Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Тасков с клавирен рецитал в Радио Варна

Срещата с таланта на проф. Красимир Тасков бе първото събитие от Пролетния салон на изкуствата 2018 на Община Варна. Публиката в Концертното студио на Радио Варна имаше възможност да се наслади на изпълнението на проф. Красимир Тасков, който бе избрал произведения на Роберт Шуман, Фредерик Шопен, Димитър Ненов, Панчо Владигеров и собствено произведение - 3 пиеси от "Мъниста".

Красимир Тасков (1955) завършва ДМА ”П. Владигеров”- София с композиция и пиано. Посещава курсовете по композиция на проф.Тон де Леув и проф.Тео Ловенди в Холандия и на проф. Анатол Виеру от Румъния.

Носител е на национални и международни награди от конкурси по пиано (Сантандер, Испания ; ”П.И.Чайковски”, Москва) и композиция (Токио-1991,1995,1999- І награда, 2002 за Дуо Пиано; Пловдив- І награда на нац. конкурс за Концерт за кларинет и орк. в 7/8, I награда на нац. конкурс "Елиас Канети" за оркестровата му творба "Мнимият оратор", призови награди от международни конкурси у нас и чужбина за камерни и хорови творби и др.).

През 1984 г. неговият клавирен цикъл “Архаични картини” е сред препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора на ЮНЕСКО в Париж.

Автор е на редица симфонични - сред които, Концерти за пиано, за цигулка, за обой, ”Преображение IV”, “Празненство” и др., камерни, вокални, хорови творби, на операта-бурлеска “Царе на белите”, често изпълнявани, както у нас, така и в чужбина на престижни музикални фестивали (Япония, Русия, Словения, Италия, Франция, Холандия, САЩ и други). Има редица издадени творби, както и осъществени многобройни студийни и CD записи (Фантазии за Дуо пиано, Б. Мартину-Пиеси и цикли за чело и пиано, Авторски CD) , като изпълнител и автор.

Солист е на наши симфонични оркестри, както и активно концертиращ камерен изпълнител. Бил е член на жури на национални и международни конкурси за пианисти. Красимир Тасков е преподавател, професор в НМА "П. Владигеров" София по композиция и пиано (завеждащ катедрата по композиция).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!