Ученици „осъдиха“ в два симулативни процеса Хитър Петър и Община Добрич

Ученици „осъдиха“ Хитър Петър и община Добрич в два симулативни процеса, представени в Деня на отворените врати в Районен съд – Добрич, съобщиха от съдебната палата. Хитър Петър, който беше подсъдим в наказателно дело за кражба, получи условно наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 месеца с 3-годишен изпитателен срок. Присъдата беше постановена от ученици от V до VІІ клас в СУ„Любен Каравелов“.

От доказателствата по делото става ясно, че подсъдимият е задигнал варена патица от къщата на семейство, което го било приютило за една нощ в дома си. Стопанката разбрала за кражбата на сутринта, след като гостът си тръгнал. Ученическият съдебен състав реши, че  подсъдимият трябва да плати и обезщетение от 40лв. на пострадалата стопанка, както и 100 лв. обезщетение за претърпяното от жената безпокойство. В друг симулативен процес ученици от горния курс на училище „Л. Каравелов“ пресъздадоха гражданско дело, образувано по иск срещу община Добрич от бащата на дете, ухапано от улично куче. Общината беше осъдена да плати обезщетение от 2000 лева за причинените на пострадалото момче болки и страдания от ухапването. Учениците прецениха, че в случая е било налице противоправно поведение, изразяващо се в бездействие от страна на общински служители по предприемане на необходимите мерки за предотвратяване на агресивно поведение на безстопанствени кучета към хората.

В Деня на отворени врати в Районен съд - Добрич гостуваха и ученици от Езикова гимназия „Гео Милев“, които бяха запознати с работата на отделните служби, деловодства и регистратурата на съда. В съдебната палата беше подредена и изложба с ученически творби, участвали в конкурс за рисунка на тема „Правосъдие“.

В рамките на инициативата беше проведена викторина с участието на отбори от две добрички училища - ПГ по туризъм „П. Яворов“ и СУ „Любен Каравелов“, които бяха партньори на Районния съд в тазгодишното издание на образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.

Денят на отворени врати в Районния съд в  Добрич  е посветен на Деня на българската Конституция - 16 април.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира електронният прием за детските градини във Варна

Електронният прием за детските градини във Варна стартира днес, 20 април, в 10:01ч. Първото заявление  е регистрирано в 10:02ч. През първия половин час са по електронен път са подадени 556 заявления, а към 13:30 часа те са 838 броя за деца за първа група и 401 - за яслена група. 98% от заявленията са регистрирани от родителите онлайн, съобщиха..

публикувано на 20.04.18 в 15:40

Община Добрич инвестира 1, 4 милиона лева в рехабилитация на улица „6 – ти септември“

1 440 000 ще бъдат вложени в рехабилитацията на ул. „6-ти септември“ в Добрич, която се намира в индустриалната зона на града. Участъкът, обект на ремонтните дейности, е с дължина 1 145 метра, започва от ул. „Поп Богомил“ и свършва до „Добруджански хляб“ АД. Близо 9 000 кв метра улична настилка ще бъде рехабилитирана, предвижда се да бъдат..

публикувано на 20.04.18 в 15:04

142 години от Априлското въстание - фоторепортаж

142 години от Априлското въстание   отбеляза Варна с общоградско честване пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина. Присъстваха областният управител, кметът на Варна, председателят на Общинския съвет, районни кметове, общински съветници и граждани. Участваха почетният караул и Представителният духов оркестър на Военноморските сили...

публикувано на 20.04.18 в 14:11

Добруджанска сватба представят в "Двореца" в Балчик

Представяне на добруджанска сватба – традиции и новости, организира днес Държавен културен институт „Двореца“ в Балчик. Присъстващите можаха да направят паралел между сватбения обичай в Добруджа преди 100 години и днес, да видят сватбената одежда в миналото и сега, ястия и традиции. Сватбата на нашите предци представи група за народни обичаи..

публикувано на 20.04.18 в 14:04

Обявиха пожароопасен сезон за горите във Варненско

Засилени мерки за осигуряване на пожарна безопасност са предприети в горските територии във Варненска област. В съответствие със заповедта на областния управител Стоян Пасев и в координация с всички отговорни институции горските и ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие  са създали организация за повишен контрол и незабавни действия по..

публикувано на 20.04.18 в 12:57

Обсъждат правни норми в ИУ Варна

Незаконното строителство, данъците и проблемите в трудовото право са акцентите на кръгла маса във варненския Икономически университет. Конференцията, в която участват преподаватели от правните катедри на няколко висши училища, съдии, адвокати и представители на Института за държавата и правото към БАН се   организира за осми пореден път, каза..

публикувано на 20.04.18 в 12:17

8 деца на бежанци са били временно настанени в центрове от семеен тип през 2017 г. в Добрич

Настаняването на децата за около месец е разпоредено с прокурорски постановления. Престоят е продължавал в зависимост от наложената на родителите полицейска мярка и образуваното досъдебно производство. Данните са от годишния отчет на Община Добрич за дейностите по закрила на децата, който ще бъде обсъден на заседанието на Общинския съвет на 24..

публикувано на 20.04.18 в 11:51