Община Варна получава Средновековния манастирски комплекс в Караач теке от държавата

Въстановка на манастира в Караач теке

Община Варна получава правото на безвъзмездно управление за 10 г. на шест имота публична държавна собственост, попадащи в обхвата на Средновековния Манастирски комплекс в месноста Караач теке. Това решение гласуваха днес общинските съветници от комисията по "Собственост и стопанство", предстои утвърждаването му на сесия и от целия Общински съвет. Това са имоти съставни на историческата забележителност в селищно образувание „Сълзица“, известно сред варненци като „Пчелина“. Тази новина е дългоочаквана от археолозите, които вече над 20 г. проучват средновековния манастир, свързан със Света Богородица, покровителка на Варна. Той е със статут паметник от „национално значение“ от 2015 г. със заповед на тогавашния министърът на културата Вежди Рашидов.  Практически това означава, че община Варна ще може да даде обекта за стопанисване и развитие като забележителност на Регионалния исторически музей, който е общинска структура. Средновековният манастирски комплекс в месноста Караач теке предполага развитието на културно-исторически и на поклоннически туризъм.

СнимкаПразникът на Св.Богородица е честван още преди 1 100 г. във Варна, в нейните покрайнини, благодарение на този манастир. Това подчертава археологът проф.Казимир Попконстантинов, който за дългогодишната си работа в проучването на забележителните средновековни манастири в Караач теке и в с.Равна, Провадийско м.г. получи званието "Почетен гражданин на Варна".

„В Караач теке започнахме да проучваме през 1996 г. благодарение на покойният вече мой колега и състудент Иван Иванов, проучвателят на Варненския златен халколитен некропол, затова приятелски му казвахме Златния Иван. Ако не беше нюха и усета на колегата и приятеля Иван Иванов, ние сега нямаше да разговаряме за този манастир. Той е важната брънка от тази верига от манастири, скриптори и манастирски училища, за които се е погрижил Св.Цар Борис Първи“, заказа за Радио Варна проф.Попконстантинов.

Княжеският манастир е най-големият раннохристиянски манастирски комплекс в Европа. Строен от Цар Борис Първи през 9-ти и е съществувал до 18-ти век по данни на археолозите. Имал е голяма черква, кула с параклис, огромен скрипториум, библиотека, училище, монашески общежития, ковашка работилница. Според изследователите комплексът е уникален по своята планова схема и размери, без паралел в българската и византийската строителна традиция.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова граничен пункт с Румъния ще има край Крушари

Правителството прие решение за откриване на ГКПП-Крушари на границата с Румъния, предаде  БГНЕС. Откриването на новия граничен контролно-пропускателен пункт е в изпълнение на подписаното през 2012 г. междуправителствено споразумение с Румъния за откриване на две нови ГКПП-та между двете държави в точките Кайнарджа-Липница и Крушари-Добромир...

публикувано на 14.11.18 в 13:11

Община Добрич ще подкрепи 30 проекта на граждани за благоустройствени работи

Община Добрич ще подкрепи финансово 30 проекта на граждани по Програмата за благоустройствени мероприятия с участието на местното население, съобщават от кметската управа. В рамките на гражданските инициативи ще бъдат ремонтирани тротоарни площи, ще бъдат изградени подходи към сгради, възстановени пешеходни пътеки и други. Според..

публикувано на 14.11.18 в 12:47

Започва есенното чистене на канали и дерета във Варна

Есенно-зимна кампания за почистване на отводнителни канали, дерета, канавки и водостоци се извършва поетапно във Варна. Дейностите ще продължат до края на февруари 2019 година, съобщиха от сектор „Екологичен контрол“ към Община Варна. Общо 53 участъка са обхванати в кампанията, като ще бъдат извършени следните дейности: почистване и..

публикувано на 14.11.18 в 12:00

Балчик търси европари за нов парк

С проектно предложение "Изграждане на парк в Балчик" по процедура за безвъзмездна финансова помощ на Местна инициативна група Балчик - Генерал Тошево ще кандидатства Община Балчик. Средства се отпускат по мярката за инвестиции в създаването, подобряването и разширяването на малка инфраструктура на Програмата за развитие на селските райони..

публикувано на 14.11.18 в 11:14

Над 300 нови паркоместа има в "Албена"

Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна даде зелена светлина за изграждането на нови паркинги за моторни превозни средства в курорта Албена. Общата площ е малко над 7 декара, от които близо пет декара със 156 паркоместа са до хотел “Ралица”. Да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда е..

публикувано на 14.11.18 в 11:02

Община Добричка започва събаряне на незаконни строежи

Община Добричка предприема мерки за принудително събаряне на незаконни строежи. Ако в срок до три дни след заповед за доброволно премахване обектът не е съборен от нарушителите, общината сама ще пристъпва към действия, предвижда нова общинска наредба, която е предложена за обществено обсъждане. Общината ще изисква, когато е необходимо,..

публикувано на 14.11.18 в 10:47

Нова услуга за доставяне на валута до врата

Колкото е по-малко едно населено място, толкова възможността да успеете да обмените левове за друга валута е по-малка. И ако ви предстои пътуване в чужбина, трябва да отскочите до големия град, за да си купите необходимите чужди парични знаци. Което понякога отнема цял ден. Развитието на този бизнес обаче е стигнало до там, че брокери вече предлагат..

публикувано на 14.11.18 в 10:17