Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Петков: Учителят днес е посредник между знанието и детето

Летописната книга на варненското средно училище „Св. Климент Охридски“ ще бъде преиздадена фототипно за 135-годишнината от основаването му тази година. Оригиналът й се съхранява в Държавен архив-Варна. Изданието ще е готово през есента и ще е в тираж 1 000, най-много 2 000 бройки. Книгата разказва за забележителни събития във Варна, отбелязва историкът и директор на едно от най-популярните училища в града Петко Петков:

Надявам се, да осъществя тази идея, която имам още от 125-та годишнина на училището. Тогава, благодарение на Държавен архив-Варна за първи път взех в ръцете си летописната книга. Това, което прочетох там не е история на едно училище, това е историята на един град, на практика на една страна. Там има страници, които просто хващат за гърлото! Ще бъде преиздадена фототипно и написано, защото някои от текстовете много трудно се разчитат. Това е летописната книга, така като е започната през далечната 1912 г., когато се взема решението училището да бъде възстановено. Забележете, 1912-та, тогава когато започва войната! Събират се варненската община, начело с кмета Кръстьо Мирски с Карел Шкорпил. Въобще, ако отворя и видите с какъв ентусиазъм за една година по време на война и национална катастрофа, училището е възстановено!

Кои са другите дати в историята на училището, ключови за неговото съществуване и до днес?

Една от най-важните, според мен е 6 ноември 1990 г., когато е възстановено името на училището - към "Климент Охридски" се връща думичката "Свети". Това е Светецът, който е покровител на училището и вече толкова години не го оставя.

А кой е писал тези летописи?

При всички случаи главният учител, както е било навремето, директорът на училището по някое време. А точно 1915 г. началото на Първата световна война е друг много  интересен факт е, че учебните занятия са преустановени поради мобилизацията на учителите мъже. Два месеца по-късно занятията са възстановени,  в "месец декемврий" генералният щаб на Българската армия взел решение учителите на възраст над 30 г. да бъдат освободени от военна служба и да могат да учителстват. Тогава учителската професия е била по-скоро мъжка професия. Разбира се, в съвремието нещата не стоят точно по този начин защото новата роля на учителя е да бъде не източник на знанието, а посредник между знанието и детето. Защото знанието го има във всеки един компютър. Сега ако си извадите телефона и напишете в Google ще знаете много повече от мен, който съм учил пет години история.

СнимкаКаква ще е целта на този летопис, който ще бъде издаден в съвременен вид? Ще влезе ли в часовете по история на вашите ученици?

Съдържанието е по-скоро емоционално и в много случаи е само статистика. Изброяване например на учителите за учебната година. Има учебни години, в които само това е написано.

Най-любопитните моменти, както цитирахте, мисля че биха впечатлили децата разказани по подобаващ начин.

Абсолютно. Аз редовно ги цитирам в часовете по история. Защото наистина от нещо малко, от едно училище, можем да си направим извод за духа на времето!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, а не повдигнато чрез колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, Червенков..

публикувано на 20.04.24 в 15:03