"Морето в мен" вдъхновение за млади автори

Връчиха наградите на на младите автори в конкурса за есе на Радио Варна „Морето в мен”. В него се включиха  над 30 младежи на възраст от 9 до 18 години от различни населени места - Благоевград, Варна, Годеч, Димитровград, Карнобат, Мездра, Монтана, Перник, Шабла и Шумен. Всеки е погледнал към темата от различен ъгъл.  При всеки провокацията е дошла от различни преживявания. Различни емоции са отключили въображението на участниците. Оказа се, че морето е вдъхновение, както за живеещите в близост до него, така  и за тези, които рядко присядат на морския бряг или пък никога не са го виждали, но мечтаят за безбрежното му синьо. Енергията и магията, която то носи са мотивирали младите хора да разпънат платната на своето въображение, да се отдадат на емоциите си и да напишат прекрасни неща. Людмил Станев, писател и председател на журито сподели мотивите за избора на призьорите:
Първата награда отиде в ръцете на шестокласничката Теодора Славова от гр. Карнобат за есето - „За пикселите и морето”.  В него тя пише: „Пикселите са много важна част от ежедневието ни – те са в компютрите, телефоните, таблетите, мониторите на телевизорите. Няма начин поне веднъж да не сте се питали колко пиксела имат очите.”... „Забранявам си да мисля за високите технологии и се отдавам за пореден път на удоволствието да почувствам морето с всичките си простички човешки сетива...”
Момичето от Благоевград Виктория Апостолова получи втора награда за есето „Морето в мен”, каквото е и мотото на конкурса.  То започва с думите: „Мило, Дневниче, това, което ще ти разкажа днес ще бъде по-различно от обикновеното. Ще ти разкажа историята на ранното си детство! За времето, в което морето беше моят дом.” После продължава: ...” Ще ти разкажа историята на ранното си детство! За времето, в което морето беше моят дом.” После продължава: ...” Бяхме толкова невинни. Деца, познаващи единствено селото, морето и старата Атина. Помня смеха и глъчката от щастие. Изградих най-красивите си мигове, за които някога съм могла да мечтая. Бяхме по-безгрижни от всякога. Не познавахме болката, омразата, предателството или разочарованието – все присъщи чувства на градските хора.”...
„Морето в мен” е заглавието и на есето на  Маламир Пресиян Кръстев от Варна. За него той беше отличен с трета награда.  „ Възприемам морето по много различни начини, / все пак съм варненец/,  но от много скоро когато чуя думата „море”, изпитвам едно много странно чувство.”, пише той. „Това чувство няма точно наименование, ще се опитам да го опиша с едно изречение. Изпитвам страхопочитание към морето, даже страх, но някакъв позитивен страх, колкото и странно да звучи.” Защо?

Всички получени есета може да прочетете тук.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мюзикълът "Зоро" на сцената на варненската опера

Мюзикъл, който пресъздава драматичната приказка за романтичния герой Зоро в певческо-актьорски превъплъщения, зрелищни борби с мечове и невероятни каскади, всичко обгърнато в автентичните цветове на традиционното фламенко! Тази легендарна история за борбата на доброто срещу злото е трайно вдъхновение за Gipsy Kings (Цигански царе),..

публикувано на 22.03.19 в 07:00
 „Огледало на света“ от Хаджи Халифа

"Книжни бижута" в библиотеката

На 21 март   2019 г. Регионална библиотека „Пенчо Славейков” Варна  празнува своя 136-ти рожден ден. По този повод от 11:00 ч. в изложбеното фоайе на библиотеката /бул. Сливница 34/ днес ще бъде открита гостуващата изложба “Книжни бижута”, подредена с помощта на Гьоте институт. В десет постера са показани избрани графики в конкурс от 2018 г...

публикувано на 21.03.19 в 09:44

Сборна румънска изложба гостува в Градската художествена галерия във Варна

Изложбата „24+24 LIMITROPHE” е проект, който се организира и реализира в сътрудничество със Съюз на българските художници и Съюза на визуалните артисти в Румъния. Откриването е днес от 18.00 часа в Градска художествена галерия във Варна. Куратори са Зузу Каратанасе от Румъния и професор Валери Чакалов от България. Експозицията поставя началото на..

публикувано на 20.03.19 в 14:06

Конкурс "Великденско вдъхновение" в Балчик

Историческият музей в Балчик обявява конкурс „Великденско вдъхновение“. Целта му е да стимулира творческите заложби на малки и големи. В него може да се включи всеки, желаещ да представи своето виждане за един от най- обичаните християнски празници. Разделите за участие са три: изработване на великденска украса и шарени яйца; за картичка и..

публикувано на 20.03.19 в 13:04

Втора премиера на „Кой е Големанов?“ във Варна

Премиера на "КОЙ е Големанов?" - 19 март на основна сцена на Варненската опера Начало 19.00ч. „БОГАТ СЪМ, ЧЕСТЕН СЪМ И СЪС РАЗУМ БИСТЪР. ЩЕ БЪДА НАЙ-ДОСТОЙНИЯ МИНИСТЪР“ ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за своя герой Големанов в най-новия български мюзикъл „Кой е Големанов?“ Пламен Георгиев, най-добрият комик на Варненския..

обновено на 19.03.19 в 07:07

Финисаж на изложбата на Стоян Цанев във Варна

Закриване (финисаж) на посмъртната изложба на големия български художник Стоян Цанев (1946-2019) организира от 11:00 ч., Градска художествена галерия  "Борис Георгиев" във Варна.  Изложбата включва 50 графични произведения на художника от колекциите на Градската художествена галерия, Галерия за графично изкуство - Варна и Галерия 8. Експозицията ще бъде..

публикувано на 19.03.19 в 06:52

Работилници за деца започват в музея в Добрич

Регионалният исторически музей в Добрич разработва пореден иновативен проект, насочен към работа с младежите. Проектът носи името mApp my Europe и има за цел да популяризира културни и исторически места и паметници, както и малко известни факти за Североизточна България. Заниманията на музея по този проект са част от неговата стратегия за..

публикувано на 18.03.19 в 08:50