Депутатите приеха промените в Закона за интеграцията на хората с увреждания

Снимка: БГНЕС

Депутатите гласуваха окончателно промените в Закона за интеграцията на хората с увреждания. Месечната добавка за социална интеграция ще се предоставя в зависимост от степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането. До спешната промяна в закона се стигна, след като Върховният административен съд отмени уеднаквяването на размера на добавките на хората с увреждания в Правилника за прилагане на закона.

Поправките в закона касаят близо половин милион души в страната. С промените в закона се въведе и определянето на базата за изчисляване на месечната добавка за социална интеграция според гарантирания минимален доход, като месечната добавка за транспортни услуги в размер на 15 процента се запазва. Също така се запазва месечната добавка за ползването на информационни и телекомуникационни услуги в размер на 20 процента от гарантирания минимален доход.

Законодателните промени влизат в сила със задна дата от 12 юни.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади богослови създадоха православна медия с канал в YouTube

Коментари по актуални църковни проблеми и слова за православните празници публикуват в сайта dobrotoliubie.com млади богослови, юристи и филолози. Това е първият православен сайт в България, който започна да излъчва и на живо в социалната мрежа Фейсбук и има канал в YouTube . Периодично в сайта се публикуват преводни текстове на видни богослови и..

публикувано на 13.11.18 в 15:55

Лондон обяви, че сделка за Брекзит може да има до 48 часа

Обединеното кралство и Европейският съюз почти са постигнали вече сделката за Брекзит и тя може да бъде сключена окончателно в рамките на следващите 24 до 48 часа, каза заместник на британската министър-председателка Тереза Мей по радио Би Би Си, цитиран от Ройтерс. "Сега сме почти на финала. Министър-председателката каза, че не може да има..

публикувано на 13.11.18 в 12:32

Очакваме позитивен доклад на Европейската комисия

Позитивен доклад на ЕК очаква България за напредъка по механизма за сътрудничество и проверка, предаде БГНЕС. ЕК ще представи днес следобед редовните доклади по механизма за сътрудничество и проверка за Румъния и България, най-вероятно след колегиума на комисарите в Страсбург. Неофициално се говори, че наблюдението над България може да отпадне..

публикувано на 13.11.18 в 11:52

13 ноември - денят, в който сме по-добри

Днес е денят, в който сме по-добри. Или още по-важно - денят, в който започваме да бъдем по-добри. Всеки сам за себе си ще реши какво го прави такъв - дребен жест към близък човек, зрънце внимание към непознат или загърбване на лош навик. Но си заслужава, не само защото днес отбелязваме "Денят на добротата"...

публикувано на 13.11.18 в 11:50

Българският език звучи в Абу Даби благодарение на училище "Камбана"

Всяко трето българско дете се ражда извън страната, а само за последните 30 години над 2 млн. българи са напуснали родината. Данните са от изследвана на „Сова харис”. Над 1 милион българи от 18 до 64 години имат нагласата да мигрират, за да търсят своето място зад граница. Това, което кара сънародниците ни да емигрират, е..

обновено на 13.11.18 в 08:45
Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер говори пред Европарламента в Страсбург за перспективите за членство в ЕС на Западните Балкани.

ЕК излиза с оценка за напредъка на България

Европейската комисия ще представи днес докладите за напредъка на България и на Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Очаква се това да не бъдат последните доклади. Предвижда се ЕК да изрази готовност за прекратяването на механизма в досегашния му вид в следващите месеци, ако условията за това бъдат изпълнени. Докладът ще съдържа..

публикувано на 13.11.18 в 07:01

Лондон, Париж и Ню Йорк водят класация на градове с най-добри условия на живот

Лондон, Париж и Ню Йорк водят класация на градове с най-добри условия на живот, съставена от Резонанс кънсълтанси (Resonance Consultancy) въз основа на анализ на 24 параметра в 6 категории и цитирана от ТАСС. След тях следват Токио, Барселона и Москва. При съставянето на рейтинга Уърлд бест ситис (World Best Cities) са отчетени..

публикувано на 13.11.18 в 06:35