Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курс по първа долекарска помощ за колоездачи във Варна

Деница Йорданова
Снимка: Радио Варна

Интензивен курс по първа долекарска помощ за велосипедисти, бегачи и туристи, организира за поредна година варненският велоклуб „Устрем” съвместно с Българския червен кръст. Курсът е безплатен и ще се проведе на 17 и 18 март в сградата на БЧК на ул. „Братя Шкорпил” №3 във Варна. Записването се извършва през фейсбук страницата на велоклуб „Устрем”.

Инцидентите се случват неочаквано и единствения начин да повлияем на събитията е да бъдем подготвени, каза за радио Варна Здравко Василев от велоклуба. В рамките на 5 часа желаещите да преминат обучението ще научат правилните действия при инциденти с пострадали хора - оценка на ситуацията, викане и даване на помощ, последователност и други. Защото травмите са сериозни, допълни Здравко Василев. 

"Най-често се чупят крайници. Ако човек е без каска е много вероятно да пострада и главата. Друга много типична травма е счупване на ключицата. В такива ситуации най-важното нещо е първо да се обезопаси мястото. Примерно, ако това нещо се случи на шосе и имаме група велосипедисти, винаги пращаме по един велосипедист във всяка посока да спре колите. При по-тежките случаи човек трябва да не се мести, защото може да бъде наранен чувствително повече.", каза Здравко Василев.

Здравко Василев

Безплатното обучение ще се проведе от доброволци към МБЧК-Варна. Една от тях е Деница Йорданова. Тя е в 9 клас, но знае как да окаже първа долекарска помощ дори и с подръчни материали.

"Взема се някаква бутилка, от тези които велосипедистите си носят, чиста тениска, за да могат да попият кръвта, ако има такава.Или да сложат студен компрес на нещо счупено или навехнато. Част от обучението ще бъде и как да се запази спокойствие при инцидент. Най-често се казва: "Успокой се, всичко ще бъде наред! Ще се опитам да ти помогна." Показваме на пострадалия, че  ние сме до него и няма да го изоставим!", каза Деница Йорданова.

Чуйте още в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли: Направленията за мамография ще важат по два месеца

Издадените от 1 юли медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес, съобщава БНР.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален..

публикувано на 25.04.24 в 18:47

Апелативният съд и Морското училище във Варна подписаха меморандум за сътрудничество

Варненският апелативен съд и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" задълбочават сътрудничеството си и ще осъществяват повече съвместни дейности от взаимен интерес. Ръководителите на двете институции д-р Ванухи Аракелян и фл.адм. проф. Боян Медникаров  подписаха меморандум.  Партньорството е обусловено от развитието на цифровите услуги,..

публикувано на 25.04.24 в 18:39

До средата на май рибарите трябва да обявят колко лодкостоянки са необходими на Варна

До 15 май сдруженията на рибарите трябва да представят информация за броя на лодкостоянките, които са необходими за Варна. Те трябва да изготвят и да внесат в администрацията на Областната управа и предложения за местата, подходящи за лодкостоянки. Община Варна от своя страна трябва да изготви и предостави на областната управа писмена информация на..

публикувано на 25.04.24 в 17:54

Ще свързва ли градската железница кварталите с центъра, попитаха варненци

Проектът за градска железница трябва да дава възможност за свързване на кварталите с индустриалната зона и центъра на Варна. Това мнение сподели по време на общественото обсъждане  Марио Кателиев, чийто дядо живее в кв. "Младост". Момчето коментира, че често е ставал свидетел как всяка сутрин и вечер се образуват задръствания от бул. "Република" до бул...

публикувано на 25.04.24 в 16:00

Парламентът отложи с една година либерализацията на пазара на ток

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро, предаде БНР.  Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против".  Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на..

публикувано на 25.04.24 в 16:00

Задържаха двама наркодилъри във Варна

Задържаха мъж и жена от Варна за разпространение и държане на наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  По време на операция за противодействие на престъпността по линия на дрогата са задържани и  двама от клиентите им по време на сделка.  Проверката показала наличие на амфетамин в единия, а другият е отказал наркотест...

публикувано на 25.04.24 в 15:43

От 1 май такситата във Варна поскъпват

Одобриха нови, по-високи цени за таксиметровия превоз във Варна.  С 38 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се" общинските съветници гласуваха повишаване на минималната тарифа за километър пробег във Варна. С решението минималната дневна тарифа става 1,30 лева, а нощната - 1,50 лева. В момента цените са съответно 1,05 лв. и 1,15 лв...

публикувано на 25.04.24 в 15:28