200 нови адреса се добавят към системата с правила за прием в първи клас

Да бъдат допълнени общо 200 нови адреса към системата с правила за прием на първокласници. Това реши комисията по наука и образование към местния парламент.

Директорът на дирекция „Образование” Лилия Христова обясни, че е възможно една улица да се появи с няколко имена в системата. Не е изключено в последствие да бъдат допълнени и още нови адреси.

Новите правила влизат в сила след дни, когато ще стартира и приемът за първолаци. Водещ критерий е близостта до училището по постоянен или настоящ адрес на детето. При регистрация на заявлението се прави автоматична проверка в Локална база данни „Население“ на община Варна.

При спазване на водещия критерий децата, за които е подадено заявление за прием в училището, се разделят в няколко групи. Първа група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището и същия адрес не е променян в последните 3 години, предхождащи датата на подаване на заявлението.

Втора група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището повече от 1 година, но постоянният/настоящият им адрес е променен в периода през последните от 1 до 3 години, предхождащи датата на подаване на заявлението.

Трета група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район, като същия адрес е променен в рамките на една година преди подаване на заявлението.

Четвърта група- деца с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището към деня на подаване на заявлението.


Всички кандидатстващи деца се регистрират в електронната система. Заявителят има право да посочи до 10 желания (училища). Подаването на заявка може да стане както по електронен път, така и на хартиен носител. Всяко дете има право само на една регистрация в системата- само по един от двата начина, защото са напълно равностойни.

Бъдещият първокласник може да бъде класиран само в едно училище. Подреждането става съобразно покриването на съответните критерии. При равен брой точки децата се класират на случаен принцип.


ВИЖТЕ ОЩЕ
гара Левски

Влакът Варна - София изпуши

Проблем със спирачките на един от вагоните е наложил влаковата композиция, потеглила в 10.55 часа днес от жп гара Варна, да преустановява движение три пъти, докато пристигне в София. Най-дългият престой е бил на гара Левски, където проблемният вагон е бил разкачен, а пътниците в него - пренасочени към другите вагони. Пътуващи варненци съобщават, че са..

публикувано на 20.08.18 в 21:23
морски залез

Плажно слънце във вторник

През нощта ще е предимно ясно, по крайбрежието ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Минимални температури 15-18 градуса, по крайбрежието 18-23. Утре ще е слънчево с временни увеличения на облачността. Вятърът ще се обърне от североизток и по крайбрежието следобед ще е умерен до засилен. Максимални температури 28-33 градуса, по..

публикувано на 20.08.18 в 17:09

Горските стражари задържаха автомобили и каруци с незаконна дървесина

При проверки на горските стражари във Варненска област са задържани две моторни превозни средства и две каруци, транспортиращи незаконна дървесина. Микробус и камион, натоварени с общо 6,5 куб. м нерегламентирано добити дърва за огрев, са конфискувани от служители на ДГС „Суворово” в землището на с. Червенци, община Вълчи дол. На нарушителите са съставени..

публикувано на 20.08.18 в 16:24

Деца рисуват по стихове на Дора Габе

Днес и утре – на 20 и 21 август, заниманията в „Работилница за въображение“ в Художествената галерия в Добрич ще бъдат посветени на поетесата Дора Габе по случай 130 години от рождението й. Децата ще чуят нейни стихове от книжката „От слон до мравка“, илюстрирана от Илия Бешков и ще направят свои рисунки по тях, съобщиха от галерията. Създаденото от..

публикувано на 20.08.18 в 16:19

10 души са се тествали анонимно за ХИВ във Варна

„Месец на отворените врати“ в сградата на РЗИ, стая 501 се организира всеки понеделник, сряда и петък от 9:00 до 12:00 часа и 12:30 – 16:00 часа. Съвместно с община Варна и неправителствени организации ще се проведе анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН на 04.09.2018 г. и на 11.09.2018 г. от 15:00 до 17:00. Две ще са..

публикувано на 20.08.18 в 15:29

ВСУ "Черноризец Храбър" в съвместен форум с Генерална дирекция "Околна среда" на ЕК

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ открива образователна и експертно-консултантска програма на тема „Кръговата икономика – приоритет на следващия програмен период на ЕС “.   Програмата се организира под патронажа на Генерална дирекция „Околна среда“ на ЕК и със специалното участие на г-н Джордж Кремлис, почетен директор на Генерална..

публикувано на 20.08.18 в 15:09

Над 300 са свободните места за прием на ученици след завършен седми клас

Това съобщи  Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна. Тя допълни, че свободните места в учебните заведения са публикувани на интернет страницата на РУО – Варна, като за всяко училище са посочени сроковете, в които учениците могат да кандидатстват, съобщава Фокус. Венцеслава Генова посочи, че..

публикувано на 20.08.18 в 14:36