Шофьорът никога не трябва да прави умишлени нарушения на пътя

Цвятко Цвятков, преподавател и инструктор
Снимка: Радио Варна

 В това вярва и на това учи своите ученици варненският преподавател и инструктор Цвятко Цвятков, който днес е на 68 години.

Той е родом от Горен Чифлик, но живее във Варна от 1964 година. Книжката си взима 4 години по-късно от първия път и до днес е преподавател и инструктор в една от големите школи за шофьорски курсове в морската столица.

Започнал е предимно с обучение на професионални водачи, но от 20 години обучава и B категория. Така зад волана и преподавателската маса минават 46 години.

Държи много на правилата и в неговата зала цари строга дисциплина, такава, каквато трябва да има и на пътя. И обича работата си.

Срещаме го по повод Спасовден - професионалният празник на шофьорите.

Защо избрахте професията инструктор?

Харесва ми, обичам работата си и да обучавам младите - на дисциплина и ред най-вече.

Нуждаят ли се младите от дисциплина и ред?

О, да. Когато ги обучаваме възприемат бързо, стараят се да покрият норматива за изпит, но за съжаление след това започват да карат произволно. А това е така, защото трите месеца, за които ги обучаваме, са недостатъчни. Малко е времето да създадеш навик в някой, който е свикнал да нарушава. Нужно е повишаване на броя на часовете, повече тренировки е по-добре.

Какво Ви притеснява в младите хора?

Не могат да се подчинят на Закона. Мислят, че може да не се спазва и това най-много ме притеснява. И не отделят време за четене.

Кое е най-важното, на което се стремите да научите вашите курсисти?

Да изучат правилата перфектно, да се стараят да ги прилагат и никога да не правят умишлени нарушения. Първата ми задача е да науча начинаещите да овладеят автомобила - потегляне и спиране от всякаква позиция. След това да прилагат правилата, т.е. да управляват безопасно. Стремя се да ги науча да управляват икономично и предпазно.

Личи ли си още от самото начало кой ще стане добър шофьор и кой не?

Да. Има такъв показател. Човек, на който веднъж обясниш какво да прави и не се налага да обясняваш втори път - това е перфектният водач по-нататък. А който тръгне трудно, не се занимава, не изучава правилата, не иска да посещава часовете за теорията -  така не става. Теорията е задължителна по закон. Старая се да ги стягам тук, има присъствени списъци, подписи, чекиране и им търся отговорност постоянно. И някои ми се сърдят и казват: "В други школи не е така." При мене е така! На това държа много! И залата ми е пълна.

Освен сериозното, което е в основата на вашата работа, сигурно има и забавна част. Кога се забавлявате и на какво?
Снимка
По време на часа време за забавления нямаме. Но след кормуването започваме да коментираме и тогава вече има най-различни ситуации, включително и смешни. Примерно имаше едно момиченце, Мартина се казваше, на едно и също място минаваме 8 пъти през знак СТОП. Тя все не спира. Накрая пита: "Господине, защо се въртим тука на едно и също място?" Аз не й отговарям. Пак отива към СТОП-а,  минава и никога не спира. И изведнъж аз натискам спирачките, вече на осмия-деветия път, и я питам: "Защо не спираш на СТОП-а? Знакът ни задължава да спрем." И тя се обръща към мен и вика:" Ами този СТОП за мен ли се отнася?".

Кои шофьори са по-добри - мъжете или жените?

Може да се каже, че има жени, които са много добри шофьори и мъже, които са много слаби шофьори.

Какъв съвет ще дадете на всички шофьори?

На пътя трябва да се уважава всеки човек. Никога да не мислиш, че си по-хитър от другия, да има уважение и вниманието изцяло да е насочено към движението. И никога умишлено нарушение на пътя!

Чуйте повече в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван Иванов: Варненските ученици-астрономи имат повече медали от олимпийците ни

Варненската обсерваторията „Николай Коперник“ чества днес своя 50-годишен юбилей. От 14 ч. е тържеството в зала “Пленарна“ на община Варна, за което пристигнаха астрономи от обсерваториите в цялата страна. От 15 ч. е – поздравителния концерт на ученици от НУИ “Добри Христов“, състави от ОДК – Варна, ученици от Първа и Четвърта ЕГ. На 23 май..

публикувано на 22.05.18 в 12:39

Чудеса прави водата на аязмото в село Близнаци

Аязмото във варненското село Близнаци е с магична сила. Водата, която е малко по-надолу от параклиса „ Възнесение Господне“ не пресъхва никога, разказват местните хора. За чудотворния извор, който е винаги пълен, дори и в най-големите жеги, бабите твърдят, че лекува перфектно болести по очите. С нея местните измивали очичките на бебетата още..

публикувано на 22.05.18 в 09:42

Директорът на европотребители: "Плащайте с банкова карта по интернет!"

Варна е на второ място в страната по електронна пазаруване. Все повече българи избират къде да почиват и плащат през интернет.  80 процента от сигналите в Европейския потребителски център са на българи, които са пазарували зад граница. 2000 са жалбите през миналата година и една - трета от тях са свързани с онлайн търговията.  Европейският..

обновено на 20.05.18 в 18:16

Нощ на музеите = 24-часов тур между експозициите

Богатата история на Варна показват на своите деца стотици семейства. Използват и днешното издание на „Нощта на музеите и галериите”. Прогнозата за дъжд не ги притеснява и те обикалят включените обекти в инициативата, внимателно следейки да не пропуснат нещо. Това прави 10-годишната Паула Кръстева, която много разчита на своята баба Галина Панайотова..

публикувано на 19.05.18 в 14:50

Петко Петков: Учителят днес е посредник между знанието и детето

Летописната книга на варненското средно училище „Св. Климент Охридски“ ще бъде преиздадена фототипно за 135-годишнината от основаването му тази година. Оригиналът й се съхранява в Държавен архив-Варна. Изданието ще е готово през есента и ще е в тираж 1 000, най-много 2 000 бройки. Книгата разказва за забележителни събития във Варна, отбелязва..

публикувано на 16.05.18 в 11:39
Директорът на Летище Варна Димитър Костадинов и Виржиния Лазарова

Виржиния Лазарова: "Преди 70 години хората се страхуваха да пътуват със самолет"

90 годишната Виржиния Лазарова бе сред гостите на 70 годишния юбилей на летище Варна. Официалното откривана на аерогарата се е състояло на 9.05 през 1948 година. Тогава работещите на летището са едва 13 души, спомня си Виржиния. Желаещи да пътуват няма, а линиите са две - северна и южна. "Докато пътуването с железница от Варна до София трае 14..

обновено на 14.05.18 в 11:12

Най-доброто пазаруване е чрез симбиоза между онлайн и офлайн избор

 В случай, че харесвате интернет пазаруването, е необходимо да бъдете бдителни, когато избирате стока, а също така да обърнете внимание дали са добре описани данните на фирмата, която предлага тази стока. Вече 22 години Димитър Димитров е управител на една от големите онлайн платформи. Фирмата за компютърна техника е една от стабилните..

публикувано на 14.05.18 в 10:16