Курс по първа долекарска помощ за колоездачи във Варна

Деница Йорданова
Снимка: Радио Варна

Интензивен курс по първа долекарска помощ за велосипедисти, бегачи и туристи, организира за поредна година варненският велоклуб „Устрем” съвместно с Българския червен кръст. Курсът е безплатен и ще се проведе на 17 и 18 март в сградата на БЧК на ул. „Братя Шкорпил” №3 във Варна. Записването се извършва през фейсбук страницата на велоклуб „Устрем”.

Инцидентите се случват неочаквано и единствения начин да повлияем на събитията е да бъдем подготвени, каза за радио Варна Здравко Василев от велоклуба. В рамките на 5 часа желаещите да преминат обучението ще научат правилните действия при инциденти с пострадали хора - оценка на ситуацията, викане и даване на помощ, последователност и други. Защото травмите са сериозни, допълни Здравко Василев. 

"Най-често се чупят крайници. Ако човек е без каска е много вероятно да пострада и главата. Друга много типична травма е счупване на ключицата. В такива ситуации най-важното нещо е първо да се обезопаси мястото. Примерно, ако това нещо се случи на шосе и имаме група велосипедисти, винаги пращаме по един велосипедист във всяка посока да спре колите. При по-тежките случаи човек трябва да не се мести, защото може да бъде наранен чувствително повече.", каза Здравко Василев.

Здравко Василев

Безплатното обучение ще се проведе от доброволци към МБЧК-Варна. Една от тях е Деница Йорданова. Тя е в 9 клас, но знае как да окаже първа долекарска помощ дори и с подръчни материали.

"Взема се някаква бутилка, от тези които велосипедистите си носят, чиста тениска, за да могат да попият кръвта, ако има такава.Или да сложат студен компрес на нещо счупено или навехнато. Част от обучението ще бъде и как да се запази спокойствие при инцидент. Най-често се казва: "Успокой се, всичко ще бъде наред! Ще се опитам да ти помогна." Показваме на пострадалия, че  ние сме до него и няма да го изоставим!", каза Деница Йорданова.

Чуйте още в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-те книги за Варна сред най-четените

Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” отбеляза своя 135-годишнина в деня на Първа пролет. Подробности от тържеството може да видите на сайта на Радио Варна, а до средата на април в библиотеката ще остане подредена изложбата, посветена на първия директор на културната институция. На едно от таблата Добрин Василев пита  в статия от 40-те години на..

публикувано на 23.03.18 в 18:17

Море за снимки - фоторепортаж

Красотата на бурното море провокира десетки варненци да го снимат. Вълните достигаха до заведенията на плажната ивица. А разбиването им на "Вълнолома" се виждаше отдалеч. "Много е красиво, но е опасно" , коментираха гражданите, с които се срещна Габриела Гаврилова.

обновено на 23.03.18 в 18:08

"Да, България"- Варна осъжда остро политиката на Ердоган

Местната организация разпространи следната позиция: Да, България Варна осъжда остро политиката на Реджеп Тайип Ердоган. Държим да подчертаем, че ние не сме против турския народ, но сме против неговия настоящ водач. Нещо повече, ние се надяваме и искрено пожелаваме благополучието на нашите съседи и тяхното скорошно освобождение от тиранията на един човек,..

публикувано на 23.03.18 в 17:44

Разработиха унифициран български жестов език

Експерти от Министерството на образованието и науката разработиха унифициран български жестов език и стандарт за неговото използване съвместно със специалисти от фондация „Глухи без граници“ и учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на национално изследване на жестовия език..

публикувано на 23.03.18 в 17:18

Човечеството е застрашено поради злоуротреби с животворната природа

Човечеството рискува собственото си благополучие, като прекомерно експлоатира и уврежда даровете на природата, сочат резултатите от подробно изследване, което предупреждава, че животински и растителни видове намаляват. Четири огромни проучвания, чието извършване..

публикувано на 23.03.18 в 17:12

Общински съветници от ГЕРБ: Призоваваме компетентните институции да се произнесат в най-кратки срокове относно констатираните нарушения в община Провадия

Общински съветници от ГЕРБ: Призоваваме компетентните институции да се произнесат в най-кратки срокове относно констатираните нарушения в община Провадия     Призоваваме компетентните институции да се произнесат в най-кратки срокове относно констатираните в докладите на Агенцията за държавна финансова инспекция нарушения в община Провадия. За това..

публикувано на 23.03.18 в 16:58

Министър Ананиев: До дни ще са готови нови правила за финансово управление на държавните болници

До края на следващата седмица ще бъдат готови нови правила за финансово управление и контрол на държавните болници, които ще бъдат предложени и на общините, заяви във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който присъства на медицински съвет за отчета на дейността на университетската болница „Света Марина” . Що се отнася до новия..

публикувано на 23.03.18 в 15:36