Курс по първа долекарска помощ за колоездачи във Варна

Деница Йорданова
Снимка: Радио Варна

Интензивен курс по първа долекарска помощ за велосипедисти, бегачи и туристи, организира за поредна година варненският велоклуб „Устрем” съвместно с Българския червен кръст. Курсът е безплатен и ще се проведе на 17 и 18 март в сградата на БЧК на ул. „Братя Шкорпил” №3 във Варна. Записването се извършва през фейсбук страницата на велоклуб „Устрем”.

Инцидентите се случват неочаквано и единствения начин да повлияем на събитията е да бъдем подготвени, каза за радио Варна Здравко Василев от велоклуба. В рамките на 5 часа желаещите да преминат обучението ще научат правилните действия при инциденти с пострадали хора - оценка на ситуацията, викане и даване на помощ, последователност и други. Защото травмите са сериозни, допълни Здравко Василев. 

"Най-често се чупят крайници. Ако човек е без каска е много вероятно да пострада и главата. Друга много типична травма е счупване на ключицата. В такива ситуации най-важното нещо е първо да се обезопаси мястото. Примерно, ако това нещо се случи на шосе и имаме група велосипедисти, винаги пращаме по един велосипедист във всяка посока да спре колите. При по-тежките случаи човек трябва да не се мести, защото може да бъде наранен чувствително повече.", каза Здравко Василев.

Здравко Василев

Безплатното обучение ще се проведе от доброволци към МБЧК-Варна. Една от тях е Деница Йорданова. Тя е в 9 клас, но знае как да окаже първа долекарска помощ дори и с подръчни материали.

"Взема се някаква бутилка, от тези които велосипедистите си носят, чиста тениска, за да могат да попият кръвта, ако има такава.Или да сложат студен компрес на нещо счупено или навехнато. Част от обучението ще бъде и как да се запази спокойствие при инцидент. Най-често се казва: "Успокой се, всичко ще бъде наред! Ще се опитам да ти помогна." Показваме на пострадалия, че  ние сме до него и няма да го изоставим!", каза Деница Йорданова.

Чуйте още в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Националният събор на читалищата в Бяла

От днес до 23 юни в Бяла ще се проведе десетото издание на Националния събор на читалищата. Съборът ще бъде открит в 19:00 часа от Анастас Трендафилов - кмет на Община Бяла и Силва Хачерян – представител на Министерство на културата. Събитието е не само от местно, но и от национално значение. В юбилейното издание на Събора ще участват 57..

публикувано на 19.06.18 в 17:01

Летен детски клуб в библиотека "Дора Габе"

В Регионална библиотека „Дора Габе” стартира Летен детски клуб „Играй и учи!”, който предлага на децата от Добрич и гости на града  на възраст от 6 до 14 години разнообразни занимания с много приключения в света на книгите и четенето.Срещите в клуба ще са наситени с драматизации, куклен театър, рисуване, моделиране, забавни..

публикувано на 19.06.18 в 16:52

Рисуването като трудотерапия

"Работата с хората с увреждания ми дава всичко. Те ме радват... Аз отивам с огромно желание на работа и си тръгвам много заредена. Това са едни страхотни и много добри хора.", сподели за удовлетворението си от работата в интервю за Радио Варна Кристина Кръстева, която преподава изобразително изкуство в Агенция за социално развитие „Вижън“ – Варна...

публикувано на 19.06.18 в 15:34

С църковен молебен отбелязаха 4 г. от наводнението в Аспарухово

Заупокойна молитва и благодарствен молебен   отслужи в храма „Св. Цар Борис I” в квартал „Аспарухово” във Варна отец Добромир по повод навършването на 4 години от наводнението. Тогава бедствието отне живота на 13 души и разруши много къщи. Стотици доброволци дойдоха в квартала, за да помогнат на аспаруховци и в тяхна чест има издигнат паметник...

публикувано на 19.06.18 в 15:28

Фотоизложба на Двореца в Балчик закрива Българското европредседателство

Фотоизложбата „Вечната красота на Двореца в Балчик“ е едно от събитията, с които в края на юни ще бъде закрито в Берлин Българското председателство на ЕС. На 28 юни по покана на посланика на България в Германия в българското посолство ще се открие експозицията от 60 фотоси – 40 представят съвременната красота на архитектурно-парковия комплекс и 20..

публикувано на 19.06.18 в 14:26

Акт за незаконен добив на трюфели съставиха в ДГС „Генерал Тошево”

Общо шест акта за нарушения са съставени при проверки в горите в Добричко, съобщават от североизточното държавно предприятие. Един от  актовете е в резултат от обход на територията на Държавното горско стопанство „Генерал Тошево”, където горските стражари са установили добив на трюфели без задължителното  по закон разрешително. От нарушителя са..

публикувано на 19.06.18 в 13:06

Общинските спортни бази в Добрич безплатни за децата през лятото

Децата и учениците в Добрич ще имат възможност да спортуват безплатно в общинските спортни бази през лятната ваканция, съобщиха от общината . Свободен достъп ще има в залите, спортните площадки и кортовете за занимания по тенис на корт, баскетбол, лека атлетика и футбол. От 18 юни до 8 юли любителите на тениса ще могат да тренират на кортовете в..

публикувано на 19.06.18 в 13:01