Среща за Западните Балкани

Довечера София ще бъде домакин на срещата на 28-те европейски лидери, която предшества в четвъртък форума "Европейски съюз - Западни Балкани". Като извънредна точка в разговорите е включена темата за бъдещето на ядрената програма на Иран след решението на САЩ за излизане от сделката. Испанският премиер Мариано Рахой, който от вчера е на официално съобщение в София, ще участва в работната вечеря на лидерите на държавите-членки на Европейския съюз, но няма да присъства на утрешната среща на върха за Западните Балкани. Едно от големите предизвикателства пред София е именно дали ще се стигне до провеждане на срещата в планирания формат след като няколко държави, сред които и Испания, вече изразиха резервите си заради участието на Косово.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия ще върне на Турция един милиард долара за предплатен газ

Анкара и Москва постигнаха споразумение за корекция в цената на предплатения руски газ за 2015 и 2016 г., с което Русия ще трябва да върне на Турция един милиард долара, съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Говорейки на предизборен митинг на неговата управляваща Партия на справедливостта и..

публикувано на 27.05.18 в 10:41

Чехия смята своята валута за по-изгодна от еврото, заяви премиерът Андрей Бабиш

Чехия смята своята валута за по-изгодна от еврото, заяви премиерът Андрей Бабиш, цитиран от ЧТК, предаде ДПА. "Много съм доволен от чешката крона и смятам, че тя е много полезна за нашата икономика, защото Чешката национална банка има възможността да се намеси в случай на проблем", заяви вчера премиерът на откриването на фестивал в Бърно. Словашкият..

публикувано на 27.05.18 в 08:09
Раховец

Косово е сред най-привлекателните туристически дестинации за 2018 г., според Лонли планет

Специализираният сайт за туризъм Лонли планет постави Косово на четвърто място в класацията на европейските региони, които препоръчва да се посетят през 2018 г., предаде агенция МИА. Според експертите на сайта малкото Косово, оградено от две планински вериги в сърцето на Балканите, досега е било пренебрегвано от повечето туристи, но сега, когато..

публикувано на 26.05.18 в 16:47

Само за година БЧК е помогнал на над 325 хиляди граждани

За една година Българският Червен кръст е помогнал на над 325 хиляди българи, раздал е повече от 13 милиона килограма храна. Организацията осъществява мисията си благодарение на над 155 хиляди членове и над 18 хиляди доброволци. Това стана ясно по време на редовната сесия на 66-ото Общо събрание на БЧК, която прие отчета на организацията за 2017..

публикувано на 26.05.18 в 15:51

Премиерът Борисов: Със загубата на Светлин Русев България загуби един от мъдреците си

"България загуби един от мъдреците си! Гениален артист, пред когото се прекланяше целият свят, той не остана в идеалния свят на изкуството. Светлин Русев беше от малкото хора, които ръчкаха нашата съвест и не й даваха да заспи. Той правеше това с благост, която показваше любов към човека и го стимулираше да прави добро. Той беше голям и ще остане..

публикувано на 26.05.18 в 14:08

Почина големият български художник Светлин Русев

Напусна ни големият български художник и общественик академик Светлин Русев. Той е издъхнал на 84-годишна възраст в дома си, след като е получил инфаркт.  Роден е на 14 юни 1933 година в село Върбица, Плевенско. Светлин Русев е един от най-изявените български творци на XX и XXI век. Завършил е живопис при професор Дечко Узунов. От 1973 до 1985..

публикувано на 26.05.18 в 12:41

Продължават преговорите за име на Македония

Окончателно решение на спора за името на Македония все още не е постигнато, заяви международният посредник Матю Нимиц след двудневни преговори в Ню Йорк с участието на външните министри Никола Димитров и Никос Кодзияс. Гръцко-македонските преговори са в застой след като миналата седмица Атина отхвърли варианта „Република Илинденска..

публикувано на 26.05.18 в 08:42