Лиса Джерард - гост на "Варненско лято"

Лиса Джерард
Снимка: Радио Варна

Съвместната програма на Международния музикален фестивал и Международния театрален фестивал „Варненско лято“ „Интермецо“ представя тази вечер /12 юни/ проекта „БууЧииМиш“. В него се срещат носителката на награда „Златен глобус” и емблематично име в попмузиката Лиса Джерард и хорът „Мистерията на българските гласове“. Спектакълът започва в 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Чуйте репортажа на Светлана Вълкова:


Лиса излиза за пръв път на варненска сцена. Позната ни е от даркуейв дуото Dead Can Dance, носителка е на наградата „Златен глобус“ за музиката към филма „Гладиатор“, създадена съвместно с композитора Ханс Цимер. Публиката ще има възможността да чуе на живо музиката от албума „БууЧииМиш“, който бе издаден на 25 май.  Албумът съдържа оригинални композиции и преработки на фолклорни мелодии, създадени от композиторите Петър Дундаков, Лиса Джерард и Джулс Максуел. В концерта ще участват още световният шампион по бийтбокс – SkilleR и немският перкусионист Дейвид Кукерман. Ярко присъствие имат и българските музиканти Владимир Владимиров - китара, Христина Белева - гъдулка, Костадин Генчев – кавал и Георги Дончев – контрабас, както и струнен оркестър с музиканти от Варна.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Осветиха знамето на героите от Батак

Атанаска Милева спечели хиляди почитатели в социалните мрежи след публикация, че е избродирала знамето на героите от Батак през април 1876 година. Идеята за това е от почти година, но е трябвало време да подготви всичко – от осмислянето на проекта през намирането на подходящ плат и оригинални сърмени конци. Атанаска бродира гоблени от 3..

публикувано на 23.10.18 в 18:00

Изложба живопис и стъкларство в Художествената галерия в Балчик

На 1 ноември от 11,00 часа в Художествената галерия в Балчик ще бъде открита изложба на ученици от Средното училище по изобразително изкуство и стъкларство във Валашске Мезиржичи-Чехия. Учениците са в Балчик по европейската програма „Еразъм +“ и са дошли на професионален стаж, за да почерпят опит. В Художествената галерия гостите от..

публикувано на 23.10.18 в 15:44

"Месец на село" на сцена Филиал

Идиличният пейзаж на драмата и любовните конвулсии на персонажите напомнят донякъде на магическата атмосфера в Шекспировата комедия „Сън в лятна нощ“, където всичко се омесва и взривява, световете на реалното и извънредното започват да си подражават в неподозиран „естествен“ спектакъл, тласнат от „сеизмичността“ на една лятна нощ; у Тургенев – на..

публикувано на 23.10.18 в 09:05

„Тайнственото речно конче“ е новият премиерен спектакъл на ДКТ „Дора Габе“ в Добрич

Музикалният спектакъл „Тайнственото речно конче“ е новото заглавие в афиша на Държавен куклен театър „Дора Габе“ в Добрич. Премиерата е след броени дни - в петъчния 26 октомври, съобщиха от театъра. Постановката е дело на режисьора Веселин Анев. Творческият екип обединява композитора Владимир Джамбазов, сценографа Адриана Анева и Мария Генова –..

публикувано на 22.10.18 в 12:32

Керанка Далакманска отбеляза юбилей с премиера

Поетесата Керанка Далакманска от Каварна отбеляза с представяне на новата си книга „Нарисувай ми думи“ своя 70-годишен юбилей. Поводът събра гости, приятели и колеги на поетесата в Художествената галерия „Христо Градечлиев“. Събитието бе съпроводено с клавирен концерт и изложба на румънската художничка Лаура Нистореско. В експозицията са..

публикувано на 19.10.18 в 15:32

Варненската драма представя "Криворазбраната цивилизация"

Режисирано представяне на театрални комедийни ситуации с текстове от възрожденската пиеса Криворазбраната цивилизация по Добри Войников. Попаднали в атмосферата на Възрожденската епоха, неусетно ставаме свидетели на сцени от самобитното ежедневие на българина от онова време, поднесени с типичния за куклено-драматичен театър Хенд хумор...

обновено на 17.10.18 в 06:03

Комедията "Мъже под чехъл" на варненска сцена

Ако един оправдан след погрешна присъда затворник внезапно се завърне при разведената с него жена? Ако, понеже няма къде да отиде, поиска да живее в апартамента, който отчасти му принадлежи и който тя обитава с новия си съпруг? Ако новият прояви разбиране и каже, че няма нищо против? Ако учениците и (защото тя е учителка) започнат да и се..

публикувано на 17.10.18 в 08:00