Община Варна получава Средновековния манастирски комплекс в Караач теке от държавата

Въстановка на манастира в Караач теке

Община Варна получава правото на безвъзмездно управление за 10 г. на шест имота публична държавна собственост, попадащи в обхвата на Средновековния Манастирски комплекс в месноста Караач теке. Това решение гласуваха днес общинските съветници от комисията по "Собственост и стопанство", предстои утвърждаването му на сесия и от целия Общински съвет. Това са имоти съставни на историческата забележителност в селищно образувание „Сълзица“, известно сред варненци като „Пчелина“. Тази новина е дългоочаквана от археолозите, които вече над 20 г. проучват средновековния манастир, свързан със Света Богородица, покровителка на Варна. Той е със статут паметник от „национално значение“ от 2015 г. със заповед на тогавашния министърът на културата Вежди Рашидов.  Практически това означава, че община Варна ще може да даде обекта за стопанисване и развитие като забележителност на Регионалния исторически музей, който е общинска структура. Средновековният манастирски комплекс в месноста Караач теке предполага развитието на културно-исторически и на поклоннически туризъм.

СнимкаПразникът на Св.Богородица е честван още преди 1 100 г. във Варна, в нейните покрайнини, благодарение на този манастир. Това подчертава археологът проф.Казимир Попконстантинов, който за дългогодишната си работа в проучването на забележителните средновековни манастири в Караач теке и в с.Равна, Провадийско м.г. получи званието "Почетен гражданин на Варна".

„В Караач теке започнахме да проучваме през 1996 г. благодарение на покойният вече мой колега и състудент Иван Иванов, проучвателят на Варненския златен халколитен некропол, затова приятелски му казвахме Златния Иван. Ако не беше нюха и усета на колегата и приятеля Иван Иванов, ние сега нямаше да разговаряме за този манастир. Той е важната брънка от тази верига от манастири, скриптори и манастирски училища, за които се е погрижил Св.Цар Борис Първи“, заказа за Радио Варна проф.Попконстантинов.

Княжеският манастир е най-големият раннохристиянски манастирски комплекс в Европа. Строен от Цар Борис Първи през 9-ти и е съществувал до 18-ти век по данни на археолозите. Имал е голяма черква, кула с параклис, огромен скрипториум, библиотека, училище, монашески общежития, ковашка работилница. Според изследователите комплексът е уникален по своята планова схема и размери, без паралел в българската и византийската строителна традиция.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължават ремонтите дейности по пътищата от републиканската мрежа в Източна България

 Движението па автомагистрала „Черно море“  област Варна се осъществява  двупосочно в платното за Бургас, поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движението в участъка Кранево – Варна е ограничено за движение на МПС над 10 тона. Обходният маршрут е : Кичево – Оброчище. Движението по път Добротич – Калоян да се осъществява с повишено..

публикувано на 24.09.18 в 13:26

Промяна на транспортната мрежа в Белослав

Променя се  транспортната мрежа в Белослав, заради новата учебна година и предстоящия зимен сезон. Това   съобщава на сайта си местната администрация. Промяната предвижда забраняване  паркирането на автомобили  по улица „ Трети март” в участъка от кръстовището на ул. „Св.Св.Кирил и Методий” и ул. „Трети март” до ул. „Софроний Врачански”...

публикувано на 24.09.18 в 12:43

До 90 км по магистрала "Тракия"

До 90 км/ч по АМ „Тракия“ в участъка Чирпан – Стара Загора от км 168 до км 208. Причината е неравности на пътната настилка, необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост през почивните дни. В последния от серията три почивни дни по пътищата в страната и най-вече на входовете с Гърция се очаква..

публикувано на 24.09.18 в 12:40

Адреси без вода на 24 септември

Без вода във Варна до 18ч. остава кв. "Христо Ботев" - районът на "Колелото", фабрика "Христо Ботев" и Кооперативен пазар.

публикувано на 24.09.18 в 10:17

Ало-проблеми с А1 във Варна

До 14 часа ще бъде отстранена аварията, която предизвика проблем с използването на телефонните номера на компанията А1. Използването на всички услуги в момента е затруднено. Проблемът засяга различни части на Варна.

публикувано на 24.09.18 в 10:11

Стартира новата учебна година във Варненския храм „Св. Атанасий”

На  30.09.2018 г. с водосвет след светата литургия в храм  „Св. Атанасий'' ще се открие новата учебна година за неделното училище и школите по изкуства. Занимания по пеене, изобразително изкуство, актьорско майсторство, вероучение и иконопис се предлагат за деца имащи интереси в тези области. Водят се от специалисти и са безплатни. Графика е..

публикувано на 24.09.18 в 09:15

25 септември - неучебен ден в Добрич

Съгласно заповед на кмета на Добрич, основана на решение на Общинския съвет, 25 септември е обявен за неучебен ден за учебните заведения на територията на общината.  В Деня на Добрич – 25 септември, общинските детски градини и ясли ще работят със сборни групи при заявено желание от родителите.

публикувано на 24.09.18 в 08:20