Сърфът е за хора с двигателна култура

3
Ежегодната сърф-регата в залива Арапя – една от първите в България и истинско събитие през онези години.
Снимка: архив

Който е ходил до плажа в Аспарухово, със сигурност е попадал на училището за сърф. Държи го дългогодишния познайник на любителите на екстремни спортове и главен инструктор Николай Драганов. Занимава се със сърф от 1985 година. Минал е през Рибарския плаж, Дружба сега Свети Свети Константин и Елена, Златни пясъци. От 8 години е плажа във варненския квартал Аспарухово. Лошо време и силен вятър? Точно те създават добрите условия за сърфистите. Николай Драганов разказа в предаването "Новият ден" на Радио Варна:

Какво хора карат сърф?

Които имат пари, много е скъп нашият спорт. Хора, които имат пари, свободно време и най-вече някаква спортна култура. Не е за хора, които никога не са се занимавали със спорт. Много им е трудно. Всички, които са бивши спортисти сега се занимават със сърф, защото търсят адреналина. Хора, които никога не са се занимавали със спорт не стават сърфисти току така.

СнимкаНещата са навързани.

Нещата са навързани. Когато го имаш във себе си и спорта, с който си се занимавал 10 г. ти е омръзнал, казваш си повече с това няма да се занимавам, а си бил състезател и т.н. Търсиш някаква емоция, а това е много голям адреналин!

Подходящото време?

Силен вятър.

Като този днес (бел.ред. вчера)?

Този е хубав за кайт сърф. За уинд сърф е хубав, но само за тези които могат да влязат от другата страна на прибоя. Иначе много се чупи материалната част. При нас материалът е по-чуплив, платната се късат мачти се чупят, гикове. Докато тук са само на въжета и няма какво да счупят.

Но ако някой дойде и каже ще ме научите ли да карам сърф?

Това ми е работата (смее се). Не съм върнал никой досега. Който има дори и най-малкото желание, намирам му подходящия материал за него, за да може да кара. Сърфът е както тениса на маса - започваш да играеш, не можеш да играеш и си търсиш партньор, който да играе горе-долу колкото теб. И всяка една игра ти доставя удоволствие. И ти сега влизаш на вятър, който е подходящ за теб. Няма да влезеш на най-силния вятър, защото не можеш да се оправиш. Обаче аз им сменям платната, давам детски платна на големи хора, а те карат и се кефят. Не е като с големите, но усещат адреналина! В спорта всяка една стъпка ти доставя удоволствие, защото напредваш. Колкото по-напреднеш, толкова по-добре.

Това борба с вятъра ли е или съдействие?

Не е борба с вятъра. Това е да укротиш вятъра, да знаеш как да го използваш. Той може да е силен, но ти знаеш какво да правиш с него. Вятърът е нашия двигател, ако няма вятър ние няма как да караме.

А опасен спорт ли е сърфът?

Не. При ските на година колко народ измира... Има някоя друга травма, предимно изкълчване на крак, защото напредналите карат в биндунги се казват, там където си слагаш краката. И като не успееш да си изкараш крака и се получи някакво мятане от платното, да те хвърли, може да си изкълчиш крака. Един път преди 40 г. се загубиха едни момчета. Влязоха със сърф неподготвени. Но това е когато не знаеш какво да правиш. Ако влезеш сам на силно западно време, както преди 3-4 дни и навътре духаше със скорост 18-20 метра в секунда, ако няма кой да те види тогава е лошо. Но сега има и спасителни катери, може да се обади всеки, да се види какво става. Сега вече не е толкова опасно.

Най-малкия ученик, който сте имал?

На 5 години. Преди 8-9 г. беше, Дани се казва и баща му го доведе. Влезе да кара и ми каза "Занимавай се с него. Учи го да кара" и на 5 години започнах да го уча. Другите са ми на 6-7 години, а на ръст са колкото 1 квадрат платно, колкото една хавлия (смее се).  
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Албена Илиева

Образованието в Полша - с по-малко стрес за ученици и учители

По-спокойни, по-весели и по-здрави – такива са децата в едно полско училище, в което гостуваха варненски учители и ученици. Варненска група посещава основното училище в град Свиебодице, Полша тази есен, по международен образователен проект. Групата е от Средно училище „Свети Климент Охридски”, а един от преподавателите е Албена Илиева,..

публикувано на 14.11.19 в 11:31

Добромир Ганев: Моментът е златен за покупка на имот

Варна е на първо място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради през третото тримесечие – 134. След нея са Пловдив със 77 сгради, и Бургас и София със 76-т. От въведените в експлоатация жилища през третото тримесечие на т.г. със стоманобетонна конструкция са 73 %, а 23 % с тухлена. Подходящ ли е моментът за покупка на..

публикувано на 13.11.19 в 16:37

Най-бързият пианист в света за първи път свири във Варна

Миналата година, виртуозният пианист Питър Бенс (Peter Bence) изнесе емоционален концерт пред публиката в препълнената зала „България“. Тази година той ще се срещне отново с българските си почитатели – този път с две свои изяви. Първата от тях, на 13 ноември, е част от програмата на Новогодишен Музикален фестивал на НДК. Два дни по-късно, на 15 ноември,..

публикувано на 13.11.19 в 09:15

Отново събираме жълти стотинки на 15 декември

"След двете невероятни акции, които направихме лятото и събрахме общата сума от 8 619.57 лв., се подготвяме и за най-голямото събитие за годината, а именно последната акция, която ще се проведе на 15 декември от 10:00 до 20:00 в търговския център на ул. "Андрей Сахаров" 2, партерен етаж 0". Това каза в предаването "Новият ден" по Радио Варна..

публикувано на 13.11.19 в 08:47
Гергана Петкова

Гергана Петкова: Не меря времето в мандати, а в свършена работа

Гергана Петкова започна своя 6-и мандат като кмет на село Казашко. И така е на път да подобри "рекорда" на Варвара Лепатова, която посветила на работа за селото 20 години от живота си. Всъщност в Казашко е традиция да управляват жени - Анастасия Фердова е друга жена-кмет на селото. Именно по време на нейния мандат - като секретар, започва работа в..

публикувано на 12.11.19 в 11:42

За любовта - малка история от /глобалното/ село

Любовта не пита когато идва. Не пита какъв си, от къде си и дори какъв език говориш. Така се случва с двама души – тя българка, той англичанин. Животът ги събира в провадийското село Кривня. Запознават се в социалната мрежа, макар, че и двамата живеят в едно и също село. Не, че селото е голямо, но никога не са се срещали в него. Срещат се в..

публикувано на 10.11.19 в 13:00

Изложба „Варна – градът на промяната“ послучай 10 ноември

На десети ноември си спомняме синьото време на сини надежди. Началото на демократичните промени и отзвукът им във Варна. „Варна – градът на промяната“ се казва изложбата, посветена на трийсетгодишнината от 10 ноември и на шейсетгодишнината на Българската Национална Телевизия. Изложбата се състои от 16 черно-бели снимки на фотографите Александър..

публикувано на 10.11.19 в 10:00