Курс по първа долекарска помощ за колоездачи във Варна

Деница Йорданова
Снимка: Радио Варна

Интензивен курс по първа долекарска помощ за велосипедисти, бегачи и туристи, организира за поредна година варненският велоклуб „Устрем” съвместно с Българския червен кръст. Курсът е безплатен и ще се проведе на 17 и 18 март в сградата на БЧК на ул. „Братя Шкорпил” №3 във Варна. Записването се извършва през фейсбук страницата на велоклуб „Устрем”.

Инцидентите се случват неочаквано и единствения начин да повлияем на събитията е да бъдем подготвени, каза за радио Варна Здравко Василев от велоклуба. В рамките на 5 часа желаещите да преминат обучението ще научат правилните действия при инциденти с пострадали хора - оценка на ситуацията, викане и даване на помощ, последователност и други. Защото травмите са сериозни, допълни Здравко Василев. 

"Най-често се чупят крайници. Ако човек е без каска е много вероятно да пострада и главата. Друга много типична травма е счупване на ключицата. В такива ситуации най-важното нещо е първо да се обезопаси мястото. Примерно, ако това нещо се случи на шосе и имаме група велосипедисти, винаги пращаме по един велосипедист във всяка посока да спре колите. При по-тежките случаи човек трябва да не се мести, защото може да бъде наранен чувствително повече.", каза Здравко Василев.

Здравко Василев

Безплатното обучение ще се проведе от доброволци към МБЧК-Варна. Една от тях е Деница Йорданова. Тя е в 9 клас, но знае как да окаже първа долекарска помощ дори и с подръчни материали.

"Взема се някаква бутилка, от тези които велосипедистите си носят, чиста тениска, за да могат да попият кръвта, ако има такава.Или да сложат студен компрес на нещо счупено или навехнато. Част от обучението ще бъде и как да се запази спокойствие при инцидент. Най-често се казва: "Успокой се, всичко ще бъде наред! Ще се опитам да ти помогна." Показваме на пострадалия, че  ние сме до него и няма да го изоставим!", каза Деница Йорданова.

Чуйте още в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световният ден на туризма ще е посветен на каузата „Варна - дестинация четири сезона“

Кръгла маса на тема „Варна - дестинация четири сезона“ ще се проведе на 27-ми септември - Световен ден на туризма, от 17 ч. в гранд хотел „Варна“. На срещата са поканени представители от всички сфери на туристическия бранш. Ще бъде представен анализ на отминалия активен сезон, ще се обсъдят възможностите за утвърждаването на Варна като..

публикувано на 25.09.18 в 17:13
Аюуне Сули свири на колого - традиционна ганайска китара

Музика от Гана звучи във Варна

С концерт в крайбрежно заведение във Варна Аюуне Сули и Кинг Аишоба ще представят фолклора на Гана. Изпълнението им е днес между 18 и 19 часа и е по покана на Младежка формация "Аморфа". Малко по-рано през деня те се срещнаха с ученици от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” в града. Музикантите от Гана бяха в..

публикувано на 25.09.18 в 16:58

Ученици от Суворово ще наблюдават работата на дрон от Института по океанология в Европейската нощ на учените

Дванадесетокласници от СУ „Никола Вапцаров“ в Суворово ще присъстват на презентациите, които подготвят учени и специалисти от Института по океанология във Варна. Срещата ще бъде част от европейската Нощ на учените, която ще се проведе на 28 септември т.г. във Фестивалния и конгресен център във Варна. «От близо 2 години работим съвместно с..

публикувано на 25.09.18 в 15:39

Пощенска марка, посветена на обявяването на Добрич за Град на българската бойна слава

По повод обявяването на Добрич за Град на българската бойна слава „Български пощи“ ЕАД издадоха марка с персонализирана винетка и еднодневен плик. Те бяха представени на откритата днес, в Деня на Добрич, филателна изложба под наслов „Добруджа през вековете. Добрич – град на българската бойна слава!“. Ръководителят на областната пощенска..

публикувано на 25.09.18 в 15:36

Започва възстановяване на нивите, унищожени от строителни отпадъци в местността Момчил край Балчик

Министерство на околната среда съгласува проект за рекултивация на нарушени терени в местността Момчил край Балчик. Нивите са били увредени при експлоатация на бивша кариера и замърсени със строителни отпадъци. Целта на инвеститора „Албена“ АД е да се възстановят земеделските земи, които са в имоти с обща площ 630 декара...

публикувано на 25.09.18 в 15:23

"Умна пейка" ще има във Варна

До броени седмици във Варна ще бъде монтирана „умна” пейка. Оборудвана със слънчеви батерии, тя не само ще предоставя възможност за зареждане на мобилни устройства, но и безплатен безжичен интернет, smart осветление и дори сензор, който да замерва чистота на въздуха, който дишаме. Зад идеята стоят група млади ентусиасти от Варна,..

публикувано на 25.09.18 в 15:11

Нови стълби има вече в подлеза на спирка "Явор"

Подлезът на спирка "Явор", чийто проточил се и необезопасен ремонт предизвика стотици гневни коментари, вече има нови стълби. Там са премахнати всички разрушени стъпала и бяха излети новите. Поставена е и новата мозайкова настилка. Предстои да бъде освежен и самият подлез, както и подходите към спирките. Чуйте какво коментираха пред Даниела..

публикувано на 25.09.18 в 15:10