"Морето в мен" вдъхновение за млади автори

Връчиха наградите на на младите автори в конкурса за есе на Радио Варна „Морето в мен”. В него се включиха  над 30 младежи на възраст от 9 до 18 години от различни населени места - Благоевград, Варна, Годеч, Димитровград, Карнобат, Мездра, Монтана, Перник, Шабла и Шумен. Всеки е погледнал към темата от различен ъгъл.  При всеки провокацията е дошла от различни преживявания. Различни емоции са отключили въображението на участниците. Оказа се, че морето е вдъхновение, както за живеещите в близост до него, така  и за тези, които рядко присядат на морския бряг или пък никога не са го виждали, но мечтаят за безбрежното му синьо. Енергията и магията, която то носи са мотивирали младите хора да разпънат платната на своето въображение, да се отдадат на емоциите си и да напишат прекрасни неща. Людмил Станев, писател и председател на журито сподели мотивите за избора на призьорите:
Първата награда отиде в ръцете на шестокласничката Теодора Славова от гр. Карнобат за есето - „За пикселите и морето”.  В него тя пише: „Пикселите са много важна част от ежедневието ни – те са в компютрите, телефоните, таблетите, мониторите на телевизорите. Няма начин поне веднъж да не сте се питали колко пиксела имат очите.”... „Забранявам си да мисля за високите технологии и се отдавам за пореден път на удоволствието да почувствам морето с всичките си простички човешки сетива...”
Момичето от Благоевград Виктория Апостолова получи втора награда за есето „Морето в мен”, каквото е и мотото на конкурса.  То започва с думите: „Мило, Дневниче, това, което ще ти разкажа днес ще бъде по-различно от обикновеното. Ще ти разкажа историята на ранното си детство! За времето, в което морето беше моят дом.” После продължава: ...” Ще ти разкажа историята на ранното си детство! За времето, в което морето беше моят дом.” После продължава: ...” Бяхме толкова невинни. Деца, познаващи единствено селото, морето и старата Атина. Помня смеха и глъчката от щастие. Изградих най-красивите си мигове, за които някога съм могла да мечтая. Бяхме по-безгрижни от всякога. Не познавахме болката, омразата, предателството или разочарованието – все присъщи чувства на градските хора.”...
„Морето в мен” е заглавието и на есето на  Маламир Пресиян Кръстев от Варна. За него той беше отличен с трета награда.  „ Възприемам морето по много различни начини, / все пак съм варненец/,  но от много скоро когато чуя думата „море”, изпитвам едно много странно чувство.”, пише той. „Това чувство няма точно наименование, ще се опитам да го опиша с едно изречение. Изпитвам страхопочитание към морето, даже страх, но някакъв позитивен страх, колкото и странно да звучи.” Защо?

Всички получени есета може да прочетете тук.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Прелестите на изневярата" тази вечер на варненска сцена

Варненският драматичен театър представя комедията "Прелестите на изневярата" на сцена "Филиал" във Варна. Режисьор на спектакъла е Костадин Бандутов, преводът е на Добринка Стефанова. Сценография и костюми Петър Митев Участват: ТОЙ-ВАЛЕНТИН МИТЕВ ТЯ - ВЕСЕЛИНА МИХАЛКОВА ТЯ - ЦВЕТИНА ПЕТРОВА ТЯ - ГЕРГАНА АРНАУДОВА ТОЙ - ДИМИТЪР МАРТИНОВ ТЯ -..

обновено на 23.04.18 в 06:46

Материали за историята на Варна

Сборникът “Споменът през поколенията и времето – материали за историята на град Варна” ще бъде представен в понеделник от 11 часа в РБ "Пенчо Славейков" - Варна. Премиерата е част от програмата за Маратона на четящите хора на 23 април, Световния ден на книгата и авторското право.  Изданието е на културната институция по повод 135 години от нейното..

обновено на 23.04.18 в 06:32

Маратон на четящите хора

„Приказната нощ в библиотеката” започва в навечерието на „Маратона”   в 21 часа на 22-ри срещу 23-ти април. По традиция децата от Школа „Клас” с ръководител Ивелина Бояджиева ще създават книга-игра, приключение с оживели герои. През  нощта в читалните зали на РБ „Пенчо Славейков” те  първи ще прочетат страниците си за  „Маратона на..

обновено на 22.04.18 в 13:33

В Детско-юношеската опера се влиза, но не се излиза

С концерт „Полет към мечтите - 25 години като миг“   В арненската детско-юношеска опера ще отпразнува 25 годишен юбилей.   Тя е осн ована по идея на Георги Занев през 1980 годинаи просъществува до 1985-та. През 1993 година Георги Занев, Миглена Шишева и Елица Костова, която сега е в Канада събират екип и възраждат традицията.  Сегашният..

публикувано на 21.04.18 в 09:00

Бела Бенова представя изложба "Дом на светлината: морски фарове от България и света"

"ДОМ НА СВЕТЛИНАТА: морски фарове от България и света“. Така е озаглавена фотоизложбата на Бела Бенова, която се открива тази вечер от 19:00 часа   в Социалната чайна във Варна. Бела Бенова представя авторски цветни фотографии на морски фарове от над 25 държави, повечето посетени по време на над 10 000 километра велосипедни пътешествия по..

публикувано на 21.04.18 в 06:41

Огнян Георгиев с изложба живопис "Необятно" в галерия "Арт Маркони"

Всяка картина на Огнян Георгиев е ясно и красиво послание към нас, жителите на прекрасната ни планета Земя. Сетивата му реагират и на най-малките детайли от заобикалящата ни природа, за да предадат нейната естествена и неподправена пищност. За Оги няма любими сезони – има откраднати мигове, в които подгонва каяка си срещу ветровете, яхва..

публикувано на 19.04.18 в 17:10

Varna International с нови предизвикателства

В рамките на 10 концерта тази година продуцентската компания „Варна Интернешънъл“ подготвя   интересна програма с премиерни изпълнения и интригуващ международен музикален екип 19-та МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ Varna International 27 май – 6 юни, 2018, Варна 7-ма ОПЕРНА АКАДЕМИЯ Varna International 20 май – 17 юни, 2018,..

публикувано на 18.04.18 в 12:56