Как да паркираме в Синята зона?

7
Снимка: Радио Варна

Синята зона във Варна вече е факт от днес. 2 603 са общо местата в зона център, 110 от тях са за инвалиди, 20 - за електромобили. Табелите са поставени, има маркировка и мнозина вече пускат съобщения. Оказва се обаче, че има и шофьори, които въпреки че са от Варна, не знаят за синята зона. Повечето хора одобряват въвеждането на платената услуга за паркиране, показва анкета на Габриела Гаврилова:До 12 август паркирането ще е гратис, но само ако автомобилът е паркиран на означените места.

Услугата ще се заплаща  чрез мобилен app с виртуален портфейл, който ще се захранва по няколко начина – чрез epay, българският еквивалент на pay pal, посредством кредитна или дебитна карта, както и кеш в търговски обекти, които са отбелязани със специален стикер.

Цената на паркирането е 1 лв. за час.

Когато плащате чрез SMS, системата автоматично трябва да върне сигнал до 5 минути. Едва от този момент започва отчитането на времето за престой в зоната. Докато е в сила едномесечният гратисен период на паркиране обаче, може да не пращате SMS!

И още: SMS-те се пращат на номер 1352 само с регистрационния номер на автомобила който  трябва да се напише  точно така, както е написан.

Паркирането в синята зона е разрешено в рамките на 3 часа.  Нов 3-часов престой може да започне, след като изминат поне 30 минути от изтичане на предходния. При нарушение на автомобилите ще бъдат поставяни скоби, а глобата за премахването им е 20 лв.

След края на работното време на синята зона автомобилите с неплатена такса за престой ще бъдат репатрирани, а собствениците им ще плащат глоба както за поставяне на блокиращото устройство, така и за репатрирането.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Преброяването на населението и жилищния фонд през 2021-ва ще струва над 38 милиона лева

Малко над 38 млн. лева ще струва преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. Това решиха депутатите, които приеха окончателно закона, в който са записани правилата и организацията, по която ще става то. Допитването ще се провежда чрез попълване на въпросник от преброител или онлайн.  Въведено е задължение на органите на публичната и..

публикувано на 21.02.19 в 12:51

Област Добрич е на едно от последните места по заплати

Област Добрич се нарежда в дъното на таблицата по среден месечен доход, според данните на Националния статистически институт. С над 7% е намалял и броят на наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на месец декември 2018 година. По данни на Националния статичстически институт през четвъртото тримесечие на 2018 г. средната..

публикувано на 21.02.19 в 12:13

Икономическия университет във Варна и КК "Албена" подписаха договор за сътрудничество

Студентите от Икономическия университет във Варна вече ще могат да използват базата на курортен комплекс „Албена” за придобиването на практически знания. Това стана възможно с подписването на договор за сътрудничество между висшето училище и акционерното дружество. С него е постигната договорка и за модернизирането на материалната база на колежа по..

публикувано на 21.02.19 в 09:10

Променлива ще е облачността

В часовете около обед ще намалява често до слънчево. Предиобед ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад, който следобед ще отслабне и ще се обърне от запад-югозапад, по крайбрежието от юг-югоизток. Максимални температури между 8 и 13 градуса, за Варна около 11..

публикувано на 21.02.19 в 06:56
Димитър Желязков-Митьо Очите

Гледат мярката за неотклонение на Митьо Очите

Апелативният специализиран наказателен съд ще разгледа мярката за неотклонение на Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите.Заседанието на Апелативният спецсъд ще се проведе на 21 февруари. Очите е с мярка постоянен арест, постановена му преди няколко дни – на 16 февруари, след като беше екстрадиран от..

публикувано на 21.02.19 в 05:55

Силно земетресение разтърси Югозападна Турция

По информация на  Европейския средиземноморски сеизмологичен център трусът е бил със сила 5,1 по скалата на Рихтер.Епицентърът на земетресението е на 57 километра южно от град Чанаккале и на около 200 км от границата между Турция и България, на дълбочина 8 км.Труст е усетен в Северозападна Турция, включително и Истанбул, както и Южна..

публикувано на 21.02.19 в 05:49

9 варненски села без ток днес

Пореден ден без електричество очаква жителите на няколко варненски села. От 9.00 до 16.00 часа се прекъсва електрозахранването в части от селата Дъбравино, Царевци, Пчелник, Добрина, Манастир, Тутраканци, Чайка, Бозвелийско и Цонево. От 9.00 часа до 17.00 часа без ток ще е и варненската местност Боровец-юг. Причина за спирането и днес..

публикувано на 21.02.19 в 05:00