Как да съхраним коженото яке през лятото?

| обновено на 12.07.18 в 11:49
Снимка: Радио Варна

Да обичаш  миризмата на кожа и да изпитваш удоволствие от това да я обработваш – това прави почти 40 години Ангел Зарев. Той е доктор на науките и има патенти за това как да се обработват по-качествено и бързо кожените изделия. Преди години имал сериозен бизнес в бранша, а днес ремонтира повредени чанти и якета или дава нов живот на неизползвани вече кожени предмети.

Интервю на Габриела Гаврилова:

За ръкавици се счита, че най-здрава е ярешката и еленовата кожа. За дрехи - телешката. Но всичко е въпрос на компромиси - телешката е здрава, но не е така фина, докато агнешката е такава, но не е здрава. Компромисни варианти трябва да се търсят.
Особено в последните години в новото производство се използват много фини кожи, за да се купуват, но те не са толкова здрави и се късат лесно.
Това яке, което са Ви донесли за ремонт, какъв проблем има ?
Скъсано е под мишниците. Може да е имало някакво напрежение или нещо от шевовете. Често пъти при слизане от кола или автобус дрехата някъде се закача и след това се търси майстор.
Как може да "удължим" живота на кожените изделия?
Като се съхраняват добре и използваме препарати, които не са скъпи, но дават добър резултат. Подобрява се и външният вид. Аз боядисвам с фабрични бои, които дават ефект.
Как да познаем естествената кожа?
Технологията е такава, че неспециалист трудно може да направи разлика между естествена и изкуствена кожа. Обикновено обаче има корелация между цена и качество. Ако цената е висока е по-възможно да е истинска кожа и качествено изпълнение. Ако е по-ниска, рискът е повече.
Не е достатъчно да се доверим на знака за естествена кожа?
Много пъти в определен предмет има комбинации между естествена и изкуствена кожа. Например в една много скъпа чанта дръжките са от изкуствена кожа и след месец трябва да се сменят. Това се случва много често в последно време. Повечето неща се правят, за да имат добър търговски вид и да се продадат, но след това започват проблемите.
Работата за мен е удоволствие. Така е от години. Сега още повече. Обичам да изработвам нестандартни неща. Идват клиенти, които искат да направя от стари ботуши нещо ново. Много неща могат да се направят от кожени предмети, които са излезли от употреба.
Морският въздух как се отразява върху кожените предмети?
Особено ако е кожа с косъм. Те се съхраняват в платнени торбички, за да дишат. И да не са в помещения, където има влага. От влагата се появяват миризми и намалява здравината на кожата. В такива случаи се изнасят на слънце веднъж на месец. Това е задължително за палтата с косъм.
Аз обичам кожата. Миризмата и работата с нея ми доставя удоволствие. Това съм завършил през 1981 година. Доктор на науките съм, защитих дисертация и съм в този бранш от времето, когато имаше промишленост. Имам защитени патенти с голям икономически ефект. Сега няма предприятия и всичко е история.
Вие не сте от Варна?
Ожених се в София и след това дойдохме тук. По - спокойно е.
Бизнесът върви ли тук?
Това не може да се нарече бизнес. Това са услуги. Преди имах бизнес. Правехме ръкавици. Сега постигам крайната фаза на майсторлъка - нестандартни неща, които ми носят по-голямо удоволствие. Така мисля за момента.
Още от интервюто с Ангел Зарев можете да чуете в звуковия файл. Как правилно да съхраняваме кожените изделия и какъв е шанса да имат втори живот, разказва още Ангел Зарев под звуците на шевната машина в интервю на Габриела Гаврилова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да запазим балконските цветя през зимата?

Няколко дни преди да настъпи астрономическата есен – на 23 септември,   когато очакваме и времето значително да се захлади, потърсихме специалист, който отглежда цветя, за съвет как да се погрижим за балконските растения. Красивото мушкато и сакъзчето цяло лято радват очите ни на балкона и съвсем естествено е да искаме да ги запазим за..

публикувано на 20.09.18 в 08:00

Млад художник помага на децата да открият своя талант

Важно е да оставим децата сами да развиват въобръжението си, а не да налагаме нашите възгледи за света и изкуството, сподели младият художник и преподавател Илияна Петкова. Тя подреди трета самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Варна. Илияна Петкова е родена в Тервел, където започва да рисува като дете. Спомня си, че още в детската..

публикувано на 15.09.18 в 12:38
Анри Кулев

80 филма от 30 държави в официалната програма на анимационния фестивал

Световният фестивал на анимационния филм във Варна се провежда от 12-сти до 16-сти септември във Фестивалния и конгресен център. Конкурсната програма представя актуални и добри филми от анимационния свят. Разширява се и традиционната детска работилница, където децата ще имат възможност да направят собствен филм. Очакват Ви..

обновено на 12.09.18 в 22:46
Александър Кръстев (вторият отдясно наляво) с българския отбор по информатика.

Александър Кръстев: Рано или късно компютрите ще надделеят

На провелата се от 1 до 8 септември 30-та Международна олимпиада по информатика в Япония, български ученици спечелиха четири медала - един златен и три бронзови. Варненецът Александър Кръстев, от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в града, взе златен медал. В интервю пред ,,Радио Варна” гимназистът сподели своите преживявания в ,,Страната на..

публикувано на 12.09.18 в 15:19

Нещо със заглавие просто: "Сигнал”

Една от най-обичаните български групи, създадена в София през юни 1978 година, празнува 40 години на сцена. С вокала на група ,,Сигнал”, Данчо Караджов разговаряме  по повод на техния юбилеен концерт, който беше на 4 септември в Летния театър, споделяйки как се поддържа успех вече четири десетилетия. В 40-годишната си кариера "Сигнал" издават  11..

публикувано на 11.09.18 в 16:45

Шевицата е жив огън в душата

Многообразие от багри, красиви шевици, вплетени в дрехи и аксесоари, уникални дърворезби, картини, керамика и най-вече български дух, може да усетите на Фестивала на шевицата на 8-ми и 9-ти септември в Белослав. Ирина Райкова Караджова е член на кръжока по национална носия "Райна Княгиня" във варненския квартал Аспарухово. От втори клас се..

публикувано на 08.09.18 в 13:49
Христо Наумов Ботев

В годината на Съединението Катедралата била с високи, а не куполни кубета

В сградата на Държавния архив във Варна е подредена изложба, посветена на оповестяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Творбите представят събитията, които са се разиграли във Варна на 6 септември 1885 година, през погледа на автора им Христо Наумов Ботев.  Той е направил проучване на събитията през този ден, като част от тях..

публикувано на 06.09.18 в 16:15