Какво се крие "Зад обявите"?

| обновено на 14.07.18 в 11:10

Любовта към изкуството може всичко. Като това да инвестираш собствени средства, за да докажеш, че съвременният танц има място във Варна. Това правят две млади балерини, които желаят да създадат постоянна трупа в морската столица.

Проектът няма финансиране – нито държавно, нито общинско.

Карина Илиева и Силвия Христова разчитат на себе си и на приятели, защото са убедени, че има смисъл тази идея да се реализира и защото вече знаят, че "танцът е като наркотик, не можеш да се откажеш  -  той те преследва цял живот". Мнението бе изразено от Карина в слово, но и двете момичета вярват  в това. Карина влиза в залата за художествена гимнастика като малка и там разбира, че е „родена за балет“.  В залата за балет е „родена“ Силвия, защото нейната майка е балерина.

И двете дами в момента  са балерини от операта във Варна, но искат във Варна  да има постоянна трупа за съвременен танц и вече са подготвили своя първи спектакъл. Финансират го сами, но се надяват да напълнят залата, за да може повече хора да им повярват, че съвременния танц има място във Варна извън фестивалите.  Заглавието е провокативно -  „Зад обявите“. 

Хореографията е на  Надя Димокова, стихове Ралица Генчева, музиката е на съвременни композитори.

14 юли от 19 часа на сцената на Държавна опера Варна.

Габриела Гаврилова разговаря с Карина Илиева и Силвия Христова:СнимкаСнимка


ВИЖТЕ ОЩЕ

Група Ямато представя музика без думи, но в сърдечен ритъм

Барабанистите от група Ямато гостуват във Варна с новата си програма „Предизвикателството”. Концертът започва тази вечер от 19 часа в Двореца на културата и спорта. Варненци ще имат възможност за първи път да чуят звуците на тайко-барабаните. Със звук и визия музикантите от Ямато завладяват световните сцени вече в продължение на 25 години и радват..

публикувано на 13.11.18 в 07:22

Още две международни признания за филма "Ирина"

Българският игрален филм "Ирина" спечели още две престижни международни награди - за най-добра актриса на Мартина Апостолова и най-добър дебют на режисьорката Надежда Косева на 28-ия кинофестивал в Котбус, Германия, съобщават продуцентите от "Арт фест". Отличията идват само ден след като "Ирина" взе наградата за най-добър филм в международния..

публикувано на 11.11.18 в 14:23

Художникът Милко Божков показа "Скици от Испания"

„Скици от Испания” – това е новата изложба на Милко Божков, с която варненската галерия A&G Art Meeting празнува своя пети рожден ден. На 6 ноември вратите на сецесионовата къща на „Братя Шкорпил” 13 се отвориха за среща с изящното изкуство от висока класа. Картините са инспирирани от едно незабравимо пътуване из земята на слънцето с..

публикувано на 09.11.18 в 17:58

Гранд хотел "Империал" или къщата с гълъбите

Гранд хотел "Империал" - някога това е бил хотелът, разположен най-близо до варненската община. Понастоящем старата общинска сграда не съществува, съборена е през 50-те години на миналия век във връзка с разширяването на площад "Независимост" и изграждането на фонтаните. С течаща топла вода, бани във всяка стая и централно парно отопление,..

публикувано на 07.11.18 в 18:07

"Последният мим" - фото книга на Христо Русев

Най-новият проект на българския фоторепортер Христо Русев се нарича "Последният /вечен/ мим". Фото книгата, която вече е готова, осветлява наистина важен проблем: изкуството на пантомимата е на изчезване! Герой на фото разказа е мимът Герасим Дишлиев , ученик на Марсел Марсо . Снимките са правени между 2014 и 2018 години, а фото книгата очаква..

публикувано на 05.11.18 в 13:08

Веселин Начев: Грешките са много важни в работата на художника

На 2 ноември от 18 часа във варненската Галерия 8 се открива една специална изложба под наслов „60”. Посвещава се на големия варненски живописец Веселин Начев, който е рожденик. Представени са 15 живописни творби от 1985 година до днес. Без претенции за ретроспекция, изложените картини създават представа за пътя и творческото развитие на този..

публикувано на 02.11.18 в 17:15

Документален разказ за една легенда - Кирил Господинов и Баш майстора

С „Документален разказ за една легенда” – Държавният архив във Варна и Веселина Господинова ще поставят в Деня на народните будители началото на многобройните събития по повод 85-годишнината от рождението на големия български актьор Кирил Господинов. Кирил Господинов има над 47 роли в киното и над 150 превъплъщения на театрална сцена. Документалния разказ..

публикувано на 01.11.18 в 16:12