Румъния иска по-силно присъствие на НАТО в зоната на Черно море

Автор:

За Румъния е много важно вниманието, което ще бъде обърнато на зоната на Черно море. Това заяви днес румънският президент Клаус Йоханис на срещата на върха на НАТО в Брюксел. Той уточни, че страната може да постигне засилване на присъствието на НАТО в този регион, предаде Аджерпрес.

"Ние смятаме, че ще получим не само засилено внимание за Черно море, а едно засилено присъствие на НАТО в региона на Черно море ( . .), а многонационалната бригада ще бъде много по-важна, тъй като тя ще стане бригада с постоянно присъствие, бригада, която ще представлява важен стълб на сигурността в нашата зона", посочи Йоханис.
Президентът изтъкна още, че "Румъния отдавна не е само получател на сигурност" в рамките на НАТО, "ние искаме да бъдем и доставчик на сигурност за целия регион, а за този цел е необходимо въоръжените сили да бъдат в много добра форма, много добре подготвени и много добре оборудвани".

Държавният глава напомни също, че Румъния още от миналата година е започнала да отпуска 2 процента от брутния вътрешен продукт за армията. "Ние приемаме тези неща много сериозно (. . .), затова присъстваме с много хора в Афганистан, присъстваме в Ирак, присъстваме в Косово и т.н.", посочи Йоханис, цитиран от БТА.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството отпусна още 4,7 млн. лв. за реклама на курортите ни

До края на годината Министерството на туризма ще може да похарчи още 4 774 000 лв. Това реши правителството, като прие промени в утвърдените максимални размери на  разходи на ведомството, които могат да бъдат поети през 2018 г. Увеличението ще бъде за сметка на по-малък бюджет през следващите 3 години. С гласуваната сума трябва да бъде продължена..

публикувано на 18.07.18 в 15:56

Нов акциз за бездимните цигари и бандерол за бирата над пет литра гласува парламентът

Увеличение на акциза на т.нар. бездимни цигари, одобриха на първо четене депутатите с промени в Закона за акцизите и данъчните складове, съобщава БТА. Вносител е председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. ГЕРБ, Обединени патриоти и "Воля" - общо 101 депутати, подкрепиха законопроекта, против бяха 63-ма - БСП и ДПС. Одобреното..

публикувано на 18.07.18 в 11:49
Себастиан Ожие с победа в рали Мексико

Мексико обмисля да легализира наркотиците

Новоизбраният мексикански президент Андрес Мануел Лопез Обрадор е дал „картбланш“ на бъдещия вътрешен министър да разгледа възможността за легализация на наркотичните вещества, предава АФП.По този начин Обрадор се надява да се справи с повсеместната престъпност и всемогъщите мексикански наркокартели, основни доставчици за САЩ на кокаин, хероин..

публикувано на 18.07.18 в 09:51

Спасените от пещерата тайландски ученици ще дадат първата си пресконференция

Дванайсетте ученици и техният треньор по футбол, които бяха спасени от пещера в Северен Тайланд, ще бъдат изписани днес от болницата, предава АФП.Веднага след това те ще дадат и първата си пресконференция. „Организираме тази пресконференция, за да могат представителите на медиите зададат своите..

публикувано на 18.07.18 в 09:23

Овцевъди и козевъди на протест пред Министерски съвет

Недоволството е продиктувано от недостатъчното финансиране на животновъдството и ниските компенсации за умъртвяването на животните заради чумата.Преди седмица Асоциацията на овцевъдите и козевъдите обяви безсрочни протести, като първият от тях беше край търновското село Шереметя. Тогава поискаха оставки на ръководни кадри в агроведомството и..

публикувано на 18.07.18 в 08:48

Летен грип плъзна по курортите

Летен грип напълни лекарските кабинети по морето, твърди вестник „Монитор“. Вирусът причинява висока температура и втрисания, но е харктерен и със стомашно-чревни неразположения. Повечето от общопрактикуващите лекари обаче не дават проби за изследване в регионалните здравни инспекции, за да не губят време и направо изписват лекарства на..

публикувано на 18.07.18 в 08:24

По-малко летовници от Русия и от скандинавските страни очакват туроператорите

През миналата година оплакванията от туристическия сезон на западноевропейските туристи са били свързани основно с качеството на олинклузив почивките в по-нискокатегорийните хотели и с шумовото замърсяване, каза за "Хоризонт" Димитър Попов, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Дори в курорт..

публикувано на 18.07.18 в 07:57