Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианец и кенийка с победи в Маратон Варна и осигурено място в спора за 20-хилядния джакпот

4
Снимка: Радио Варна

Италианецът от марокански произход Ахмет Насеф и кенийката Рут Матебо триумфираха като победители в Маратон Варна 2018 и така си осигуриха

предварително място в спора за спечелването за тази година на големия джакпот от 20 000 лв. за общо най-добро представяне в българската

атлетическа верига „Бягането като начин на живот“. Състезанието и съпътстващите активности отново превърнаха центъра на града в огромна спортна арена, няколко хиляди като участници и зрители станаха свидетели на прекрасен спортен празник, предоставящ нови възможности за още по-активен здравословен начин на живот на варненци и гостите на морската столица. Как изглежда състезанието през очите на доброволци,организатори и участници? - мнението им записа Габриела Гаврилова:





Стартът бе даден от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който поздрави участниците заедно с кмета на Варна Иван Портних. Двамата изтъкнаха значението на това събитие, превърнало се вече в традиция за града и обявиха, че следващото издание на 12 май идната година се очертава още по-мащабно и класно. След това по трасето потеглиха над 700 атлети в отделните дисциплини и 300 участници в масовия старт на 2 км – общо представители на 19 държави.

При мъжете с най-свежи сили във финалните километри се оказа Ахмет Насеф, който спечели за втори път във Варна след победата в дебютното

издание през 2016 г.  Кениецът Абел Рот опита да следва темпото на шампиона, но в последните два километра се предаде. Това е и втори триумф за тази година на италианеца с марокански корени след златото в Стара Загоре през април, което му осигурява минимума от 20 точки, необходими за право на спечелване на големия джакпот в българската маратонска верига.

И при жените вече имаме спечелила право на джакпота. Рут Матебо защити титлата си от миналата година с нова победа във Варна. Кенийката не допусна изненади като бягаше с постоянна голяма преднина пред сънародничката си Хелън Кимутай. След златото в Стара Загора през април, това е втори пореден триумф за годината на Матебо, с което и тя вече събра минимума от 20 точки, които осигуряват спечелване право на джакпота от 20 000 лв. за общо най-добро представяне в българската верига маратони „Бягането като начин на живот“. Според новия, по либерален правилник и други атлети остават с шанс за общия джакпот – Абел Рот, Тарик Бамаруф, Вира Овчарук и др., което означава, че финалът в София през октомври се очертава да бъде още по-интересен с отговора на въпроса „Кой ще бъде крайният победител за годината?“

Най-бързи от българите на маратона във Варна бяха Дилян Бояджиев 2.47:29 ч. и Маринела Нинева 3.04:13 ч. В полумаратона победители са сръбкинята Оливера Йевтич и кениецът Даниел Чеболей, докато на 10 км триумфираха младата звезда на българската атлетика Лиляна Георгиева и румънецът Гаврил-Щефан Юлиус.

От тази година Варненският маратон вече е с лицензирано трасе и с официална дистанция 21 км, което бе приветствано от повечето участници. Сертификатът бе получен преди два дни от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) след инспекцията преди два месеца и позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите. За получаване на лиценза маршрутът бе леко променен, което го направи още по-привлекателен за участниците. Старт/финалът отново бе на площад „Независимост“ пред Операта, но след преминаването по централната пешеходна зона, трасето навлизаше в Морската градина и там се виеше по алеята покрай самия бряг. Така бегачите отново бягаха сред зеленината на парка, но сега вече пред очите им бе и морският хоризонт.

Атрактивният общ награден фонд отново бе 49 000 лв., разпределен в 44 индивидуални награди, съобщават организаторите от Община Варна.

Победителите в класическия маратон получиха по 8000 лв. при мъжете и при жените, парични премии имаше и за призьорите в останалите дистанции без градския крос, където обаче бяха раздадени стотици награди: спортни сакове, анцузи, шапки и др.

Много добре бяха приети и новите стилни възпоменателни медали, които бяха връчвани на финиширалите във всички дистанции без масовия градски крос на 2 км.  Отличията са произведени в Сърбия и ще останат уникален спомен за участието в Маратон Варна.

И тази година за трета поредна пролет Маратон Варна отново е част от получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мото„Бягането като начин на живот“. Поредицата от маратони стартира на 1 април в Стара Загора и ще завърши есента с Wizz Air София Маратон на 14 октомври. Тази година нов регламент улеснява печеленето на 20-хилядния джакпот, подробности, таблицата с разпределението на точките, както и резултатите в детайли можете да видите в сайта на варненския маратон:

http://marathonvarna42km.com/

И тази година Маратон Варна бе част от Деня на предизвикателството. Проявата от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА и се провежда ежегодно от 1983 г. през месец май в над 120 страни на всички континенти. В България събитието е част от Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР" на Българска асоциация спорт за всички и е посветено на 17 май - Ден на българския спорт. „Денят на предизвикателство –България спортува '2018" се организира в градовете София, Варна, Пловдив, Бургас, Враца, Дупница, Разград, Кюстендил, Велинград, Плевен, Благоевград, Кърджали, Самоков, Плевен, Русе, Добрич, Ловеч и др. В него участват всички желаещи чрез практикуване на даден вид спорт или конкретна двигателна активност поне 15 минути без прекъсване, в зависимост от собствените физически възможности.

ПРИЗЬОРИТЕ МАРАТОН ВАРНА 2018

42.195 км

МЪЖЕ: Ахмет Насеф (Ит) 2.22:55 ч., Абел Роб (Кен) 2.23:14, Хосеа

Киплагат (Кен) 2.23:16.

ЖЕНИ: Рут Матебо (Кен) 2.47:45, Хелен Кимутай (Кен) 2.52:06, Вира

Овчарук (Укр) 2.55:20.

21 км

МЪЖЕ: Даниел Чеболей (Кен) 1.06:28 ч., Марк Ротич (Кен) 1.07:10, Симон

Кируи (Кен) 1.10:49.

ЖЕНИ: Оливера Йевтич (Сър) 1.17:36, Юнес Онвианча (Кен) 1.18:40, Мария

Вражич (Хър) 1.24:20.

10 км

МЪЖЕ: Гаврил-Щефан Юлиус (Рум) 33:34 мин., Иван Попов (Бъл) 33:55, Стоян

Владков (Бъл) 34:19.

ЖЕНИ: Лиляна Георгиева (Бъл) 39:17, Радосвета Симеонова (Бъл) 39:46,

Наталия Кременска (Бъл) 43:55. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща с носителите на приза "Спортист на Варна"

Днес връчиха наградите в традиционната месечна анкета „Спортист на Варна“ за февруари и март 2024 година. В спортната ни рубрика ще ви срещнем с носителите на наградите. Щангистът Христо Христов бе обявен за №1 на Варна за февурари след двата сребърни медала от Европейско първенство, а младият състезател по плуване на „Астери“   Матей..

публикувано на 18.04.24 в 13:25

Елвира Краснобаева е №1 за месец март-2024

Националната състезателка по художествена гимнастика Елвира Краснобаева бе определена за спортист на Варна за месец март-2024 г. Тя е състезател на „Грация“-Варна с треньор Светлана Юриевна. Елвира спечели златото в многобоя на Световната купа в Гърция, като добави още злато на обръч, сребро на лента и бухалки. Отбор на месеца е СК „Титан“ по..

публикувано на 18.04.24 в 11:10

Щангистът Христо Христов е спортист на Варна за февруари 2024-та

Щангистът Христо Христов стана спортист на Варна за месец февруари-2024 г. Христо е състезател на СК „Титан“ с треньор Живко Николов. Той спечели три сребърни медала на ЕП в София в кат. 109 кг.  Отбор на месеца е СК „Вокил“ по кик бокс. Варненци участваха с 12 състезатели на Държавното първенство ва фул контакт, като спечелиха 11 златни и 1..

публикувано на 18.04.24 в 11:05

Донски прескочи във втория кръг в Тунис

Националът на България за Купа "Дейвис" Александър Донски се класира за втория кръг на сингъл на турнира на твърди кортове в Монастир (Тунис) с награден фонд 15 хиляди долара Българинът победи с 6:1, 7:6(3) Самир Хамза Региг (Алжир). Срещата продължи 91 минути. Донски изоставаше с 3:5 във втория сет, но успя да стигне до тайбрек. В него той поведе с..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Лоренцо Мичели обяви разширения състав

Селекционерът на националния отбор на България за жени Лоренцо Мичели обяви разширения списък от състезателки, които са картотекирани за волейболната Лига на нациите (VNL). Списъкът включва 30 волейболистки, но той ще бъде редуциран за лагера, който стартира следващата седмица. Щабът на Мичели е планирал четири контроли като част от подготовката за..

публикувано на 18.04.24 в 09:29

Марица поведе в серията

Марица (Пловдив) стартира с успех срещу ЦСКА (София) с 3:0 (25:19, 26:24, 26:24) гейма в първи мач от финалния плейоф за титлата в Национална волейболна лига Демакс. През този сезон се играе до три победи в пет мача. Двубоят се игра в зала Сила при сериозен зрителски интерес и страхотна атмосфера подобаваща финал. Така Марица поведе с 1:0 победи в..

публикувано на 18.04.24 в 09:28

Българската делегация отпътува за Азербайджан

Българската делегация отпътува за Баку (Азербайджан) за третата Световна купа за сезон 2024. България ще бъде представена от Ева Брезалиева и Елвира Краснобаева в индивидуалната надпревара и ансамбъл-жени в състав: Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева. Заедно с грациите пътуват старши треньорът на..

публикувано на 18.04.24 в 09:25