Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

VII ПРОЛЕТНИ ДИСКУСИИ на Сдружение „България - дух и култура“

| обновено на 20.04.18 в 21:41

Пролетните дискусии на 21-22 април в Арт салон на Радио Варна, организирани от Сдружение „БЪЛГАРИЯ – ДУХ И КУЛТУРА“ за седма година, събират отново интересни автори и теми, които разширяват познанията ни за богатото културно-историческо наследство на България и неговия европейски принос. Конференцията е под наслов „ЗНАЦИ НА ПАМЕТТА“ и насочва вниманието към важни събития от българската история и опазване на паметта за свързаните с тях личности, места, предания, символи и т.н. Както е характерно за нашите форуми, програмата включва автори, които представят алтернативни и нестандартни становища по темите, които проучват – в търсене на историческата истина.

В доклада си Светлозар Попов аргументира своята хипотеза в спора около остров Певки, който се е намирал в Дунавската делта – основният претендент за мястото, където са се развили военните действия между кан Аспарух и император Константин ІV Погонат през 7-ми век. Археологът Теодор Роков ни запознава със зараждането на идеята за подводни археологически проучвания в Черно море. Родовата памет като част от националната памет представя Валентин Давидов в своето родово проучване. Популярният изследовател на варненското архитектурно наследство Християн Облаков проследява историята на многогодишния строеж на сградата на Драматичния театър, като е успял да намери снимки от самото му начало. Интересни сведения споделя Екатерина Пейчева, свързани със съдбата на опълченците, живели във Варна след Освобождението. Славян Стоянов представя връзката между древното митично знание и съвременните представи за историчност. Нашият редовен участник Петко Атанасов от София – изследовател на епохата и личността на император Константин Велики, този път е насочил вниманието си към отражението му във фолклора. Историкът от Силистра Петко Добрев спечели интереса на нашата аудитория с критичния си поглед към българската историография и опровергаването на някои съществени фалшификации на факти и събития. Той представя своята хипотеза по темата за Кан Тервел – Св. Тривелий, който в епична битка преди 1300 години спасява Европа от арабското нашествие. Д-р Веселина Антонова, главен специалист в Русенския държавен архив, е един от най-добрите познавачи на национално-освободителните борби през Възраждането. В новата си книга „Пожелай свободата“ тя публикува нови проучвания за живота и смъртта на революционера Ангел Кънчев.

В края на съботната програма с голям интерес очакваме двама изследователи от София, чиито доклади посвещаваме на 145-годишнината от обесването на Апостола. Проф. д-р инж. Добрин Денев е бивш ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия и автор на книги, посветени на българската история. В изследването „Свобода и всекиму своето” той описва по дати дейността, срещите, пътуванията на Васил Левски през последната година от живота му и преди всичко особената роля, място и значение на Апостола за революционната организация. Историкът и писател Николай Иванов се включва в многолетната дискусия за гроба на Васил Левски с новите си книги, в които публикува неизвестни документи и доказателства за мястото на гроба. Авторът отправя горещ призив към институциите и българската общественост да се направи необходимото, за да се изпълни заветът на Левски „Ако ме обесят, поне ще ми остане гробът в България и всякой ще го знай“.

По време на дискусията в неделя ще бъдат показани кратки документални филми по обсъжданите теми и ще има възможност да бъдат зададени въпроси към участниците в програмата на конференцията, да се направят предложения по споделените проблеми. В залата ще има щанд с книги по темата.

21 април, 10.00 -18.00 часа
22 април, 10.00 -13.00 часа
към събитието

*** В изданието „Свобода и всекиму своето” (2014) проф. Добрин Денев описва по дати дейността, срещите, пътуванията и преди всичко особената роля, място и значение на Апостола за революционната организация. Подробно са охарактеризирани и хората, с които е работил. Обширно място е отделено на драматичните събития след лятото на 1872 г. С особено внимание и в подробности са проследени взаимоотношенията на Левски с Българския Революционен Централен Комитет в Букурещ, както и във Вътрешната революционна организация. Отделено е специално място на конкретните дейности по подготовката на въоръженото въстание, убийствата, предателствата, комитетските пари и особено на интригата около залавянето на Левски в Къкрина. В книгата са направени препратки към минали събития, като накратко са описани и събитията след обесването на Апостола. Написаното е увлекателно и съдържа логични съждения и много нови, неочаквани и непознати за широката читателска публика факти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29