Автентични добруджански гозби на „Празника на гърнетата“ в Крушари

Стари рецепти за автентични добруджански ястия ще бъдат демонстрирани на поредното, десето издание на  кулинарния конкурс „Празник на гърнетата“, който ще се проведе на 16 юни в местността Текето край с. Александрия, община Крушари. Право на участие в надпреварата, наречена още „Кулинарната академия на Добруджа“, ще имат майстори, които предлагат варива, чорби, печива, салати, пити, погачи, баници и сладкиши. Специално жури от професионални кулинари ще оценява експонатите, като основните критерии за оценка ще бъдат степен на автентичност на ястието, оригиналност на рецептата и креативност на аранжировката, съобщиха от община Крушари. Задължително условие е ястието да бъде приготвено в глинен съд, чугунен тиган, глинен сач, керамично гърне, чувен, тавичка. Своите майсторски заложби ще покажат и производителите на домашни напитки – вино и ракия, в конкурс под наслов „Бучни пръчка, пий вино“.  Изискването към напитките е да са произведени само от местни добруджански сортове. Откриването на празника е на 16 юни в 10 ч. Той ще бъде съпроводен с фолклорна програма с участието на самодейни колективи от Добруджа. Извън конкурсната програма производителите на мед, мляко, сирене, плодове и зеленчуци, сладка, конфитюри, лютеници, туршии, цветя и билки, ще имат възможност на шарен селски базар да предложат своите домашни продукти. Организаторите предупреждават, че на Празника на гърнетата няма да бъдат допускани търговци на промишлени стоки.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почти готов е новият парк във варненския квартал "Възраждане" (снимки от въздуха)

"Паркът във Възраждане е почти готов! Върху терен от 37 декара, който години наред е тънел в бурени, вече са изградени алеи за разходка, детски площадки, велоалеи, места за отдих, както и зона за спорт", така кметът Иван Портних коментира предстоящото завършване на новата зона на отдих в квартала, започнала с откриването на спортни игрища и фитнес на..

обновено на 22.10.18 в 16:26

173 улици, 28 училища и един циклон носят името на Йордан Йовков

 173 улици в България носят името на Йордан Йовков.  28 са училищата и детските градини, които са наречени на името на големия класик на българската литература, читалищата са 15.  Средиземноморският циклон „Албена“, наречен от българските метеоролози на името на Йовковата героиня,  Фестивалът на изкуствата „Бялата лястовица“ в Балчик,..

публикувано на 22.10.18 в 16:20

Как законът пази правата и интересите на децата?

Законодателни инициативи, свързани с правата и интересите на детето при родителски конфликти и родителско отчуждение   са сред основните теми на националната конференция във Варна, посветена на проблема, която е под патронажа на омбудсмана Мая Манолова. Един от въпросите е т.нар. споделено родителство, което предизвика много противоположни..

публикувано на 22.10.18 в 16:15
Идеен проект за Съдебна палата във Варна.

120 000 000 лв. или 200 000 000 лв. ще струва нова Съдебна палата във Варна?

Под това заглавие списание "Правен свят" припомня сагата с бъдещата Съдебна палата във Варна, която вече имаше 4 първи копки през последните 12 години. Повод за анализа е предстоящото в четвъртък - 25-и октомври, работно заседание, на което членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обсъждат с варненски магистрати каква ще е цената и има..

публикувано на 22.10.18 в 15:26
паяци паяк

"Паяк" тръгва по улиците на Добрич

Тази седмица по улиците в Добрич започва да функционира репатраторът, който ще вдига неправилно паркирали автомобили. Ще започнем най-напред тестово да вдигаме изоставени автомобили, след което „паякът“ вече ще заработи на терен, съобщи кметът Йордан Йорданов. Той увери, че няма да има „двоен аршин“ спрямо нарушителите и че репатраторът може да..

публикувано на 22.10.18 в 14:42

Подмяната на водопроводи по проекта за водния цикъл в Добрич напредва

Очаква се до края на календарната година да завърши подмяната на 30 км водопроводи по Лот 3 на проекта за обновяване на водния цикъл на Добрич, съобщи зам.-кметът по устройство на територията арх. Боян Коларов. Изпълнителите работят  и по Лот 2, който предвижда подмяна на 45,6 км водопроводи, очаква се дейностите да приключат през пролетта на..

публикувано на 22.10.18 в 14:38

Здравното министерство предоставя финансиране за нов скенер в МБАЛ-Добрич

Министерството на здравеопазването ще предостави средства за капиталови разходи на МБАЛ-Добрич, съобщиха от лечебното заведение. За осигуряването на средствата болницата е била уведомена с писмо от министерството.  600 000 лева са предвидени за закупуване на скенер, останалите 130 000 лева ще бъдат използвани за доставка на апарати за..

публикувано на 22.10.18 в 14:33