Как да съхраним коженото яке през лятото?

| обновено на 12.07.18 в 11:49
Снимка: Радио Варна

Да обичаш  миризмата на кожа и да изпитваш удоволствие от това да я обработваш – това прави почти 40 години Ангел Зарев. Той е доктор на науките и има патенти за това как да се обработват по-качествено и бързо кожените изделия. Преди години имал сериозен бизнес в бранша, а днес ремонтира повредени чанти и якета или дава нов живот на неизползвани вече кожени предмети.

Интервю на Габриела Гаврилова:

За ръкавици се счита, че най-здрава е ярешката и еленовата кожа. За дрехи - телешката. Но всичко е въпрос на компромиси - телешката е здрава, но не е така фина, докато агнешката е такава, но не е здрава. Компромисни варианти трябва да се търсят.
Особено в последните години в новото производство се използват много фини кожи, за да се купуват, но те не са толкова здрави и се късат лесно.
Това яке, което са Ви донесли за ремонт, какъв проблем има ?
Скъсано е под мишниците. Може да е имало някакво напрежение или нещо от шевовете. Често пъти при слизане от кола или автобус дрехата някъде се закача и след това се търси майстор.
Как може да "удължим" живота на кожените изделия?
Като се съхраняват добре и използваме препарати, които не са скъпи, но дават добър резултат. Подобрява се и външният вид. Аз боядисвам с фабрични бои, които дават ефект.
Как да познаем естествената кожа?
Технологията е такава, че неспециалист трудно може да направи разлика между естествена и изкуствена кожа. Обикновено обаче има корелация между цена и качество. Ако цената е висока е по-възможно да е истинска кожа и качествено изпълнение. Ако е по-ниска, рискът е повече.
Не е достатъчно да се доверим на знака за естествена кожа?
Много пъти в определен предмет има комбинации между естествена и изкуствена кожа. Например в една много скъпа чанта дръжките са от изкуствена кожа и след месец трябва да се сменят. Това се случва много често в последно време. Повечето неща се правят, за да имат добър търговски вид и да се продадат, но след това започват проблемите.
Работата за мен е удоволствие. Така е от години. Сега още повече. Обичам да изработвам нестандартни неща. Идват клиенти, които искат да направя от стари ботуши нещо ново. Много неща могат да се направят от кожени предмети, които са излезли от употреба.
Морският въздух как се отразява върху кожените предмети?
Особено ако е кожа с косъм. Те се съхраняват в платнени торбички, за да дишат. И да не са в помещения, където има влага. От влагата се появяват миризми и намалява здравината на кожата. В такива случаи се изнасят на слънце веднъж на месец. Това е задължително за палтата с косъм.
Аз обичам кожата. Миризмата и работата с нея ми доставя удоволствие. Това съм завършил през 1981 година. Доктор на науките съм, защитих дисертация и съм в този бранш от времето, когато имаше промишленост. Имам защитени патенти с голям икономически ефект. Сега няма предприятия и всичко е история.
Вие не сте от Варна?
Ожених се в София и след това дойдохме тук. По - спокойно е.
Бизнесът върви ли тук?
Това не може да се нарече бизнес. Това са услуги. Преди имах бизнес. Правехме ръкавици. Сега постигам крайната фаза на майсторлъка - нестандартни неща, които ми носят по-голямо удоволствие. Така мисля за момента.
Още от интервюто с Ангел Зарев можете да чуете в звуковия файл. Как правилно да съхраняваме кожените изделия и какъв е шанса да имат втори живот, разказва още Ангел Зарев под звуците на шевната машина в интервю на Габриела Гаврилова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Барабанистите Ямато представят новата си програма „Предизвикателството“ във Варна

Дванадесетте японски барабанисти от група Ямато ще представят новата си програма „Предизвикателството” на 13 ноември в двореца на културата и спорта във Варна. Варненци за първи път ще се насладят на звуците на тайко-барабаните по време на турнето на групата. Зрелищното шоу предлага на зрителите както звукови така и визуални преживявания -..

обновено на 13.11.18 в 07:23

Поглед с усмивка към трагичните моменти в историята ни

На 11 ноември светът отбеляза 100 години от края на Първата световна война. Днес, на 12 ноември от 18 часа, във Варна по този повод ще бъде открита уникална изложба на политически карикатури. Тя ще бъде представена в Дома на архитекта. Краеведът Християн Облаков разкри интересни детайли за нея в ефира на Радио Варна. Въпреки че слушателите го..

публикувано на 12.11.18 в 14:29

Райската ябълка от центъра на Варна

Най-красивата райска ябълка - така определят минувачи дървото, което се намира в частен двор на метри от кооперативния пазар във Варна. За него ми разказаха продавачите от сергиите. И докато чаках собствениците да отворят вратата, хората потвърдиха, че чакането е оправдано, тъй като това е най-вкусната райска ябълка.  Природата е била щедра и тази..

обновено на 11.11.18 в 09:58
Марин Костов

Битката при Варна от 1444г. променя съдбата на Европа

Има битки, които променят историята. Има битки, които остават в паметта на народите. Има младежи, които дават живота си за идеали. Това се случва в 1444 година, когато за последен път Европа прави опит организирано да се противопостави на настъпващите от Азия османски орди.  През 1439 г. във Флоренция се сключва уния между православната и..

обновено на 10.11.18 в 20:50

До Лондон и назад

Д-р Вълкан Иванов е хирург и консултант по онкопластична хирургия на гърда. След 7-годишен престой в Обединеното кралство и с натрупан значителен опит в областта на хирургията на гърда се завръща в България.  Във Великобритания обществото е подредено, всичко се случва, когато трябва да се случи, дори и най-баналното "автобусите не закъсняват",..

публикувано на 06.11.18 в 11:27

"Вместо сладко - кръшкайте веднъж седмично!", д-р Огнян Пелов

Д-р Огнян Пелов е интересен човек. Роден на 9 август 1960 г. в гр. Бяла Слатина в семейство на лекари. През 1984 г. той завършва медицина и започва да практикува акушерство и гинекология в родния си град (до 1990 г). Следва обучение в “University of Stellenbosch” – Южна Африка, работи в “Еdendale Hospital” – Pietermaritzburg и Университетската..

публикувано на 04.11.18 в 14:42

Писателят Александър Секулов: Изкуството е ежедневно приближаване към провала, другото е занаят

Александър Секулов е български писател, поет , публицист и журналист. Роден е в Пловдив на 6 януари 1964 г. Автор на романите „Колекционер на любовни изречения“, „Малката светица и портокалите“, „Господ слиза в Атина”, „Гравьор на сънища“, „Островът“ и „Скитникът и синовете“. Има издадени три книги с есета . Сред..

публикувано на 30.10.18 в 10:54