Как да съхраним коженото яке през лятото?

| обновено на 12.07.18 в 11:49
Снимка: Радио Варна

Да обичаш  миризмата на кожа и да изпитваш удоволствие от това да я обработваш – това прави почти 40 години Ангел Зарев. Той е доктор на науките и има патенти за това как да се обработват по-качествено и бързо кожените изделия. Преди години имал сериозен бизнес в бранша, а днес ремонтира повредени чанти и якета или дава нов живот на неизползвани вече кожени предмети.

Интервю на Габриела Гаврилова:

За ръкавици се счита, че най-здрава е ярешката и еленовата кожа. За дрехи - телешката. Но всичко е въпрос на компромиси - телешката е здрава, но не е така фина, докато агнешката е такава, но не е здрава. Компромисни варианти трябва да се търсят.
Особено в последните години в новото производство се използват много фини кожи, за да се купуват, но те не са толкова здрави и се късат лесно.
Това яке, което са Ви донесли за ремонт, какъв проблем има ?
Скъсано е под мишниците. Може да е имало някакво напрежение или нещо от шевовете. Често пъти при слизане от кола или автобус дрехата някъде се закача и след това се търси майстор.
Как може да "удължим" живота на кожените изделия?
Като се съхраняват добре и използваме препарати, които не са скъпи, но дават добър резултат. Подобрява се и външният вид. Аз боядисвам с фабрични бои, които дават ефект.
Как да познаем естествената кожа?
Технологията е такава, че неспециалист трудно може да направи разлика между естествена и изкуствена кожа. Обикновено обаче има корелация между цена и качество. Ако цената е висока е по-възможно да е истинска кожа и качествено изпълнение. Ако е по-ниска, рискът е повече.
Не е достатъчно да се доверим на знака за естествена кожа?
Много пъти в определен предмет има комбинации между естествена и изкуствена кожа. Например в една много скъпа чанта дръжките са от изкуствена кожа и след месец трябва да се сменят. Това се случва много често в последно време. Повечето неща се правят, за да имат добър търговски вид и да се продадат, но след това започват проблемите.
Работата за мен е удоволствие. Така е от години. Сега още повече. Обичам да изработвам нестандартни неща. Идват клиенти, които искат да направя от стари ботуши нещо ново. Много неща могат да се направят от кожени предмети, които са излезли от употреба.
Морският въздух как се отразява върху кожените предмети?
Особено ако е кожа с косъм. Те се съхраняват в платнени торбички, за да дишат. И да не са в помещения, където има влага. От влагата се появяват миризми и намалява здравината на кожата. В такива случаи се изнасят на слънце веднъж на месец. Това е задължително за палтата с косъм.
Аз обичам кожата. Миризмата и работата с нея ми доставя удоволствие. Това съм завършил през 1981 година. Доктор на науките съм, защитих дисертация и съм в този бранш от времето, когато имаше промишленост. Имам защитени патенти с голям икономически ефект. Сега няма предприятия и всичко е история.
Вие не сте от Варна?
Ожених се в София и след това дойдохме тук. По - спокойно е.
Бизнесът върви ли тук?
Това не може да се нарече бизнес. Това са услуги. Преди имах бизнес. Правехме ръкавици. Сега постигам крайната фаза на майсторлъка - нестандартни неща, които ми носят по-голямо удоволствие. Така мисля за момента.
Още от интервюто с Ангел Зарев можете да чуете в звуковия файл. Как правилно да съхраняваме кожените изделия и какъв е шанса да имат втори живот, разказва още Ангел Зарев под звуците на шевната машина в интервю на Габриела Гаврилова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънцето - наш приятел или враг?

Безспорен факт e, че в разумни дози слънцето е полезно и важно за нашето здраве. Неговите ултравиолетови лъчи играят основна роля в синтеза на витамин D, който помага на калция да се усвои пълноценно от костната система. Ултравиолетовите лъчи благоприятстват лечението и на някои кожни заболявания, но прекалено дългото излагане под слънцето..

публикувано на 18.07.18 в 13:31
Върбан Петков

От Варна до Елбрус - най-високия връх в Европа

Изкачване на върховете Казбек и Елбрус в Кавказ ще предприемат членове на ТД „Владислав Варненчик“. Групата включва  - Красимир Керчев, Цветалин Цонев, Недялко Недялков и Върбан Петков. Те тръгват от Варна на 19 юли, а връщането им е планирано за 1 август. Връх Казбек е висок 5033 м. Той ще бъде спирка за аклиматизация на групата,..

публикувано на 18.07.18 в 05:45

В ловешко село произвеждат "жив шоколад"

„Жив” шоколад произвеждат в ловешкото село Дойренци Любомир Христов и съпругата му - бивши IT специалисти. Даниела Стойнова разказва за специалната технология и за смисъла да предпочетеш селото пред шума на големия град: Шоколадът се прави от сурови зърна, без термична обработка. Те се мелят в гранитна каменна мелница за 48 часа, след което..

публикувано на 14.07.18 в 14:44

Бабините черги влизат в дома ни?

На съвременното в изработката на тъканите черги залага Росица Станева от Варна. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Тя е зад хоризонталния стан вече 8 години, била е ученичка на Дария Апостолова, а преди това е завършила и..

публикувано на 12.07.18 в 17:20

Какво подаряват свекървите?

По накитите някога определяли социалния статус на една жена. Колкото повече и от по-благородни метали са пафтите и пендарите, толкова по-богато е нейното семейство, най-вече това на съпруга й. Пафтите се носели само от омъжени жени, след като ги получат като дар при годежа или сватбата си. Традицията позволява само на тях да носят метални..

публикувано на 11.07.18 в 13:30

Изложба разкрива духа на Чили и Мексико във Варна

Първата си самостоятелна изложба представя тази седмица Паола Монтиглио във Варна. Озаглавена "Пътешествие към душата", тя е вдъхновена в по-голямата си част от стила, зародил се от т.нар. Dia de Los Muertos. Сред най-известните му символи е този на мексиканският череп, който може да се види в най-различни области. Той вдъхновява модни облекла,..

публикувано на 11.07.18 в 08:45

Божидар Чапаров: Искаме "Спартак" да развива детско – юношеската школа

"Стадион „Спартак” е част от една сага, която е започнала преди 10-12 години. Тогава при управлението на един друг кмет в друг състав на общински съвет, с друг председател на ОбС се взема решение общината да стане съакционер в едно дружество, коментира в предаването "Позиция" на Радио Варна председателят на Комисията по благоустройство и..

публикувано на 10.07.18 в 16:25