Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС изпрати двойно послание към Турция преди срещата във Варна

Лидерите на страните от ЕС изпратиха строго послание в четвъртък към Турция, като осъдиха нейните „продължаващи незаконни действия" в Средиземно море. Това става няколко дни преди срещата с президента Реджеп Ердоган, която би трябвало да успокои проблемните взаимоотношения, предаде БГНЕС.

Наскоро се случиха инциденти в морето на фона на стари териториални спорове с Кипър и Гърция.

Турски военни кораби попречиха на италиански кораб да сондира в кипърски води, турски патрулен катер удари гръцки кораб в Егейско море.

Срещата е насрочена за 26 март във Варна, България, между Ердоган и председателите на Европейската комисия и Европейския съвет. Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск трябва да успокоят Анкара, че ще продължи европейската финансова помощ по оспорваното споразумение за спиране на миграцията от март 2016 г.

Но някои държави от ЕС настояха протегнатата европейска ръка към този незаменим партньор да не се интерпретира като подписан празен бял лист.

Европейският съвет "категорично осъжда продължаващите незаконни действия на Турция в Източното Средиземноморие и Егейско море и подчертава пълната си солидарност с Кипър и Гърция", казват 28-те, според заключенията, приети в четвъртък.

Заключителният документ "припомня и задължението на Турция да зачита международното право и добросъседските отношения и да нормализира отношенията с държавите членки на ЕС, включително Република Кипър".

Те изразиха и "сериозната загриженост" на 28-те "за продължаващото задържане на граждани на ЕС в Турция".

"Провокации"

Тези редове се отнасят, без да ги назовават поименно, до няколко спора на Анкара с Гърция и Кипър, които наскоро изплуваха нагоре на фона на критиките на ЕС срещу отклонение, оценено като авторитарно, на турския режим.

Президентът Ердоган наскоро предупреди да не се експлоатират находища на газ в кипърски води, цитирайки "неотменимите права" на кипърската турска общност върху острова, където природните ресурси са разделени.

В началото на февруари турската флота блокира италиански кораб, който трябваше да извърши сондажи край брега на острова. Мотивът на Анкара бе "военни учения“ в този район.

Също през февруари турски патрулен катер удари гръцки кораб близо до необитаем остров в източно Егейско море.

Трудните отношения между Гърция и Турция, членки на НАТО, се засилват от отказа на Атина да екстрадира осем турски офицери, които избягаха в Гърция след неуспешния опит за преврат от юли 2016 г.

В началото на март турските власти арестуваха двама гръцки войници, които влязоха на турска територия при патрулиране на границата.

Кипърските и гръцките лидери говориха в четвъртък вечерта в Брюксел, за да обсъдят "провокациите" на своя турски съсед.

"Трябва да сме много ясни относно Турция и нейните задължения, особено по отношение на международното право", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас, когато пристигна в Брюксел. "Но трябва и да запазим отворени вратите за диалог", добави той.

Ролята на Турция на сирийския фронт също засили напрежението през последните седмици. Някои страни от ЕС призоваха турската офанзива срещу кюрдския анклав Африн да бъде обсъдена в Брюксел в четвъртък вечерта, заяви европейски официален представител.

Миналата седмица Европейската комисия поиска да изпрати положителни сигнали към турския режим, който редовно се оплаква от блокиране на преговорите за присъединяване, започнали през 2005 г., и критикува европейците, че все още искат визи за турските граждани.

По този начин европейската изпълнителна власт даде зелена светлина за втора помощ от 3 милиарда евро за приемане на сирийски бежанци в Турция за 2018 и 2019 г., след първата от същата сума за 2016 г. и 2017 г.

Тази подкрепа бе обещана при условия като част от спорното споразумение за миграция от март 2016 г., което значително забави емигрантския поток към гръцките брегове.

Оповестяването на тази помощ трябва да бъде потвърдено на срещата във Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОбС-Варна днес решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание днес в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и колективи с ярки..

публикувано на 25.04.24 в 09:05

Бюджетната комисия в НС гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:56

Близо 3300 деца са приети над законно установения норматив във варненските ясли и детски градини

Около 3300 деца, които са записани в общинските детски ясли и градини във Варна, са приети над законно установения норматив, е показало проучване на няколко неправителствени организации. Завишението на броя на децата в яслите е с от 5 до 20, а в групите от 1 до 15, каза за Радио Варна Деница Стефанова, от Сдружение „Образователна..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

Облачно, на места ще превали

Днес ще има значителна облачност. По-късно следобед и вечерта на места ще превали, възможни са и гръмотевици. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието. Ше духа слаб вятър предимно от юг-югоизток, който следобед в Североизточна България, а до вечерта и по Черноморието ще се обърне от запад-северозапад и ще се усили до умерен. Максимални..

публикувано на 25.04.24 в 05:49

Адресите без ток

В периода 23.04.2024 - 26.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Рояк. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. На 25.04.2024 от 09:00 ч. до..

публикувано на 25.04.24 в 05:00

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52