Седмица на правните науки в Икономически университет – Варна

Снимка: Радио Варна

Седмица на правните науки започна от днес в Икономически университет – Варна. Инициативата е на катедра „Правни науки“.

В рамките на проявата този следобед се провежда Студентска научна сесия, на която студенти от различни специалности представят своите умения и достижения не само в научната област, в която се обучават, но и в други области. Докладите и презентациите на участниците ще бъдат оценени от специално формирана комисия, състояща се преподаватели от състава на катедра „Правни науки”, както и от представители на практиката от Районен съд - Варна и Окръжен съд - Варна, обясни за Радио Варна доц. Андрияна Андреева – ръководител на катедра „Правни науки".
Утре от 10.00 ч. ще се състои беседа "По стъпките на юриспруденцията в някогашна Варна" за студенти, преподаватели и всички с интерес към правната наука. Тръгването е от двора на ИУ, а беседата ще води краеведът Християн Облаков.

На 20.04.2018 г. от 9.30 ч. в Икономически университет – Варна, ЗАЛА 1, ще се проведе кръгла маса на тема „Административно право – съвременни тенденции в правораздаването и доктрината“, организирана съвместно от катедра „Правни науки“, Административен съд – Варна и Института за държавата и правото при БАН в изпълнение на сключени договори за сътрудничество. Целта на научната проява е да се представи проблематиката на административното правораздаване и връзката му с административната доктрина, като се предостави възможност за дискутиране на свързаните с тези сфери теми през погледа на теоретици и представители на съдебната власт. Във форума ще участват практици и учени от различни сфери на практиката и теорията, научни работници от ИУ – Варна, Института за държавата и правото към БАН и други висши училища, съдии, представители на адвокатурата и други институции.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток

На 16.10.2018 г. от 09:00 ч. до 15:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - местност Балъм дере, местност Ментеше. На 16.10.2018 г. от 09:30 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на..

публикувано на 16.10.18 в 05:00

Общинският съвет в Балчик ще гласува за новата съдебна палата

Висшият съдебен съвет е отправил искане до Община Балчик за безвъзмездно подновяване правото на строеж върху общински парцел от 767 квадратни метра в центъра, непосредствено до читалище „Паисий Хилендарски“, за нова съдебна палата. Така се цели трайно решаване нуждите на съдебната власт от сграден фонд в общината. На това..

публикувано на 15.10.18 в 16:48

Започва благотворителна кампания за градеж на нова църква в Добрич

Варненският и Великопреславският митрополит Йоан е дал своята благословия за изграждането на нов православен храм в Добрич. Новата църква ще е в кв. „Добротица“, общината също подкрепя проекта, съобщи енорийският свещеник Петър Димитров. Той добави, че  за изграждането на храма ще са необходими около 700 000 лева. Започва благотворителна..

публикувано на 15.10.18 в 16:39

Остеопорозата или как да се грижим за костите си?

Информационна седмица по повод 20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата, провежда в дните от 15 до 19 октомври Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич. В Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване всеки посетител  може да получи информация и  дипляна, свързани със заболяването и неговата превенция. Дипляната..

публикувано на 15.10.18 в 16:35

Вагони от царско време се рушат край село Арковна

Оригинални вагони от царскатажелезопътна композиция стоят от десетилетия край с. Арковна, община Дългопол, и се рушат безвъзвратно. За тези реликви алармират жители на селото и допълват, че ако не се вземат спешни мерки, те ще бъдат безвъзвратно загубени за българската история. “В селото се знае много отдавна, че те са били част от царската..

публикувано на 15.10.18 в 16:06

Позиция: Скелети в Дупката

43 244 000 лева. За толкова Община Варна ще си купи от Георги Гергов... Дупка. Огромна сума на фона на безбройните харчове, за които все не достигат пари - и във Варна, и в държавата. Факт, който изваден от контекста, би възмутил всеки. Щипка местен патриотизъм, обаче,  и ясното съзнание, че единственото бъдеще на Варна е като град със силно развит..

публикувано на 15.10.18 в 15:58

Все по-малко деца отпадат от училище

Все по-малко ученици от малцинствата отпадат от училище. Това каза за радио Варна Силвия Станчева, регионален образователен координатор за Североизточна България от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". Основната причина, поради която родители отписват детето си от училище,  е заминаване в чужбина. Днес във Варна започна..

публикувано на 15.10.18 в 15:33