Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да съхраним коженото яке през лятото?

| обновено на 12.07.18 в 11:49
4
Снимка: Радио Варна

Да обичаш  миризмата на кожа и да изпитваш удоволствие от това да я обработваш – това прави почти 40 години Ангел Зарев. Той е доктор на науките и има патенти за това как да се обработват по-качествено и бързо кожените изделия. Преди години имал сериозен бизнес в бранша, а днес ремонтира повредени чанти и якета или дава нов живот на неизползвани вече кожени предмети.

Интервю на Габриела Гаврилова:

За ръкавици се счита, че най-здрава е ярешката и еленовата кожа. За дрехи - телешката. Но всичко е въпрос на компромиси - телешката е здрава, но не е така фина, докато агнешката е такава, но не е здрава. Компромисни варианти трябва да се търсят.
Особено в последните години в новото производство се използват много фини кожи, за да се купуват, но те не са толкова здрави и се късат лесно.
Това яке, което са Ви донесли за ремонт, какъв проблем има ?
Скъсано е под мишниците. Може да е имало някакво напрежение или нещо от шевовете. Често пъти при слизане от кола или автобус дрехата някъде се закача и след това се търси майстор.
Как може да "удължим" живота на кожените изделия?
Като се съхраняват добре и използваме препарати, които не са скъпи, но дават добър резултат. Подобрява се и външният вид. Аз боядисвам с фабрични бои, които дават ефект.
Как да познаем естествената кожа?
Технологията е такава, че неспециалист трудно може да направи разлика между естествена и изкуствена кожа. Обикновено обаче има корелация между цена и качество. Ако цената е висока е по-възможно да е истинска кожа и качествено изпълнение. Ако е по-ниска, рискът е повече.
Не е достатъчно да се доверим на знака за естествена кожа?
Много пъти в определен предмет има комбинации между естествена и изкуствена кожа. Например в една много скъпа чанта дръжките са от изкуствена кожа и след месец трябва да се сменят. Това се случва много често в последно време. Повечето неща се правят, за да имат добър търговски вид и да се продадат, но след това започват проблемите.
Работата за мен е удоволствие. Така е от години. Сега още повече. Обичам да изработвам нестандартни неща. Идват клиенти, които искат да направя от стари ботуши нещо ново. Много неща могат да се направят от кожени предмети, които са излезли от употреба.
Морският въздух как се отразява върху кожените предмети?
Особено ако е кожа с косъм. Те се съхраняват в платнени торбички, за да дишат. И да не са в помещения, където има влага. От влагата се появяват миризми и намалява здравината на кожата. В такива случаи се изнасят на слънце веднъж на месец. Това е задължително за палтата с косъм.
Аз обичам кожата. Миризмата и работата с нея ми доставя удоволствие. Това съм завършил през 1981 година. Доктор на науките съм, защитих дисертация и съм в този бранш от времето, когато имаше промишленост. Имам защитени патенти с голям икономически ефект. Сега няма предприятия и всичко е история.
Вие не сте от Варна?
Ожених се в София и след това дойдохме тук. По - спокойно е.
Бизнесът върви ли тук?
Това не може да се нарече бизнес. Това са услуги. Преди имах бизнес. Правехме ръкавици. Сега постигам крайната фаза на майсторлъка - нестандартни неща, които ми носят по-голямо удоволствие. Така мисля за момента.
Още от интервюто с Ангел Зарев можете да чуете в звуковия файл. Как правилно да съхраняваме кожените изделия и какъв е шанса да имат втори живот, разказва още Ангел Зарев под звуците на шевната машина в интервю на Габриела Гаврилова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05