Европа среща Балканите в София

Снимка: eu2018bg.bg

Срещата на върха ЕС - Западни Балкани събира държавни и правителствени ръководители на държавите членки от Европейския съюз и техните колеги от Западните Балкани. Срещата ще бъде ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и членът на Комисията, отговарящ за европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан, също ще присъстват на събитието.Темата на срещата ще бъде "Свързаност" - по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование и други. Преди срещата на върха държавните и правителствените ръководители от ЕС ще присъстват на неформална вечеря, част от програмата на лидерите.Срещата на върха трябва да влее нова енергия в отношенията между ЕС и Западните Балкани.

Целите:

- да потвърди отново ангажимента на ЕС към партньорите му от Западните Балкани и да подчертае принадлежността на региона към европейското семейство;

- да укрепи връзките между ЕС и Западните Балкани в областта на инфраструктурата, цифровата свързаност и отношенията между хората;

- да установи по-тясно сътрудничество за преодоляване на общите предизвикателства като сигурността, миграцията, геополитическото развитие и добросъседските отношения.

Домакин на срещата ще бъде Бойко Борисов, министър-председател на България, която в момента председателства Съвета.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Македонски в битката при Иса, детайл от мозайката в гр. Помпей

Археолози опровергаха историята за смъртта на Помпей

Знаменитото изригване на вулкана Везувий, изпепелило древноримския град Помпей, вероятно се е случило два месеца по-късно, отколкото се предполагаше досега, съобщи агенция АНСА. По време на разкопките на един от кварталите на "мъртвия град" бил намерен надпис, потвърждаващ теорията, че изригването на вулкана е станало не на 24 август, а на..

публикувано на 16.10.18 в 15:17

Жегите през пролетта и лятото стопиха 2,5% от швейцарските ледници

2018 г. е екстремна за швейцарските ледници, които въпреки големите снеговалежи през зимата са загубили 2,5 процента от обема си заради горещините през пролетта и лятото, предаде Франс прес. В доклад на Швейцарската академия на природните науки се казва, че 2018 г. е сред рекордно горещите години, допринесли швейцарските ледници да..

публикувано на 16.10.18 в 15:15

Турската полиция откри огън по водач на трактор край парламента в Анкара

Турската полиция днес откри огън по водач на трактор, който пътувал в района на парламента в Анкара, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на турски медии. Според информация на в. "Джумхуриет" тракторът пътувал по главен булевард в центъра на Анкара. Полицейските сили, охраняващи в района, са отправили призив към шофьора да спре, но..

публикувано на 16.10.18 в 11:03

Опасения за забрана на публичните събирания в Румъния

Решение на Върховния касационен съд предизвика опасения за забрана на уличните протести в Румъния. Върховният касационен съд постанови вчера, че публичните събирания трябва да бъдат обявявани предварително, когато ще се провеждат на площади или обществени пътища, или на други места в близост до централи или имоти на частни и публични юридически..

публикувано на 16.10.18 в 11:00

Учени предупредиха за опасност, свързана с хранителните добавки

Учени от Харвардския университет установиха, че много диетични добавки съдържат потенциално опасни и неодобрени лекарствени препарати, съобщава сайтът MedicalXpress. По думите на учените, над 1000 марки хранителни добавки съдържат нежелателни вещества. През последното десетилетие служители в сферата на здравеопазването в САЩ публикуваха..

публикувано на 16.10.18 в 10:57

Властите в Истанбул променят имената на 90 улици, напомнящи за тероризъм

Властите в Истанбул решиха да променят наименованията на общо 90 улици, съдържащи думи, които може да са свързани с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), съобщи в. "Хюриет дейли нюз". Истанбулският общински съвет нареди да бъдат преименувани улици в много квартали с имена като "Саманйолу" и "Ъшък". Една от промените се..

публикувано на 16.10.18 в 10:55

106 години от първия боен полет в България

Празникът на авиацията и Военновъздушните сили отбелязваме днес, когато се навършват 106 години от първия боен полет. На 16 октомври 1912 година Радул Милков и Продан Таракчиев извършват първия боен полет в Европа – разузнаване над Одрин в първата фаза на Балканската война. Двамата излитат със самолет "Албатрос" от базата си край..

публикувано на 16.10.18 в 07:54