Европа среща Балканите в София

Снимка: eu2018bg.bg

Срещата на върха ЕС - Западни Балкани събира държавни и правителствени ръководители на държавите членки от Европейския съюз и техните колеги от Западните Балкани. Срещата ще бъде ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и членът на Комисията, отговарящ за европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан, също ще присъстват на събитието.Темата на срещата ще бъде "Свързаност" - по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование и други. Преди срещата на върха държавните и правителствените ръководители от ЕС ще присъстват на неформална вечеря, част от програмата на лидерите.Срещата на върха трябва да влее нова енергия в отношенията между ЕС и Западните Балкани.

Целите:

- да потвърди отново ангажимента на ЕС към партньорите му от Западните Балкани и да подчертае принадлежността на региона към европейското семейство;

- да укрепи връзките между ЕС и Западните Балкани в областта на инфраструктурата, цифровата свързаност и отношенията между хората;

- да установи по-тясно сътрудничество за преодоляване на общите предизвикателства като сигурността, миграцията, геополитическото развитие и добросъседските отношения.

Домакин на срещата ще бъде Бойко Борисов, министър-председател на България, която в момента председателства Съвета.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама патриарси за 24 май в Русия.

В Москва руския патриарх Кирил и патриарха на Сърбия Ириней   отслужиха тържествено богослужение в памет на славянските просветители в храма "Христос Спасител" В руската столица тържествата по случай 24 май започнаха с поднасянето на цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий, а по-късно на Червения площад ще има специален..

публикувано на 24.05.18 в 18:26

Всеки четвърти българин чете книга всеки ден. Всеки трети – никога

Работещите хора четат по-често Всеки трети от пълнолетните у нас (36%) заявява, че изобщо не отделя време за четене на книги, а всеки четвърти (24%) чете почти всекидневно. Това показват данните от национално представително изследване на общественото мнение, проведено от Институт Отворено общество – София през април 2018 г., съобщава..

публикувано на 24.05.18 в 14:14

Държавният глава призова всички да бъдат непримирими към невежеството

„Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света”. Това каза в началото на своето слово по повод 24 май президентът Румен Радев. Навръх празника, на който отбелязваме делото на Светите братя Кирил и Методий, държавният глава призова да бъдем непримирими към невежеството, „ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и..

публикувано на 24.05.18 в 14:12

Софрониев препис на "История Славянобългарска" показваме в Брюксел

Първият Софрониев препис на "История славянобългарска", изложбата "Книги, посоки, публики" на старопечатни книги и 3D визуализация на пътя на кирилицата ще видят гостите на празника по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост в Брюксел. Направеният от Софроний Врачански препис през 1765 г., известен още като Котленски..

публикувано на 24.05.18 в 06:00

Седма задача няма да се зачита в матурата по БЕЛ и всички зрелостници ще получат по една точка на нея

Няма граматична грешка в подусловие "Б" в седма задача от държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас, но тъй като има спорен момент и усещане в зрелостниците за несигурност, а ние нямаме право да ги поставяме в такава ситуация, решението на Министерството на образованието и науката е тази задача да не се зачита в..

обновено на 23.05.18 в 16:49

Кремъл: Бойко Борисов ще посети Русия на 30 май

Посещението на премиера на България Бойко Борисов в Русия ще се състои на 30 май, предаде ТАСС, като се позова на Юрий Ушаков, помощник на руския президент Владимир Путин. "На 30 май очакваме работно посещение на премиера на България Бойко Борисов", каза Ушаков пред журналисти. Тази седмица визита в Русия направи българският президент Румен..

публикувано на 23.05.18 в 16:43

Британски обирджия се укривал 5 месеца в гора във Франция

Бивш британски войник, подозиран в извършването на около 40 кражби в Централна Франция, прекарал пет месеца в гората, преди да бъде заловен тази седмица, съобщи полицията. 51-годишният заподозрян никога не ходил далече от село Сюрин, където е натрупал огромен брой „съкровища“, включително лаптопи, бижута и сребро. Той се снабдявал с храна като..

публикувано на 23.05.18 в 16:32