Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силно начало за X-я национален събор на читалищата в Бяла

Десетото издание на Националния събор на читалищата официално откриха снощи Анастас Трендафилов - кмет на Община Бяла и Силва Хачерян – представител на Министерство на културата.  Зрителите се насладиха на 20 индивидуални и групови изпълнения, а организаторите връчиха 8 златни медала. 

Снимка

Снимка



Участват 57 читалища с общо над 1100 самодейци от областите Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Монтана, Плевен, Пловдив, Перник, Разград, Русе, Смолян и Шумен.

Концертите са всяка вечер от 18 до 22 часа. Участниците представят автентичен и обработен фолклор, модерни и народни танци, популярни и шлагерни песни, детски вокални групи, кукери и още много други. Част от Събора е изложението „Произведено в България – читалища“, в него ще се включат читалища с дейност в областта на изобразителното и приложно изкуство.

Снимка

Снимка











За да остане траен споменът от участието в Националния събор на читалищата организаторите, Община Бяла и НЧ „Пробуда 1928“, са осигурили за всяко читалище статуетка със символа на Събора, грамоти за всяка група, златни медали за най-атрактивните изпълнения, а едно от всички читалища ще получи голямата награда на кмета.

СнимкаСнимка











Форуми като този са интересни не само за зрителите, но и за самите участници. Ще бъдат проведени кръгли маси, в рамките на които се обсъждат актуални читалищни проблеми и обменят се идеи, опит и добри практики. Така се създават трайни културни контакти, важни за всяко читалище. Десетият Национален събор на читалищата се провежда под патронажа на Министерство на културата.


    СнимкаСнимка









Пълната програма за събора тази вечер: 


19:00 часа ДТС “Здравец“ към НЧ “Просвета-1911“ гр.Плиска обл.Шумен с ръководител Тодор Ганчев

19:10 часа ФТК “Розета“ към НЧ “Просвета-1911“ гр.Плиска обл.Шумен с ръководител Тодор Ганчев

19:20 часа Танцова група „ТЕН“ към НЧ“Хр.Ботев-1931“с.Веселина обл.Разград с ръководители Айше Реджеб и Алипи Алеков

19:25 часа Фолклорна група за турски народни песни към НЧ “Хр.Ботев-1931“с.Веселина обл.Разград с ръководител Садет Ахмедова

19:35 часа Танцова група „ТЕН“ към НЧ “Хр.Ботев-1931“с.Веселина обл.Разград с ръководители Айше Реджеб и Алипи Алеков

19:40 часа Фолклорна група към НЧ “Пробуда 1912“ гр.Лозница обл.Разград с ръководител Георги Минков

19:50 часа Фолклорна певческа група „Здравец“ към НЧ “Слънчев лъч-1902“ с.Островче обл.Разград с ръководител Димитър Димитров

20:00 часа Група за автентичен родопски фолклор към НЧ “Пробуждане-1902“ с.Горско Ново село обл.В.Търново с ръководител Росица Стефанова

20:10 ч Група за народни песни към НЧ “Пробуждане-1902“ с.Горско Ново село
обл.В.Търново с ръководител Росица Стефанова

20:20 ч Група за туристически песни към НЧ “Пробуда 1912“ гр.Лозница обл.Разград с ръководител Божана Панова

20:30 часа Ния Янкова , Зария Георгиева и Даниела Тодорова към НЧ “Изгрев-1919“ гр.Долни чифлик обл.Варна с ръководител Диана Николова
Ивана Иванова към НЧ “В.Левски – 1924“ с.Пчелник обл.Варна с ръководител Диана Николова

20:40часа Група за изворен фолклор „Росна китка“ към НЧ “Съзнание-1927“ с.Веселиново обл.Шумен с ръководител Мария Трифонова

20:50 часа Певческа група „Незабравка“ към НЧ “Искра-1936“ с.Езерово обл.Варна с ръководител Стойна Добрева и корепетитор Васил Върбанов.
Индивидуално изпълнение на Димитричка Карова и Стойна Добрева

21:00 часа Фолклорна група „Българка“ към НЧ “Съзнание 1926“гр.Белослав обл.Варна с ръководител Стойна Добрева
Индивидуално изпълнение на Димитричка Ангелова

— в Бяла - Byala




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47