Автентични добруджански гозби на „Празника на гърнетата“ в Крушари

Стари рецепти за автентични добруджански ястия ще бъдат демонстрирани на поредното, десето издание на  кулинарния конкурс „Празник на гърнетата“, който ще се проведе на 16 юни в местността Текето край с. Александрия, община Крушари. Право на участие в надпреварата, наречена още „Кулинарната академия на Добруджа“, ще имат майстори, които предлагат варива, чорби, печива, салати, пити, погачи, баници и сладкиши. Специално жури от професионални кулинари ще оценява експонатите, като основните критерии за оценка ще бъдат степен на автентичност на ястието, оригиналност на рецептата и креативност на аранжировката, съобщиха от община Крушари. Задължително условие е ястието да бъде приготвено в глинен съд, чугунен тиган, глинен сач, керамично гърне, чувен, тавичка. Своите майсторски заложби ще покажат и производителите на домашни напитки – вино и ракия, в конкурс под наслов „Бучни пръчка, пий вино“.  Изискването към напитките е да са произведени само от местни добруджански сортове. Откриването на празника е на 16 юни в 10 ч. Той ще бъде съпроводен с фолклорна програма с участието на самодейни колективи от Добруджа. Извън конкурсната програма производителите на мед, мляко, сирене, плодове и зеленчуци, сладка, конфитюри, лютеници, туршии, цветя и билки, ще имат възможност на шарен селски базар да предложат своите домашни продукти. Организаторите предупреждават, че на Празника на гърнетата няма да бъдат допускани търговци на промишлени стоки.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чистим плажа в Аспарухово

Кампания „Чистим крайбрежната линия на канал Аспарухово” ще се проведе тази събота от 19-сет до 20-сет часа. Мястото на сбирката е булевард „Народни будители” номер четири във варненския квартал Аспарухово, в беседките зад газстанцията, в непосредствена близост до известна бензиностанция. Инициативата е изцяло доброволна. Повече подробности от..

публикувано на 16.08.18 в 17:10

Бойко Борисов даде старт на строителството на 16,3 км от магистрала „Хемус“ от Белокопитово до Буховци

За година и 2-3 месеца ще се справим с този участък. Строителите са в готовност, тръгваме и в двете посоки – към Шумен и към Търговище, така че да се работи максимално бързо. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, в чието присъствие започна строителството на  16,3 км от автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово. Проектът ще се..

публикувано на 16.08.18 в 16:48

Пиян "шегаджия" вдигна на крак полицията да го спасява от удавяне

Пиян мъж вдигна на крак полиция, Спешна помощ и "Гражданска защита" след като се обади, че се дави на трета буна. Той обяснил, че влязъл да се къпе в морето и заклещил крака си между тетраподите. Той молел за помощ и твърдял, че водата го залива, а силите му да удържа напора на вълните са на привършване.   Веднага към мястото са насочени 2 специализирани..

публикувано на 16.08.18 в 16:02

Областният управител свиква извънредна комисия за укрепването на брега

Извънредна комисия ще обсъжда проблемите на брегоукрепването следващата сряда, каза за Радио Варна областният управител Стоян Пасев. Специалистите ще разгледат няколко сигнала. Освен този за лошото състояние на вълнолома,   има такъв за Слънчевото бунгало на Евксиноград и отнесения асфалт на Алея Първа. През септември ще бъдат известни данните от..

публикувано на 16.08.18 в 15:30

Продължава издирването на второто дете в морето край вълнолома във Варна

17 водолази от Военноморските сили и Областната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" продължават да се гмуркат, но времето се влошава. Морското вълнение се усилва  и операцията става по-трудна. Това съобщиха експерти от Морската администрация. До този момент е намерено тялото на по-малкото момче  - Мариян .

публикувано на 16.08.18 в 14:52

Жалба до областния: Вълноломът е опасен

"Това съоръжение е опасно", категоричен е  варненцът Милен Велинов, който още преди месец подал сигнал до областния управител на Варна за състоянието на варненския вълнолом. Документът е входиран в администрацията на 13 юли 2018 година, установи проверка на Радио Варна. "В най-горното стъпало на съоръжението, където гражданите се разхождат, са зейнали..

публикувано на 16.08.18 в 13:32
Така е трябвало да изглежда целият вълнолом след края на ремонта

Вечно отлаганият ремонт на вълнолома е можел да спаси Мариян и Деян

Буферна зона от тетраподи и големи камъни, каквато има в първите 100-ина метра на варненския вълнолом, е можела да спаси децата, които се удавиха снощи на варненския вълнолом. Около това мнение се обединяват очевидци и специалисти, участвали в спасяването на Мариян и Деян снощи. Момчетата са паднали от края на съоръжението, където освен парапети или..

публикувано на 16.08.18 в 13:05