Как да съхраним коженото яке през лятото?

| обновено на 12.07.18 в 11:49
4
Снимка: Радио Варна

Да обичаш  миризмата на кожа и да изпитваш удоволствие от това да я обработваш – това прави почти 40 години Ангел Зарев. Той е доктор на науките и има патенти за това как да се обработват по-качествено и бързо кожените изделия. Преди години имал сериозен бизнес в бранша, а днес ремонтира повредени чанти и якета или дава нов живот на неизползвани вече кожени предмети.

Интервю на Габриела Гаврилова:

За ръкавици се счита, че най-здрава е ярешката и еленовата кожа. За дрехи - телешката. Но всичко е въпрос на компромиси - телешката е здрава, но не е така фина, докато агнешката е такава, но не е здрава. Компромисни варианти трябва да се търсят.
Особено в последните години в новото производство се използват много фини кожи, за да се купуват, но те не са толкова здрави и се късат лесно.
Това яке, което са Ви донесли за ремонт, какъв проблем има ?
Скъсано е под мишниците. Може да е имало някакво напрежение или нещо от шевовете. Често пъти при слизане от кола или автобус дрехата някъде се закача и след това се търси майстор.
Как може да "удължим" живота на кожените изделия?
Като се съхраняват добре и използваме препарати, които не са скъпи, но дават добър резултат. Подобрява се и външният вид. Аз боядисвам с фабрични бои, които дават ефект.
Как да познаем естествената кожа?
Технологията е такава, че неспециалист трудно може да направи разлика между естествена и изкуствена кожа. Обикновено обаче има корелация между цена и качество. Ако цената е висока е по-възможно да е истинска кожа и качествено изпълнение. Ако е по-ниска, рискът е повече.
Не е достатъчно да се доверим на знака за естествена кожа?
Много пъти в определен предмет има комбинации между естествена и изкуствена кожа. Например в една много скъпа чанта дръжките са от изкуствена кожа и след месец трябва да се сменят. Това се случва много често в последно време. Повечето неща се правят, за да имат добър търговски вид и да се продадат, но след това започват проблемите.
Работата за мен е удоволствие. Така е от години. Сега още повече. Обичам да изработвам нестандартни неща. Идват клиенти, които искат да направя от стари ботуши нещо ново. Много неща могат да се направят от кожени предмети, които са излезли от употреба.
Морският въздух как се отразява върху кожените предмети?
Особено ако е кожа с косъм. Те се съхраняват в платнени торбички, за да дишат. И да не са в помещения, където има влага. От влагата се появяват миризми и намалява здравината на кожата. В такива случаи се изнасят на слънце веднъж на месец. Това е задължително за палтата с косъм.
Аз обичам кожата. Миризмата и работата с нея ми доставя удоволствие. Това съм завършил през 1981 година. Доктор на науките съм, защитих дисертация и съм в този бранш от времето, когато имаше промишленост. Имам защитени патенти с голям икономически ефект. Сега няма предприятия и всичко е история.
Вие не сте от Варна?
Ожених се в София и след това дойдохме тук. По - спокойно е.
Бизнесът върви ли тук?
Това не може да се нарече бизнес. Това са услуги. Преди имах бизнес. Правехме ръкавици. Сега постигам крайната фаза на майсторлъка - нестандартни неща, които ми носят по-голямо удоволствие. Така мисля за момента.
Още от интервюто с Ангел Зарев можете да чуете в звуковия файл. Как правилно да съхраняваме кожените изделия и какъв е шанса да имат втори живот, разказва още Ангел Зарев под звуците на шевната машина в интервю на Габриела Гаврилова.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Богатата колекция от ръкописи на Музея на Възраждането

Водни знаци са поставяни   върху хартия далеч преди това да се прави на банкноти. Обичайно през късното Средновековие производителите маркирали по този начин своето производство, разказва директорът на Музея на Възраждането във Варна Мариана Николова. Той съхранява изроботената подвързия на първия препис на История славянобългарска, направен от..

публикувано на 16.02.19 в 17:52

Кафето в крафт бирите... или как едно хоби се превърна в бизнес

Нестандартен старт в деня на виното и любовта ще дадем с глътка ароматна крафт бира с кафе... И ще отговорим на въпроса кое е по-полезно – бирата или виното? И още...как хобито се превръща в бизнес и то за човек със сериозна професия на юрист. За крафт бирите с аромат на малини, какао, кафе, а скоро и с люти чушки разговаряме с адв. Николай Балачев,..

публикувано на 14.02.19 в 08:37
Сника: Добромир Добрев

Днес е Международният ден на сватбените агенции

На 12 февруари отбелязваме Международния ден на сватбените агенции.  Първата сватбена агенция е открита преди повече от 360 години в Лондон.  Какви са най-честите желания на младоженците и кой поема инициативата за избор на декорации и място  за "големия ден"?  С тези въпроси репортерът ни Ваня Славова се обърна към сватбения агент Биляна..

публикувано на 12.02.19 в 11:11
Кадър от филма

Филм за Гьола във Варна на „Берлинале“

Филм за Гьола във Варна ще бъде представен на „ Берлинале” . Режисьор на немската лента „Die grube” е българката Христиана Райкова, която е родом от Варна, но учи и работи в Германия. Действието в „Гьолът“ е съсредоточено в познатия на всички варненци минерален басейн, известен и като „Топлата вода”. Пълнометражният документален филм „Die..

публикувано на 08.02.19 в 15:39

Адвокат Кашъмов: Критериите в ЗЗЛД, по които ще се преценява работата на журналистите, отиват отвъд изискванията на GDPR

Десетте критерия, формулирани към промените в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), по които ще се преценява работата на журналисти, писатели и учени с лични данни, са прецедент в правото на европейските държави, коментира за Радио Варна адвокат Алексанър Кашъмов, ръководител на Програма „Достъп до информация“. Припомняме, че президентът Румен..

публикувано на 07.02.19 в 14:54

Над 20 000 пациенти са минали през ПET скенера в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна за 10 години

На 1 юли 2009 година в клиниката по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Св. Марина" бе изследван първият пациент в България с така наречения PET скенер или позиторно-емисионен томограф, с което става пионер в тази дейност в страната. По това време процедурата вече е стандартно диагностично изследване във водещите медицински центрове в Европа и по..

публикувано на 07.02.19 в 14:08

Къде са "заспали" акциите ни?

Министерството на финансите готви мерки за раздвижване на "спящите" акции от първата вълна на масовата приватизация. Ведомството публикува за обществено обсъждане Концепция за личните сметки на физически лица, водени от "Централен депозитар" АД. Срокът за изразяване на мнения и становища по нея приключва на 15 февруари. Веселин Моров ,..

публикувано на 06.02.19 в 18:15