Човещината побеждава

| обновено на 12.06.18 в 15:09

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му.

Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава.

Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но лъскавината е преходна, а наболелите проблеми са вечни.

В предаването "В ефир сте" с водещ Атанас Илиев често се опитваме да съдействаме на така наречените обикновени хора, тези, които са като нас и които имат нашите ежедневни неуредици. Понякога успяваме, понякога не можем, но винаги искаме да помогнем.

Така и днес обърнахме внимание на сигнала на "Димитрова Георгиева":

Моля да се помогне на този човек да бъде настанен в Дом "Гергана". Той е пълен инвалид от преди месец, вследствие прекаран инфаркт. Подал е документи за дома, но от 9 месеца чака да бъде приет.
В момента живее под едно дърво върху празни кашони ,без пари, без храна и лекарства на пазара на квартал "Чайка" във Варна срещу зеленчуците.
Казва се Светлозар Антонов Антонов на 65г.
Дъщеря му е с първата му жена в Холандия, но той не ги е виждал от 3 години.
Направи ми впечатление,че е интелигентен човек и с достойнство. Отказа ми да му помогна,оставих му пари само за хляб. Каза, че не му се живее.
В сряда /13.06./трябва да му бъдат махнати конците от операцията в Терапията/УМБАЛ"Св.Марина".
МОЛЯ ВИ, ДА МУ ПОМОГНЕМ " Много често се пускат безсмислени постове, знам! Знам, че групата не спи, а това е Ваш съгражданин! "

... Предисторията на Светлозар Антонов е дълга, бил е за кратко и в приюта, където сподели, че положението е нетърпимо заради ромите.
Чуйте още в звуковия файл:
Атанас Илиев потърси за съдействие Таня Василева - директор на дирекция "Социални дейности" в Община Варна, която е запозната със случая, но поради липса на свободни места в Дома за стари хора "Гергана" мъжът не е бил настанен там. Предложени са му били други места за настаняване в страната, но той е отказвал.
При повторно позвъняване от наша страна, след ефир, получихме и добрата новина.
Светлозар Антонов е настанен в дом "Гергана".  Отидохме отново под дървото в "Чайка", за да му съобщим преди срещата със социалните работници и отпътуването към му към "Свети Свети Константин и Елена":


Благодарим за човечността на цялата дирекция "Социални дейности", които реагираха светкавично.
Вярваме, че доброто винаги побеждава. Доказателство, че човек никога не е сам ( дори когато мисли, че е забравен от всички) е и фактът, че при повторното ни посещение в квартал "Чайка" при Светлозар Антонов след дългогодишна раздяла бяха първата му съпруга и дъщеря му. Срещата бе твърде емоционална и лична. Съпругата му сподели, че веднага са пристигнали, като са разбрали какво се случва със Светлозар. С думи не е възможно да се опишат подобни моменти... , а и след толкова години раздяла, ги оставихме на спокойствие.  Баща, дъщеря и трепереща бивша съпруга, чието бъдещо отношение със сигурност ще е различно, защото всички сме хора, всеки греши, но всеки трябва и да прости. Или поне да помогне на другия, когато е изпаднал в нужда. След известно време ще отидем на гости при Светлозар, за да разберем как се чувства в дома. :)

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Истинският нож се използва поколения

Това споделя майстор на оръжия, в чийто род занаятът се предава от дядо на внук вече 6 века. История на оръжията, традицията и културата при оръжията и ножовете изучава Стоян Андонов от Габрово. Споделя, че е един от 15-те познавачи на тази материя в страната, а това е малко популярна тема. Неговият род е от Трявна. Реставратор по образование,..

публикувано на 17.01.19 в 09:55

Александър Шиваров: Великобритания е изправена пред несигурност

Британския парламент категорично отхвърли договорените мерки на премиера Тереза Мей за "Брекзит". Оттук нататък сценариите са много, но нито един не е за предпочитане. Страната е изправена пред несигурност. Всеки един политик, който започне да води преговори със сънародниците си, рискува да обере политическите пасиви, коментира ситуацията преподавателят в..

публикувано на 16.01.19 в 16:07

Ходим пеша, когато е безопасно, удобно и интересно

До края на май приключва тригодишният проект „City Walk”, който се реализира съвместно между  община Варна и Научно-изследователския център в град Бистра Птуй, Словения. Целта е да се помогне на градовете в Дунавския регион да станат по-добри места за живеене чрез подобряване на възможностите за пешеходни разходки. С една от дейностите по проекта,..

публикувано на 15.01.19 в 13:02

Солна терапия бори настинките и грипа

В разгара на грипния сезон, когато в автобуса, на работа, в училище, в магазина – отвсякъде ни атакуват неприятни вируси и ни причиняват дискомфорт, можем да се доверим на лечебната сила на един продукт,   известен ни от хилядолетия. Солта – тя е в основата на халотерапията. Названиято й идва от старогръцката дума „ halos” , която означава..

публикувано на 11.01.19 в 14:24

Защо ултрамаратоните привличат варненци?

Да тестваш себе си – това изпитание се оказва провокация   за Андрей Трайков, който от една година бяга ултрамаратони. За последните месеци е пробягал хиляди километри. Твърди, че  зимният сезон не е проблем за бягане, защото когато си добре загрят, ниските температури нямат значение. По професия е рехабилитатор и това му помага за добрата..

публикувано на 11.01.19 в 07:20

30 години делят Варна от първата фотография в Париж

Едва около 30 години след началото на фотографията във Франция и първата снимка дело на Луи Дагер, във Варна се появяват и първите фотографски ателиета. Това сочат проучванията на Георги Генчев, фотограф и дългогодишен кореспондент на БТА във Варна. Монографията му, която е с работно заглавие „Фотографията във Варна оттогава досега", предстои да..

публикувано на 10.01.19 в 08:00

Три месеца фитнес гарантират тонус и по-хубава фигура

Преминаха много празници, но в зимния календар на българите предстоят още имени дни и поводи за почерпки. А вече сте уморени от маси, ядосани, че не се побирате в дънките си, сърдити на слабостта си да се борите с калориите от всички вкусни ястия. И защо, Господи, доядох онази, макар и домашна, руска салата, и сармчките, и баклавичките,  преядох с тях...

публикувано на 10.01.19 в 07:05