Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личният пример на Мая и Георги

| обновено на 24.05.18 в 10:09

На всеки национален празник семейство Георгиеви от Варна  облича национални носии. Убедени са, че именно семейството трябва да даде пример за възпитанието и го правят по свой начин.

Още от детските си години хореографията впечатлява бащата Георги Георгиев, който професионално се е занимавал и с гребане. Майката Мая играе народни танци в свободното си време и споделя любимото хоби с малката Елисавета.  Тя е на 6 години, но вече има 4 свои народни носии. Братчето Матей е само на годинка и 4 месеца, но също има своя  първи национален костюм.

Матей,Елисавета, Мая и Георги са от тези хора, които искаш да се срещаш отново и отново. Усмихнати и с огромно уважение помежду им. Правят всичко с любов. В момента техния житейски каяк има видима хармония и тя е в една посока - съхраняване на добрата традиция.

Любовта към родината не идва наготово – тя се възпитава. В това е убедено семейство Георгиеви. Според тях обаче започнатото от семейството трябва да се продължи в детската градина и училище. Има различни начини за това – народни песни и танци, приказки, възстановки. Децата искат примери, които да следват. За тях идеята за съхраняване на българската нация не е просто лозунг, а начин на живот.

"Ще се опазим и съхраним, когато се научим да уважаваме другия и да бъдем добри", разказват Мая и Георги. 

Интервю на Габриела Гаврилова :
СнимкаГеорги: Възпитани сме да уважаваме обичаите, да обичаме обичаите и да ценим българското.
Кога купихте първата носия?
Мая: Когато Ели нямаше още годинка. Решихме да й покажем по този начин любовта към родината. Тя не идва наготово, тя се възпитава. 
Патриотичното възпитание започва още от семейството.
Аз много обичам българския фолклор още от малка. Затова реших, че моите деца трябва също да обичат фолклора, обичаите и традициите.
Колко национални носии имате вече?
Постоянно трябва да се купува. На година - две трябва да се вземе нещо интересно. Нейните са 4, той има само една....
Какво е отношението към националната носия в децата, разбират ли, че е различно от обикновената дреха?
Мая: За него не зная, но каката - със сигурност. На всеки национален празник тя се облича, без да я караме.
Георги : Става, отваря гардероба, вади закачалката и няма търпение да се облече още преди да си е измила очите....
Елисавета : Вече мога да чета - сричам все още....
Мая : Тя много обича български народни приказки. Записала съм я и на школа по народни танци. Вече знае много хора.
Елисавета : Мама също ходи на народни танци...Аз зная Еленино, Чичово, Ръката, Дайчово...
Георги : И аз ходех на народни танци. И малкият водехме с нас, той беше в количката, но сега порасна и иска да изучава всичко сам.
Стараем се да ги възпитаваме.... Завършил съм основно училище " Черноризец Храбър" - там бях хореографска паралелка до 6 клас включително. След това продължих в спортно училище. Но дотогава - концерти, представления. И аз съм си бил в носията...
Образованието се промени и ако нямат желание родителите да ги запишат в школи, държавата не се грижи за патриотичното възпитание.
Мая : Патриотичното възпитание трябва да продължи в детските градини и училища. Има различни начини, за да може децата да имат тази любов към родината. Децата искат примери, които да следват!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30