Да си библиотекар, значи да обичаш книгата и детето

| обновено на 11.05.18 в 09:55
2
Жечка Кераджиева
Снимка: Радио Варна

Така мисли Жечка Кераджиева, която работи в Детския и средношколски отдел на Регионалната библиотека във Варна.

11 май е един от най-светлите празници в българския календар. Ден, в който почитаме Светите братя Кирил и Методий и ден, в който празнуват хората с изключително отговорна работа – библиотекарите. Тяхната професия е и духовна.  Те  напътстват и подпомагат търсещите знание и съхраняват световното богатство – книгите. И ако книгите са прозорец към света, библиотекарите държат в ръцете си ключа към стаята с хиляди прозорци ...Такава е мисията и на Жечка Кераджиева.

От колко време работите като библиотекар?

О, страшно много! Станаха може би 30 години.

30 години сред детските книги. Как ги усещате?

30 години любов и към книгата и към детето. А детето е онова малко бисерче, което идва и когато те погледне ти вече се предаваш. И търсиш най-доброто, което можеш да дадеш.

А детето във Вас живее ли още?

Във всеки един от нас, които работим тук детето живее. И няма как след като сме заобиколени от най-малките – бебетата, които ни посещават със своите родители до зрелостниците, които тепърва ще се реализират. И ние сме леко горди, че също имаме принос за това и сме помогнали за пътечката, по която ще поемат в някаква степен, макар и малка.

А коя ви е любимата детска книга?

Те са много! „Патиланско царство”, чудесните "Френски приказки” с прекрасните илюстрации. Продължавам да чета детски книги. Гледаме всички колеги да сме в крак с това, което в момента е модерно, за да можем адекватно да реагираме и да предложим наистина най-доброто на децата.Често родителите идват и казват: "Бихте ли ни направили набор от книги, които е хубаво детето ни да прочете!". И вече тук сме ние - да дадем добрите заглавия.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Антон Стефанов: Хората се обръщат към природата, но я губим

Антон Стефанов е млад планински водач, който с група съмишленици изкачи връх Мургаш при това с благотворителна цел. Те събират пари за дете, страдащо от парализа. В предаването "Хоризонти" Антон обяснява и за особеностите при планинските изкачвания в този преходен период между зимните условия и летния сезон, когато към планините за преходи се..

публикувано на 16.04.19 в 08:19
Снимка Македонско просветно-културно дружество - Варна

Ангел Ангелов: Искаме децата, нашите потомци, да не се откъсват от родовата памет

Македонското културно-просветно дружество „Гоце Делчев“ във Варна организира литературен конкурс на тема „Моята родова история“. В него могат да участват ученици в две възрастови категории – от шести до осми клас и от девети до дванайсти клас. Желаещите да вземат участие трябва да изпратят своите произведения на електронния адрес на..

публикувано на 15.04.19 в 08:30

Хасмик Харутюнян: Арменската музика е родена от сърцето на арменеца, от неговото усещане към света

Носителката на световния приз „Най-добър изпълнител на класическа музика за 2018-та“ Хасмик Харутюнян ще бъде звездата на концерт във Варна, посветен на 113-ата годишнина от създаването на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“. Спектакълът ще бъде от 18 часа на 14 април, неделя, в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, а..

публикувано на 13.04.19 в 11:38
Петко Петков

Финландското образование през погледа на един варненски учител

Финландската образователна система си струва да бъде видяна отблизо. Точно затова група учители и ученици от Варна не пропуснаха възможността да го направят.Те гостуваха на едно средно училище в град Куопио, по програма Еразъм+   за обмен на учители и ученици. Варненската група е от Средното училище „Св. Климент Охридски” и включваше трима..

обновено на 12.04.19 в 11:51
Проф. Вихра Миланова в

Расте броят на психичните разстройства, провокирани от стрес

Поне една четвърт от световното население има психични разстройства. Тези данни цитира в предаването „Нощен хоризонт“ проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия към Александровска болница в София. „Даже в друго изследване този брой стига до 40%. Отнесено към нашето население, приблизително една четвърт имат някакви психични..

публикувано на 11.04.19 в 14:39
Йоан Димчовски

Йоан Димчовски - от клавишите към струните

Колко е важно да спечелиш за награда професионален звукозапис и как той ще помогне за развитието на един млад музикант? Срещаме ви с Йоан Димчовски, възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. 17-годишен той вече е носител на редица награди у нас и зад граница. Спечели   и специалната наградата на Радио Варна от..

публикувано на 09.04.19 в 10:16
Божана Кацарова

Божана Кацарова: Светът е широк и вкусна храна дебне отвсякъде

Божана Кацарова е готвач, победител в един от известните кулинарни формати. Живяла е в Холандия, където е имала възможността да се докосне до различни вкусове в целия свят. Обожава азиатската кухня. За храната говори с отношение и страст, и смята, че тя е тази, която трябва да ни обединява. Срещам се с нея преди участието ѝ в проект на..

публикувано на 09.04.19 в 09:50