Румъния иска по-силно присъствие на НАТО в зоната на Черно море

Автор:

За Румъния е много важно вниманието, което ще бъде обърнато на зоната на Черно море. Това заяви днес румънският президент Клаус Йоханис на срещата на върха на НАТО в Брюксел. Той уточни, че страната може да постигне засилване на присъствието на НАТО в този регион, предаде Аджерпрес.

"Ние смятаме, че ще получим не само засилено внимание за Черно море, а едно засилено присъствие на НАТО в региона на Черно море ( . .), а многонационалната бригада ще бъде много по-важна, тъй като тя ще стане бригада с постоянно присъствие, бригада, която ще представлява важен стълб на сигурността в нашата зона", посочи Йоханис.
Президентът изтъкна още, че "Румъния отдавна не е само получател на сигурност" в рамките на НАТО, "ние искаме да бъдем и доставчик на сигурност за целия регион, а за този цел е необходимо въоръжените сили да бъдат в много добра форма, много добре подготвени и много добре оборудвани".

Държавният глава напомни също, че Румъния още от миналата година е започнала да отпуска 2 процента от брутния вътрешен продукт за армията. "Ние приемаме тези неща много сериозно (. . .), затова присъстваме с много хора в Афганистан, присъстваме в Ирак, присъстваме в Косово и т.н.", посочи Йоханис, цитиран от БТА.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Променлива ще е облачността

В часовете около обед ще намалява често до слънчево. Предиобед ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад, който следобед ще отслабне и ще се обърне от запад-югозапад, по крайбрежието от юг-югоизток. Максимални температури между 8 и 13 градуса, за Варна около 11..

публикувано на 21.02.19 в 06:56
митьо очите

Гледат мярката за неотклонение на Митьо Очите

Апелативният специализиран наказателен съд ще разгледа мярката за неотклонение на Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите.Заседанието на Апелативният спецсъд ще се проведе на 21 февруари. Очите е с мярка постоянен арест, постановена му преди няколко дни – на 16 февруари, след като беше екстрадиран от..

публикувано на 21.02.19 в 05:55

Силно земетресение разтърси Югозападна Турция

По информация на  Европейския средиземноморски сеизмологичен център трусът е бил със сила 5,1 по скалата на Рихтер.Епицентърът на земетресението е на 57 километра южно от град Чанаккале и на около 200 км от границата между Турция и България, на дълбочина 8 км.Труст е усетен в Северозападна Турция, включително и Истанбул, както и Южна..

публикувано на 21.02.19 в 05:49

9 варненски села без ток днес

Пореден ден без електричество очаква жителите на няколко варненски села. От 9.00 до 16.00 часа се прекъсва електрозахранването в части от селата Дъбравино, Царевци, Пчелник, Добрина, Манастир, Тутраканци, Чайка, Бозвелийско и Цонево. От 9.00 часа до 17.00 часа без ток ще е и варненската местност Боровец-юг. Причина за спирането и днес..

публикувано на 21.02.19 в 05:00

Варненци почетоха Пламен Горанов

Десетки варненци се събраха днес пред сградата на Община Варна, за да поднесат цвете и запалят свещ в памет на Пламен Горанов. Днес се навършват шест години от протестния акт на младия мъж, който се самозапали по време на масовите недоволства през 2013 година. Точно в 18:45 часа до грамадата от камъни пред Общинска администрация, на плочките бе..

публикувано на 20.02.19 в 19:45

Промени в маршрута на тролейбусите

Във връзка с въведените промени в маршрута на тролейбусния транспорт, считано от утре, всички тролеи, движещи се по линия 82, 83 и 88 ще спират на временно обособена спирка след светофара на кръстовището  на бул. „Сливница“ с ул. „Пирин“ в посока към центъра.

публикувано на 20.02.19 в 17:50

Област Враца изпревари Варна по заплати

Средната брутна месечна работна заплата в област Варна за октомври 2018 г. е била 1 104 лв., за ноември - 1 095 лв. и за декември - 1 099 лева. По размер на средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2018 г. - 1 099 лв., област Варна е на пето място спрямо другите области в страната. Досега, от години, Варна заемаше четвърто място след..

публикувано на 20.02.19 в 16:24