"Морето в мен" вдъхновение за млади автори

Връчиха наградите на на младите автори в конкурса за есе на Радио Варна „Морето в мен”. В него се включиха  над 30 младежи на възраст от 9 до 18 години от различни населени места - Благоевград, Варна, Годеч, Димитровград, Карнобат, Мездра, Монтана, Перник, Шабла и Шумен. Всеки е погледнал към темата от различен ъгъл.  При всеки провокацията е дошла от различни преживявания. Различни емоции са отключили въображението на участниците. Оказа се, че морето е вдъхновение, както за живеещите в близост до него, така  и за тези, които рядко присядат на морския бряг или пък никога не са го виждали, но мечтаят за безбрежното му синьо. Енергията и магията, която то носи са мотивирали младите хора да разпънат платната на своето въображение, да се отдадат на емоциите си и да напишат прекрасни неща. Людмил Станев, писател и председател на журито сподели мотивите за избора на призьорите:
Първата награда отиде в ръцете на шестокласничката Теодора Славова от гр. Карнобат за есето - „За пикселите и морето”.  В него тя пише: „Пикселите са много важна част от ежедневието ни – те са в компютрите, телефоните, таблетите, мониторите на телевизорите. Няма начин поне веднъж да не сте се питали колко пиксела имат очите.”... „Забранявам си да мисля за високите технологии и се отдавам за пореден път на удоволствието да почувствам морето с всичките си простички човешки сетива...”
Момичето от Благоевград Виктория Апостолова получи втора награда за есето „Морето в мен”, каквото е и мотото на конкурса.  То започва с думите: „Мило, Дневниче, това, което ще ти разкажа днес ще бъде по-различно от обикновеното. Ще ти разкажа историята на ранното си детство! За времето, в което морето беше моят дом.” После продължава: ...” Ще ти разкажа историята на ранното си детство! За времето, в което морето беше моят дом.” После продължава: ...” Бяхме толкова невинни. Деца, познаващи единствено селото, морето и старата Атина. Помня смеха и глъчката от щастие. Изградих най-красивите си мигове, за които някога съм могла да мечтая. Бяхме по-безгрижни от всякога. Не познавахме болката, омразата, предателството или разочарованието – все присъщи чувства на градските хора.”...
„Морето в мен” е заглавието и на есето на  Маламир Пресиян Кръстев от Варна. За него той беше отличен с трета награда.  „ Възприемам морето по много различни начини, / все пак съм варненец/,  но от много скоро когато чуя думата „море”, изпитвам едно много странно чувство.”, пише той. „Това чувство няма точно наименование, ще се опитам да го опиша с едно изречение. Изпитвам страхопочитание към морето, даже страх, но някакъв позитивен страх, колкото и странно да звучи.” Защо?

Всички получени есета може да прочетете тук.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Емблематични места в Стара Варна: площад "Мусалла"

В разказа си „Някогашна Варна” Антон Страшимиров има кратко описание на пространството, за което разказваме и този път в предаването на Радио Варна "Архитектурата на Стара Варна" от 18 ноември. „Турското средище на града беше „Мусалла”. Тя не беше по-обширна от сегашната стъгда със същото име. Но колко живописна беше някогашната „Мусалла”!..

публикувано на 11.12.18 в 17:23
Адриана Будевска в ролята на Далила и със съпруга си Христо Ганчев

Адриана Будевска оживява във фотоизложба в Добрич

Знаменити роли на Адриана Будевска - един от създателите на българския професионален театър, оживяват във фотодокументална изложба, която ще бъде открита за 140-годишнината от рождението на актрисата в родния й Добрич, съобщават от Регионалния исторически музей. "Плът и кръв, смисъл и ценност на моя живот беше изграждането на българския..

публикувано на 11.12.18 в 12:15

Театрален маратон за 45-та годишнина на "Златното ключе"

45-годишнината на легендарната варненска театрална школа „Златното ключе” към Общинския детски комплекс ще бъде отбелязана на 27-ми декември с театрален маратон в Младежкия дом-това съобщи ръководителят на театралната формация Сия Папазова. 25 са студентите в НАТФИЗ от 2007-ма година досега от „Златното ключе”, създадено през далечната 1973..

публикувано на 10.12.18 в 15:15

„Коледата на госпожа Коледа” през декември на сцена "Филиал"

Премиерата е на 10 декември от 18 часа, а от 11 до 21-ви ще бъдат изиграни 30 спектакъла за най-малките зрители в часовете 11, 13 и 15. „Коледата на госпожа Коледа” е новият празничен спектакъл на Варненския драматичен театър в навечерието на Рождество Христово. Той е по пиесата на Магда Борисова, режисьор е Стоян Радев. „Коледата на госпожа Коледа”..

обновено на 10.12.18 в 07:54

Камелия Кондова с премиера в Добрич

Последната носителка на националната литературна награда "Дора Габе" - Камелия Кондова, ще има премиера в родния си Добрич, съобщават от Сдружението на писателите. Поетесата, сочена от литературната критика като "самобитен лирически глас", ще представи последната си стихосбирка "Неделята, която беше в понеделник". Камелия Кондова спечели..

публикувано на 09.12.18 в 13:06

"Снежанка" пристига с балетна стъпка във Варна

Балетът по музика на П. И. Чайковски ще се играе на варненска сцена за първи път тази вечер от 19 часа. Хореографията е дело на Сергей Бобров, а изпълнението на солисти от Държавния театър за опера и балет в Красноярск – Русия и Държавна опера – Варна. В ролите ще видите: Снежанка – Анастасия Нигматулина Мизгир – Иван Карнаухов Купава –..

публикувано на 08.12.18 в 11:08

Драма, екшън и хорър са в челото на американска кино класация за 2018

Музикалната драма "Роди се звезда", хорърът "Нито звук" и екшънът "Черната пантера" влязоха в списъка на Американския филмов институт с 10-те филма да годината, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА. Американският филмов институт обяви списъка за 19-ата си наградна церемония, която ще се състои в Лос Анджелис. Той..

публикувано на 05.12.18 в 13:55