Какво подаряват свекървите?

4
Снимка: Радио Варна

По накитите някога определяли социалния статус на една жена. Колкото повече и от по-благородни метали са пафтите и пендарите, толкова по-богато е нейното семейство, най-вече това на съпруга й.

Пафтите се носели само от омъжени жени, след като ги получат като дар при годежа или сватбата си. Традицията позволява само на тях да носят метални накити. По време на моминството украшенията се изработват основно от мъниста.  Поради по-голямата повърхност за ювелирна обработка, пафтите имат  богато разнообразие на декоративните мотиви и сюжети. Най-често срещани са композициите от флората и фауната (пауни, гълъби, двуглави птици, змии).  Но на някои пафти могат да се видят цели библейски сцени .

Снимка

Днес всеки може да си купи реплики на старинни модели. Вече десет години по старите технологии работи Огнян Пендичев от Плевен. Той е наследствен занаятчия – златари били и баща му, и дядо му. Споделя обаче, че вече не всичко се изработва по начина, както някога го правели куюмджиите - така наричали едно време майсторите -златари. Накитите са правят почти "серийно" и не от сребро, а само се посребрява.

За Радио Варна Огнян Пендичев разказа,  че интересът към тях нараства. Изпращал дори за Америка накити. Идва във Варна за седми път и добре познава пазара.  Габриела Гаврилова разговаря с него, докато той продължаваше да изработва накит на изложението в Морската градина.

Изработката на накити в началото бе хоби за мен. Но след това прерасна в основно за мен занимание.

Какво най-често се търси?

Най-много - пафти. Но и всичко, свързано с народните носии.

Какво е обяснението според Вас?

 Връщаме се към корените си. Изработвам пафти от различни етнографски области.
Кои са характерни за района на Варна? Тук има много преселници.
Има много изселници от Тракия и затова точно тракийските най-много се продават. Пафтите са с извити нагоре краища и център по средата. Релефни са - има Жар птица, сцени от Благовещение...
Аз правя копия на старинни модели. Търся от аукциони, частни колекции, музеи. Свалям "отпечатъци" и правя копия. Има много етапи... Използвам сребро, за да ги посребря, не правя изделия от сребро, защото са скъпи ...
Кой купува накити сега?
Купуват. В този сезон във Варна има много туристи и купуват. Търсят и хора от славянските държави, западни туристи не се впечатляват...

Каква е технологията за изработка на накити сега и преди векове разказва Огнян Пендичев:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кого слуша НАП?

"В  момента НАП се консултира повече с производителите на софтуер, отколкото с хората от бранша, които всеки ден инсталират и интегрират системи, изграждат изцяло търговски обекти с хардуер, софтуер и фискални устройства. НАП си говори с програмистите, които им обясняват какво могат и какво и не могат да направят ". Това каза в ефира на предаването..

публикувано на 20.02.19 в 17:54

Когато вярваш в себе си, може да промениш всичко

Това прави българката Миглена Йорданова. Тя смело променя професии и географските ширини, на които живее. Родена е в Генерал Тошево, учила е  ветеринарна медицина в Москва, била е мениджър в Германия, учила е счетоводство във Варна, в момента изработва щамповани тениски в Испания. Прави всичко това, защото вярва в себе си. Живее в Малага..

публикувано на 17.02.19 в 09:05

Варна пази първата подвързия на Софроний Врачански

Водни знаци са поставяни   върху хартия далеч преди това да се прави на банкноти. Обичайно през късното Средновековие производителите маркирали по този начин своето производство, разказва директорът на Музея на Възраждането във Варна Мариана Николова. Той съхранява изроботената подвързия на първия препис на История славянобългарска, направен от..

публикувано на 16.02.19 в 17:52

Кафето в крафт бирите... или как едно хоби се превърна в бизнес

Нестандартен старт в деня на виното и любовта ще дадем с глътка ароматна крафт бира с кафе... И ще отговорим на въпроса кое е по-полезно – бирата или виното? И още...как хобито се превръща в бизнес и то за човек със сериозна професия на юрист. За крафт бирите с аромат на малини, какао, кафе, а скоро и с люти чушки разговаряме с адв. Николай Балачев,..

публикувано на 14.02.19 в 08:37
Сника: Добромир Добрев

Днес е Международният ден на сватбените агенции

На 12 февруари отбелязваме Международния ден на сватбените агенции.  Първата сватбена агенция е открита преди повече от 360 години в Лондон.  Какви са най-честите желания на младоженците и кой поема инициативата за избор на декорации и място  за "големия ден"?  С тези въпроси репортерът ни Ваня Славова се обърна към сватбения агент Биляна..

публикувано на 12.02.19 в 11:11
Кадър от филма

Филм за Гьола във Варна на „Берлинале“

Филм за Гьола във Варна ще бъде представен на „ Берлинале” . Режисьор на немската лента „Die grube” е българката Христиана Райкова, която е родом от Варна, но учи и работи в Германия. Действието в „Гьолът“ е съсредоточено в познатия на всички варненци минерален басейн, известен и като „Топлата вода”. Пълнометражният документален филм „Die..

публикувано на 08.02.19 в 15:39

Адвокат Кашъмов: Критериите в ЗЗЛД, по които ще се преценява работата на журналистите, отиват отвъд изискванията на GDPR

Десетте критерия, формулирани към промените в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), по които ще се преценява работата на журналисти, писатели и учени с лични данни, са прецедент в правото на европейските държави, коментира за Радио Варна адвокат Алексанър Кашъмов, ръководител на Програма „Достъп до информация“. Припомняме, че президентът Румен..

публикувано на 07.02.19 в 14:54