"Морето в мен" вдъхновение за млади автори

Връчиха наградите на на младите автори в конкурса за есе на Радио Варна „Морето в мен”. В него се включиха  над 30 младежи на възраст от 9 до 18 години от различни населени места - Благоевград, Варна, Годеч, Димитровград, Карнобат, Мездра, Монтана, Перник, Шабла и Шумен. Всеки е погледнал към темата от различен ъгъл.  При всеки провокацията е дошла от различни преживявания. Различни емоции са отключили въображението на участниците. Оказа се, че морето е вдъхновение, както за живеещите в близост до него, така  и за тези, които рядко присядат на морския бряг или пък никога не са го виждали, но мечтаят за безбрежното му синьо. Енергията и магията, която то носи са мотивирали младите хора да разпънат платната на своето въображение, да се отдадат на емоциите си и да напишат прекрасни неща. Людмил Станев, писател и председател на журито сподели мотивите за избора на призьорите:
Първата награда отиде в ръцете на шестокласничката Теодора Славова от гр. Карнобат за есето - „За пикселите и морето”.  В него тя пише: „Пикселите са много важна част от ежедневието ни – те са в компютрите, телефоните, таблетите, мониторите на телевизорите. Няма начин поне веднъж да не сте се питали колко пиксела имат очите.”... „Забранявам си да мисля за високите технологии и се отдавам за пореден път на удоволствието да почувствам морето с всичките си простички човешки сетива...”
Момичето от Благоевград Виктория Апостолова получи втора награда за есето „Морето в мен”, каквото е и мотото на конкурса.  То започва с думите: „Мило, Дневниче, това, което ще ти разкажа днес ще бъде по-различно от обикновеното. Ще ти разкажа историята на ранното си детство! За времето, в което морето беше моят дом.” После продължава: ...” Ще ти разкажа историята на ранното си детство! За времето, в което морето беше моят дом.” После продължава: ...” Бяхме толкова невинни. Деца, познаващи единствено селото, морето и старата Атина. Помня смеха и глъчката от щастие. Изградих най-красивите си мигове, за които някога съм могла да мечтая. Бяхме по-безгрижни от всякога. Не познавахме болката, омразата, предателството или разочарованието – все присъщи чувства на градските хора.”...
„Морето в мен” е заглавието и на есето на  Маламир Пресиян Кръстев от Варна. За него той беше отличен с трета награда.  „ Възприемам морето по много различни начини, / все пак съм варненец/,  но от много скоро когато чуя думата „море”, изпитвам едно много странно чувство.”, пише той. „Това чувство няма точно наименование, ще се опитам да го опиша с едно изречение. Изпитвам страхопочитание към морето, даже страх, но някакъв позитивен страх, колкото и странно да звучи.” Защо?

Всички получени есета може да прочетете тук.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Бащи, лъжи и още нещо" ще се играе и на сцена "Римски терми"

Комедията от Рей Куни „Бащи, лъжи и още нещо” ще бъде представена за 25-ти път на варненска сцена тази вечер. Началото е в 21 часа. ДТ „Стоян Бъчваров“ откри своя 97-ми творчески сезон с този спектакъл, чийто режисьор е Костадин Бандутов. За него казват, че открива Рей Куни за българската сцена. В пиесата има много изненади и неочаквани..

обновено на 21.07.18 в 06:13

"Дни на класиката в Балчик" подава ръка на младите хора

Осмото издание на фестивала " Дни на класиката в Балчик " събира отново край морето меломани от цял свят, за да ги срещне с най-добрите образци на музикалната култура. Събитието ще започне на 22 юли с реверанс към най-младите. Цигуларите Мартин и Александър Зайранови ще открият Дните на класиката, съпроводени от състава на Варненската..

обновено на 21.07.18 в 05:55

Гостуват седем нови фолклорни формации от чужбина

21 юли, събота , и още от програмата на Балкан Фолк Фест на 25, 28 юли 2018 и 1, 4, 8, 11 /в Опера/, 15, 18, 22, 27 /в Опера/, 29 /открита сцена/ август 2018. Всички концерти са от 18 часа. Входът е свободен Международният фестивал Balkan Folk Fest 2018 ще омагьоса жителите и гостите на град Варна на..

публикувано на 20.07.18 в 17:31

Показват скъпоценни и декоративни камъни в изложба в "Двореца" в Балчик

Националният музей “Земята и хората” представя в Балчик специално подбрана колекция скъпоценни и декоративни камъни под наслов „Съкровищата на Земята“. Това е една от най-важните изложби в културната програма на „Двореца“ в Балчик, подчерта директорът Жени Михайлова.   Особен акцент в нея е нефритената катарама, открита от екип на доц. д-р..

публикувано на 19.07.18 в 09:49
Картина на Димитър Киров

Изложба "Балет" в Градската художествена галерия

Изложба  с картини от ателието на художника Димитър Киров (1935-2008) се открива тази вечер от 18.00 часа в Градската художествена галерия във Варна. Тя е под надслов "БАЛЕТ", а живописните платна на Димитър Киров са любезно предоставени от неговата съпруга, балерината Русалия Кирова. Картините дават представа за предпочитанията му към..

публикувано на 18.07.18 в 08:07

Варна е домакин за 28-ми път на Международния балетен конкурс

По традиция пламъкът на Балетната Олимпиада ще бъде запален от най-малките участници, които тази година са Антонио Касалинхо (Antonio Casalinho) от Португалия и Рейра Икеда (Reira Ikeda) от Сингапур. Тази вечер на тържествена церемония на сцената на емблематичния Летен театър в морската столица председателят на Народното събрание Цвета..

публикувано на 15.07.18 в 12:27

Какво се крие "Зад обявите"?

Любовта към изкуството може всичко. Като това да инвестираш собствени средства, за да докажеш, че съвременният танц има място във Варна. Това правят две млади балерини, които желаят да създадат постоянна трупа в морската столица. Проектът няма финансиране – нито държавно, нито общинско. Карина Илиева и Силвия Христова разчитат на себе си и..

обновено на 14.07.18 в 11:10