Гробът на Левски намерен?

Васил Левски е бил погребан в християнските гробища до днешното Министерство на земеделието в София. Това твърди в книга историкът и журналист Николай Иванов.

Преди 30 години той открива държавни документи на бившето Отделение за военни паметници и гробове. Според тях при ремонт на канал до служебния вход на министерството в началото на август 1937 години е разкопан гроба на Апостола. Костите е трябвало е да бъдат изследвани в Института по анатомия. То обаче не е направено, защото не платили на лекарите. Престояват няколко години в мазето на Отделение за военни паметници и гробове, след това в Института,започва Втората световна война и след това изчезват. Обяснението на ръководството за бомбардировки не е оправдано, разказва Николай Иванов, защото според негово проучване бомба е поразила сграда на 50 метра от тази, където са били съхранявани костите на Левски. Заедно с тях се е намирал и черепа на Бенковски, който е убит в Стара планина след потушаване на Априлското въстание, а главата му е изпратена в София като доказателства за процеса срещу въстаниците. В периметър от няколко метра около гроба на Левски са били погребани и телата на убити след разгрома участници в Априлското въстание.

Проучванията на Николай Иванов показват, че Левски е погребан в така наречените християнски гробища./ През 1870 година османската държава забранява по хигиенни съображения погребения и ексхумация в двора на черкви. 4 дка имот дарява гжа Киртошева и там няколко години са извършвани погребения./

Авторът е разговарял с очевидци и публикува техните сведения в две книги. Филм със споделеното от хора, които по някакъв начин имат отношение към намирането и съхраняването на костите на Дякона,  ще бъде показан в 16.30 часа в Арт салона на Радио Варна, където се провеждат Пролетните дискусии на Сдружение „България – дух и култура“ за седма година.

Според Николай Иванов твърдението за гроба на Левски е въз основа на автентични документи на военното министерство, щаб на войската с председател Петър Куюмджиев. Интервю на Габриела Гаврилова:Снимки на страниците от книгата на Николай Иванов. Автор: Веселина Киричева.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благотворителният базар в ОУ

ОУ "Васил Друмев" отвори базар в подкрепа на болно дете

Благотворителен базар започна от днес във варненското Основно училище „Васил Друмев”. Деца, учители и родители събират средства, за да помогнат на тежко   болно дете от училището. Събраните средства ще бъдат дарени на семейството на детето. Базарът ще работи до 20 декември и е подреден във фоайето на училището. В него се предлагат коледни..

публикувано на 17.12.18 в 12:49

Какви са ползите от ранни занимания с децата?

Двудневна национална конференция „Дете, семейство, общност - от ранна интервенция към приобщаващо образование“ започна във Варна. Специалисти от цялата страна дискутират модела за подкрепа на децата с проблеми в средата, която те обитават, както и предизвикателствата, успехите и ползите от ранните занимания с тях. Според Мая Донева,..

публикувано на 17.12.18 в 12:45

Моряците от "Цибър" са екипажът на годината на ВМС

Моряците от минен ловец "Цибър" с командир капитан III ранг Лъчезар Иванов бяха отличени днес с приза "Екипаж на годината" на Българските военноморски сили. Официалната церемония по награждаването беше по традиция в сградата на Адмиралтейството във Варна. Наградите се връчват за 17-а поредна година по инициатива на националното морско списание..

публикувано на 17.12.18 в 12:36

Безработицата във Варненско намалява, заплатите - под средните за страната

И през 2017-а Варна запазва четвъртото място в страната по размер на годишната заплата. Обобщените данни за миналата година бяха обявени днес от Националния статистически институт. На първите 3 позиции традиционно са София (град) - 17 199 лв., Стара Загора Загора - 12 248 лв. и София (област) - 12 149 лв. Най-ниско е заплащането в област Видин - 8 233..

публикувано на 17.12.18 в 11:34

Гората на младоженците Галя и Джулиан вече е залесена

Гората на Галя Шишкова и Джулиан Парментер беше залесена през миналата седмица, съобщи зам.-директорът на ДЛС-Балчик инж. Радослав Радев. През този месец в стопанството се появиха 52 декара нови гори, като средствата за фиданките на 2 декара от тях са дарени от младото семейство. Близо 1 300 дръвчета от видовете червен дъб и явор са залесили..

публикувано на 17.12.18 в 11:04

30 000 лева за интерактивно обучение в Добрич

30 000 лева за закупуване на интеарктивни дисплеи и таблети за детските градини и Центъра за подкрепа за личностно развитие получи от Министерството на образованието община Генерал Тошево. Проведена е обществена поръчка и за трите детски градини в добруджанския град, както и за детския център са доставени електронните пособия. Средствата за..

публикувано на 17.12.18 в 10:28
Така изглежда

Обсъдиха правилата за ползване на „Синята стая“ в Добрич

„Синята стая” за щадящо изслушване на деца да се използва винаги, когато е необходимо да бъде разпитано или изслушано дете - участник в наказателно, гражданско, административно или друго производство. Разпитът или изслушването да се провежда през деня, освен в неотложни случаи при съблюдаване на най-добрия интерес на детето. Това са част от..

публикувано на 17.12.18 в 10:22