Дуото Александрина Симеон и Даниел Марк Еберхард в Радио Варна

| обновено на 18.05.18 в 17:20

Огнен дует за глас и пиано на сцената на „Откритие“. Дуото Александрина Симеон (вокал) и Даниел Марк Еберхард (пиано) излизат пред варненската публика в Концертно студио на Радио Варна.

Двамата музиканти, които са заедно вече 12 години, предизвикват възхищението на германската публика със своите идеи и джаз интепретации. Най-новият проект на „Александрина Симеон Квинтет“ е албумът “OCEAN TALES”. За него Александрина композира музиката, а Даниел я обогатява със специфичните си аранжименти.

На 18 май Александрина и Даниел пристигнаха във Варна специално за тазгодишното 27-мо издание на международния музикален фестивал „Откритие“. За концерта си, наречен "ОКЕАН - джаз и соул вълни" те бяха подготвили наистина огнено съчетание от госпъл, соул, джаз и авторски песни, интерпретирани по наистина личен /и различен/ начин. За публиката това беше вечер, изпълнена с много радост, виртуозност и лекота. Повече за фестивала може да прочетете на discoveryfest.com

Александрина Симеон е родена във Варна и макар че от шестгодишна живее с родителите си – музиканти в германския град Аусбург, не е губила връзка с българските си корени. След като почти цялата  ѝ фамилия се занимава професионално с музика, за Александрина не е трудно да избере пътя си – започва с цигулка, продължава с класическо пеене, после задълбочава знанията си в джаза при Хариет Луис, Санди Патън и Карън Едуардс. Започва участията си в джаз формации в Аусбург и Мюнхен, прави концерти в Германия, Австрия и Швейцaрия, участва в различни телевизионни продукции. Александрина Симеон е и музикален педагог, преподава в Аусбург и в университета в Инголщад. Пее на една сцена с Njamy Sitson, Wolfgang Lackerschmid, Gerd Dudek, Ryan Carniaux, Benny Brown, Andrej Bielow, Rhani Krija, Lilly Maiski, Szimanowski-Quartett и други. Едно от основните ѝ занимания е композирането за нейния уърлд джаз състав „Александрина Симеон Квинтет“. С  музикантите от него тя ще гостува тази година през август в Банско.

Даниел Марк Еберхард също предпочита джаза, като пианист участва в различни телевизионни музикални предавания, при записите на повече от 25 CD албума и DVD продукции и в многобройни концерти в Германия, Франция и Съединените щати..Преподава в университета в Инголщад. От 12 години той  работи заедно с Александрина Симеон – в дует или като част от нейния квинтет.

Видео от концерта може да гледате на официалната страница на Радио Варна във фейсбук . За варненската публика двамата са избрали интересна и разнообразна програма –Гершуин, кавъри на Бийтълс, Ричард Роджърс и Карлос Йобим, интерпретации на Бах, собствени композиции на Александрина Симеон, и дори „Дилмано, Дилберо“.

Снимки: 18 май, Концертно студио на Радио Варна

Галерия