Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петокласникът Кристиян Ямболов е най-добрият гайдар на конкурса "Диньо Маринов"

4
Кристиян Ямболов
Снимка: Радио Варна

Над  280 участници от цялата страна взеха участие в 24-тото издание на Националния детски фолклорен конкурс “Диньо Маринов” – Варна, организиран от Общински детски комплекс Варна със съдействието на Община Варна, под патронажа на кмета Иван Портних. За трета поредна година Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" бе домакин на събитието.

Целта на конкурса е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура. Важната новина тази година е, че първите трима индивидуални изпълнители от трета възрастова група получават едногодишни стипендии. Председател на журито беше Димитър Христов - диригент на народен Оркестъра за народна музика на БНР, а членове: Петьо Костадинов - гайдар, солист в оркестъра на БНР, Ангел Добрев - преподавател, композитор и солист в оркестъра на БНР, Костадин Генчев - аранжор, оркестрант в оркестъра на БНР, Ваня Монева - продуцент в БНР и диригент на хор "Ваня Монева", Евелина Христова - певица и солистка на "Мистерията на българските гласове" и "Ева квартет", Дарина Славова - певица, солистка на ФА "Тракия", Пловдив и вокален педагог. 


Дует Свирците - Симеон Илиев и Асен СтаноевТрадиционната награда за най-добър гайдар на името на Диньо Маринов журито присъди на 11-сет годишния Кристиян Ямболов от гр. Аксаково с преподавател Никола Георгиев. "От 2 години свиря на гайда в НЧ "Просвета" в Аксаково. Не очаквах тази награда, не очаквах да ми подарят и гайда!", разказа Кристиян. А младият му преподавател Никола Георгиев възкликна щастлив: "Днес Кристиян сбъдна една моя несбъдната мечта - специалната награда на Диньо Маринов. Той е първият ми ученик и човекът, който ме подтикна да започна да преподавам. Той откри този талант в мен." 

Специалната награда на Радио Варна - звукозапис получиха дует "Свирците" - Симеон Илиев и Асен Станоев от НУФИ "Филип Кутев" гр. Котел.  

За останалите награди чуйте в звуковите файлове

ЖуритоСпециална награда на Кмета на Варна получи  Подготвителен оркестър за народна музика – ДЮФА „Българче“ при ЦПЛР – ОДК, гр. Велико Търново;

Специална награда на Националния дворец на децата, гр. София – Цветомира Миленова Михайлова – СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Пордим и Иван Асен Стоянов Делийски – ОУ „Георги Бенковски“, с. Черни Вит

Специална награда на диригента на оркестъра на БНР, гр. София Димитър Христов за цялостно представяне на учениците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Пордим

Специални награда на журито за отлично представяне получиха: Габриела Григорова Михайлова, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, гр. Русе; Мария Румянова Стефанова, НУИ „Добри Христов“, гр. Варна;. Симеон Атанасов Илиев, НУФИ „Филип Кутев“ гр. Котел; Александър Стилианов Ганчев НУИ „Добри Христов“, гр. Варна; Александър Пламенов Тодоров, НУИ „Добри Христов“, гр. Варна; Дует „Свирците“ – НУФИ „Филип Кутев“ гр. Котел

Ученици от ОУ Специална награда на журито за оригинална пиеса и интерпретация на Народен оркестър – СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Пордим;

Специална награда за най-добър музикален педагог получиха: Иван Симеонов,  Борислава Симеонова, Красимир Калинков, Петя Тодорова от  СУ “Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Пордим; Лили Ангелова – НЧ “ Николай Хайтов“, гр. София; Георги Мановски – СУ за ХНИ „Константин Преславски“, гр. Варна.

Награда на Ваня Монева – продуцент в БНР и диригент на хор „Ваня Монева“ – беше връчена на „Шарено герданче“ – Младежки дом, гр. Търговище




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47