Курс по първа долекарска помощ за колоездачи във Варна

Деница Йорданова
Снимка: Радио Варна

Интензивен курс по първа долекарска помощ за велосипедисти, бегачи и туристи, организира за поредна година варненският велоклуб „Устрем” съвместно с Българския червен кръст. Курсът е безплатен и ще се проведе на 17 и 18 март в сградата на БЧК на ул. „Братя Шкорпил” №3 във Варна. Записването се извършва през фейсбук страницата на велоклуб „Устрем”.

Инцидентите се случват неочаквано и единствения начин да повлияем на събитията е да бъдем подготвени, каза за радио Варна Здравко Василев от велоклуба. В рамките на 5 часа желаещите да преминат обучението ще научат правилните действия при инциденти с пострадали хора - оценка на ситуацията, викане и даване на помощ, последователност и други. Защото травмите са сериозни, допълни Здравко Василев. 

"Най-често се чупят крайници. Ако човек е без каска е много вероятно да пострада и главата. Друга много типична травма е счупване на ключицата. В такива ситуации най-важното нещо е първо да се обезопаси мястото. Примерно, ако това нещо се случи на шосе и имаме група велосипедисти, винаги пращаме по един велосипедист във всяка посока да спре колите. При по-тежките случаи човек трябва да не се мести, защото може да бъде наранен чувствително повече.", каза Здравко Василев.

Здравко Василев

Безплатното обучение ще се проведе от доброволци към МБЧК-Варна. Една от тях е Деница Йорданова. Тя е в 9 клас, но знае как да окаже първа долекарска помощ дори и с подръчни материали.

"Взема се някаква бутилка, от тези които велосипедистите си носят, чиста тениска, за да могат да попият кръвта, ако има такава.Или да сложат студен компрес на нещо счупено или навехнато. Част от обучението ще бъде и как да се запази спокойствие при инцидент. Най-често се казва: "Успокой се, всичко ще бъде наред! Ще се опитам да ти помогна." Показваме на пострадалия, че  ние сме до него и няма да го изоставим!", каза Деница Йорданова.

Чуйте още в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ
ВМС

Новите патрулни кораби на ВМС трябва да са готови до 2024-а година

Успешна година с постигнато над 15 процента увеличение на дните на море и организиране на най-голямото учение на българската армия -"Бриз" изпращат Военноморските сили на България. Това заяви във Варна контраадмирал Митко Петев - командир на ВМС. Той обясни,че вече са изпратени офертите до фирмите,които ще участват в търга за построяването на..

публикувано на 14.12.18 в 15:57

Община Варна ще тегли нов заем

Община Варна да изтегли нов кредит през следващата година одобриха съветниците от постоянната комисия "Финанси и бюджет". 47 милиона лева са предвидени за изграждане и реконструкция на 12 обекта , сред които ремонт на квартални улици, изграждане на нови спортни площадки и съоръжения. Със средства от най-новия фонд на Министерството на..

публикувано на 14.12.18 в 14:45

Дядо Коледа, нека през новата година...

Повече от 30 писма написаха децата от Балчик в първия литературен конкурс "Пис­мо до Дя­до Ко­ле­да", обявен от централната библиотека и ли­те­ра­тур­ния клуб при чи­та­ли­ще "Паи­сий Хи­лен­дар­ски". В надпреварата „Коледна магия“ – за кар­тич­ка и ори­ги­нал­но по­же­ла­ние за праз­ни­ка, бяха подадени 50 картички – рисувани и с..

публикувано на 14.12.18 в 14:43
Рисунката на Сабина Стоянова

Рисунката на Сабина Стоянова става картичка на Радио Варна

"Ех, че време! Ех, че сняг" – това беше мотото на конкурса на Радио Варна за детска зимна рисунка. Получихме над 300 творби на млади творци 6 до 16-сет години. Журито в състав галеристът Нели Вълчева, художникът Петьо Маринов и дизейнерът Виктор Петков определи наградените автори, като рисунката с първа награда ще се превърне в Коледната..

публикувано на 14.12.18 в 14:27

Пак ранени на пешеходна пътека, този път - деца

Продължава серията от пострадали пешеходци, които са пресичали без да нарушават правилника - на определените за това места. Само за един ден, във вторник, по улиците на Варна пострадаха четирима. Вчера в нови два случая, са пострадали деца. По обед 20-годишен шофьор на "Ауди" е блъснал дете, пресичащо булевард "Сливница". По-късно същия ден, на..

публикувано на 14.12.18 в 14:23

Нова велоалея в Морската градина догодина

Още една велоалея ще бъде изградена във Варна догодина. Тя ще минава през историческата част на Морската градина - ще започва от входа на парка срещу Икономическия университет и ще се движи успоредно на бул."Княз Борис Първи" до зоокъта. Предложението е внесено от Гражданско сдружение „Варна диша“, а решението е дългоочаквано от велосипедистите в..

публикувано на 14.12.18 в 14:09

Такса "смет" за 2019 г. се запазва в сегашния си размер

Очакваните приходи в бюджета от таксата, която ще бъде платена от варненци са 28 млн. лв. Това стана ясно на заседанието на ПК "Благоустройство и комунални дейности" на варненския Общински съвет. Заложените разходи за в план-сметката за дейност „Чистота“ са 30 млн. и 500 хил. лв. С около 2 млн. и 500 хил. по-малко от 2018 г. Заложените разходите..

публикувано на 14.12.18 в 12:55