200 нови адреса се добавят към системата с правила за прием в първи клас

Да бъдат допълнени общо 200 нови адреса към системата с правила за прием на първокласници. Това реши комисията по наука и образование към местния парламент.

Директорът на дирекция „Образование” Лилия Христова обясни, че е възможно една улица да се появи с няколко имена в системата. Не е изключено в последствие да бъдат допълнени и още нови адреси.

Новите правила влизат в сила след дни, когато ще стартира и приемът за първолаци. Водещ критерий е близостта до училището по постоянен или настоящ адрес на детето. При регистрация на заявлението се прави автоматична проверка в Локална база данни „Население“ на община Варна.

При спазване на водещия критерий децата, за които е подадено заявление за прием в училището, се разделят в няколко групи. Първа група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището и същия адрес не е променян в последните 3 години, предхождащи датата на подаване на заявлението.

Втора група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището повече от 1 година, но постоянният/настоящият им адрес е променен в периода през последните от 1 до 3 години, предхождащи датата на подаване на заявлението.

Трета група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район, като същия адрес е променен в рамките на една година преди подаване на заявлението.

Четвърта група- деца с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището към деня на подаване на заявлението.


Всички кандидатстващи деца се регистрират в електронната система. Заявителят има право да посочи до 10 желания (училища). Подаването на заявка може да стане както по електронен път, така и на хартиен носител. Всяко дете има право само на една регистрация в системата- само по един от двата начина, защото са напълно равностойни.

Бъдещият първокласник може да бъде класиран само в едно училище. Подреждането става съобразно покриването на съответните критерии. При равен брой точки децата се класират на случаен принцип.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят улици за ремонт от понеделник

Няколко улици в район "Одесос" ще бъдат затворени за ремонт в район "Одесос" от понеделник, 21 януари. Движението ще се осъществява по обходни маршрути, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. Затворена за движение ул. „Цар Симеон I“ - в участъка между ул. „София“ и ул. „Габрово“ и между ул. „Цариброд“ и ул. „Дебър“...

обновено на 20.01.19 в 13:58

Дебатите за блок "Добрич" стартираха предизборната битка в община Добрич

Продължилата повече от 30 години вече история на един блок в Добрич стана повод за стартиране на предизборната кампания в общината 11 месеца преди местните избори. В две поредни общински сесии, едната от които извънредна и с тема на дебати само и единствено съдбата на този общински блок, общинските съветници се разделиха на два враждуващи лагера, а..

обновено на 20.01.19 в 11:57
училище

Патриарх Евтимий - водачът на българите

Православната църква днес почита паметта на Св. патриарх Евтимий Търновски, една от най-великите личности в българската история. Духовен учител и водач, той ръководи защитата на столицата Царевград Търнов при обсадата на турците през 1393 година. Неговото име днес носят улици и училища в цялата страна. Във Варна това е основно училище "Патриарх..

публикувано на 20.01.19 в 10:21

Във Варна липсва велопоток установи преброяване

Камера със специален софтуер е преброила през декември пешеходците, велосипедистите и преминаващите автомобили на кръстовището на булевард "Осми приморски полк" и ул "Чаталджа"във Варна в рамките на проекта "CityWalk" на община Варна по програмата за транснационално сътрудничество "Дунав 2014-20120 година.Изпълнителят на дейносттапо..

публикувано на 20.01.19 в 10:15

Партия ГЕРБ свиква национален предизборен щаб

Партия ГЕРБ реално влиза в предизборна кампания. Днес ще се проведе. Национална предизборна среща, на която ще бъдат определени всички събития до края на годината, свързани с провеждането на двата предстоящи вота Форумът е от 12:00 ч. В срещата ще вземат участие близо 2000 души - народни представители, евродепутати, членове на..

публикувано на 20.01.19 в 10:11

Облачно и топло за сезона

Днес ще е предимно облачно, сравнително топло, сутринта на места мъгливо, с прекъсвания ще  превалява слаб дъжд. Вятърът ще е слаб от югоизток и юг, към нощта ще се ориентира от запад. Минималните температури за вътрешността на Североизточна България ще са от 0 до 3 градуса, по Черноморието ще са по-високи от 4 до 7 градуса,  максимални..

публикувано на 20.01.19 в 07:03

Янко Станев: "Здравеопазването трябва да е приоритет през следващата 2020-та. Няма да е драма ако за целта изтеглим нов кредит"

Както тази 2019-та е година на спорта за Варна, така се надявам 2020-та да е година на здравеопазването в морската столица, каза зам. председателя на общински съвет Янко Станев. Според него догодина може да се изтегли още един кредит посветен на здравеопазването: Евентуално с нов заем може да решим проблемите на АГ и Очна болница, заедно..

публикувано на 19.01.19 в 13:49