"Между Бога и хората" - Камбаните и ролята им в живота на българите

| обновено на 19.06.18 в 13:31

Институт по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората". Експозицията е част от фонда на Проекта BELL, който обхваща забележителни камбани на църкви, манастири, музеи, часовникови кули и др. Уникалните камбани са заснели и паспортизирани, и свидетелстват за историческото и културно наследство на България.

Снимка

Vivos voco. Mortuos plango. Fulgura frango
Живите призовавам. Мъртвите оплаквам. Гръмотевиците прогонвам.

Това мото слага в своя творба Шилер за камбаната, призоваващата, успокояващата, мощна камбана без която не можем да си представим, Европа и православния свят. Камбаната предупреждава за неприятности, но камбаната възвестява и свободата. Всяка камбана е ценна и уникална. Всички камбани са ръчна изработка и поради което имат уникален звук, който се променя с времето. Като камбаната също има определена продължителност на живота, който понякога е 100 години и за съжаление, почти всички имат нужда от някои ремонти. Камбаните обикновено са застрашени от механични повреди, влошаване на състоянието и кражба. Всяко увреждане на камбаната се отразява в нейната звучност.

Изложбата ще гостува до 30 юни в Арт салон на Радио Варна. Отворено за посещение от 14:00 до 18.00 ч.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна се включва в Празник на музиката 2018 // Fête de la musique 2018

За 7-ми път във Варна, на 21 юни, четвъртък, по инициатива на Франкофонски център Варна, с подкрепата на Община Варна ще отбележим Празника на музиката 2018 // Fête de la musique 2018. Радио Варна и предаването Jam Session ще се включат в програмата на празника с предаване на живо от Стъкления павилион до сградата на медията - четвъртък, 21 юни, 12:30..

публикувано на 19.06.18 в 16:36

Глобалното оцеляване и развитие на човечеството в книгата "Преди и след апокалипсиса"

27 юни, сряда, 18 часа, Арт салон на Радио Варна Премиера на последния роман на Панчо Недев „ПРЕДИ И СЛЕД АПОКАЛИПСИСА”. Като тематика това е фантастика, която в последните години специалистите наричат „социална прогностика”. Книгата ще представи проф. Артур Кордон , един от нашите учени със световна известност по проблемите на изкуствения..

обновено на 13.06.18 в 09:53

Курс за самопомощ: ТЕХНИКИ ЗА ЕМОЦИОНАЛНА СВОБОДА И Пренареждане на Матрицата

21 юли, събота, Арт салон на Радио Варна, Практически курс за самопомощ. Основите на Техники за Емоционална Свобода (ТЕС) и Пренареждане на Матрицата ТЕХНИКИТЕ ЗА ЕМОЦИОНАЛНА СВОБОДА (EFT®), са най-известният метод от иновативно направление в психологията, наречено енергийна психология. Те свързват и комбинират достиженията на когнитивните..

публикувано на 12.06.18 в 15:27

Радио Варна подкрепя за поредна година младите таланти

Каним Ви и през 2018-та година да пренесете и реализирате своите идеи в пространството на Радио Варна. Като обществена медия предлагаме отново безрезервно нашата организационна, техническа и медийна подкрепа за детски, юношески и младежки прояви - индивидуални и колективни, на творчески състави, профилирани паралелки, училища по изкуства,..

публикувано на 02.02.18 в 14:03

Вечер в латино ритъм в Радио Варна

Няма по-добър начин да се разтовариш от проблемите от това да се пренесеш в света на танца, макар и за малко. Чрез него можеш да изразиш всичките си емоции при това красиво. Когато човек танцува, не мисли за друго, а просто се отдава на ритъма на музиката. Всеки танц носи уникално усещане, но има танци като латиното, които докосват..

обновено на 16.01.18 в 08:25