200 нови адреса се добавят към системата с правила за прием в първи клас

Да бъдат допълнени общо 200 нови адреса към системата с правила за прием на първокласници. Това реши комисията по наука и образование към местния парламент.

Директорът на дирекция „Образование” Лилия Христова обясни, че е възможно една улица да се появи с няколко имена в системата. Не е изключено в последствие да бъдат допълнени и още нови адреси.

Новите правила влизат в сила след дни, когато ще стартира и приемът за първолаци. Водещ критерий е близостта до училището по постоянен или настоящ адрес на детето. При регистрация на заявлението се прави автоматична проверка в Локална база данни „Население“ на община Варна.

При спазване на водещия критерий децата, за които е подадено заявление за прием в училището, се разделят в няколко групи. Първа група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището и същия адрес не е променян в последните 3 години, предхождащи датата на подаване на заявлението.

Втора група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището повече от 1 година, но постоянният/настоящият им адрес е променен в периода през последните от 1 до 3 години, предхождащи датата на подаване на заявлението.

Трета група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район, като същия адрес е променен в рамките на една година преди подаване на заявлението.

Четвърта група- деца с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището към деня на подаване на заявлението.


Всички кандидатстващи деца се регистрират в електронната система. Заявителят има право да посочи до 10 желания (училища). Подаването на заявка може да стане както по електронен път, така и на хартиен носител. Всяко дете има право само на една регистрация в системата- само по един от двата начина, защото са напълно равностойни.

Бъдещият първокласник може да бъде класиран само в едно училище. Подреждането става съобразно покриването на съответните критерии. При равен брой точки децата се класират на случаен принцип.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Италианци и англичани ще се включат в наближаващия празник на с. Николаевка

На 27 октомври, събота, жители и гости на село Николаевка, община Суворово, ще се съберат на традиционния празничен събор. Кметът на селото Елена Митева съобщи за Радио Варна, че при тях имат два големи празника в годината. Единият е на 2 май – Атанасовден. Местната църква “Св. Атанасий” празнува своя храмов празник и се раздава курбан за здраве и..

публикувано на 18.10.18 в 19:20

Наградиха най-добрите лекари

Часове преди празника на българския лекар най-добрите медици във Варна получиха признание от своите колеги. Преди 22 години  Българския лекарски съюз избра Свети Йоан Рилски за свой покровител. П лакет от здравната организация и от кмета на Община Варна  получиха най-добрият лекар на областта - д-р Соня Цекова, управител на ДКЦ   номер 4 във Варна,..

публикувано на 18.10.18 в 18:55
ОБЩИНА АКСАКОВО

Община Аксаково представи в Брюксел “Европа на бъдещето - многолика и единна”

В седмицата на регионите - 8-11 октомври, по специална покана от програма “Европа за гражданите” Община Аксаково представи проекта си „Европа на бъдещето – многолика и единна“. Седмицата на регионите е ежегодно издание на Комитета на Регионите,  на което се събират предствители на местните власти, неправителствените организации и..

публикувано на 18.10.18 в 17:20

Наградиха ученици, спрели пожар в гора край Вълчи дол

Деца от СУ „Васил Левски” във Вълчи дол бяха наградени за бързата им и своевременна реакция за предотвратяването на пожар. Наградите им бяха връчени от заместник-кметовете на община Вълчи дол Мерткан Ибрямов и Преслав Петров. На 24 септември възникнал пожар на метри от горския масив до градския стадион „Петко Сираков” във Вълчи дол. Децата, които..

публикувано на 18.10.18 в 16:23

Вандали отсякоха 10 дка орехи

Неизвестни извършители унищожиха орехов масив от 10 декара в землището на с. Честименско, община Тервел, съобщиха от областната дирекция на полицията в Добрич. Сигнал за умишленото унищожаване на насажденията е получен на 17 октомври около 19 ч. Установено е, че ореховите дървета са отрязани с моторен трион. По случая е образувано досъдебно..

публикувано на 18.10.18 в 15:54

Започва ремонт на панорамния път между Балчик и Каварна

3,5 милиона евро ще бъдат инвестирани в ремонт на пътища в и около Балчик. Общината е одобрена по програмата за трансгранично сътрудничество и съвместно с румънския си партньор Мангалия ще усвои за подобряване на транспортната мрежа 6,9 милиона евро. Това наложи днес Общинският съвет да заседава за втори път, извънредно, за да утвърди..

публикувано на 18.10.18 в 15:47

Варненски ученици показват свои роботи на Innowave Summit 2018

Марсоход, наносателити и роботи са част от проектите на ученици в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“, представени на Европейската седмица на програмирането във Варна през последните 7 дни. Целта на тематичната седмица е да се даде възможност на учениците освен дигитални ползватели да бъдат и дигитални създатели. Част от учениците-създатели на..

публикувано на 18.10.18 в 15:45