Късото кафе е полезно, дългото може да бъде вредно

| обновено на 16.04.18 в 11:00

Виктор Стоянов има магазин за кафе. Не си представя живота без кафе. Посветил му е една голяма част от времето си. 5 години е бил на специализация в Германия. И постоянно се усъвършенства.

- Защо избрахте точно Германия, свикнали сме да асоциираме кафето с Италия по-скоро?

- Когато се замислите за Германия и напитки, простено ви е, че първото, което ще ви дойде на ум, е бира. Германия наистина е сред страните, където се пие много бира, като немските бирени фестивали са популярни събития и на други места по света. В Германия се консумират приблизително 150 литра кафе на глава от населението годишно, което прави кафето най-популярната напитка в страната, повече дори и от бирата и водата. Това може и да звучи шокиращо, доколкото когато говорим за Европа и традициите на кафето, обикновено първата ни мисъл е за Италия и гордата им история, или старомодните кафенета на Франция. Само че статистическите данни недвусмислено показват, че Германия е вторият по големина вносител на кафе в света, купувайки двойно повече кафе от Италия годишно. А това далеч не е малко кафе.

- Да разбирам, че в Германия съществуват богати традиции, свързани с кафето?

- Връзката на Германия с кафето се простира отвъд само консумацията на кафе - страната има важна роля в промяната и оформянето на начина, по който кафето се приготвя и консумира по цял свят.  Ако сте от ценителите на филтърните кафеварки - бързи, лесни за употреба и лесни за почистване, но същевременно даващи отличен вкус, ще се учудите от вестта, че те всъщност са били изобретени в Германия от жена на име Мелита Бенц.

Подобно на повечето предприемачи, г-жа Бенц е имала проблем, който е решила с оригинално, но същевременно много просто изобретение. Тя е била домакиня, така че е прекарвала много време в приготвяне на храна и напитки - и е установила, че кафето в "кубинка" се преварява твърде много, така че заложила на еспресо. Същевременно обаче тя открила, че еспресо машините от онова време оставяли кафеена утайка в напитката, така че вземайки хартия от тетрадката на сина си, тя се заела да създаде филтър, за да прецежда мляното кафе в процеса на приготвянето му. И практиката й показала, че тази идея е блестяща. В готовото кафе нямало утайка, а вкусът му бил много добър, така че Мелита патентовала идеята си за прецеждане през хартия, създала собствена фирма - и всъщност изобретила хартиените филтри.И до момента филтърното приготвяне на кафе е най-разпространеният метод в Германия.

Повече подробности за кафето в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Докъде стигат мечтите

Географията присъства в биографията на едно младо момиче, което учи медицина във Варна. Майката е от Омуртаг, учи в Русе, където се запознава със съпруга си, който пък е от африканската република Бенин. Лора ще бъде втори курс медицина във Варна. Докъде стигат мечтите, когато родителите говорят различни езици? Габриела Гаврилова ни среща с..

публикувано на 21.07.18 в 19:15
Марк Киричев

Марк Киричев - победителят от Сеул

Когато математиката е любимо занимание, когато решаването на задачи е удоволствие, а не задължение и когато искаш да си като хората, които променят света - то значи става дума за Марк Киричев. 16-годишен от Варна,  възпитаник на Математическата гимназия. Обича математиката и може да стигне до верния отговор на една задача по няколко различни начина...

обновено на 20.07.18 в 10:27

Нов "живот" за икона на 400 години

Стара икона на близо 400 години посреща миряните в храм „ Свети Пророк Илия” във Варна. Рисувана е в техника от Средновековието, която след това е забравена и през Възраждането златния   фон се замества от син цвят. Направена е само от една дъска, която почти не е изкривена през вековете. Какви инструменти са използвали преди векове..

публикувано на 19.07.18 в 17:45

Слънцето - наш приятел или враг?

Безспорен факт e, че в разумни дози слънцето е полезно и важно за нашето здраве. Неговите ултравиолетови лъчи играят основна роля в синтеза на витамин D, който помага на калция да се усвои пълноценно от костната система. Ултравиолетовите лъчи благоприятстват лечението и на някои кожни заболявания, но прекалено дългото излагане под слънцето..

публикувано на 18.07.18 в 13:31
Върбан Петков

От Варна до Елбрус - най-високия връх в Европа

Изкачване на върховете Казбек и Елбрус в Кавказ ще предприемат членове на ТД „Владислав Варненчик“. Групата включва  - Красимир Керчев, Цветалин Цонев, Недялко Недялков и Върбан Петков. Те тръгват от Варна на 19 юли, а връщането им е планирано за 1 август. Връх Казбек е висок 5033 м. Той ще бъде спирка за аклиматизация на групата,..

публикувано на 18.07.18 в 05:45

В ловешко село произвеждат "жив шоколад"

„Жив” шоколад произвеждат в ловешкото село Дойренци Любомир Христов и съпругата му - бивши IT специалисти. Даниела Стойнова разказва за специалната технология и за смисъла да предпочетеш селото пред шума на големия град: Шоколадът се прави от сурови зърна, без термична обработка. Те се мелят в гранитна каменна мелница за 48 часа, след което..

публикувано на 14.07.18 в 14:44

Бабините черги влизат в дома ни?

На съвременното в изработката на тъканите черги залага Росица Станева от Варна. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Тя е зад хоризонталния стан вече 8 години, била е ученичка на Дария Апостолова, а преди това е завършила и..

публикувано на 12.07.18 в 17:20