Умъртвяват 32 000 кокошки във фермата с птичи грип в с. Дончево

Областната епизоотична комисия в Добрич днес прие мерки за потушаване на огнището от инфлуенца в птицевъдна ферма в с. Дончево, съобщиха от Областната управа. Съгласно регламентите и нормативната уредба обектът е разделен на сектори, въведена е повишена биосигурност. Днес предстои да бъдат умъртвени около 32 000 птици от две помещения в животновъдния обект. Паралелно с това се следи за състоянието на кокошките носачки от останалите халета. Наложена е възбрана и за произведените яйца. Изпратени са писма до всички търговски обекти, заредили яйца от фермата през последните две седмици. От Областната дирекция по безопасност на храните уточняват, че е забранена продажбата на тези яйца  и те ще бъдат унищожавани в търговските обекти на място. Самите птици във фермата ще бъдат ликвидирани в инсенератор на място, който се очаква да бъде доставен до края на деня. Още по темата от кореспондента на Радио Варна в Добрич Петранка Божкова:


Свързани новини

Нов случай на птичи грип в Добричко

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните от 13 юни е обявено първично огнище на инфлуенца /тип А/ в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в добричкото село Дончево. Всички заразени и..

публикувано на 14.06.18 в 09:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инфекциозното в Добрич не работи - няма лекари

Отделението по инфекциозни болести в многопрофилната болница в Добрич временно е затворено. Причината е, че и двамата лекари, които работят в него, са болни. Проблем в кадровото обезпечаване има и в Отделението по реанимация. Част от пациентите..

публикувано на 17.01.19 в 17:04

Във Варна и Добрич - без грипна ваканция!

Варненските ученици ще продължат да ходят на училище и през следващите дни. За момента прекратяване на учебно-възпитателния процес в училищата в община Варна заради нарастващия брой на болните от грип и ОРЗ няма, но се въвеждат  предепидемиологични мерки...

обновено на 17.01.19 в 16:41

Брекзит може да увеличи таксите за българските студенти

Един от най-обсъжданите проблеми в Европа през последните дни е Брекзит и провалената сделка на министър-председателя на Обединеното кралство - Тереза Мей. Стана ясно, че тя остава на поста си, както обаче, остава и неяснотата, свързана с..

публикувано на 17.01.19 в 16:40

Булката беглец от Аврен

Булките бягали от сватбата си и преди повече от век, това разкрива етнографската експозиция в читалището в село Аврен. Свекървата изработила целия костюм за снахата, която трябвало да посрещне у дома. Направили всичко, както традицията повелява -  дебел..

публикувано на 17.01.19 в 16:17
Слънчево утро

В петък ще е слънчево, през уикенда облачно

През нощта ще бъде предимно ясно. Минимални температури между минус 2 и плюс 3 градуса. Утре ще е слънчево, сутринта на места по южното крайбрежие с намалена видимост, а късно следобед от запад-югозапад ще се увеличи средната и висока облачност. Вятър..

публикувано на 17.01.19 в 14:29

Мая Манолова: Платете на хората с увреждания сега!

Препоръки до министерството на труда и социалната политика за изплащане на по-високата финансова подкрепа  за хората с увреждания до края на януари е изпратила омбудсманът Мая Манолова. Манолова пристигна във Варна, за да участва в дискусия по..

публикувано на 17.01.19 в 14:05

Военни хеликоптери тренират кацане в Терапията

Двудневно учение на военните от авиобаза "Чайка" в района на университетска болница "Света Марина" приключва в 15 часа.  То е част от учебната програма на Военноморското вертолетно формирование, каза за Радио Варна подполковник  Димитър Титев, говорител на..

публикувано на 17.01.19 в 14:05