Какво подаряват свекървите?

Снимка: Радио Варна

По накитите някога определяли социалния статус на една жена. Колкото повече и от по-благородни метали са пафтите и пендарите, толкова по-богато е нейното семейство, най-вече това на съпруга й.

Пафтите се носели само от омъжени жени, след като ги получат като дар при годежа или сватбата си. Традицията позволява само на тях да носят метални накити. По време на моминството украшенията се изработват основно от мъниста.  Поради по-голямата повърхност за ювелирна обработка, пафтите имат  богато разнообразие на декоративните мотиви и сюжети. Най-често срещани са композициите от флората и фауната (пауни, гълъби, двуглави птици, змии).  Но на някои пафти могат да се видят цели библейски сцени .

Снимка

Днес всеки може да си купи реплики на старинни модели. Вече десет години по старите технологии работи Огнян Пендичев от Плевен. Той е наследствен занаятчия – златари били и баща му, и дядо му. Споделя обаче, че вече не всичко се изработва по начина, както някога го правели куюмджиите - така наричали едно време майсторите -златари. Накитите са правят почти "серийно" и не от сребро, а само се посребрява.

За Радио Варна Огнян Пендичев разказа,  че интересът към тях нараства. Изпращал дори за Америка накити. Идва във Варна за седми път и добре познава пазара.  Габриела Гаврилова разговаря с него, докато той продължаваше да изработва накит на изложението в Морската градина.

Изработката на накити в началото бе хоби за мен. Но след това прерасна в основно за мен занимание.

Какво най-често се търси?

Най-много - пафти. Но и всичко, свързано с народните носии.

Какво е обяснението според Вас?

 Връщаме се към корените си. Изработвам пафти от различни етнографски области.
Кои са характерни за района на Варна? Тук има много преселници.
Има много изселници от Тракия и затова точно тракийските най-много се продават. Пафтите са с извити нагоре краища и център по средата. Релефни са - има Жар птица, сцени от Благовещение...
Аз правя копия на старинни модели. Търся от аукциони, частни колекции, музеи. Свалям "отпечатъци" и правя копия. Има много етапи... Използвам сребро, за да ги посребря, не правя изделия от сребро, защото са скъпи ...
Кой купува накити сега?
Купуват. В този сезон във Варна има много туристи и купуват. Търсят и хора от славянските държави, западни туристи не се впечатляват...

Каква е технологията за изработка на накити сега и преди векове разказва Огнян Пендичев:ВИЖТЕ ОЩЕ
доктор Георги Панайотов, уролог

Програма "Мъжко здраве" започна в "Аджибадем Сити Клиник Варна"

Месец ноември стана традиционен за профилактика на мъжкото здраве. По този повод медицински център "Аджибадем Сити Клиник - Варна" започна програма "Мъжко здраве" с 35% отстъпка за платеното изследване на туморен маркер PSA тотал и ехография на простата. Намалението се прави с цел да мотивира представителите на силния пол да са преглеждат редовно за..

публикувано на 14.11.18 в 10:04

Барабанистите Ямато представят новата си програма във Варна

Дванадесетте японски барабанисти от група Ямато ще представят новата си програма „Предизвикателството” на 13 ноември в двореца на културата и спорта във Варна. Варненци за първи път ще се насладят на звуците на тайко-барабаните по време на турнето на групата. Зрелищното шоу предлага на зрителите както звукови така и визуални преживявания -..

обновено на 13.11.18 в 07:23

Поглед с усмивка към трагичните моменти в историята ни

На 11 ноември светът отбеляза 100 години от края на Първата световна война. Днес, на 12 ноември от 18 часа, във Варна по този повод ще бъде открита уникална изложба на политически карикатури. Тя ще бъде представена в Дома на архитекта. Краеведът Християн Облаков разкри интересни детайли за нея в ефира на Радио Варна. Въпреки че слушателите го..

публикувано на 12.11.18 в 14:29

Райската ябълка от центъра на Варна

Най-красивата райска ябълка - така определят минувачи дървото, което се намира в частен двор на метри от кооперативния пазар във Варна. За него ми разказаха продавачите от сергиите. И докато чаках собствениците да отворят вратата, хората потвърдиха, че чакането е оправдано, тъй като това е най-вкусната райска ябълка.  Природата е била щедра и тази..

обновено на 11.11.18 в 09:58
Марин Костов

Битката при Варна от 1444г. променя съдбата на Европа

Има битки, които променят историята. Има битки, които остават в паметта на народите. Има младежи, които дават живота си за идеали. Това се случва в 1444 година, когато за последен път Европа прави опит организирано да се противопостави на настъпващите от Азия османски орди.  През 1439 г. във Флоренция се сключва уния между православната и..

обновено на 10.11.18 в 20:50

До Лондон и назад

Д-р Вълкан Иванов е хирург и консултант по онкопластична хирургия на гърда. След 7-годишен престой в Обединеното кралство и с натрупан значителен опит в областта на хирургията на гърда се завръща в България.  Във Великобритания обществото е подредено, всичко се случва, когато трябва да се случи, дори и най-баналното "автобусите не закъсняват",..

публикувано на 06.11.18 в 11:27

"Вместо сладко - кръшкайте веднъж седмично!", д-р Огнян Пелов

Д-р Огнян Пелов е интересен човек. Роден на 9 август 1960 г. в гр. Бяла Слатина в семейство на лекари. През 1984 г. той завършва медицина и започва да практикува акушерство и гинекология в родния си град (до 1990 г). Следва обучение в “University of Stellenbosch” – Южна Африка, работи в “Еdendale Hospital” – Pietermaritzburg и Университетската..

публикувано на 04.11.18 в 14:42