Редки и ценни издания от фонда РБ ''Пенчо Славейков'' - Варна

| обновено на 24.05.18 в 10:36
Страница от Асеманиевото евангелие - старобългарско глаголическо евангелие от втората половина на Х или от началото на XI в.
Снимка: biblioteca Slavica

Най-старата българска печатна книга на славянобългарски език, която се съхранява в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна, е „Свещеное цветообрание”, преведена и издадена от Анастас Кипиловски през 1825 година. И това е само едно от стотиците ценни и редки издания от фонда на варненския културен институт.

Варненската регионална библиотека съхранява преди всичко отношението на варненци към книгата. Произведенията, които се определят като ценни, могат да бъдат различни – заради начина, по който са постъпили, заради съдържанието, заради броя запазени екземпляри. Но преди това малко история. Началото на редките и ценните сбирки на варненската библиотека е поставено на 11 април 1930 година. От тогава във фондовете на библиотеката са постъпили десетки книжни образци, които са библиографска рядкост – първи издания, първи преводи, книги със старинна и оригинална подвързия, издания с необикновен формат, книги с автографи.

Особена стойност представлява българската възрожденска книжнина. В колекцията могат да се открият писмени паметници от възрожденския период, които са допринесли за културно-духовното израстване на българите и осъзнаването им като народ.

Повече за най-редките книги, които притежава библиотеката от главния библиотекар Даниела Канева.

"Ръкописи - такъв е например ръкописния бележник на свещеник Дионисий от село Килифарево и неговите наследници от Трявна, който е започнат през 1784 година и последните написани думи в него са от 1929 година."

Повече за редките издания, съхранявани във фонда на регионалната библиотека във Варна чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хемус" готова до 4 години?

С промените в закона, които ще позволят съкращаване на сроковете за извършване на отчуждителни процедури, и при добра организация е напълно реалистично цялата автомагистрала „Хемус“ да бъде готова година по-рано от обявеното и по нея от София до Варна да се пътува през 2023 г. Преди две седмици депутати предложиха промени в Закона за..

публикувано на 24.04.19 в 15:58

Главният прокурор нареди проверка на всички къщи за гости, построени с европари

746 къщи за гости, финансирани с европейски средства, ще бъдат проверени от Националната полиция по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. Първите резултати се очакват още другата седмица, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова: "Седмица, защото само направеният през последните няколко часа преглед от страна на тримата..

публикувано на 24.04.19 в 15:56

Нови такси за Икономическия и Техническия университети във Варна одобри правителството

Министерският съвет утвърди таксите за кандидатстване и за обучение на студенти и докторанти за новата академична 2019/2020 година. В сравнение с учебната 2018/2019 година и предложенията на държавните висши училища за учебната 2019/2020 година намаление на таксите за студенти има при Висшето строително училище „Л. Каравелов“ – София, от 17%...

публикувано на 24.04.19 в 15:53

Нова двупосочна улица ще отпуши трафика от Цветния квартал към Окръжна болница

Общинската администрация предлага ул. "Кюстенджа" (в района на ХЕИ) да стане двупосочна. Така по нея ще се осъществява връзката от ул. „Братя Бъкстон“ до ул. „Брегалница“ и обратно. Съгласно Общия устройствен план на Варна, улиците „Подвис“ и „Брегалница“, които са перпендикулярни на бул. „Левски“, нямат директна връзка по между си. Връзката..

публикувано на 24.04.19 в 15:41

Блокове с красиви градинки ще получават по 5 хил. лева от общината

До 5 хил. лв. ще могат да получат регистрираните сдружения на собствениците на жилищните блокове за озеленяване, облагородяване на градинки или други подобни във Варна, решиха общинските съветници днес. Това ще става съобразно одобрената от общинските съветници Наредба за финансово подпомагане на "Проекти за озеленяване и благоустрояване"...

публикувано на 24.04.19 в 15:28

Полицейско подкрепление от Румъния за празниците

Двама румънски полицаи   ще бъдат командировани  в курортните комплекси край Варна за великденските празници от 25 април до 1 май. Те ще работят с колегите си от морската столица за охраната на обществения ред. Това съобщи комисар Илиян Илиев, началник отдел "Охранителна полиция" в Областната дирекция на МВР. Мярката се налага заради..

публикувано на 24.04.19 в 15:23
училище

Налага се укрепване на училищата, които се ремонтират с пари от ЕС

С пари от общинската хазна ще бъдат дофинансирани още реконструкцията и оборудването на стадион "Спартак", както и ремонтите на няколко училища.Това реши местният парламент днес. В списъка влизат училищата "Константин Арабаджиев" и "Димчо Дебелянов", както и професионалната гимназия "Николай Хайтов". По думите на директора на образователната..

публикувано на 24.04.19 в 14:12