Седмица на правните науки в Икономически университет – Варна

Снимка: Радио Варна

Седмица на правните науки започна от днес в Икономически университет – Варна. Инициативата е на катедра „Правни науки“.

В рамките на проявата този следобед се провежда Студентска научна сесия, на която студенти от различни специалности представят своите умения и достижения не само в научната област, в която се обучават, но и в други области. Докладите и презентациите на участниците ще бъдат оценени от специално формирана комисия, състояща се преподаватели от състава на катедра „Правни науки”, както и от представители на практиката от Районен съд - Варна и Окръжен съд - Варна, обясни за Радио Варна доц. Андрияна Андреева – ръководител на катедра „Правни науки".
Утре от 10.00 ч. ще се състои беседа "По стъпките на юриспруденцията в някогашна Варна" за студенти, преподаватели и всички с интерес към правната наука. Тръгването е от двора на ИУ, а беседата ще води краеведът Християн Облаков.

На 20.04.2018 г. от 9.30 ч. в Икономически университет – Варна, ЗАЛА 1, ще се проведе кръгла маса на тема „Административно право – съвременни тенденции в правораздаването и доктрината“, организирана съвместно от катедра „Правни науки“, Административен съд – Варна и Института за държавата и правото при БАН в изпълнение на сключени договори за сътрудничество. Целта на научната проява е да се представи проблематиката на административното правораздаване и връзката му с административната доктрина, като се предостави възможност за дискутиране на свързаните с тези сфери теми през погледа на теоретици и представители на съдебната власт. Във форума ще участват практици и учени от различни сфери на практиката и теорията, научни работници от ИУ – Варна, Института за държавата и правото към БАН и други висши училища, съдии, представители на адвокатурата и други институции.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира електронният прием за детските градини във Варна

Електронният прием за детските градини във Варна стартира днес, 20 април, в 10:01ч. Първото заявление  е регистрирано в 10:02ч. През първия половин час са по електронен път са подадени 556 заявления, а към 13:30 часа те са 838 броя за деца за първа група и 401 - за яслена група. 98% от заявленията са регистрирани от родителите онлайн, съобщиха..

публикувано на 20.04.18 в 15:40

Община Добрич инвестира 1, 4 милиона лева в рехабилитация на улица „6 – ти септември“

1 440 000 ще бъдат вложени в рехабилитацията на ул. „6-ти септември“ в Добрич, която се намира в индустриалната зона на града. Участъкът, обект на ремонтните дейности, е с дължина 1 145 метра, започва от ул. „Поп Богомил“ и свършва до „Добруджански хляб“ АД. Близо 9 000 кв метра улична настилка ще бъде рехабилитирана, предвижда се да бъдат..

публикувано на 20.04.18 в 15:04

142 години от Априлското въстание - фоторепортаж

142 години от Априлското въстание   отбеляза Варна с общоградско честване пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина. Присъстваха областният управител, кметът на Варна, председателят на Общинския съвет, районни кметове, общински съветници и граждани. Участваха почетният караул и Представителният духов оркестър на Военноморските сили...

публикувано на 20.04.18 в 14:11

Добруджанска сватба представят в "Двореца" в Балчик

Представяне на добруджанска сватба – традиции и новости, организира днес Държавен културен институт „Двореца“ в Балчик. Присъстващите можаха да направят паралел между сватбения обичай в Добруджа преди 100 години и днес, да видят сватбената одежда в миналото и сега, ястия и традиции. Сватбата на нашите предци представи група за народни обичаи..

публикувано на 20.04.18 в 14:04

Обявиха пожароопасен сезон за горите във Варненско

Засилени мерки за осигуряване на пожарна безопасност са предприети в горските територии във Варненска област. В съответствие със заповедта на областния управител Стоян Пасев и в координация с всички отговорни институции горските и ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие  са създали организация за повишен контрол и незабавни действия по..

публикувано на 20.04.18 в 12:57

Обсъждат правни норми в ИУ Варна

Незаконното строителство, данъците и проблемите в трудовото право са акцентите на кръгла маса във варненския Икономически университет. Конференцията, в която участват преподаватели от правните катедри на няколко висши училища, съдии, адвокати и представители на Института за държавата и правото към БАН се   организира за осми пореден път, каза..

публикувано на 20.04.18 в 12:17

8 деца на бежанци са били временно настанени в центрове от семеен тип през 2017 г. в Добрич

Настаняването на децата за около месец е разпоредено с прокурорски постановления. Престоят е продължавал в зависимост от наложената на родителите полицейска мярка и образуваното досъдебно производство. Данните са от годишния отчет на Община Добрич за дейностите по закрила на децата, който ще бъде обсъден на заседанието на Общинския съвет на 24..

публикувано на 20.04.18 в 11:51