Редки и ценни издания от фонда РБ ''Пенчо Славейков'' - Варна

| обновено на 24.05.18 в 10:36
Страница от Асеманиевото евангелие - старобългарско глаголическо евангелие от втората половина на Х или от началото на XI в.
Снимка: biblioteca Slavica

Най-старата българска печатна книга на славянобългарски език, която се съхранява в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна, е „Свещеное цветообрание”, преведена и издадена от Анастас Кипиловски през 1825 година. И това е само едно от стотиците ценни и редки издания от фонда на варненския културен институт.

Варненската регионална библиотека съхранява преди всичко отношението на варненци към книгата. Произведенията, които се определят като ценни, могат да бъдат различни – заради начина, по който са постъпили, заради съдържанието, заради броя запазени екземпляри. Но преди това малко история. Началото на редките и ценните сбирки на варненската библиотека е поставено на 11 април 1930 година. От тогава във фондовете на библиотеката са постъпили десетки книжни образци, които са библиографска рядкост – първи издания, първи преводи, книги със старинна и оригинална подвързия, издания с необикновен формат, книги с автографи.

Особена стойност представлява българската възрожденска книжнина. В колекцията могат да се открият писмени паметници от възрожденския период, които са допринесли за културно-духовното израстване на българите и осъзнаването им като народ.

Повече за най-редките книги, които притежава библиотеката от главния библиотекар Даниела Канева.

"Ръкописи - такъв е например ръкописния бележник на свещеник Дионисий от село Килифарево и неговите наследници от Трявна, който е започнат през 1784 година и последните написани думи в него са от 1929 година."

Повече за редките издания, съхранявани във фонда на регионалната библиотека във Варна чуйте в звуковия файл.



ВИЖТЕ ОЩЕ

Фейсбук бе недостъпен за около половин час

Социалната мрежа "Фейсбук" се срина днес след 15.00 часа. Много български потребители съобщаваха, че нямат достъп до услугите й. В сайтове за състоянието бе публикувана информация за проблеми и на потребителите в Сърбия, Гърция, Русия, Армения. Около 15.45 достъпът до фейсбук бе възстановен. През последните дни няколко пъти бяха регистрирани..

публикувано на 17.07.19 в 16:09

Огнищата на африканска чума по свинете в лични стопанства вече са 16

16 са вече огнищата на африканска чума по свинете в лични стопанства след откритите вчера 2 нови случая. Доказаните случаи на болестта по диви свине са 15. Министър Десислава Танева съобщи, че се увеличава тройно финансовият стимул за острел на диви свине в 20-километровата зона на огнищата, сумата за възнаграждение ще бъде 150 лева...

публикувано на 17.07.19 в 15:32

Варненският Аквариум отбелязва 87-години днес

За празника билетите за вход през целия ден ще бъдат с 50 процента намаление, а деца до 7 години ще влизат безплатно. Ако посетителят не се зачете в мраморната плоча във фоайето, на която е отбелязана годината на съграждането на някогашната Морска биологична станция, по инициатива на цар Фердинанд, няма да разбере, че днес е празник за..

публикувано на 17.07.19 в 14:42

Инвалидите в Балчик настояват за удобни паркоместа

Клубът на хората с увреждания „Света Марина“ в Балчик празнува днес четири години от създаването си. Членове на общински организации към Съюза на инвалидите в България от Добричка област се събраха край морето в Белия град, за да отбележат и 30 години от учредяването на Съюза. Координаторът за регион Добрич Надежда Димитрова..

публикувано на 17.07.19 в 14:30

Лековита вода тече до църквата "Св. Марина" край Ботево

Църквата "Света Марина" до едноименнния манастир в село Ботево, община Аксаково, отбелязва храмовия си празник. По този повод хиляди хора от цяла България, както и участници в традиционнния фолклорен празник на този ден се събират в местността край обителта. В близост до храма тече лековита вода, хората казват,че тя цери най-вече нервни и..

публикувано на 17.07.19 в 14:25

В Балчик започват отново археологическите разкопки в кв. "Хоризонт"

Тази седмица за­поч­наха раз­коп­ки­те в къс­ноан­тич­на­та кре­пост в кв. "Хо­ри­зонт" в Бал­чик, съоб­щи ди­рек­то­рът на Ис­то­ри­чес­кия му­зей Ра­дос­ти­на Ен­че­ва. Както всяка година проуч­ва­ния­та се про­веж­дат под ръ­ко­вод­ство­то на д-р Чав­дар Ки­ри­лов и д-р Ру­мя­на Ко­ле­ва - и два­ма­та от Со­фий­ския уни­вер­си­тет..

публикувано на 17.07.19 в 14:11
Ремонтират улици в Могилец

Над 800 хил. лева за ремонти в община Генерал Тошево

Над 15 км общински пътища и улици ще бъдат рехабилитирани в община Генерал Тошево през този сезон. Средствата за мащабните ремонти възлизат на над 800 хиляди лева. В момента усилията са насочени по две направления – пътя Спасово-Вичево и отсечката от път Спасово-Дуранкулак в посока Александър Стамболийски. След тях поетапно предстои да бъдат..

публикувано на 17.07.19 в 14:06