Какво подаряват свекървите?

Снимка: Радио Варна

По накитите някога определяли социалния статус на една жена. Колкото повече и от по-благородни метали са пафтите и пендарите, толкова по-богато е нейното семейство, най-вече това на съпруга й.

Пафтите се носели само от омъжени жени, след като ги получат като дар при годежа или сватбата си. Традицията позволява само на тях да носят метални накити. По време на моминството украшенията се изработват основно от мъниста.  Поради по-голямата повърхност за ювелирна обработка, пафтите имат  богато разнообразие на декоративните мотиви и сюжети. Най-често срещани са композициите от флората и фауната (пауни, гълъби, двуглави птици, змии).  Но на някои пафти могат да се видят цели библейски сцени .

Снимка

Днес всеки може да си купи реплики на старинни модели. Вече десет години по старите технологии работи Огнян Пендичев от Плевен. Той е наследствен занаятчия – златари били и баща му, и дядо му. Споделя обаче, че вече не всичко се изработва по начина, както някога го правели куюмджиите - така наричали едно време майсторите -златари. Накитите са правят почти "серийно" и не от сребро, а само се посребрява.

За Радио Варна Огнян Пендичев разказа,  че интересът към тях нараства. Изпращал дори за Америка накити. Идва във Варна за седми път и добре познава пазара.  Габриела Гаврилова разговаря с него, докато той продължаваше да изработва накит на изложението в Морската градина.

Изработката на накити в началото бе хоби за мен. Но след това прерасна в основно за мен занимание.

Какво най-често се търси?

Най-много - пафти. Но и всичко, свързано с народните носии.

Какво е обяснението според Вас?

 Връщаме се към корените си. Изработвам пафти от различни етнографски области.
Кои са характерни за района на Варна? Тук има много преселници.
Има много изселници от Тракия и затова точно тракийските най-много се продават. Пафтите са с извити нагоре краища и център по средата. Релефни са - има Жар птица, сцени от Благовещение...
Аз правя копия на старинни модели. Търся от аукциони, частни колекции, музеи. Свалям "отпечатъци" и правя копия. Има много етапи... Използвам сребро, за да ги посребря, не правя изделия от сребро, защото са скъпи ...
Кой купува накити сега?
Купуват. В този сезон във Варна има много туристи и купуват. Търсят и хора от славянските държави, западни туристи не се впечатляват...

Каква е технологията за изработка на накити сега и преди векове разказва Огнян Пендичев:ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да запазим балконските цветя през зимата?

Няколко дни преди да настъпи астрономическата есен – на 23 септември,   когато очакваме и времето значително да се захлади, потърсихме специалист, който отглежда цветя, за съвет как да се погрижим за балконските растения. Красивото мушкато и сакъзчето цяло лято радват очите ни на балкона и съвсем естествено е да искаме да ги запазим за..

публикувано на 20.09.18 в 08:00

Млад художник помага на децата да открият своя талант

Важно е да оставим децата сами да развиват въобръжението си, а не да налагаме нашите възгледи за света и изкуството, сподели младият художник и преподавател Илияна Петкова. Тя подреди трета самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Варна. Илияна Петкова е родена в Тервел, където започва да рисува като дете. Спомня си, че още в детската..

публикувано на 15.09.18 в 12:38
Анри Кулев

80 филма от 30 държави в официалната програма на анимационния фестивал

Световният фестивал на анимационния филм във Варна се провежда от 12-сти до 16-сти септември във Фестивалния и конгресен център. Конкурсната програма представя актуални и добри филми от анимационния свят. Разширява се и традиционната детска работилница, където децата ще имат възможност да направят собствен филм. Очакват Ви..

обновено на 12.09.18 в 22:46
Александър Кръстев (вторият отдясно наляво) с българския отбор по информатика.

Александър Кръстев: Рано или късно компютрите ще надделеят

На провелата се от 1 до 8 септември 30-та Международна олимпиада по информатика в Япония, български ученици спечелиха четири медала - един златен и три бронзови. Варненецът Александър Кръстев, от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в града, взе златен медал. В интервю пред ,,Радио Варна” гимназистът сподели своите преживявания в ,,Страната на..

публикувано на 12.09.18 в 15:19

Нещо със заглавие просто: "Сигнал”

Една от най-обичаните български групи, създадена в София през юни 1978 година, празнува 40 години на сцена. С вокала на група ,,Сигнал”, Данчо Караджов разговаряме  по повод на техния юбилеен концерт, който беше на 4 септември в Летния театър, споделяйки как се поддържа успех вече четири десетилетия. В 40-годишната си кариера "Сигнал" издават  11..

публикувано на 11.09.18 в 16:45

Шевицата е жив огън в душата

Многообразие от багри, красиви шевици, вплетени в дрехи и аксесоари, уникални дърворезби, картини, керамика и най-вече български дух, може да усетите на Фестивала на шевицата на 8-ми и 9-ти септември в Белослав. Ирина Райкова Караджова е член на кръжока по национална носия "Райна Княгиня" във варненския квартал Аспарухово. От втори клас се..

публикувано на 08.09.18 в 13:49
Христо Наумов Ботев

В годината на Съединението Катедралата била с високи, а не куполни кубета

В сградата на Държавния архив във Варна е подредена изложба, посветена на оповестяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Творбите представят събитията, които са се разиграли във Варна на 6 септември 1885 година, през погледа на автора им Христо Наумов Ботев.  Той е направил проучване на събитията през този ден, като част от тях..

публикувано на 06.09.18 в 16:15