Проект на Варненския свободен университет подготовя кадри по заявка на бизнеса

Снимка: Радио Варна

За подготовката на кадри за бъдещето на бизнеса Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" предлага иновативния проект „Дигитално образование за икономически растеж и социално приобщаване“.

Проектът обхваща серия от иновативни програми в областта на предприемачеството, кръговата икономика, цифровите технологии, дигиталния маркетинг и киберсигурността, обяви в интервю за Радио Варна президентът на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова.

Сред основните му цели са създаването на споделено пространство за цифрово образование, изследвания и технологичен трансфер, изграждане на работещи отношения между университетите, бизнеса, НПО и държавните структури за реализация на плана за цифрово образование.
СнимкаПроектът е фокусиран върху разширяването на партньорската мрежа на Варненския свободен университет и привличане на бизнеса в образователния процес.

След успешното представяне на проекта в рамките на три от най-авторитетните събития в областта на икономиката и технологиите - Пловдивският икономически форум, Webit и срещата на върха между правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа (16+1), вече са налице първите заявки за обучение, стажантски места и участие на експерти в обучението. Проектът е отворен за фирми – партньори, които да станат част от споделеното пространство за наука и образование – Алианс 4.0. 

Първите конкретни резултати от проекта са създадените иновативни магистърски програми по предприемачество, кръгова икономика, киберсигурност, дигитално строителство и интелигентни системи за сигурност, по които обучението започва от новата учебна година, от 1 октомври.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гледаме с просто око най-ярката комета за годината

Най-ярката комета за годината, позната под името 46Р/Виртанен ще може да се наблюдава днес с просто око, ако обаче атмосферните условия го позволяват. Тази неделя тя  се намира най-близо до Земята. Кометата 46Р/Виртанен спада към семейството комети на Юпитер, затова орбитата й и орбиталният ѝ период не са постоянни величини, а зависят от..

публикувано на 16.12.18 в 10:42

"Златната топка" на Стоичков идва във Варна

Варненци ще могат да се снимат със "Златната топка" на Христо Стоичков. Всичко това ще стане във вторник - 18 декември, когато Камата ще представи единствената си официална биография "Христо Стоичков. Историята"! Всеки, който желае ще може и да си вземе автограф от легендата на българския и световния футбол, в който все още много хора по света..

публикувано на 16.12.18 в 10:32

Български фотограф пребори конкуренцията за участие в полярна експедиция

Българският фотограф Юли Панайотов , спечели онлайн надпревара за участие в полярна експедия в Арктика . Пътуването е през пролетта на 2019 г. Маршрутът на експедицията минава през Норвегия и Швеция, а средната температура там е дори и по него време на годината е около -30 градуса. Пътуването се организира вече дълги години и е с..

публикувано на 16.12.18 в 10:19

Детски хор "Добри Христов" с концерт днес

Варненският детски хор "Добри Христов" , който тази година отбелязва 65 години от основаването си , ще пее за варненската публика днес. Хористите от детския и концертния състав , с диригент Галина Станишева и пианист Биляна Енева ще разкажат с песни различни коледни истории, подкрепени от музикантите Валери Ценков - ударни инструменти и Борис..

обновено на 16.12.18 в 09:29

Продължава набирането на дарения за школа "Дедал"

Продължава набирането на дарения за варненската школа "Дедал" - първата у нас, която търси финансиране чрез дарения в глобална платформа Global Giving. Крайният срок е 31 декември, а целта, която се търси е 10 хил. щатски долара, каза за Радио Варна един от основателите на школата – Дарин Сотиров. Към 16 декември са събрани малко над 6..

обновено на 16.12.18 в 09:28

Млади математици набират средства за олимпиада в Казахстан

Ученици от МГ Варна събират дарения за участието си в Жаутиковската международна олимпиада по математика, физика и информационни технологии в казахската столица Алмати през януари. В групата влизат трима 11-класници, Калина Георгиева, Димитър Опърлаков и Иво Карагьозов, както и две зрелостнички – Златина Милева и Силви Койчева. За..

публикувано на 16.12.18 в 08:41

Оркестърът на ВМС ще свири за варненци

Коледният концерт на представителния духов оркестър на ВМС е насрочен за 20 декември. По традиция, изпълненията на военните ни моряци са с вход свободен. Мястото е ФК, а началото на концерта е от 19 ч. В програмата влизат какво творби от световната класика, така и доста съвременна рок и поп музика. Диригенти са кап. III ранг Мирослав Трифонов и..

публикувано на 16.12.18 в 08:18