Какво подаряват свекървите?

Снимка: Радио Варна

По накитите някога определяли социалния статус на една жена. Колкото повече и от по-благородни метали са пафтите и пендарите, толкова по-богато е нейното семейство, най-вече това на съпруга й.

Пафтите се носели само от омъжени жени, след като ги получат като дар при годежа или сватбата си. Традицията позволява само на тях да носят метални накити. По време на моминството украшенията се изработват основно от мъниста.  Поради по-голямата повърхност за ювелирна обработка, пафтите имат  богато разнообразие на декоративните мотиви и сюжети. Най-често срещани са композициите от флората и фауната (пауни, гълъби, двуглави птици, змии).  Но на някои пафти могат да се видят цели библейски сцени .

Снимка

Днес всеки може да си купи реплики на старинни модели. Вече десет години по старите технологии работи Огнян Пендичев от Плевен. Той е наследствен занаятчия – златари били и баща му, и дядо му. Споделя обаче, че вече не всичко се изработва по начина, както някога го правели куюмджиите - така наричали едно време майсторите -златари. Накитите са правят почти "серийно" и не от сребро, а само се посребрява.

За Радио Варна Огнян Пендичев разказа,  че интересът към тях нараства. Изпращал дори за Америка накити. Идва във Варна за седми път и добре познава пазара.  Габриела Гаврилова разговаря с него, докато той продължаваше да изработва накит на изложението в Морската градина.

Изработката на накити в началото бе хоби за мен. Но след това прерасна в основно за мен занимание.

Какво най-често се търси?

Най-много - пафти. Но и всичко, свързано с народните носии.

Какво е обяснението според Вас?

 Връщаме се към корените си. Изработвам пафти от различни етнографски области.
Кои са характерни за района на Варна? Тук има много преселници.
Има много изселници от Тракия и затова точно тракийските най-много се продават. Пафтите са с извити нагоре краища и център по средата. Релефни са - има Жар птица, сцени от Благовещение...
Аз правя копия на старинни модели. Търся от аукциони, частни колекции, музеи. Свалям "отпечатъци" и правя копия. Има много етапи... Използвам сребро, за да ги посребря, не правя изделия от сребро, защото са скъпи ...
Кой купува накити сега?
Купуват. В този сезон във Варна има много туристи и купуват. Търсят и хора от славянските държави, западни туристи не се впечатляват...

Каква е технологията за изработка на накити сега и преди векове разказва Огнян Пендичев:ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънцето - наш приятел или враг?

Безспорен факт e, че в разумни дози слънцето е полезно и важно за нашето здраве. Неговите ултравиолетови лъчи играят основна роля в синтеза на витамин D, който помага на калция да се усвои пълноценно от костната система. Ултравиолетовите лъчи благоприятстват лечението и на някои кожни заболявания, но прекалено дългото излагане под слънцето..

публикувано на 18.07.18 в 13:31
Върбан Петков

От Варна до Елбрус - най-високия връх в Европа

Изкачване на върховете Казбек и Елбрус в Кавказ ще предприемат членове на ТД „Владислав Варненчик“. Групата включва  - Красимир Керчев, Цветалин Цонев, Недялко Недялков и Върбан Петков. Те тръгват от Варна на 19 юли, а връщането им е планирано за 1 август. Връх Казбек е висок 5033 м. Той ще бъде спирка за аклиматизация на групата,..

публикувано на 18.07.18 в 05:45

В ловешко село произвеждат "жив шоколад"

„Жив” шоколад произвеждат в ловешкото село Дойренци Любомир Христов и съпругата му - бивши IT специалисти. Даниела Стойнова разказва за специалната технология и за смисъла да предпочетеш селото пред шума на големия град: Шоколадът се прави от сурови зърна, без термична обработка. Те се мелят в гранитна каменна мелница за 48 часа, след което..

публикувано на 14.07.18 в 14:44

Бабините черги влизат в дома ни?

На съвременното в изработката на тъканите черги залага Росица Станева от Варна. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Тя е зад хоризонталния стан вече 8 години, била е ученичка на Дария Апостолова, а преди това е завършила и..

публикувано на 12.07.18 в 17:20

Как да съхраним коженото яке през лятото?

Да обичаш   миризмата на кожа и да изпитваш удоволствие от това да я обработваш – това прави почти 40 години Ангел Зарев. Той е доктор на науките и има патенти за това как да се обработват по-качествено и бързо кожените изделия. Преди години имал сериозен бизнес в бранша, а днес ремонтира повредени чанти и якета или дава нов живот на..

обновено на 12.07.18 в 11:49

Изложба разкрива духа на Чили и Мексико във Варна

Първата си самостоятелна изложба представя тази седмица Паола Монтиглио във Варна. Озаглавена "Пътешествие към душата", тя е вдъхновена в по-голямата си част от стила, зародил се от т.нар. Dia de Los Muertos. Сред най-известните му символи е този на мексиканският череп, който може да се види в най-различни области. Той вдъхновява модни облекла,..

публикувано на 11.07.18 в 08:45

Божидар Чапаров: Искаме "Спартак" да развива детско – юношеската школа

"Стадион „Спартак” е част от една сага, която е започнала преди 10-12 години. Тогава при управлението на един друг кмет в друг състав на общински съвет, с друг председател на ОбС се взема решение общината да стане съакционер в едно дружество, коментира в предаването "Позиция" на Радио Варна председателят на Комисията по благоустройство и..

публикувано на 10.07.18 в 16:25