Да си библиотекар, значи да обичаш книгата и детето

| обновено на 11.05.18 в 09:55
2
Жечка Кераджиева
Снимка: Радио Варна

Така мисли Жечка Кераджиева, която работи в Детския и средношколски отдел на Регионалната библиотека във Варна.

11 май е един от най-светлите празници в българския календар. Ден, в който почитаме Светите братя Кирил и Методий и ден, в който празнуват хората с изключително отговорна работа – библиотекарите. Тяхната професия е и духовна.  Те  напътстват и подпомагат търсещите знание и съхраняват световното богатство – книгите. И ако книгите са прозорец към света, библиотекарите държат в ръцете си ключа към стаята с хиляди прозорци ...Такава е мисията и на Жечка Кераджиева.

От колко време работите като библиотекар?

О, страшно много! Станаха може би 30 години.

30 години сред детските книги. Как ги усещате?

30 години любов и към книгата и към детето. А детето е онова малко бисерче, което идва и когато те погледне ти вече се предаваш. И търсиш най-доброто, което можеш да дадеш.

А детето във Вас живее ли още?

Във всеки един от нас, които работим тук детето живее. И няма как след като сме заобиколени от най-малките – бебетата, които ни посещават със своите родители до зрелостниците, които тепърва ще се реализират. И ние сме леко горди, че също имаме принос за това и сме помогнали за пътечката, по която ще поемат в някаква степен, макар и малка.

А коя ви е любимата детска книга?

Те са много! „Патиланско царство”, чудесните "Френски приказки” с прекрасните илюстрации. Продължавам да чета детски книги. Гледаме всички колеги да сме в крак с това, което в момента е модерно, за да можем адекватно да реагираме и да предложим наистина най-доброто на децата.Често родителите идват и казват: "Бихте ли ни направили набор от книги, които е хубаво детето ни да прочете!". И вече тук сме ние - да дадем добрите заглавия.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Илия Желев: Студени билкови чайове освежават през лятото

Доц. Илия Желев е на 39 години. Роден е в гр. Дулово. През 2003 год. завършва МУ-София, Фармацевтичен факултет. От 2006 г. до 2012 г. е асистент към катедра „Фармацевтични науки”, секция „Фармакогнозия” гр. Пловдив. От 2012 г. е асистент към Фармацевтичен факултет на МУ– Варна, Катедра “Фармацевтични науки”. Придобива специалност "Лечебни растения и..

публикувано на 24.06.19 в 16:32

Архитект Станчо Веков: Имам сграда - мечта!

До 28 юни 2019 г. в Дома на архитекта – Варна може да видите ретроспективната изложба на доц. д-р арх. Станчо Веков „Построено/Непостроено. 50:50“ . Тя е по повод 45-годишната му творческа дейност и неговата 70-годишнина. Отразява творческия път на автора в архитектурни табла с негови реализирани обекти и нереализирани проекти в..

публикувано на 24.06.19 в 10:56

Музиката е музика и няма нужда от обяснения

Под майсторската палка на маестро Грегъри Бухалтер от Метрополитън опера три поредни вечери варненската публика се срещна с духа на приказната Флоренция от 1298 година чрез оперите на Пучини - "Сестра Анджелика" и "Джани Скики". Диригент на оркестъра е маестро Грегъри Бухалтер от Метрополитън опера, който за втори път работи в България. За мен..

публикувано на 21.06.19 в 13:06

Майстор на късия разказ гостува във Варна

Сборникът с разкази “Техническа проверка“ e дебютна книга на Ангел Иванов, донесла му наградата за дебют "Южна пролет" 2019. Книгата съдържа текстове, писани през последните 12 години. В представянето на 20 юни от 18 ч. във Варна ще участват актрисата ИНА ДОБРЕВА и писателят ЛЮДМИЛ СТАНЕВ. Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г...

обновено на 20.06.19 в 16:03
Ерик Уайнър в Античния театър в Пловдив.

Ерик Уайнър: Журналистиката не може да е абсолютно точна, но може да е 100% безпристрастна

Ерик Уайнър е автор на няколко книги, бивш журналист и чуждестранен кореспондент на Националното Обществено радио на САЩ, с репортажи от повече от 40 държави. Той беше един от основните говорители на 6-ия Световен конгрес на информационните агенции „Бъдещето на Новините“, който се проведе в София по инициатива на БТА. На тържествена церемония..

публикувано на 20.06.19 в 15:54
Ибрахим от Рибново

Валерий Пощаров: Фотографията може да накара времето да спре

Винаги съм смятал, че фотографията е сравнима с поезията. Тя е поезията на визуалните изкуства, защото при нея няма толкова техника. При нея си освободен от много условности, които откриваме в други жанрове на визуалните изкуства. Там има един директен прочит, особено що се отнася до документалната фотография, когато фотографът усеща света..

публикувано на 19.06.19 в 11:20

Атанас Киряков: Животът ми беше шарен, разнообразен и много интересен

Голямата награда на 18-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми спечели бразилската лента „ТВОЙ РЕД Е“ на режисьорката Елиза Капаи. Според журито той е особено смел, майсторски, оригинален и въздействащ филм за осъзнаването на силата на социалния протест. 59 филма бяха включени в четирите конкурсни фестивални..

публикувано на 18.06.19 в 11:23