Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аржентинско танго във Варна с квартет „Tanguarda“

| обновено на 09.04.18 в 12:08
Мария Мартинова
Снимка: mariamartinova.com

Прочутите танго танцьори Селин Руис и Жереми Бребар ще донесат класата и страстта на оригиналното аржентинско танго във Варна заедно с квартет "Tanguarda“ в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център на 10 април от 19:00. „Tanguarda” е международен проект, в центъра на който е една вдъхновяваща варненка – Мария Мартинова. Самата тя е музикант с международно признание и горещ почитател на тангото. Родена е във Варна. Започва да свири на пиано на 7 години, вдъхновена от богатото музикално наследство в семейството си. Преди да бъде приета в НМА Проф. П. Владигеров, тя завършва с отличие НУИ „Д. Христов” в родния си град. Като носител на стипендия на името на Владимир Хоровиц прекъсва образованието си в България и заминава за  Джулиард скул в Ню Йорк. Там учи при Й.Каплински и Й.Калихстейн, както и при Ф. Галимир, А. Фулър и С. Сандерс. Взема бакалавърска степен от Джулиард и магистърска от Кралската академия по музика в Лондон, където учи при Хамиш Майлн. Прависледдипломна квалификация в консерваторията в Ротердам, която завършва с отличие. Преподава в същата консерватория като асистент на Акиле Деле Винье. Избрана е като професор по пиано за 2011 в Международното училище за гостуващи професори в Музикалния институт на Папския католически университет в Чили. Кариерата й преминава през сцени като Концертгебау, Амстердам, St. Martin-in-the Fields, Барбикан и Уигмор хол в Лондон, Wiener Recital Hall в Залцбург, Alice Tully Hall, Ню Йорк. Любовта ми към тангото дойде много изведнъж, много отдавна, разказва Марина Мартинова пред Вяра Николаева...




Снимка

В този проект темпераментът на Мария Мартинова обединява емблематични фигури на тангото като Марсело Нисинман – изпълнител на бандонеон, роден и изградил майсторството си в Буенос Айрес, композитор, последовател на своя ментор Астор Пиацола. В квартета участват още цигуларят Сирил Гарак, утвърдил се като един от най-търсените танго цигулари и Винфрид Холценкамп – признат като най-уважавания танго басист в Европа. Пред варненската публика „Tanguarda“ ще представят творби от Астор Пиацола, Марсело Нисинман, Агустин Барди и Освалдо Тарантино.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които..

публикувано на 22.04.24 в 19:04

Седмица на камерната музика започва днес в Добрич

Седмица на камерната музика започва от днес в Добрич. Настоящото ѝ издание е посветено на 100-годишнината от рождението на създателя ѝ проф. Константин Илиев – диригент, композитор, музикален педагог и критик. Програмата е избрана внимателно и с професионализма на диригента на Българския камерен оркестър маестро Арто Чифчиян.  Проф. Константин Илиев..

публикувано на 22.04.24 в 10:30

Варненската IV ЕГ спечели специалната награда на кмета във „Франкофонските сцени на България“

Варненската IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ спечели специалната награда на кмета на Община Варна Благомир Коцев на XXVII-ия Фестивал за франкофонски училищен театър „Франкофонските сцени на България“. Френската култура и образование имат дългогодишна история и традиции в България и аз съм щастлив, че сме домакини на този фестивал. Надявам се още дълги..

публикувано на 21.04.24 в 08:11

Колеца и Вантката ни предизвикват да се поразходим из Лос Одесос

Добре дошли в Лос Одесос! Величественият град от сънищата. Мистичният метрополис, скрит за хорските предубеждения. Ако минавате наблизо, отбийте се, разходете се, пийте по едно, запознайте се с местните. Ще ви хареса! Лос Одесос определено пленява със своята фантастичност. Тук илюзиите се сливат с реалността и възбуждат въображението. Открай време..

публикувано на 20.04.24 в 15:45

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Актьорът Свилен Стоянов - живот, отдаден на театъра

Свилен Стоянов е театрален актьор, роден в средата на миналия век. Или по-конкретно на 5 октомври 1957 година. Проплаква за първи път в Шумен. Завършва ВИТИЗ със специалност Актьорство за драматичен театър в класа на проф. Енчо Халачев през 1981 година. И на момента е поканен от ръководството на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Повече от 40..

публикувано на 15.04.24 в 16:26

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28