Да дорисуваме Стара Варна?

Старата турска махала във Варна крие невероятни прелести. Разходете се из малките улички в района на гаровия площад и ще почувствате духа на Стара Варна – в запазените сгради от началото на миналия век, в китните дворчета с характерни за морския град насаждения, в тишината на хиляда деветстотин и...Вървейки по една такава улица – „София”, откривам в началото и къща от 1933 година с инициалите на собственика на предната фасада.

Страничната стена обаче директно ни препраща в XXI век – съвсем прясно изрисувана, като нивото на всеки етаж е в различен цвят. Изобразени са хора, които работят, четат лекции или си почиват близо до морето, виждаме още бял шкаф, от който тайнствено се измъква черна котка.

Кой дорисува Стара Варна и защо?


ВИЖТЕ ОЩЕ

Иде захлаждане в неделя с 2-3 градуса

В началото на периода атмосферата ще се лабилизира. В петък и събота облачността ще е променлива, ще има условия за развитие и на купесто-дъждовна облачност, очакват се краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури от 23 до 28, за крайбрежието 22-25.   В неделя..

публикувано на 24.05.18 в 20:48

Празничното шествие в Каварна премина под звуците на химна "Върви, народе възродени"

В празничния концерт на площада пред читалище „Съгласие-1890” участваха хор „Морска звезда“ и духов оркестър към СУ „Стефан Караджа“, Вокална академия „Каварна“, детски народен хор „Шарено коланче“, Детски фолклорен танцов ансамбъл “Бизоне“ и деца от детските градини. „24 май е най-истинският български празник, в който честваме своите букви и..

публикувано на 24.05.18 в 16:27

Деца от 4 до 13 години учат в неделното българско училище в близост до Кан

Вече три години неделното българско училище в близост до Кан   предоставя на децата право на избор - да разбират и учат български език. Създател на училището е Венцислава Шойкова,  българска музикантка, живееща от 30 години години във Франция, председателка на асоциация „Букварче“ и на българското неделно училище „Иван Вазов“ в Мандельо, Южна..

публикувано на 24.05.18 в 15:29

Цветни балони с изрисувани букви полетяха в небето над Варна

Над 25 000 ученици, студенти, учители и деца от детските градини с родителите си се включиха в празничното шествие за 24 май по улиците на Варна. Празникът започна с благодарствен молебен в катедралния храм "Свето Успение Богородично", отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който по-късно на площад "Св.св.Кирил и Методий"..

публикувано на 24.05.18 в 15:16

Варненка представя торта, декорирана с най-българския символ

Празнична торта, украсена с най-българския символ - канатица, вписана в книгата на ЮНЕСКО за нематериалното световно наследство, представя варненката Ралица Камбурова в откритата днес в Двореца в Балчик колаборация “Моята България”. Исторически личности, архитектура, бит, фолклорно богатство от захар за първи път в цяла България показват от днес в..

публикувано на 24.05.18 в 15:08

В Девня пъстро шествие и концерт за 24 май

За трета поредна година в Девня отбелязаха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с общоградско шествие, решено в цветовете на българското знаме. В представителните блокове, които бяха предвождани от духов оркестър, се включиха всички училища и детски градини в града. Спретнати ученици, окичени с ленти..

публикувано на 24.05.18 в 14:31

108-годишна икона на Светите братя Кирил и Методий поведе празничното шествие в Добрич

108-годишна икона на Светите братя Кирил и Методий от храма „Света Троица” поведе и днес празничното шествие в Добрич по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Преди да потеглят колоните, пред паметника на   Кирил и Методий бяха положени цветя и венци от представители на община Добрич, Областната управа, депутати,..

публикувано на 24.05.18 в 14:17