Европа среща Балканите в София

Снимка: eu2018bg.bg

Срещата на върха ЕС - Западни Балкани събира държавни и правителствени ръководители на държавите членки от Европейския съюз и техните колеги от Западните Балкани. Срещата ще бъде ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и членът на Комисията, отговарящ за европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан, също ще присъстват на събитието.Темата на срещата ще бъде "Свързаност" - по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование и други. Преди срещата на върха държавните и правителствените ръководители от ЕС ще присъстват на неформална вечеря, част от програмата на лидерите.Срещата на върха трябва да влее нова енергия в отношенията между ЕС и Западните Балкани.

Целите:

- да потвърди отново ангажимента на ЕС към партньорите му от Западните Балкани и да подчертае принадлежността на региона към европейското семейство;

- да укрепи връзките между ЕС и Западните Балкани в областта на инфраструктурата, цифровата свързаност и отношенията между хората;

- да установи по-тясно сътрудничество за преодоляване на общите предизвикателства като сигурността, миграцията, геополитическото развитие и добросъседските отношения.

Домакин на срещата ще бъде Бойко Борисов, министър-председател на България, която в момента председателства Съвета.


ВИЖТЕ ОЩЕ

165-годишен турчин ще "гласува" за първи път

Опозиционни политически партии в Турция съобщават измами, след като хиляди необичайни гласоподаватели са се появили в избирателните списъци, съобщава Би Би Си. Сред тях има и много хора над 100 години, които за първи път гласуват, като най-старият е на 165 години. Опозиционните партии съобщават, че са намерили и повече от 1 000 човека регистрирани в..

публикувано на 21.01.19 в 16:11

Oxfam: През 2018-а състоянието на най-богатите хора в света се увеличило с $2,5 млрд. на ден

Докато най-бедната половина от света се мъчила да изкара през 2018-а година с по-малко от 5,5 долара на ден, световните милиардери са увеличили богатството си с около 900 млрд. долара, или с 2,5 млрд. долара на ден. Това показват резултати от нов доклад, публикуван в понеделник от компанията Oxfam само ден преди началото на Световния..

обновено на 21.01.19 в 15:43

Изкуствен интелект откри неизвестен досега прачовек

В ДНК на съвременния човек са оставили следи не само неандерталците (Neanderthal) и т.нар. денисовци (Denisova), пишат учени от университета в Барселона в статия, публикувана в Nature Communications. Авторите анализират ДНК на съвременните жители на Азия и Океания, за които се предполага, че са запазили генетичното наследство от древни..

обновено на 21.01.19 в 15:42

Подсладените газирани напитки в жегата носят риск за бъбреците

Ако човек консумира газирани подсладени напитки, докато извършва физически упражнения при температура 35 и повече градуса по Целзий, рискът от бъбречни заболявания за него се увеличава, сочат резултатите от изследване, предаде БТА След като били физически активни и консумирали подсладени газирани напитки, участниците станали..

обновено на 21.01.19 в 15:40
Ако миризмата на храна се задържи 90 секунди или повече, тя задоволява всички сетива, дори стомаха, твърдят учени.

Продължителна миризма на храна намалява апетита

Миризмата на бургер или на пица само за две минути пропъжда всяко желание за нездравословна храна, но ако е само 30-секунден полъх, изостря апетита, предаде БТА. Ако миризмата на храна се задържи 90 секунди или повече, тя задоволява всички сетива, дори стомаха, защото мозъкът не може да разграничи  източника на сензорното удоволствие, сочи..

публикувано на 21.01.19 в 13:15

Русия завежда граждански дела срещу Facebook и Twitter

Руската агенция, следяща комуникациите, заяви в понеделник, че открива административни производства срещу компаниите Twitter и Facebook за това, че те не са успели да обяснят как планират да спазват законите за местните данни, предаде агенция Интерфакс, цитиран от Ройтерс. "Роскомнадзор" е цитиран да казва, че Twitter и Facebook не са..

публикувано на 21.01.19 в 13:05
Час пик в токийското метро

В метрото в Токио ще раздава храна на пътниците, ако хванат влак преди часа пик

Една от най-натоварените линии на метрото в Токио се надява да достигне сърцата на пътниците си, като достигне стомасите им, предлагайки им безплатна храна, за да облекчи натоварването по време на пиковите часове, съобщава БГНЕС. Около 7,2 милиона човека използват всекидневно токийското метро, като..

публикувано на 21.01.19 в 13:02