Седмица на правните науки в Икономически университет – Варна

Снимка: Радио Варна

Седмица на правните науки започна от днес в Икономически университет – Варна. Инициативата е на катедра „Правни науки“.

В рамките на проявата този следобед се провежда Студентска научна сесия, на която студенти от различни специалности представят своите умения и достижения не само в научната област, в която се обучават, но и в други области. Докладите и презентациите на участниците ще бъдат оценени от специално формирана комисия, състояща се преподаватели от състава на катедра „Правни науки”, както и от представители на практиката от Районен съд - Варна и Окръжен съд - Варна, обясни за Радио Варна доц. Андрияна Андреева – ръководител на катедра „Правни науки".
Утре от 10.00 ч. ще се състои беседа "По стъпките на юриспруденцията в някогашна Варна" за студенти, преподаватели и всички с интерес към правната наука. Тръгването е от двора на ИУ, а беседата ще води краеведът Християн Облаков.

На 20.04.2018 г. от 9.30 ч. в Икономически университет – Варна, ЗАЛА 1, ще се проведе кръгла маса на тема „Административно право – съвременни тенденции в правораздаването и доктрината“, организирана съвместно от катедра „Правни науки“, Административен съд – Варна и Института за държавата и правото при БАН в изпълнение на сключени договори за сътрудничество. Целта на научната проява е да се представи проблематиката на административното правораздаване и връзката му с административната доктрина, като се предостави възможност за дискутиране на свързаните с тези сфери теми през погледа на теоретици и представители на съдебната власт. Във форума ще участват практици и учени от различни сфери на практиката и теорията, научни работници от ИУ – Варна, Института за държавата и правото към БАН и други висши училища, съдии, представители на адвокатурата и други институции.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Облаци и дъжд по Черноморието днес

Днес ще е предимно облачно. Още преди обяд северно от Стара планина, а следобед над целия район ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще има интензивни краткотрайни валежи, на места със значителни количества,   придружени от гръмотевични бури и временни усилвания на вятъра, възможни са градушки.   Вятърът ще е слаб, по..

публикувано на 23.07.18 в 06:46

Монтират пешеходен надлез при село Атия

От 23 юли до 26 юли, от 20 ч. до 6 ч. сутринта, ще се спира движението на всички моторни превозни средства по път II-99 Бургас - Царево, в участъка между пътен възел „Парк Росенец“ (при км 6+352) и пътен възел „Черноморец“ (при км 14+822), информира Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничаването на трафика е необходимо, за да се монтира безапасно..

обновено на 23.07.18 в 04:24

Градушка като орех удари селата около Девня и Аврен

Силна гръмотевична буря с едра градушка удари селата около Девня и Аврен тази вечер.  Половината от село Кипра е без ток. Не работи и улично осветление, разказаха местни жители.  Проблеми с електрозахранването има и в други точки на общината, но не са постъпвали сигнали за наводнения и материални щети, съобщи дежурният в общинската администрация в..

публикувано на 22.07.18 в 23:09

Кой прави най-вкусната баница?

Състезание по най-вкусно приготвена баница организират бабите от село Изгрев на 25 юли. Групата „Веселите кулинарки“ е единствената в   община Суворово, която проучва, съхранява и разпространява традициите на българската кухня. Редовно участват в национални състезания и печелят награди. Затова канят ценителите на вкусотии да дойдат в сряда..

публикувано на 22.07.18 в 18:17

Варна - 140 години свобода

Изложба за българското опълчение е подредена на входа на Морската градина във Варна. Инициативата е на Община Варна и Музея на Възраждането и е по повод 140 години от освобождението на Варна на 27 юли. 26 табла проследяват създаването на военното съединение и най-важните битки на българските доброволци – при Стара Загора, Шипка и Шейново...

публикувано на 22.07.18 в 16:38

Прогнозата за времето промени програмата на Международния балетен конкурс

Поради неблагоприятните метеорологични условия двете концертни вечери от Втори тур на Международния балетен конкурса „Варна 2018“, предвидени за 22 и 23 юли, ще бъдат слети в една и ще се проведат на 22 юли от 20:30 ч. в Летния театър. Всички, закупили билети за двете вечери, могат да влязат с тях на концерта на 22 юли без заверка...

публикувано на 22.07.18 в 15:34

Да поиграем на...дама

Игрите с тебешир върху асфалт не са забравени и доказателство е нарисуваната дама на метри от входа на Радио Варна, която е предизвикателство за мнозина, които отиват или се връщат от плажа, или са на разходка в Морската градина. Много често малчугани подскачат по квадратчетата, а родителите дават наставления. Да спреш в горещото време, за да..

публикувано на 22.07.18 в 14:51