Автентични добруджански гозби на „Празника на гърнетата“ в Крушари

Стари рецепти за автентични добруджански ястия ще бъдат демонстрирани на поредното, десето издание на  кулинарния конкурс „Празник на гърнетата“, който ще се проведе на 16 юни в местността Текето край с. Александрия, община Крушари. Право на участие в надпреварата, наречена още „Кулинарната академия на Добруджа“, ще имат майстори, които предлагат варива, чорби, печива, салати, пити, погачи, баници и сладкиши. Специално жури от професионални кулинари ще оценява експонатите, като основните критерии за оценка ще бъдат степен на автентичност на ястието, оригиналност на рецептата и креативност на аранжировката, съобщиха от община Крушари. Задължително условие е ястието да бъде приготвено в глинен съд, чугунен тиган, глинен сач, керамично гърне, чувен, тавичка. Своите майсторски заложби ще покажат и производителите на домашни напитки – вино и ракия, в конкурс под наслов „Бучни пръчка, пий вино“.  Изискването към напитките е да са произведени само от местни добруджански сортове. Откриването на празника е на 16 юни в 10 ч. Той ще бъде съпроводен с фолклорна програма с участието на самодейни колективи от Добруджа. Извън конкурсната програма производителите на мед, мляко, сирене, плодове и зеленчуци, сладка, конфитюри, лютеници, туршии, цветя и билки, ще имат възможност на шарен селски базар да предложат своите домашни продукти. Организаторите предупреждават, че на Празника на гърнетата няма да бъдат допускани търговци на промишлени стоки.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дигитална карта показва туристически маршрути край Варна

Tуристическо дружество „Родни балкани“ е разработило дигитална карта за 14 маршрута, разделени в 3 крайградски зони на град Варна. Общата дължина на маркираните пътеки е 147 километра. Те започват от спирка на градския транспорт, което ги прави достъпни за всички. Някои от трасетата са кръгови, а други стигат до друга крайна точка, също с..

публикувано на 18.01.19 в 08:10

Горяща слама предизвика силно задимяване край Девня

След сигнал, подаден на „зеления“ телефон за силно задимяване в района на заводите в гр.Девня е извършена проверка, съобщиха от РИОСВ-Варна. Сформирана е аварийна група от експерти на инспекцията и Изпълнителната агенция по околна среда. Екипът е установил видимо задимяване в следствие на самозапалила се слама. Извършени са измервания на..

публикувано на 18.01.19 в 07:54

Пореден ден без вода за хиляди варненци

Спиране на водата планира ВиК-Варна за днес. Поради изграждане на връзки от фирма "Хидрострой" от 9 до около 24 часа  без вода ще бъдат част от кв. "Левски", част от кв. "Чайка" - района заключен между булевардите - "Ал. Стамболийски", "Княз Борис 1-ви" и "В. Левски"; в кв. "Бриз" - района около гимназиите и Паметника, хотели "Бриз",..

публикувано на 18.01.19 в 07:10

Празнуваме Атанасовден

Храм  „Св. Атанасий” във Варна ще отбележи своя храмов празник на 18 януари. По този повод от 9:00 ч. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи празнична архиерейска св. Литургия. В нея участие ще вземат свещеници от епархията. По установена вече традиция след службата, ще бъде отслужен водосвет и ще се освети риба, която ще се..

публикувано на 18.01.19 в 06:17

Къде във Варненско няма да има ток?

Пореден ден без електричество очаква жители на няколко варненски села и местности. Заради плановите прекъсвания на Енерго про във времето от 9.00 до 16.00 часа днес без електричество ще са части от селата Пчелник, Сава, Дебелец, Цонево, Добрина, Манастир, Рояк, Чайка, Тутраканци, Бозвелийско, както и част от   жители на град Провадия. За..

публикувано на 18.01.19 в 06:05

Слъчево време и в петък

5 градуса температура на въздуха във Варна измериха термометрите точно в 5.00 часа. Атмосферното налягане е 1016 хектопаскала, малко по-ниско от нормалното за месеца, до края на деня слабо ще се понижи. Относителната влажност на въздуха е 78 %. Най-студено тази сутрин е в Шумен минус 4 градуса. Минус 2 е в Карнобат. 0 градуса е в Добрич и..

публикувано на 18.01.19 в 05:54

Инфекциозното в Добрич не работи - няма лекари

Отделението по инфекциозни болести в многопрофилната болница в Добрич временно е затворено. Причината е, че и двамата лекари, които работят в него, са болни. Проблем в кадровото обезпечаване има и в Отделението по реанимация. Част от пациентите от Инфекциозното отделение са прехвърлени в Детското отделение на многопрофилната болница в Добрич,..

публикувано на 17.01.19 в 17:04