Бела, която не спира да снима фаровете

Бела Бенова е пътешественик, писател и фотограф.
Родена е във Варна, завършила е Френската гимназия и Техническия университет в София, следвала е и във Франция. Вече 12-та поред интересът й към морските фарове я води по крайбрежията на десетки държави в пътешествия с велосипеди, лодки и кораби.
Първото ѝ пътуване по пътя на пулсиращата светлина беше през лятото на 2007 по българските фарове”.
През 2013 издателство „Сталкер”– Варна публикува пълния разказ за пътешествието – „По пътя на пулсиращата светлина”. Този пътепис с над 250 черно-бели авторски фотографии е дебютната книга на Бела Бенова. Следващата е сборникът „Врати” (Сталкер, 2015), съчетаващ стихове и авторски снимки на рисувани врати от остров Мадейра, който е представен заедно с едноименната фотоизложба в няколко града в България. През 2016 „Сталкер” публикува и „Гостенка в миналото” – дневник в проза и мерена реч, илюстриран отново с авторски фотографии. Представянията и на тази книга са придружени от пътуваща фотоизложба.

Част от снимките на тези близо 1000, а може би и повече фарове видени и заснето от Бела Бенова ще могат да се видят във Варна в изложба между 21 април и 3 май.

Всяко лято Бела Бенова прави поредно велосипедно пътешествие по фаровете на различни европейски държави. Тази година хобито ѝ се очаква да я отведе по крайбрежието на Балтика - Литва, Латвия и Естония.

Разкажи ни за последните си пътешествия?

- Последните пътешествия... миналото лято бях в Полша и малко преди това една част от Гърция, която ми оставаше още. Много тежко беше там - само баири и всъщност точно заради това реших да направя едно равнинно пътешествие по фаровете на Полша. Много красиво. Много студено. Много дъжд. Много приключения.

Все още ли караш сама?

- Последните пъти да.

Колко фара си видяла за всичките тези години?

- Труден въпрос. Някой път ще трябва да ги изброя. Многостотин, надявам се над 1000.

Какво колело караш?

- Все същото старо, българско колело. Не го сменям. Почти всичко по него е оригинално и е близо 15-годишно.


Цялото интервю с Бела Бенова може да чуете в звуковия файл:

Снимка
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марк Киричев

Марк Киричев - победителят от Сеул

Когато математиката е любимо занимание, когато решаването на задачи е удоволствие, а не задължение и когато искаш да си като хората, които променят света - то значи става дума за Марк Киричев. 16-годишен от Варна,  възпитаник на Математическата гимназия. Обича математиката и може да стигне до верния отговор на една задача по няколко различни начина...

обновено на 20.07.18 в 10:27

Нов "живот" за икона на 400 години

Стара икона на близо 400 години посреща миряните в храм „ Свети Пророк Илия” във Варна. Рисувана е в техника от Средновековието, която след това е забравена и през Възраждането златния   фон се замества от син цвят. Направена е само от една дъска, която почти не е изкривена през вековете. Какви инструменти са използвали преди векове..

публикувано на 19.07.18 в 17:45

Слънцето - наш приятел или враг?

Безспорен факт e, че в разумни дози слънцето е полезно и важно за нашето здраве. Неговите ултравиолетови лъчи играят основна роля в синтеза на витамин D, който помага на калция да се усвои пълноценно от костната система. Ултравиолетовите лъчи благоприятстват лечението и на някои кожни заболявания, но прекалено дългото излагане под слънцето..

публикувано на 18.07.18 в 13:31
Върбан Петков

От Варна до Елбрус - най-високия връх в Европа

Изкачване на върховете Казбек и Елбрус в Кавказ ще предприемат членове на ТД „Владислав Варненчик“. Групата включва  - Красимир Керчев, Цветалин Цонев, Недялко Недялков и Върбан Петков. Те тръгват от Варна на 19 юли, а връщането им е планирано за 1 август. Връх Казбек е висок 5033 м. Той ще бъде спирка за аклиматизация на групата,..

публикувано на 18.07.18 в 05:45

В ловешко село произвеждат "жив шоколад"

„Жив” шоколад произвеждат в ловешкото село Дойренци Любомир Христов и съпругата му - бивши IT специалисти. Даниела Стойнова разказва за специалната технология и за смисъла да предпочетеш селото пред шума на големия град: Шоколадът се прави от сурови зърна, без термична обработка. Те се мелят в гранитна каменна мелница за 48 часа, след което..

публикувано на 14.07.18 в 14:44

Бабините черги влизат в дома ни?

На съвременното в изработката на тъканите черги залага Росица Станева от Варна. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Тя е зад хоризонталния стан вече 8 години, била е ученичка на Дария Апостолова, а преди това е завършила и..

публикувано на 12.07.18 в 17:20

Как да съхраним коженото яке през лятото?

Да обичаш   миризмата на кожа и да изпитваш удоволствие от това да я обработваш – това прави почти 40 години Ангел Зарев. Той е доктор на науките и има патенти за това как да се обработват по-качествено и бързо кожените изделия. Преди години имал сериозен бизнес в бранша, а днес ремонтира повредени чанти и якета или дава нов живот на..

обновено на 12.07.18 в 11:49