Пътуваща изложба гостува в добричката библиотека „Дора Габе”

Пътуваща изложба „Книги, посоки, публики” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” гостува в Регионална библиотека „Дора Габе” в  Добрич. Юбилейната изложба е създадена по повод 140-години от основаването на Националната библиотека и Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Читателите и гостите на добричката библиотека имат възможност да се запознаят с едни от най-ценните ръкописи, книги и документи от колекциите на отделите „Ръкописи и старопечатни книги”, „Български исторически архив” и „Ориенталски сбирки” на националната културна институция. Отдел „Ръкописи и старопечатни книги” представя някои от най-известните и богато орнаментирани ръкописи. Сред тях са страници от Енинския апостол /Х-ХІ в./, Добрейшовото четириевангелие /ХІІІ в./, първият Софрониев препис на „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски, изписан в Котел през 1765 г. Отдел „Български исторически архив” е подбрал малко известни на широката публика документи, които не са участвали в експозиции през изминалите години. Вниманието привличат документи, свързани със завещанието на Васил Априлов и с Габровската гимназия. Сред тях са свидетелството на видния библиограф акад. Никола Михов, издадено от Априловската гимназия в Габрово, както и един от най-значимите документи за българското образование – завещанието на Евлоги Георгиев, с което дарява средства за построяване и издръжка на висше учебно заведение. Представени са свидетелства за участието на България във войните – манифест на цар Фердинанд І за обявяване на Балканската война, документални снимки от Първата световна и Балканската война и др. Отдел „Ориенталски сбирки“ е подбрал експонати, които дават представа за видовото разнообразие и богатството на съхраняваните там документи, ръкописни и старопечатни книги на османотурски, арабски и персийски език. Изложбата представя преписи на творби от ранни арабски и персийски автори, художествено изработени ръкописи и ценни печатни издания. Изложените сиджили - описи на съдебни решения, са образци на съхранените у нас регистри на шериатските съдилища на София и Видин. Към тях са включени и сиджили от шериатските съдилища на Русе, Силистра, Шумен и Добрич. . Експозицията се намира във фоайето на библиотеката и може да бъде разгледана от 13 до 29 юни.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Осветиха знамето на героите от Батак

Атанаска Милева спечели хиляди почитатели в социалните мрежи след публикация, че е избродирала знамето на героите от Батак през април 1876 година. Идеята за това е от почти година, но е трябвало време да подготви всичко – от осмислянето на проекта през намирането на подходящ плат и оригинални сърмени конци. Атанаска бродира гоблени от 3..

публикувано на 23.10.18 в 18:00

Изложба живопис и стъкларство в Художествената галерия в Балчик

На 1 ноември от 11,00 часа в Художествената галерия в Балчик ще бъде открита изложба на ученици от Средното училище по изобразително изкуство и стъкларство във Валашске Мезиржичи-Чехия. Учениците са в Балчик по европейската програма „Еразъм +“ и са дошли на професионален стаж, за да почерпят опит. В Художествената галерия гостите от..

публикувано на 23.10.18 в 15:44

"Месец на село" на сцена Филиал

Идиличният пейзаж на драмата и любовните конвулсии на персонажите напомнят донякъде на магическата атмосфера в Шекспировата комедия „Сън в лятна нощ“, където всичко се омесва и взривява, световете на реалното и извънредното започват да си подражават в неподозиран „естествен“ спектакъл, тласнат от „сеизмичността“ на една лятна нощ; у Тургенев – на..

публикувано на 23.10.18 в 09:05

„Тайнственото речно конче“ е новият премиерен спектакъл на ДКТ „Дора Габе“ в Добрич

Музикалният спектакъл „Тайнственото речно конче“ е новото заглавие в афиша на Държавен куклен театър „Дора Габе“ в Добрич. Премиерата е след броени дни - в петъчния 26 октомври, съобщиха от театъра. Постановката е дело на режисьора Веселин Анев. Творческият екип обединява композитора Владимир Джамбазов, сценографа Адриана Анева и Мария Генова –..

публикувано на 22.10.18 в 12:32

Керанка Далакманска отбеляза юбилей с премиера

Поетесата Керанка Далакманска от Каварна отбеляза с представяне на новата си книга „Нарисувай ми думи“ своя 70-годишен юбилей. Поводът събра гости, приятели и колеги на поетесата в Художествената галерия „Христо Градечлиев“. Събитието бе съпроводено с клавирен концерт и изложба на румънската художничка Лаура Нистореско. В експозицията са..

публикувано на 19.10.18 в 15:32

Варненската драма представя "Криворазбраната цивилизация"

Режисирано представяне на театрални комедийни ситуации с текстове от възрожденската пиеса Криворазбраната цивилизация по Добри Войников. Попаднали в атмосферата на Възрожденската епоха, неусетно ставаме свидетели на сцени от самобитното ежедневие на българина от онова време, поднесени с типичния за куклено-драматичен театър Хенд хумор...

обновено на 17.10.18 в 06:03

Комедията "Мъже под чехъл" на варненска сцена

Ако един оправдан след погрешна присъда затворник внезапно се завърне при разведената с него жена? Ако, понеже няма къде да отиде, поиска да живее в апартамента, който отчасти му принадлежи и който тя обитава с новия си съпруг? Ако новият прояви разбиране и каже, че няма нищо против? Ако учениците и (защото тя е учителка) започнат да и се..

публикувано на 17.10.18 в 08:00