Шофьорът никога не трябва да прави умишлени нарушения на пътя

Цвятко Цвятков, преподавател и инструктор
Снимка: Радио Варна

 В това вярва и на това учи своите ученици варненският преподавател и инструктор Цвятко Цвятков, който днес е на 68 години.

Той е родом от Горен Чифлик, но живее във Варна от 1964 година. Книжката си взима 4 години по-късно от първия път и до днес е преподавател и инструктор в една от големите школи за шофьорски курсове в морската столица.

Започнал е предимно с обучение на професионални водачи, но от 20 години обучава и B категория. Така зад волана и преподавателската маса минават 46 години.

Държи много на правилата и в неговата зала цари строга дисциплина, такава, каквато трябва да има и на пътя. И обича работата си.

Срещаме го по повод Спасовден - професионалният празник на шофьорите.

Защо избрахте професията инструктор?

Харесва ми, обичам работата си и да обучавам младите - на дисциплина и ред най-вече.

Нуждаят ли се младите от дисциплина и ред?

О, да. Когато ги обучаваме възприемат бързо, стараят се да покрият норматива за изпит, но за съжаление след това започват да карат произволно. А това е така, защото трите месеца, за които ги обучаваме, са недостатъчни. Малко е времето да създадеш навик в някой, който е свикнал да нарушава. Нужно е повишаване на броя на часовете, повече тренировки е по-добре.

Какво Ви притеснява в младите хора?

Не могат да се подчинят на Закона. Мислят, че може да не се спазва и това най-много ме притеснява. И не отделят време за четене.

Кое е най-важното, на което се стремите да научите вашите курсисти?

Да изучат правилата перфектно, да се стараят да ги прилагат и никога да не правят умишлени нарушения. Първата ми задача е да науча начинаещите да овладеят автомобила - потегляне и спиране от всякаква позиция. След това да прилагат правилата, т.е. да управляват безопасно. Стремя се да ги науча да управляват икономично и предпазно.

Личи ли си още от самото начало кой ще стане добър шофьор и кой не?

Да. Има такъв показател. Човек, на който веднъж обясниш какво да прави и не се налага да обясняваш втори път - това е перфектният водач по-нататък. А който тръгне трудно, не се занимава, не изучава правилата, не иска да посещава часовете за теорията -  така не става. Теорията е задължителна по закон. Старая се да ги стягам тук, има присъствени списъци, подписи, чекиране и им търся отговорност постоянно. И някои ми се сърдят и казват: "В други школи не е така." При мене е така! На това държа много! И залата ми е пълна.

Освен сериозното, което е в основата на вашата работа, сигурно има и забавна част. Кога се забавлявате и на какво?
Снимка
По време на часа време за забавления нямаме. Но след кормуването започваме да коментираме и тогава вече има най-различни ситуации, включително и смешни. Примерно имаше едно момиченце, Мартина се казваше, на едно и също място минаваме 8 пъти през знак СТОП. Тя все не спира. Накрая пита: "Господине, защо се въртим тука на едно и също място?" Аз не й отговарям. Пак отива към СТОП-а,  минава и никога не спира. И изведнъж аз натискам спирачките, вече на осмия-деветия път, и я питам: "Защо не спираш на СТОП-а? Знакът ни задължава да спрем." И тя се обръща към мен и вика:" Ами този СТОП за мен ли се отнася?".

Кои шофьори са по-добри - мъжете или жените?

Може да се каже, че има жени, които са много добри шофьори и мъже, които са много слаби шофьори.

Какъв съвет ще дадете на всички шофьори?

На пътя трябва да се уважава всеки човек. Никога да не мислиш, че си по-хитър от другия, да има уважение и вниманието изцяло да е насочено към движението. И никога умишлено нарушение на пътя!

Чуйте повече в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зададените и незададени въпроси на Радичков

Паметниците показват душата на Радичков, който не беше "лакомник" за слава, смята неговият приятел от детството -  художникът проф. Галилей Симеонов. Тяхното приятелство започва още от ученическите години в Берковската гимназия. Преминава през различни изпитания на времето и остава чисто и днес, въпреки физическата раздяла с Мъдреца на Калиманица...

публикувано на 21.01.19 в 02:10
Димитър Гърдев

Димитър Гърдев: "Брекзит ще направи Европа по прагматична и по силна"

Във вторник парламентът във Великобритания даде наказателен вот за споразумението с Брюксел, уреждащо раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС). На следващия ден правителството на Мей бе изправено пред вот на недоверие, като оцеля с разлика от само 19 гласа. Все повече анализатори говорят за хаос и безпътица които са обзели британските..

публикувано на 20.01.19 в 11:46

Ходим пеша, когато е безопасно, удобно и интересно

До края на май приключва тригодишният проект „City Walk”, който се реализира съвместно между  община Варна и Научно-изследователския център в град Бистра Птуй, Словения. Целта е да се помогне на градовете в Дунавския регион да станат по-добри места за живеене чрез подобряване на възможностите за пешеходни разходки. С една от дейностите по проекта,..

обновено на 19.01.19 в 08:11

Истинският нож се използва поколения

Това споделя майстор на оръжия, в чийто род занаятът се предава от дядо на внук вече 6 века. История на оръжията, традицията и културата при оръжията и ножовете изучава Стоян Андонов от Габрово. Споделя, че е един от 15-те познавачи на тази материя в страната, а това е малко популярна тема. Неговият род е от Трявна. Реставратор по образование,..

публикувано на 17.01.19 в 09:55

Александър Шиваров: Великобритания е изправена пред несигурност

Британския парламент категорично отхвърли договорените мерки на премиера Тереза Мей за "Брекзит". Оттук нататък сценариите са много, но нито един не е за предпочитане. Страната е изправена пред несигурност. Всеки един политик, който започне да води преговори със сънародниците си, рискува да обере политическите пасиви, коментира ситуацията преподавателят в..

публикувано на 16.01.19 в 16:07

Солна терапия бори настинките и грипа

В разгара на грипния сезон, когато в автобуса, на работа, в училище, в магазина – отвсякъде ни атакуват неприятни вируси и ни причиняват дискомфорт, можем да се доверим на лечебната сила на един продукт,   известен ни от хилядолетия. Солта – тя е в основата на халотерапията. Названиято й идва от старогръцката дума „ halos” , която означава..

публикувано на 11.01.19 в 14:24

Защо ултрамаратоните привличат варненци?

Да тестваш себе си – това изпитание се оказва провокация   за Андрей Трайков, който от една година бяга ултрамаратони. За последните месеци е пробягал хиляди километри. Твърди, че  зимният сезон не е проблем за бягане, защото когато си добре загрят, ниските температури нямат значение. По професия е рехабилитатор и това му помага за добрата..

публикувано на 11.01.19 в 07:20