Шофьорът никога не трябва да прави умишлени нарушения на пътя

Цвятко Цвятков, преподавател и инструктор
Снимка: Радио Варна

 В това вярва и на това учи своите ученици варненският преподавател и инструктор Цвятко Цвятков, който днес е на 68 години.

Той е родом от Горен Чифлик, но живее във Варна от 1964 година. Книжката си взима 4 години по-късно от първия път и до днес е преподавател и инструктор в една от големите школи за шофьорски курсове в морската столица.

Започнал е предимно с обучение на професионални водачи, но от 20 години обучава и B категория. Така зад волана и преподавателската маса минават 46 години.

Държи много на правилата и в неговата зала цари строга дисциплина, такава, каквато трябва да има и на пътя. И обича работата си.

Срещаме го по повод Спасовден - професионалният празник на шофьорите.

Защо избрахте професията инструктор?

Харесва ми, обичам работата си и да обучавам младите - на дисциплина и ред най-вече.

Нуждаят ли се младите от дисциплина и ред?

О, да. Когато ги обучаваме възприемат бързо, стараят се да покрият норматива за изпит, но за съжаление след това започват да карат произволно. А това е така, защото трите месеца, за които ги обучаваме, са недостатъчни. Малко е времето да създадеш навик в някой, който е свикнал да нарушава. Нужно е повишаване на броя на часовете, повече тренировки е по-добре.

Какво Ви притеснява в младите хора?

Не могат да се подчинят на Закона. Мислят, че може да не се спазва и това най-много ме притеснява. И не отделят време за четене.

Кое е най-важното, на което се стремите да научите вашите курсисти?

Да изучат правилата перфектно, да се стараят да ги прилагат и никога да не правят умишлени нарушения. Първата ми задача е да науча начинаещите да овладеят автомобила - потегляне и спиране от всякаква позиция. След това да прилагат правилата, т.е. да управляват безопасно. Стремя се да ги науча да управляват икономично и предпазно.

Личи ли си още от самото начало кой ще стане добър шофьор и кой не?

Да. Има такъв показател. Човек, на който веднъж обясниш какво да прави и не се налага да обясняваш втори път - това е перфектният водач по-нататък. А който тръгне трудно, не се занимава, не изучава правилата, не иска да посещава часовете за теорията -  така не става. Теорията е задължителна по закон. Старая се да ги стягам тук, има присъствени списъци, подписи, чекиране и им търся отговорност постоянно. И някои ми се сърдят и казват: "В други школи не е така." При мене е така! На това държа много! И залата ми е пълна.

Освен сериозното, което е в основата на вашата работа, сигурно има и забавна част. Кога се забавлявате и на какво?
Снимка
По време на часа време за забавления нямаме. Но след кормуването започваме да коментираме и тогава вече има най-различни ситуации, включително и смешни. Примерно имаше едно момиченце, Мартина се казваше, на едно и също място минаваме 8 пъти през знак СТОП. Тя все не спира. Накрая пита: "Господине, защо се въртим тука на едно и също място?" Аз не й отговарям. Пак отива към СТОП-а,  минава и никога не спира. И изведнъж аз натискам спирачките, вече на осмия-деветия път, и я питам: "Защо не спираш на СТОП-а? Знакът ни задължава да спрем." И тя се обръща към мен и вика:" Ами този СТОП за мен ли се отнася?".

Кои шофьори са по-добри - мъжете или жените?

Може да се каже, че има жени, които са много добри шофьори и мъже, които са много слаби шофьори.

Какъв съвет ще дадете на всички шофьори?

На пътя трябва да се уважава всеки човек. Никога да не мислиш, че си по-хитър от другия, да има уважение и вниманието изцяло да е насочено към движението. И никога умишлено нарушение на пътя!

Чуйте повече в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Уникален триумфиращ конник откриха на Кастрици

Доволни сме от резултатите от археологическото проучване на крепостта „Кастрици“ в правителствената резиденция „Евксиноград“ край Варна, каза ръководителят на обекта Игор Лазаренко, който е и директор на Регионалния исторически музей във Варна. Учените са намерили триъгълна оловна плоча с триумфиращ конник, който няма аналог досега в..

публикувано на 14.08.18 в 21:29

Хил Крейн: Пеша през България на път от Единбург до Истанбул

Последен ден от първото Радио Варна: Пътешествието. На финалната права сме - запътили сме се към най-южната точка на варненското крайбрежие - Бяла. И току на разклона за Камчия настигаме трима туристи-пешеходци. С раници. Любопитството ни кара да спрем и да ги попитаме накъде са тръгнали. Оказва се, че двамата мъже са от Шотландия, а спътничката им..

обновено на 13.08.18 в 16:13

Цената на парите, изкарани зад граница

За първите пет месеца на годината българите, които живеят и работят в чужбина, са изпратили на близките си у нас над 1 млрд. лв. Това показват данните за платежния баланс, публикувани ежемесечно от БНБ. Така сънародниците ни зад граница отново се подреждат до топ инвеститорите в страната. Как изглежда това обаче през очите на 21 годишният Сали..

публикувано на 12.08.18 в 14:50
manicure_mikrophone

Маникюрът и педикюрът също имат нужда от ваканция

Лято е! Искаме да сме сияйни, омайни, цветни и красиви! Правим си нов маникюр и педикюр. Салоните за красота са с пълни графици и трудно може да си запазите час. Мечтата за бронзов тен включва и нови цветове по ноктите. Дали е кич или мода, но блестящите камъни в лака са хит за лято 2018-сет. Дерматолозите не препоръчват гел лака, заради..

публикувано на 10.08.18 в 15:31

Когато "Провалът е опция, страхът - не"

Актрисата  Яна Маринова играе учителка в няколко български филми и това не е случайно. Тя е наследник на архитекта на Рилския манастир Алекси Рилец. На три пъти големият майстор връща блясъка на Светата обител. Той участва в разширяването на Хрельовата кула, Костницата, съграждането на източното, западната и северното крило, а след тяхното опожаряване..

публикувано на 10.08.18 в 11:15
Робърт Куърк

Робърт Куърк: Очакваме много повече хора на второто издание на MTV Presents Varna Beach

9 часа музика, световни звезди, слънце, море и много забавление. Така накратко може да бъде описан MTV Presents Varna Beach. Музикалният фестивал се завръща на варненския плаж на 12 август. След успеха на миналогодишното събитие, това лято над 10 световни и български изпълнители родни звезди ще се качат на една сцена. Тази година,..

публикувано на 08.08.18 в 16:34

Орехите - храна за мозъка

На пазарите бабите вече продават кофички изчистени млечни орехи. Цените са различни, но си заслужават, защото специалистите определят ореховите ядки като най-полезни за човека. Не е случайна и приликата на ореха с мозъка на човека. Създаването на орехова градина е хит сред земеделските производители. Специалистите твърдят, че с новите..

публикувано на 04.08.18 в 10:00