130 деца са болни от целиакия във Варна

130 деца и младежи до 18 годишна възраст, болни от целиакия, са регистрирани в университетската болница "Света Марина" във Варна. Това съобщи проф. Людмила Ангелова - ръководител на  лабораторията по медицинска генетика. Днес и утре в лабораторията се извършват безплатни генетични изследвания за непоносимост към глутен, записани са 68 души.

Професор Ангелова коментира какъв е начинът да се облекчат симптомите на това рядко заболяване което обхваща 1 процент от населението на Европа:ВИЖТЕ ОЩЕ
плаж Кабакум, Варна

Близо 100 млн. лева са приходите на хотелите край Варна през август

Приходите от нощувки през август 2018 г. в област Варна достигат 98,5 млн. лв., съобщават от Териториалното статистическо бюро. Увеличението в сравнение със същия месец на миналата година е 6,2%. В последния летен месец най-много нощувки са реализирали гостите от Германия - 309 хил., от Румъния - 259 хил., от Полша - 181 хил. и от Русия - 87 хил...

публикувано на 16.10.18 в 11:49

Финландски радиолюбител чу "Радио Варна" на 2500 км от България

Писмо от финладски радиолюбител пристигна днес на редакционната поща: "Пиша ви, за да ви информирам, че успях да приема вашата програма тук във Финландия на 12-ви Юли 2018 между 12:55 и 13:00 часа българско време на честота 88.5 MHz! Това беше възможно поради рядкото свойство на йоносферата да отразява радио сигнали в УКВ обхвата обратно..

публикувано на 16.10.18 в 11:19

Интернет списание за култура обединява творци от Балканските страни

Повече от година интернет списание се опитва да обедини творците от Балканите. Сайтът за балканска култура cultureofbalkans.com е дело на Димитриос Петропулос от Гърция и негов албански колега. Опитът засега дава резлутат, защото все повече творци и организатори на културни събития, изявяват желание за участие на дигиталните страници на списанието...

публикувано на 16.10.18 в 11:03

Започва подмяна на водопроводите в селата Спасово, Кардам и Люляково

Община Генерал Тошево ще вложи 4 146 000 лева за рехабилитация на част от водопроводната мрежа на трите най-големи села в района – Спасово, Кардам и Люляково. Кметът на общината Валентин Димитров подписа договор за финансиране на инфраструктурния проект с Държавен фонд „Земеделие“. Проектът се реализира по Програмата за развитие на селските..

публикувано на 16.10.18 в 10:46

Царски вагони на Фердинанд и сина му Борис ІІІ тънат в разруха край село Арковна

Оригинални вагони от царската влакова композиция на Фердинанд и сина му Борис ІІІ от десетилетия стоят изоставеникрай с. Арковна, община Дългопол. Жители на селото алармираха Радио Варна, че трябва да се вземат спешни мерки за тяхното прибиране, укрепване и реставриране. В противен случай българската история ще загуби безценни реликви. “Помня,..

обновено на 16.10.18 в 10:42

За 5-звездни туристи не са достатъчни само луксозни хотели

Качеството на услугите в прилежащата инфраструктура и липсата на координация между бизнеса и администрацията са част от проблемите, които възпрепятстват превръщането на България в петзвездна туристическа дестинация въпреки наличието на много такива хотели у нас. Привличането на по-високоплатежни туристи може да стане само с комплексна грижа и сигурност за..

публикувано на 16.10.18 в 10:25

Бургас излиза в подкрепа на задържаните гранични полицаи

Четиримата гранични полицаи, обвинени от турските власти, ще бъдат разпитвани в Бургас. Районният съд в Бургас ще призове четиримата гранични полицаи и ще ги запознае с обвинението на турските съдебни власти за извършване на престъпление. Заседанието е днес от 11 часа. Районният съд в Бургас трябва да изпълни съдебна поръчка на I-ви Тежък..

обновено на 16.10.18 в 08:09