готови нови правила за финансово управление и контрол на държавните болници, които ще бъдат предложени и на общините, заяви във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който присъства на медицински съвет за отчета на дейността на университетската болница „Света Марина” . Що се отнася до новия..

публикувано на 23.03.18 в 15:36

Ремонтираха уличното осветление в три добрички села

В три населени места в община Добричка - в Самуилово, Бранище и Стефан Караджа, през 2017 г. е извършен ремонт на уличното осветление. Съществуващите лампи са подменени със 130 светодиодни осветителни тела. В с. Самуилово, където е извършена цялостна подмяна на уличното осветление, е реализирана икономия на енергия от 40 % . Данните са от..

публикувано на 23.03.18 в 15:15

През следващото денонощие ще остане облачно

 Валежите ще продължат, но следобед ще отслабнат и до вечерта ще спрат. Ще са предимно от сняг, по южното Черноморие от дъжд. През деня ще духа слаб до умерен вятър от север и североизток, привечер ще отслабне до почти тихо. Минималните температури ще са от -4 до 1, а максималните ще достигнат от 0 до 5 градуса. За Варна минимална 0, максимална 3..

публикувано на 23.03.18 в 14:46

България със свой щанд в Панаир на детската книга в Болоня

1 200 изложители от 75 страни, както и 25 000 международни професионалисти, заети в търговията с книги. Това са предварителните данни за 55-ия Панаир на детската книга в Болоня от 26 до 29 март. Програмата на най-голямото събитие за бранша в световен мащаб включва множество срещи, дебати, изложби. То е отворено само за професионалисти и събира..

публикувано на 23.03.18 в 14:35
Медицински университет-Варна

Дни на отворени врати в Медицински университет - Варна

„Дни на отворени врати" се провеждат днес и утре (23 и 24 март 2018 г.)в четирите факултета към университета – Медицина, Дентална медицина, Фармация и Обществено здравеопазване, както и Медицинският колеж. Десетки желаещи, предимно от Варна, Бургас и региона разгледаха учебните бази на МУ-Варна. Настоящи студенти консултират кандидат-студентите в..

публикувано на 23.03.18 в 14:09

От днес се кандидатства по мярка "Млад фермер"

От днес стартира приемът на проектни предложения по мярка „Млад фермер“ по Оперативна програма “Развитие на селските райони“. Срокът за кандидатстване вече е 3 месеца, а не както досега 1 месец. Приоритет ще се дава на проекти, които се изпълняват от бенефициенти със завършено средно или висше образование в областта на селското стопанство,..

публикувано на 23.03.18 в 13:49

Бурното море може да застраши корабчетата в Балчик

Собствениците на плавателни съдове в Балчик да обърнат внимание на собствеността си, тъй като морето е изключително бурно. Това призоваха от боцманат Балчик. Няма данни за бедстващи хора в морето, добавиха оттам.

публикувано на 23.03.18 в 13:34