Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художествената галерия в Добрич с изложба в Нощта на музеите

На 18 май Художествената галерия в Добрич ще отбележи Международния ден на музеите с изложба под наслов „Иванка Сокерова – живот в тишина“, в която ще бъдат представени малка пластика, релефи и колажи. Откриването е в 18 ч. Експонатите са от фонда на галерията.Творбите са дарени през 1994 г. от изкуствоведа Димитър Грозданов. Творчеството на Иванка Сокерова /1926 – 1993/.е почти непознато, нейните работи рядко са допускани в изложби, не присъстват във фондовете на галериите и са били откупувани предимно от ценители и дипломати, припомнят организаторите. Иванка Сокерова е родена през 1926 г. в София в семей­ството на заможния адвокат Игнат Сокеров. На 6-годишна възраст, след  ваксиниране, заболява тежко и остава с парализирана дясна ръка. Юношеството прекарва почти изцяло на легло и тогава започва активно да рисува. Проявява интерес и към философия, теория на музиката, поезия, езици. Завършва образованието си като частна ученичка. Интересът й е към скулптурата и на 20 години има шанс да постъпи в Художествената академия, по постановление за даровити младежи, като студентка по скулптура при проф. Марко Марков. Дипломната й работа „Балерина“, получава награда на младежки конкурс във Варшава.

  След откриването на изложбата в галерията ще бъде представена книгата „Праисторическа антропоморфна пластика. Проекции в българската скулптура“ на младата художничка Дона Стоянова. Тя е родена през 1978 г. В Добрич. През 2008 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Скулптура“ , при проф. Ангел Станев. През 2012 г. получава научна степен „Доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства“. Понастоящем преподава дисциплината „ Примитивизъм и изкуството на 20 век“  в Националната художествена академия. Книгата ще бъде представена от Красимира Димитрова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Актьорът Свилен Стоянов - живот, отдаден на театъра

Свилен Стоянов е театрален актьор, роден в средата на миналия век. Или по-конкретно на 5 октомври 1957 година. Проплаква за първи път в Шумен. Завършва ВИТИЗ със специалност Актьорство за драматичен театър в класа на проф. Енчо Халачев през 1981 година. И на момента е поканен от ръководството на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Повече от 40..

публикувано на 15.04.24 в 16:26

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57