Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме рождения ден на църквата

| обновено на 27.05.18 в 15:38
Снимка: www.bg-patriarshia.bg

Според евангелското повествование на петдесетия ден след Пасха в Йерусалим било пълно с поклонници, дошли за големия юдейски празник, посветен на Божието законодателство на планината Синай. В града били и Христовите ученици и Майка Му.

Те били събрани на молитва в един дом, когато се случило необикновено събитие. То накарало хората от улицата да се струпат около къщата. Внезапно се чул шум, сякаш духал силен вятър. Той изпълнил цялата къща, а над главата над всеки от молещите се се явил по един пламък, приличащ на огнен език. Апостолите се изпълнили с Дух Свети и започнали да славят Бог на всички езици, които дотогава не знаели. Формата на пламъка била видимият знак за въздействието на Светия Дух върху Христовите ученици, на които била дадена силата да проповядват Христовото учение на всички народи. Самият огън символизира духовното очистване и просвещаване на душите на апостолите.

На Петдесетница вдъхновената проповед на Св. Апостол Петър накарала много хора да повярват в Христа, да се покаят, кръстят и приемат благодатните дарове на Светия Дух. Техният брой бил около три хиляди. Така били поставени основите на Църквата, затова и празникът Петдесетница (Св. Троица) се смята за неин рожден ден.

СнимкаНа Петдесетница в храма се отслужва тържествена литургия, а веднага след нея започва богослужебното празнуване на празника Св. Дух, който е в понеделник. Празнуването на Светия Дух започва с молитви, по време на които клирът и миряните застават на колене. Четат се три молитви на Свети Василий Велики, в които изповядваме нашите грехове пред Бога, и заради великата жертва на Неговия Син молим за помилване. Молим Иисус Христос да изпрати и на нас Светия Дух, за да просвети душите ни, а накрая се молим и за нашите починали близки. По време на богослужението свещениците хвърлят в храма орехова шума, която напомня за слизането на Светия Дух върху апостолите.

Докато традиционно иконите показват действията, случили се в сградата, много от иконите за Петдесетница ги изобразяват на фона на Сионската горница като символ на голямото значение на събитията, надвишаващо времето и мястото, в което са се случили.

Понеделникът след Петдесетница е празникът на Светия Дух.

Петдесетница е подвижен празник, който е 49 дни след Възкресение и винаги е в неделя.


Снимка"Всички, които сме кръстени, празнуваме нашето духовно раждане и пътя на нашето спасение. Доколко ще се развие Светия дух в нас, Който сме получили по време на Светото Кръщение, зависи от нас. За да Го придобием, трябва да живеем евангелски и да живеем с Христовата любов.

Трябва да се запитаме доколко в себе си правим така, че тази благодат да се възраства. Доколко аз живея в църквата и посещавам Светите литургии, доколко се  изповядвам, причестявам, доколко съм жив член на тази църква?

И ако отговорът е отрицателен, докато сме тук на Земята - имаме време да поправим това, което не сме сторили и да живеем благодатно в църквата, за да вървим по пътя на спасението. Нека благодатта на Светия Дух да се умножава във всички нас, Амин!", каза за Радио Варна отец Дончо Александров :





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47

Рибари от Бургас протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Рибарски сдружения от Южното Черноморие протестираха пред Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида. Тя влиза в сила от 1 май, а мотивите са, че популацията им е застрашена.  Уловът на бяла мида е намалял с 60 %, ИАРА с предложение за тримесечна забрана Близо 100 представители на..

публикувано на 24.04.24 в 15:28

Отпускат близо 8 млн. лева за ремонт на дом "Гергана"

Одобрено е проектното предложение на Община Варна за ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно от справка на общинската администрация в морската столица.  Общата стойност на проекта е в размер на 7 680 995.51 лв. и представлява 100 % безвъзмездна финансова..

публикувано на 24.04.24 в 15:24

По електронен път ще се изготвят справките за ТЕЛК за гласуване в мобилна секция

Справките за ТЕЛК на желаещите да гласуват в мобилна секция ще се правят по електронен път от всички общински администрации на предстоящите избори на 9 юни. Тази услуга е възможна след присъединяването на Информационната система за контрол на медицинската експертиза (ИСКМЕ) към Системата за обмен на справочна и удостоверителна информация (RegiX) на..

публикувано на 24.04.24 в 14:52