Прекратиха издирването на Боян Петров

Снимка: личен архив

Прекратиха издирването на Боян Петров. Това съобщи неговият приятел Кирил Петков, който участва в спасителната операция.

"Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата - искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигнахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целият високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-имата приятели на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!", написа Петков във Facebook.

Припомняме, че алпинистът Боян Петров е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите.

Петров е роден през 1973 г., баща е на две деца, жената до него е Радослава Ненова. Към 2017 г. той е българският височинен алпинист с най-много, общо 10, изкачени върхове над 8000 метра. Боян Петров е и зоолог, еколог и спелеолог, работи в Националния природонаучен музей при БАН в София. Бил е координатор на Центъра за изследване и защита на прилепите към Национален природонаучен музей. Работи като оценител на проекти в областта на биологичното разнообразие, управление и проучване на защитени територии и консултант на държавни институции, неправителствени организации, популярни списания и онлайн издания. Взима активно участие в кампании в подкрепа на опазването на защитените територии и биологичното разнообразие в България.

Боян Петров на два пъти излиза победител от битка с рака. Има инсулинозависим диабет тип 1. През 2008 г. при катерене в Алпите пада и чупи крак. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 г. пък пропада в ледникова цепнатина, откъдето е изваден от група испански алпинисти. През 2013 г. претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак. След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза и губи съзнание. Успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти. Подобна криза преодолява и при успешното изкачване на Нанга Парбат през 2016 г., където предварително инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му помагат бързо да се върне към нормално състояние.

На 23 август 2016 г. по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „Струма“ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна травма с хематом и е хоспитализиран във Военномедицинска академия с опасност за живота.

Само няколко месеца по-късно той подновява тренировъчните си изкачвания. От 16 април е последното му споделяне във Фейсбук. Тогава му предстои да изкачи Шиша Пангма. "От прозореца ми в Тингри се открива страхотна гледка към гигантите Еверест и Чо Ойю, но първата ми цел е джуджето Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер утре рано сутринта", пише той.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Нанков

17 моста по „Хемус” и „Тракия” се нуждаят от ремонт

17 мостови съоръжения по магистралите са в лошо състояние и имат нужда от ремонт, а на пет от тях обновяването е започнало. Това съобщи пред медиите регионалният министър Николай Нанков. Три от ремонтиращите се са на магистрала "Хемус", а две - на "Тракия". До края на месеца ще започнат ремонтите на още три мостови съоръжения - два по "Хемус" и..

публикувано на 20.08.18 в 17:01

Близо 11 000 нарушения на пътя за три дни

При спецакцията по пътищата у нас, провела се в периода 17-19 август, са установени 10 735 нарушения при проверка на 14 625 автомобила и 19412 души, съобщават от пресцентъра на МВР. Издадени са 4960 фиша и 2063 акта за установени административни нарушения. Заловени са и 3712 водачи, шофирали с превишена скорост. Отнети са 160 шофьорски книжки..

публикувано на 20.08.18 в 16:50

Подготвя се нова информационна система за учителите

Тя ще дава информация къде и по кои предмети има нужда от преподаватели, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. " В информационната система ще се отразява и търсенето на педагози, както и къде учителите навършват пенсионна възраст ", каза министър Вълчев и добави: " По този начин прогнозираме търсенето на педагогически..

публикувано на 20.08.18 в 16:35

Гърция отваря нова страница

Гърция приключи успешно тригодишна програма за подкрепа на стабилността по линия на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), като по този начин подсигури централните си позиции в еврозоната и в Европейския съюз. Успешното приключване на програмата е свидетелство за усилията на гръцкия народ, ангажимента на страната за осъществяване на реформи и..

публикувано на 20.08.18 в 14:52

Парламентът се събира извънредно утре

Председателят на парламента Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на Народното събрание утре от 13 ч., съобщиха от парламента. Не са обявени точките от дневния ред. По-рано през деня от БСП внесоха в деловодството на парламента искане за извънредно заседание, в което се подписаха почти от парламентарната група на партията.  От..

публикувано на 20.08.18 в 14:31

Габриела Козарева поема Агенцията по вписванията

Новият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията е Габриела Козарева. Тя поема поста след Зорница Даскалова, която подаде оставка заради кризата с Търговския регистър.  Габриела Козарева е магистър по право от Софийския университет СУ „Св. Климент Охридски”.  От февруари до днес е била изпълнителен директор на..

публикувано на 20.08.18 в 14:17

Правителството призовава за оставката на Агайн заради казуса "Олимпик"

Министерският съвет призовава заместник-председателя на КФН Ралица Агайн да подаде оставка, да освободи поста си. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след среща при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Той коментира, че Агайн няма как директно да бъде освободена, тъй като членовете на Комисията за финансов..

публикувано на 20.08.18 в 12:49