"Морето в мен" вдъхновение за млади автори

Връчиха наградите на на младите автори в конкурса за есе на Радио Варна „Морето в мен”. В него се включиха  над 30 младежи на възраст от 9 до 18 години от различни населени места - Благоевград, Варна, Годеч, Димитровград, Карнобат, Мездра, Монтана, Перник, Шабла и Шумен. Всеки е погледнал към темата от различен ъгъл.  При всеки провокацията е дошла от различни преживявания. Различни емоции са отключили въображението на участниците. Оказа се, че морето е вдъхновение, както за живеещите в близост до него, така  и за тези, които рядко присядат на морския бряг или пък никога не са го виждали, но мечтаят за безбрежното му синьо. Енергията и магията, която то носи са мотивирали младите хора да разпънат платната на своето въображение, да се отдадат на емоциите си и да напишат прекрасни неща. Людмил Станев, писател и председател на журито сподели мотивите за избора на призьорите:
Първата награда отиде в ръцете на шестокласничката Теодора Славова от гр. Карнобат за есето - „За пикселите и морето”.  В него тя пише: „Пикселите са много важна част от ежедневието ни – те са в компютрите, телефоните, таблетите, мониторите на телевизорите. Няма начин поне веднъж да не сте се питали колко пиксела имат очите.”... „Забранявам си да мисля за високите технологии и се отдавам за пореден път на удоволствието да почувствам морето с всичките си простички човешки сетива...”
Момичето от Благоевград Виктория Апостолова получи втора награда за есето „Морето в мен”, каквото е и мотото на конкурса.  То започва с думите: „Мило, Дневниче, това, което ще ти разкажа днес ще бъде по-различно от обикновеното. Ще ти разкажа историята на ранното си детство! За времето, в което морето беше моят дом.” После продължава: ...” Ще ти разкажа историята на ранното си детство! За времето, в което морето беше моят дом.” После продължава: ...” Бяхме толкова невинни. Деца, познаващи единствено селото, морето и старата Атина. Помня смеха и глъчката от щастие. Изградих най-красивите си мигове, за които някога съм могла да мечтая. Бяхме по-безгрижни от всякога. Не познавахме болката, омразата, предателството или разочарованието – все присъщи чувства на градските хора.”...
„Морето в мен” е заглавието и на есето на  Маламир Пресиян Кръстев от Варна. За него той беше отличен с трета награда.  „ Възприемам морето по много различни начини, / все пак съм варненец/,  но от много скоро когато чуя думата „море”, изпитвам едно много странно чувство.”, пише той. „Това чувство няма точно наименование, ще се опитам да го опиша с едно изречение. Изпитвам страхопочитание към морето, даже страх, но някакъв позитивен страх, колкото и странно да звучи.” Защо?

Всички получени есета може да прочетете тук.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Актьорът Георги Велчовски на 70

По повод 70-годишнината на забележителния актьор, режисьор и писател Георги Велчовски, Харковският театър пристига във Варна на специален гастрол. На 21 септември 2018 от 19.00 на сцена "Филиал" украинските драматични артисти ще представят пиесата „Псета“ от Георги Велчовски, поставена от самия него в Харков през 2010 година. Представлението ще се..

публикувано на 21.09.18 в 10:42

Колоритният Георги Карамитрев ще журира фолклорната надпревара „Като жива вода“ в Суворово

Георги Карамитев – познат на много варненци като дядо Гошо, радетел за българския автентичен фолклор, ще бъде част от журито на шестото изданиена Деня на народните танци и хора "Като жива вода" в Суворовотази година. Това съобщи секретарят на община Суворово Светла Енева, която е част от организаторите на проявата. Заедно с Горги..

публикувано на 20.09.18 в 17:15

„Пясъчни замъци и бетонни курорти - миниатюрна ваканция в България" откриват в Археологическия музей във Варна

„ Пясъчни замъци и бетонни курорти - миниатюрна ваканция в миналото на България“, така е озаглавена изложба, която ще бъде открита днес в Археологическия музей във Варна. От 60-те години на ХХ век финландските туроператори започват да предлагат евтини пакетни пътувания и до български морски дестинации. Каква е била почивката по Българското Черноморие..

публикувано на 20.09.18 в 09:27

Националните културни празници "Албена" събират историци и поети в Каварна

Историци, литературни критици и поети ще представят новите си книги в Каварна на националните културни празници "Албена", съобщават от пресцентъра на общината за предстоящия форум. Началото ще бъде поставено на 20 септември в морския град с творческа среща с академик Георги Марков, който заедно с читателската публика ще разлисти страници от..

публикувано на 20.09.18 в 09:15

Таласъмът Тропалан оживява на сцената на Държавен куклен театър „Дора Габе”

ДКТ „Дора Габе” открива новия сезон с премиера на един забавен спектакъл, който учи малките да се изправят срещу страховете си. Пиесата „Таласъмът Тропалан” е написана от Иво Кънчев, а драматизацията е дело на Янко Митев от град Хасково. Режисьор е Даниела Христова, сценограф - Наталия Гочева, а музиката е дело на Любомира Стоянова. Участват..

публикувано на 20.09.18 в 08:58

Музиканти от „Б.Т.Р.” и „Ахат” отличиха солистката на ДВА „Сребърни звънчета” на голям поп-рок фестивал

Три нови награди прибави към своята колекция за 2018-та година солистката на ДВА “Сребърни звънчета“ Ивета Тодорова. Ивета си тръгна с Трета награда от ХХI Поп и рок фестивал – Несебър 2018. В оценяващата комисия бяха известни музиканти от групите „Б.Т.Р.”и „Ахат”, както и Мая Райкова, председател на експертното жури на „Евровизия 2018”...

публикувано на 19.09.18 в 17:48

Представителна изложба на Бронка Гюрова в ГХГ-Варна

Любителите на изобразителното изкуство имат възможността да се докоснат до живопистта на Бронка Гюрова – 70 години след последната самостоятелна изложба на художничката във Варна, която ни напусна през 1995 година. От средата на миналия век Бронка Гюрова живее и работи в Аржентина, но никога не е забравяла родината си. В Европейската година на..

публикувано на 19.09.18 в 10:46