Община Варна получава Средновековния манастирски комплекс в Караач теке от държавата

4
Въстановка на манастира в Караач теке

Община Варна получава правото на безвъзмездно управление за 10 г. на шест имота публична държавна собственост, попадащи в обхвата на Средновековния Манастирски комплекс в месноста Караач теке. Това решение гласуваха днес общинските съветници от комисията по "Собственост и стопанство", предстои утвърждаването му на сесия и от целия Общински съвет. Това са имоти съставни на историческата забележителност в селищно образувание „Сълзица“, известно сред варненци като „Пчелина“. Тази новина е дългоочаквана от археолозите, които вече над 20 г. проучват средновековния манастир, свързан със Света Богородица, покровителка на Варна. Той е със статут паметник от „национално значение“ от 2015 г. със заповед на тогавашния министърът на културата Вежди Рашидов.  Практически това означава, че община Варна ще може да даде обекта за стопанисване и развитие като забележителност на Регионалния исторически музей, който е общинска структура. Средновековният манастирски комплекс в месноста Караач теке предполага развитието на културно-исторически и на поклоннически туризъм.

СнимкаПразникът на Св.Богородица е честван още преди 1 100 г. във Варна, в нейните покрайнини, благодарение на този манастир. Това подчертава археологът проф.Казимир Попконстантинов, който за дългогодишната си работа в проучването на забележителните средновековни манастири в Караач теке и в с.Равна, Провадийско м.г. получи званието "Почетен гражданин на Варна".

„В Караач теке започнахме да проучваме през 1996 г. благодарение на покойният вече мой колега и състудент Иван Иванов, проучвателят на Варненския златен халколитен некропол, затова приятелски му казвахме Златния Иван. Ако не беше нюха и усета на колегата и приятеля Иван Иванов, ние сега нямаше да разговаряме за този манастир. Той е важната брънка от тази верига от манастири, скриптори и манастирски училища, за които се е погрижил Св.Цар Борис Първи“, заказа за Радио Варна проф.Попконстантинов.

Княжеският манастир е най-големият раннохристиянски манастирски комплекс в Европа. Строен от Цар Борис Първи през 9-ти и е съществувал до 18-ти век по данни на археолозите. Имал е голяма черква, кула с параклис, огромен скрипториум, библиотека, училище, монашески общежития, ковашка работилница. Според изследователите комплексът е уникален по своята планова схема и размери, без паралел в българската и византийската строителна традиция.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
митьо очите

Гледат мярката за неотклонение на Митьо Очите

Апелативният специализиран наказателен съд ще разгледа мярката за неотклонение на Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите.Заседанието на Апелативният спецсъд ще се проведе на 21 февруари. Очите е с мярка постоянен арест, постановена му преди няколко дни – на 16 февруари, след като беше екстрадиран от..

публикувано на 21.02.19 в 05:55

Силно земетресение разтърси Югозападна Турция

По информация на  Европейския средиземноморски сеизмологичен център трусът е бил със сила 5,1 по скалата на Рихтер.Епицентърът на земетресението е на 57 километра южно от град Чанаккале и на около 200 км от границата между Турция и България, на дълбочина 8 км.Труст е усетен в Северозападна Турция, включително и Истанбул, както и Южна..

публикувано на 21.02.19 в 05:49

9 варненски села без ток днес

Пореден ден без електричество очаква жителите на няколко варненски села. От 9.00 до 16.00 часа се прекъсва електрозахранването в части от селата Дъбравино, Царевци, Пчелник, Добрина, Манастир, Тутраканци, Чайка, Бозвелийско и Цонево. От 9.00 часа до 17.00 часа без ток ще е и варненската местност Боровец-юг. Причина за спирането и днес..

публикувано на 21.02.19 в 05:00

Варненци почетоха Пламен Горанов

Десетки варненци се събраха днес пред сградата на Община Варна, за да поднесат цвете и запалят свещ в памет на Пламен Горанов. Днес се навършват шест години от протестния акт на младия мъж, който се самозапали по време на масовите недоволства през 2013 година. Точно в 18:45 часа до грамадата от камъни пред Общинска администрация, на плочките бе..

публикувано на 20.02.19 в 19:45

Промени в маршрута на тролейбусите

Във връзка с въведените промени в маршрута на тролейбусния транспорт, считано от утре, всички тролеи, движещи се по линия 82, 83 и 88 ще спират на временно обособена спирка след светофара на кръстовището  на бул. „Сливница“ с ул. „Пирин“ в посока към центъра.

публикувано на 20.02.19 в 17:50

Област Враца изпревари Варна по заплати

Средната брутна месечна работна заплата в област Варна за октомври 2018 г. е била 1 104 лв., за ноември - 1 095 лв. и за декември - 1 099 лева. По размер на средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2018 г. - 1 099 лв., област Варна е на пето място спрямо другите области в страната. Досега, от години, Варна заемаше четвърто място след..

публикувано на 20.02.19 в 16:24

Без чадъри, шезлонги, каравани и коли върху дюните

Без чадъри, шезлонги, каравани и коли върху дюните. Това са част от промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, одобрени от правителството. От 2000 до 6000 лева стига глобата, ако на плажуващите бъде ограничен достъпът до плажовете или слагат такси за това. До 5000 лева може да стигне глобата за собственик, който спира..

публикувано на 20.02.19 в 15:52