Човещината побеждава

| обновено на 12.06.18 в 15:09

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му.

Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава.

Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но лъскавината е преходна, а наболелите проблеми са вечни.

В предаването "В ефир сте" с водещ Атанас Илиев често се опитваме да съдействаме на така наречените обикновени хора, тези, които са като нас и които имат нашите ежедневни неуредици. Понякога успяваме, понякога не можем, но винаги искаме да помогнем.

Така и днес обърнахме внимание на сигнала на "Димитрова Георгиева":

Моля да се помогне на този човек да бъде настанен в Дом "Гергана". Той е пълен инвалид от преди месец, вследствие прекаран инфаркт. Подал е документи за дома, но от 9 месеца чака да бъде приет.
В момента живее под едно дърво върху празни кашони ,без пари, без храна и лекарства на пазара на квартал "Чайка" във Варна срещу зеленчуците.
Казва се Светлозар Антонов Антонов на 65г.
Дъщеря му е с първата му жена в Холандия, но той не ги е виждал от 3 години.
Направи ми впечатление,че е интелигентен човек и с достойнство. Отказа ми да му помогна,оставих му пари само за хляб. Каза, че не му се живее.
В сряда /13.06./трябва да му бъдат махнати конците от операцията в Терапията/УМБАЛ"Св.Марина".
МОЛЯ ВИ, ДА МУ ПОМОГНЕМ " Много често се пускат безсмислени постове, знам! Знам, че групата не спи, а това е Ваш съгражданин! "

... Предисторията на Светлозар Антонов е дълга, бил е за кратко и в приюта, където сподели, че положението е нетърпимо заради ромите.
Чуйте още в звуковия файл:
Атанас Илиев потърси за съдействие Таня Василева - директор на дирекция "Социални дейности" в Община Варна, която е запозната със случая, но поради липса на свободни места в Дома за стари хора "Гергана" мъжът не е бил настанен там. Предложени са му били други места за настаняване в страната, но той е отказвал.
При повторно позвъняване от наша страна, след ефир, получихме и добрата новина.
Светлозар Антонов е настанен в дом "Гергана".  Отидохме отново под дървото в "Чайка", за да му съобщим преди срещата със социалните работници и отпътуването към му към "Свети Свети Константин и Елена":


Благодарим за човечността на цялата дирекция "Социални дейности", които реагираха светкавично.
Вярваме, че доброто винаги побеждава. Доказателство, че човек никога не е сам ( дори когато мисли, че е забравен от всички) е и фактът, че при повторното ни посещение в квартал "Чайка" при Светлозар Антонов след дългогодишна раздяла бяха първата му съпруга и дъщеря му. Срещата бе твърде емоционална и лична. Съпругата му сподели, че веднага са пристигнали, като са разбрали какво се случва със Светлозар. С думи не е възможно да се опишат подобни моменти... , а и след толкова години раздяла, ги оставихме на спокойствие.  Баща, дъщеря и трепереща бивша съпруга, чието бъдещо отношение със сигурност ще е различно, защото всички сме хора, всеки греши, но всеки трябва и да прости. Или поне да помогне на другия, когато е изпаднал в нужда. След известно време ще отидем на гости при Светлозар, за да разберем как се чувства в дома. :)
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиката е живот

Йордан Вълчев е на 60 години, но се чувства на 33, а свири от 6-годишен. От Добрич е. Бил е преподавател по цигулка от 1990 до 2006 година. Художествен директор на конкурса "Музикални надежди". Всичко в живота му се преобръща, когато два месеца преди сватбата втората му съпруга умира в неговите ръцете, защото е болна от рак. Маестро Данчо..

публикувано на 23.10.18 в 14:53

Димитър Гърдев: "Времената на изключенията и всепозволеността на Саудитска Арабия приключиха"

След като категорично отричаше в продължение на 17 дни Саудитска Арабия най-после призна, че журналистът и известен критик на управляващите Джамал Хашоги е умрял в консулството на страната в Истанбул. Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи случилото се като "неприемливо", но и като "добра първа стъпка от страхотен съюзник". Националната..

обновено на 22.10.18 в 15:07

Как да намерим баланса между коли и пешеходци?

По-добро разпределение на пространството между участниците в движението във Варна предлагат урбанисти. За тях поставянето на велосипедните алеи върху тротоари е неприемливо. Преместването на кофите за боклук от тротоарите   и намаляване на местата за паркиране са част от стъпките в посока търсене на баланс между всички участници в движението...

публикувано на 21.10.18 в 13:45

Ара Маликян: "Аз съм гражданин на света"

Ексцентричният цигулар Ара Маликян - ливанец с арменски произход и испански паспорт, любим на всички поколения меломани по света, е главното действащо лице на финалния гала концерт от Международния музикален фестивал "Варненско лято". Ара Маликян ще разкаже своята много лична емоционална приказка за "Невероятната история на една цигулка"...

публикувано на 19.10.18 в 16:04

Ирина Величкова: У нас има добри закони за авторските права, но няма контрол и наказания

Ирина Величкова е юрист по професия. На фестивала "Златната роза" беше представен  дебютният й късометражен филм "Сън за щастие". Кинотворбата е дипломната й работа от специализацията й по режисура на игрален филм. - Доколко правата на авторите са защитени в България? - Защитени са на ниво закон. Изключително добре защитени с даже. Защото нашият..

публикувано на 17.10.18 в 16:24
Награждаването на победителите.

Старите кранове ще са основен акцент на пристанището и след превръщането му в зона за почивка

Продължаваме да ви представяме идеите на младите архитекти за бъдещия облик на пристанище Варна-Изток. След като ви запознахме с проекта на българо-турския екип , който беше класиран на второ място в Международния архитектурен пленер на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток" , сега е ред на отличниците: екипът Македония/България в състав Ана..

публикувано на 16.10.18 в 15:54

Искрен Пеев: Опазването на морето зависи и от всеки човек

Искрен Пеев е трето поколение моряк. Неговият дядо - проф. Илия Пеев, е преподавател във Военноморското училище, капитан първи ранг от резерва, бил е на подводниците. Бащата д-р Петър Пеев  е бил лекар във Военноморска болница, но преди това е бил на корабите, вкл. на  ветрохода "Калиакра" . От шестгодишен ветроходство изучава и Искрен. Сега е на..

публикувано на 14.10.18 в 18:05