Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да съхраним паметта въпреки годините

Възможно е, това показват съвременните научни изследвания, разказва д-р Емилова

Може ли лечебното гладуване да помогне за подобряване на паметта?

Това е така и го доказват много наши пациенти, които са на преклонна възраст и са започнали нашата програма преди 15 - 20 години. Те се хранят най-често здравословно и не нарушават нашата програма. Те имат запазена мозъчна дейност, няма забравяне, няма старческо слабоумие, независимо от годините.

Научните изследвания доказват, че колкото повече физически се натоварваме, толкова повече мозакът не се поддава на старостта. Нормално с възрастта отделните структури на мозъка се свиват, включително сивото и бялото мозъчно вещество, и другите тъкани на мозъка. Научни изследвания са доказали, че ако човек се храни здравословно и се движи активно три - четири пъти в седмицата, така че да се учести пулса, в тези случаи на ядрено-магнитен резонанс и на скенер се вижда как сивото и бялото мозъчно вещество са се увеличили. Т.е. - търпим обратни промени и отиваме към по-младите си години.
И ако преди още да ни се е свил мозъка,  ние започнем да се храним здравословно, да се движим повече, ние ще съхраним мозъка си и няма да сме загубени, да не познаваме децата си и други. В последните години това е все по-често срещано и то при все по-млади хора...
Д-р Емилова, Вие сама лично сутрин водите гимнастиката?
Да. Всяка сутрин играя 40 минути заедно с пациентите вече 25 години.
В планината всяка сутрин след лекция ходя да се разхождам поне 1 час. Не зная доколко съм съхранила мозъчната си дейност, но Доплеровите изследвания на артериите, които хранят мозъка, показват, че нямам плаки и всичко е Окей. Не зная какво точно ми помага, но помня всички свои пациенти. Дори и да не мога да се сетя по физиономия, като погледна какво съм написала в техния лист, дори и преди много години, веднага се сещам за кой пациент става дума....
Всеки има право сам да си избира как да живее и как да се храни, дали да се натоварва физически. Но след като научните изследвания показват, че с правилно хранене и повече движение, това ще ни съхрани паметта, мисля, че си заслужава!

През юли и август традиционно центърът е на Боровец.

На Боровец имаме най-много хора, защото е лято, децата са ваканцията, възрастните са отпуск. Препоръчвам на тези, които искат да отидат на море и на планина, първо да отидат на море да хапнат рибка, да пийнат бира и други неща, и след това да дойдат при нас. Защото ако първо дойдат при нас в планината на лечебно гладуване, и след това отидат на море на банкети, няма да има ефект от направената програма.

За тези, които не искат да гладуват, ще кажа, че от много години правим и природосъобразно хранене.  Много семейства идват и всеки от членовете прави различни програми според здравословното си състояние. Има много семейства, които от години идват в планината. Толкова много им се радвам! Децата растат здрави, не се налага да пият антибиотици, учат се добре, защото щом не боледуват и не пият лекарства, мозъчетата им се развиват добре! В къщи се хранят по-често здравословно, в храната им няма токсини, а това гарантира добро здраве и липса на лекарства.





Клиниката на д-р Емилова през юли и август ще работи  на Боровец. Във Варна ще започнат работа от 1 октомври . Телефонът за записване е 0888 951 288.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Гладната революция на д-р Емилова" - премиера на книгата във Варна на 26 април

Новата книга на д-р Емилова ще бъде представена тази сряда, 26 април, от 18 часа в концертното студио на РАДИО ВАРНА. Книгата „Гладната революция на д-р Емилова“ разказва историите на 25-ма от нейните пациенти - вече излекувани или дори спасени. И срещата с всекиго от тях  оставя  трайна следа в живота и - заради изпитанията, рисковете,..

публикувано на 23.04.23 в 14:25

„Керанка – глад за живот“ с премиера във Варна на 9 март

„Глад за живот“ е вдъхновяващата история за изцеление то на Керанка Костова. Това е филм за изумителния дух и страстта да живее, които тази млада жена има, за да се спаси от множествената склероза. Прожекцията във Варна е на 9 март от 19 часа във във Фестивален и конгресен център - Варна.   Днес Керанка е усмихната..

публикувано на 05.03.23 в 18:45

Бавно, но сигурно, последиците от ковид-19 отзвучават с плодолечение

Сезонът край морето започна за Клиниката на д-р Емилова . Много от пациентите постъпват, за да се възстановят след коронавирус. Постковид синдром – така медиците наричат  хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми. Според данни, цитирани от Дойче веле, около 15% от преболедувалите, продължават да страдат от..

публикувано на 18.11.21 в 07:25

Д-р Емилова спасява здравето, променя живота

Светлана Рачева е от хората, променили живота си към по-добро. В Клиниката на д-р Емилова тя идва от Бургас с намерение за пълна почивка, съчетана   с профилактика: https://bnr.bg/varna/post/101549936/d-r-emilova-balgarskata-sharlot-gerson Нямах основни заболявания, нямах основателна причина, когато дойдох за първи път в клиниката..

публикувано на 15.11.21 в 07:05

В Клиниката на д-р Емилова се отварят очите на хората

В Клиниката на д-р Емилова отварят очите на хората за здравето - как то е свързано с вътрешната чистота на тялото, за освобождаването от токсичните отрови на модерния свят, за значението на природосъобразното хранене и гладуването.  Как  пациентите пристигат уморени, притеснени, с болки, без настроение и потиснати.  Как само няколко дни,..

публикувано на 07.11.21 в 19:05

Д-р Емилова - българската Шарлот Герсон

Когато абсолютно обикновени хора превръщат личната си кауза в обществено добро, спокойно казваме, че са будители. На 1 ноември разказваме за д-р Людмила Емилова – един лекар, който за мнозина е просветител, след срещите с когото хората поглеждат по друг начин на живота си, преосмислят го и го променят, към по-добро. Такъв е примерът на..

публикувано на 01.11.21 в 12:24

Със здравословен начин на живот се преодолява постковид синдромът

При здравословен начин на живот постковид синдромът отстъпва. Това показва практиката в Клиниката на д-р  Людмила Емилова край Варна. Как помагат там на пациентите, преминали изпитанието коронавирус, обясни д-р Емилова: Правим всичко възможно да пречистим пациентите както от самото заболяване и от всички поражения, които е нанесло на различните..

обновено на 26.10.21 в 12:27