Човещината побеждава

| обновено на 12.06.18 в 15:09

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му.

Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава.

Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но лъскавината е преходна, а наболелите проблеми са вечни.

В предаването "В ефир сте" с водещ Атанас Илиев често се опитваме да съдействаме на така наречените обикновени хора, тези, които са като нас и които имат нашите ежедневни неуредици. Понякога успяваме, понякога не можем, но винаги искаме да помогнем.

Така и днес обърнахме внимание на сигнала на "Димитрова Георгиева":

Моля да се помогне на този човек да бъде настанен в Дом "Гергана". Той е пълен инвалид от преди месец, вследствие прекаран инфаркт. Подал е документи за дома, но от 9 месеца чака да бъде приет.
В момента живее под едно дърво върху празни кашони ,без пари, без храна и лекарства на пазара на квартал "Чайка" във Варна срещу зеленчуците.
Казва се Светлозар Антонов Антонов на 65г.
Дъщеря му е с първата му жена в Холандия, но той не ги е виждал от 3 години.
Направи ми впечатление,че е интелигентен човек и с достойнство. Отказа ми да му помогна,оставих му пари само за хляб. Каза, че не му се живее.
В сряда /13.06./трябва да му бъдат махнати конците от операцията в Терапията/УМБАЛ"Св.Марина".
МОЛЯ ВИ, ДА МУ ПОМОГНЕМ " Много често се пускат безсмислени постове, знам! Знам, че групата не спи, а това е Ваш съгражданин! "

... Предисторията на Светлозар Антонов е дълга, бил е за кратко и в приюта, където сподели, че положението е нетърпимо заради ромите.
Чуйте още в звуковия файл:
Атанас Илиев потърси за съдействие Таня Василева - директор на дирекция "Социални дейности" в Община Варна, която е запозната със случая, но поради липса на свободни места в Дома за стари хора "Гергана" мъжът не е бил настанен там. Предложени са му били други места за настаняване в страната, но той е отказвал.
При повторно позвъняване от наша страна, след ефир, получихме и добрата новина.
Светлозар Антонов е настанен в дом "Гергана".  Отидохме отново под дървото в "Чайка", за да му съобщим преди срещата със социалните работници и отпътуването към му към "Свети Свети Константин и Елена":


Благодарим за човечността на цялата дирекция "Социални дейности", които реагираха светкавично.
Вярваме, че доброто винаги побеждава. Доказателство, че човек никога не е сам ( дори когато мисли, че е забравен от всички) е и фактът, че при повторното ни посещение в квартал "Чайка" при Светлозар Антонов след дългогодишна раздяла бяха първата му съпруга и дъщеря му. Срещата бе твърде емоционална и лична. Съпругата му сподели, че веднага са пристигнали, като са разбрали какво се случва със Светлозар. С думи не е възможно да се опишат подобни моменти... , а и след толкова години раздяла, ги оставихме на спокойствие.  Баща, дъщеря и трепереща бивша съпруга, чието бъдещо отношение със сигурност ще е различно, защото всички сме хора, всеки греши, но всеки трябва и да прости. Или поне да помогне на другия, когато е изпаднал в нужда. След известно време ще отидем на гости при Светлозар, за да разберем как се чувства в дома. :)
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елизабет Костова: България е в средата на всичко

Тя нарича себе си "бавна" писателка". Първата ѝ книга - "Историкът" , която през 2005 г. се превърна в абсолютен бестселър №1 на „Ню Йорк Таймс” и в една от 10-те най-добри книги на годината, ѝ отнема 10 години. Последният си роман - "Земя на сенки" , пише осем години. Съживяващ трагична история от недалечното минало на България, "Земя на сенки"..

обновено на 21.06.18 в 10:08

Посланието на режисьора и продуцент Стивън Л. Симпсън: „Ние всички трябва да се научим да се изслушваме“

Независимият шотландски режисьор и продуцент Стивън Л. Симпсън се влюбва в Пловдив и мести компанията си от Лос Анджелис в българския град. За първи път идва в България, в София, преди седем години за два-три дена и остава цели 10 седмици. Миналия петък, 15.06.2018, той представи филма „Нито вълк – нито куче“ във Варна на сцената на Фестивален и..

публикувано на 20.06.18 в 16:29

Марияна Йорданова: Трудно българските работодатели приемат хора с увреждания

Какъв е животът на хората с увреждания от първо лице? С какви трудности се сблъскват и какъв е пътят за тяхната социална интеграция? Отговори на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна Марияна Йорданова от Търговище, която е потребител на Комплекс за психично-здравни грижи в общността, кв. "Бряг", гр.Търговище. - Имам..

публикувано на 19.06.18 в 10:49

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55
Росен Марангозов и Жан Люк Мишон

Жак Люк Мишон: Имаме цел да развием класа Лазер в този регион на Европа

Жак Люк Мишон e представител на Европейската асоциация по ветроходство в клас Лазер . Французинът гостува във Варна за Laser Europa Cup - четвърти от общо десет кръга в календара на Европейската класна асоциация EurILCA за 2018 г . Градът ни е кандидат да организира европейско първенство в този клас и Мишон трябва да даде становище дали..

публикувано на 12.06.18 в 11:25
доц. д-р Ана Джумалиева

Как да се защитим, ако сме жертва на дискриминация?

Напоследък доста често се заговори за дискриминация по всевъзможни поводи и на всевъзможни места. Но всъщност знаем ли как да постъпим, в случай че сме жертва на дискриминация? Кой най-често търси помощ и закрила от отговорната институция за това? Отговорите на тези и още въпроси даде в интервю за Радио Варна доц. д-р Ана Джумалиева – председател на..

публикувано на 11.06.18 в 11:10