Разглеждат „Визия за Европейско културно наследство 2025“ във Варна

| обновено на 28.05.18 в 07:06
Снимка: Архив, БНР

На 28-ми и 29-ти май (понеделник и вторник) във Варна, в галерия „Графит” ще се проведе международна конференция „Визия за Европейско културно наследство 2025", която се реализира в рамките на културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз с подкрепата  на Национален фонд „Култура”. Събитието се провежда под патронажа и с участието на комисар Мария Габриел, Цифрова икономика и цифрово общество. Организатори на събитието са  Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна и Фондация Европеана.

Началото на дебата за дигиталното културно наследство ще постави комисар Мария Габриел, представяйки темата: „Създаване на европейско културно наследство за следващите поколения”. Проф. Пиер Луиджи Сако (Милански университет) и Хари Фервайен - изп. директор на фондация Европеана ще продължат с проекта за визия на Европейското културно наследство, който ще бъде доразвит от г-жа Гейл Кент, директор в ГД “Съобщителни мрежи, съдържание и технологии", ЕK.

СнимкаУчастниците от 24 страни на Европа са представители на ЕК, членове на министерства на културата, национални координатори на Европейската година на културното наследство и експертна група по въпросите на цифровото културно наследство, експерти от библиотеки, музеи, културни центрове. Те ще споделят становища за важните предизвикателства за сектора дигитализация на културно наследство през следващото десетилетие.

Сред темите са - проблеми на регулацията при дигиталното културно наследство в областта на авторското право, потребителската необходимост от активно присъствие в процесите, запазването на идеята за културна общност, значението на фактите и автентичността в "пост-истинното общество", възможността институциите, опазващи културно-историческото наследство, да се позиционират като "надеждни източници".

Европеана е платформа, която обединява дигитализирани изображения на обекти, отразяващи различни аспекти от европейското културно-историческо наследство. Платформата работи със своите партньори чрез агрегатори, които са регионални, национални, отраслови и тематични, и към момента съдържа повече от 55 милиона записа.

С проекта “Варненска дигитална библиотека” от 2008 г., Регионална библиотека “Пенчо Славейков” става първия участник от България в най-голямата дигитална библиотека на Европа, а от 2010 г. агрегира данни за Европеана и от партньорски организации от страната. Като най-голям мултидисциплинарен агрегатор в България, библиотеката представя страната с над 60 000 записа, разказващи историята и културата на България. “Варненска дигитална библиотека” включва разнообразни документи за Варна и региона, притежание на библиотеката, а също и материали на други културни институти от града, читалища от региона, както и на частни колекционери. Колекцията обединява цифровизираните документи с метаданни - аналитични описания на артефактите.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Онлайн камера предава директно от дивото гнездо на лешояди край Провадия

Двойката екипетски лешояди се завръща у нас от зимните си места в Африка в началото на април. Сега всеки може да стане свидетел на излюпването на техните пилета и на грижите на родителите за тях. За да намали смущенията от камерата до минимум, екипът е прикрил устройството с камъчета от скалите. Такива устройства ни дават полезна информация за..

публикувано на 20.06.19 в 10:47

Coca-Cola открива в понеделник финансов офис във Варна

Изпълнителният директор на Coca-cola European Partners Деймиън Гомел пристига във Варна за официалното откриване на финансовия офис на компанията, което е насрочено за 24-и юни. Заедно с него ще е финансовият директор Ник Джангиани, както и други мениджъри от висшия ешалон на световния бранд. Във Finance Shared Services ще работят 90 варненци...

публикувано на 20.06.19 в 10:30
Снимката е илюстративна

Велосипедист загина на пътя до Аксаково

Велосипедист е загинал тази нощ на пътя Варна-Добрич в района на Аксаково, съобщават от дирекцията на полицията. Около 23:40 часа в посока Варна се движи лек автомобил "БМВ" с 47-годишен водач. Той застига и блъска несъгнализиран велосипедист. Вследствие на инцидента 66-годишният мъж с колелото е загинал на място. По случая е образувано досъдебо..

публикувано на 20.06.19 в 10:04

Промени в закона предвиждат пощи да има само в селища с над 800 жители

НС ще разгледа окончателните промени в Закона за пощенските услуги. Предвижда се държавното предприятие "Български пощи" да получава авансово полагащата му се компенсация за извършване на финансово неизгодни услуги. Промените предвиждат още да има пощенски клон само в населени места с над 800 жители. Според предвидените изменения ще има най-малко една..

публикувано на 20.06.19 в 09:59
Даниела Дариткова

Здравната комисия в парламента ще разследва случая с починало онкоболно дете

Здравната комисия в парламента ще разследва случая, при който почина онкоболно дете в Университетската болница "Царица Йоанна – ИСУЛ", след което от болницата са поискали близките на детето да заплатят 14 хиляди лева за лечението му. В декларация от парламентарната трибуна депутатът от БСП професор Георги Михайлов настоя в парламента да бъдат извикани..

публикувано на 20.06.19 в 09:57

В Англия решават кой ще управлява страната

Депутатите от Консервативната партия във Великобритания ще решат днес, кои са двамата финалисти за постовете лидер на партията и министър-председател на страната. Бившият външен министър и кмет на Лондон Борис Джонсън е абсолютен фаворит, като броя гласове, които получава, се увеличават с всеки изминал кръг. Външният министър Джереми Хънт,..

публикувано на 20.06.19 в 08:55
враца воден цикъл тротоар ремонти авария

Затворени улици и булеварди

От днес се затваря участъкът от ул. „Г. Бенковски“ между бул. „Сливница“ и бул. „Вл. Варненчик“ за полагане на последния износващ пласт от плътен асфалтобетон.Отворен за движение е трети работен участък от ул. „Георги Бенковски“ - от ул. „Д-р Пискюлиев“ до ул. „Кракра“. Дейностите се извършват по проект „Благоустрояване на междублокови..

публикувано на 20.06.19 в 06:54