Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метеоролозите: няма пари=няма прогнози

Писмо-протест разпространиха от Националния институт по метеорология и хидрология.  "Ситуацията е критична" са първите думи в обръщението към обществеността. В момента не достигат синоптици, напускат специалисти, няма средства за заплати, транспорт и поддръжка на метеостанциите. НЕ достигат над един милион и 191 хиляди лева.  Тъй като НИМХ- филиал Варна, обслужва с информация и прогнози цяла Източна България, работещите се обръщат за съдействие и подкрепа, за да бъде осигурена оперативната дейност на института.  Националната хидрометеорологична служба на Р. България не е прекратявала дейността си нито за ден през 128- годишната си история, припомнят метеоролозите  и молят за  бърза реакция управляващите, за да не изпаднат в  абсурдната ситуация да спрат работа в мирно време. Пълният текст на обръщението:

Писмо-протест от НИМХ-филиал Варна

Относно: критична ситуация в Националния институт по метеорология и хидрология имаща отношение към националната сигурност

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Правителството на Р. България, отчитайки недостига на средства за изпълняване на дейностите в БАН, й предостави още 15 млн. лв. с ПМС № 2 от 04.01.2018 г. Условието е те да бъдат разпределени между звената въз основа на научната им дейност и резултатите от нея. Така увеличението на средствата за БАН по линия на бюджета е с 25% повече от тези през 2017 г.

Тези средства бяха разпределени в БАН по следните критерии:

1.  За публикационна дейност и цитирания:  7 620 441 лв.

2.  За дейности пряко обслужващи държавата и обществото:    476 278 лв.

3.  За привлечени средства от проекти:    1 428 833 лв.

4.  Останалите средства са за научна степен и издръжка и стипендии на докторанти.

При тези критерии за оценка на резултатите от научната дейност в БАН, бюджетната субсидия за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) беше увеличена само с 11.9% спрямо 2017 г., при средно за институт на БАН 29,3 %. НИМХ е и Националната хидрометеорологична служба на Р. България, което е свързано със специфично съотношение между научен и оперативен персонал и със специфични разходи, които не бяха отчетени при разпределението на бюджета в БАН. НИМХ поддържа мониторингова система от 931 станции (през 1980 год. те са били 2 548) на територията на цялата страна, международен и национален телекомуникационен център, националната аерологична станция, националните системи за ранно предупреждение за бедствия от хидрометеорологичен характер (СРП). Стопанисва 97 сгради и има автопарк от 36 автомобила. Нещо, което никой друг институт в БАН няма като дейност и материални активи.

Ефектът от това разпределение на бюджета в БАН за НИМХ е, че поради липса на средства започва неговото разпадане. Това не би било сериозен проблем, ако беше само научен институт, а не и Националната хидрометеорологична служба на Р. България. Като такава, той осигурява денонощно със специализирана информация военната и гражданската авиация, корабоплаването в западната част на Черно море, поддържа различни СРП и обслужва почти всички министерства и техни структури с оперативна информация и експертизи, изпълнява редица международни задължения на Р. България.

На 20.04.2018 г., по писмено искане на 378 души, се проведе Общо събрание на работниците и служителите в НИМХ, съвместно с колективните органи на ръководство (Общото събрание на учените и Научния съвет), на което беше взето решение за започване на протестни действия срещу перманентното недофинансиране на дейностите на НИМХ от страна на БАН. Като крайна мярка се предвижда масово подаване на молби за напускане.

В момента не достигат синоптици за денонощна работа и работят извънредно, а двама от тях са пенсионери. При напускане на още само един няма да може да бъде осигурена денонощна работа. Започват да напускат ръководителите на хидрометеорологичните обсерватории в областите и техническия персонал. Няма специалисти по информационни технологии, което е под критичния минимум, осигуряващ работа в реално време на телекомуникационния център.

В момента, след увеличението за 2018 г., средната основна работна заплата в НИМХ е  569.61 лв. , а средната брутна работна заплата е 775.16  лв.

За 2018 г. от бюджетната субсидия на БАН за НИМХ не са осигурени средства за:

1.  Заплащане труда на хората работещи със Системите за ранно предупреждение за бедствия от хидрометеорологичен характер. Това ще доведе до прекратяването на работата им - 341 863 лв.;

2.  Заплащане на нощен труд, труд в почивни и празнични дни – общо 218 души. Това ще доведе до прекратяване на денонощната оперативна дейност и съществено редуциране на изпълнението на задълженията на НИМХ свързани с осигуряване на дейности по Закона за защита от бедствия - 274 136 лв. ;

3.  Охрана и поддръжка на 37 сгради и метеорологични парка. Липсата на персонал в периода от 17 ч. до 08 ч. вероятно ще доведе до разграбването им, тъй като те са извън населени места – 380 419 лв.;

4.  За транспорт на персонала до 17 обсерватории и станции, които са извън населени места - 74 460 лв.;

5.  Задължителна застраховка на 639 станции за измерване – публична държавна собственост - 120 140 лв.

Общо неосигурените средства за горните дейности са 1 191 018 лв.

Тъй като НИМХ филиал Варна, обслужва с информация и прогнози Източна България, молим за съдействието Ви за спешно, целево предоставяне от Правителството на 1 190 000 лв. за осигуряване на оперативната дейност на НИМХ, за да не изпаднем в абсурдната ситуация Националната хидрометеорологична служба на Р. България, която не е прекратявала дейността си нито за ден през 128 годишната си история, да спре работа в мирно време.

Молим и за подкрепа на всякакви мерки от страна на Министерство на финансите и Министерство на образованието и науката, които ще доведат до програмно-целево финансиране на дейностите на НИМХ като Националната хидрометеорологична служба на Р. България, за да не се достига в бъдеще до такава ситуация.

Съжаляваме, че Ви занимаваме с този страничен за Вас проблем, но не срещнахме необходимото разбиране и  съдействие в БАН.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 3300 деца са приети над законно установения норматив във варненските ясли и детски градини

Около 3300 деца, които са записани в общинските детски ясли и градини във Варна, са приети над законно установения норматив, е показало проучване на няколко неправителствени организации. Завишението на броя на децата в яслите е с от 5 до 20, а в групите от 1 до 15, каза за Радио Варна Деница Стефанова, от Сдружение „Образователна..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

Облачно, на места ще превали

Днес ще има значителна облачност. По-късно следобед и вечерта на места ще превали, възможни са и гръмотевици. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието. Ше духа слаб вятър предимно от юг-югоизток, който следобед в Североизточна България, а до вечерта и по Черноморието ще се обърне от запад-северозапад и ще се усили до умерен. Максимални..

публикувано на 25.04.24 в 05:49

Адресите без ток

В периода 23.04.2024 - 26.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Рояк. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. На 25.04.2024 от 09:00 ч. до..

публикувано на 25.04.24 в 05:00

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52