Гробът на Левски намерен?

Васил Левски е бил погребан в християнските гробища до днешното Министерство на земеделието в София. Това твърди в книга историкът и журналист Николай Иванов.

Преди 30 години той открива държавни документи на бившето Отделение за военни паметници и гробове. Според тях при ремонт на канал до служебния вход на министерството в началото на август 1937 години е разкопан гроба на Апостола. Костите е трябвало е да бъдат изследвани в Института по анатомия. То обаче не е направено, защото не платили на лекарите. Престояват няколко години в мазето на Отделение за военни паметници и гробове, след това в Института,започва Втората световна война и след това изчезват. Обяснението на ръководството за бомбардировки не е оправдано, разказва Николай Иванов, защото според негово проучване бомба е поразила сграда на 50 метра от тази, където са били съхранявани костите на Левски. Заедно с тях се е намирал и черепа на Бенковски, който е убит в Стара планина след потушаване на Априлското въстание, а главата му е изпратена в София като доказателства за процеса срещу въстаниците. В периметър от няколко метра около гроба на Левски са били погребани и телата на убити след разгрома участници в Априлското въстание.

Проучванията на Николай Иванов показват, че Левски е погребан в така наречените християнски гробища./ През 1870 година османската държава забранява по хигиенни съображения погребения и ексхумация в двора на черкви. 4 дка имот дарява гжа Киртошева и там няколко години са извършвани погребения./

Авторът е разговарял с очевидци и публикува техните сведения в две книги. Филм със споделеното от хора, които по някакъв начин имат отношение към намирането и съхраняването на костите на Дякона,  ще бъде показан в 16.30 часа в Арт салона на Радио Варна, където се провеждат Пролетните дискусии на Сдружение „България – дух и култура“ за седма година.

Според Николай Иванов твърдението за гроба на Левски е въз основа на автентични документи на военното министерство, щаб на войската с председател Петър Куюмджиев. Интервю на Габриела Гаврилова:Снимки на страниците от книгата на Николай Иванов. Автор: Веселина Киричева.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 500 водачи с глоби в "синята зона" само за седмица

Общо 494 нарушения е констатирала Общинска полиция на територията на синята зона само за седмица. Съставени са 6 акта и 488 фиша по Закона за движение по пътищата, съобщават от община Варна. Най-честите нарушения са паркиране по тротоарите и на забранени със знаци места. „Синята зона“ във Варна е факт от 11-ти юли и в момента тече едномесечен..

публикувано на 20.07.18 в 15:21

Четири квартала в Добрич с режим на водата от понеделник

В Добрич започна присъединяването на абонати към новия водопровод, който се изгражда по проекта за обновяване на водния цикъл. Това налага спиране на водоподаването в различни райони на града, където се извършва присъединяването, съобщиха от звеното за управление на проекта. От понеделник, 23 юли, ще се пристъпи към спиране на водата в..

публикувано на 20.07.18 в 14:51
Двореца в Балчик

Добър сезон се очертава в Балчик

Между 13 и 14 на сто е  ръстът в броя на нощувки и туристи в община Балчик. Това показва отчетената туристическа дейност за първите шест месеца на годината, съотнесена към данните до края на юни от миналата година. Тук са пребивавали средно около пет дни близо 117 хиляди души, осъществили над половин милион отсядания...

публикувано на 20.07.18 в 14:47

Бивш земеделски шеф получи условна присъда

Бившият директор на Областна дирекция „Земеделие“ в Добрич Стилиян Митев, получи условна присъда от 3 години „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок, заради незаконно построени в района на Кранево хотел, винарна и медицински пункт. С решението на Окръжния съд в Добрич Митев беше лишен и от право да заема държавна или обществена..

публикувано на 20.07.18 в 14:41

Още промени в градския транспорт от утре

Промени в движението в градския транспорт във Варна по линиите с номера 10, 209, 36, 37, 12, 17, 17А, 17/60, 46, 55 и тролейбусни линии 86 и 88 влизат в сила тази седмица. Някои от тях – в квартал „Аспарухово“ – вече са факт от вторник. Останалите ще бъдат променени в събота – 21-и юли. Причината стартът на ремонтите по три обекта, финансирани по..

обновено на 20.07.18 в 14:19

Над 60% от професиите, които ще работим през 2030 г., още не съществуват

Над 60% от професиите, които ще се практикуват през 2030-а година, в момента не съществуват, сочи доклад на компютърната корпорация Dell. Заради новите информационни технологии ще изчезнат много професии, но и ще се появят нови, някои от тях още през тази година. „Този процес се развива с изключителни темпове и младите хора не са подготвени за..

публикувано на 20.07.18 в 12:33

"Европейското" село Калиманци

Калиманци е едно от така наречените живи села около Варна. Причината – близост до  големия град, красива природа и чист въздух. Затова и цените на парцелите са високи, но въпреки това   няма имоти, които да се продават – нито общински, нито частни. Преди време селото избрали много чужденци, но след Брекзита част от тях се върнали. Техните къщи..

публикувано на 20.07.18 в 10:45