Проект на Варненския свободен университет подготовя кадри по заявка на бизнеса

Снимка: Радио Варна

За подготовката на кадри за бъдещето на бизнеса Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" предлага иновативния проект „Дигитално образование за икономически растеж и социално приобщаване“.

Проектът обхваща серия от иновативни програми в областта на предприемачеството, кръговата икономика, цифровите технологии, дигиталния маркетинг и киберсигурността, обяви в интервю за Радио Варна президентът на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова.

Сред основните му цели са създаването на споделено пространство за цифрово образование, изследвания и технологичен трансфер, изграждане на работещи отношения между университетите, бизнеса, НПО и държавните структури за реализация на плана за цифрово образование.
СнимкаПроектът е фокусиран върху разширяването на партньорската мрежа на Варненския свободен университет и привличане на бизнеса в образователния процес.

След успешното представяне на проекта в рамките на три от най-авторитетните събития в областта на икономиката и технологиите - Пловдивският икономически форум, Webit и срещата на върха между правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа (16+1), вече са налице първите заявки за обучение, стажантски места и участие на експерти в обучението. Проектът е отворен за фирми – партньори, които да станат част от споделеното пространство за наука и образование – Алианс 4.0. 

Първите конкретни резултати от проекта са създадените иновативни магистърски програми по предприемачество, кръгова икономика, киберсигурност, дигитално строителство и интелигентни системи за сигурност, по които обучението започва от новата учебна година, от 1 октомври.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Световният ден на туризма ще е посветен на каузата „Варна - дестинация четири сезона“

Кръгла маса на тема „Варна - дестинация четири сезона“ ще се проведе на 27-ми септември - Световен ден на туризма, от 17 ч. в гранд хотел „Варна“. На срещата са поканени представители от всички сфери на туристическия бранш. Ще бъде представен анализ на отминалия активен сезон, ще се обсъдят възможностите за утвърждаването на Варна като..

публикувано на 25.09.18 в 17:13
Аюуне Сули свири на колого - традиционна ганайска китара

Музика от Гана звучи във Варна

С концерт в крайбрежно заведение във Варна Аюуне Сули и Кинг Аишоба ще представят фолклора на Гана. Изпълнението им е днес между 18 и 19 часа и е по покана на Младежка формация "Аморфа". Малко по-рано през деня те се срещнаха с ученици от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” в града. Музикантите от Гана бяха в..

публикувано на 25.09.18 в 16:58

Ученици от Суворово ще наблюдават работата на дрон от Института по океанология в Европейската нощ на учените

Дванадесетокласници от СУ „Никола Вапцаров“ в Суворово ще присъстват на презентациите, които подготвят учени и специалисти от Института по океанология във Варна. Срещата ще бъде част от европейската Нощ на учените, която ще се проведе на 28 септември т.г. във Фестивалния и конгресен център във Варна. «От близо 2 години работим съвместно с..

публикувано на 25.09.18 в 15:39

Пощенска марка, посветена на обявяването на Добрич за Град на българската бойна слава

По повод обявяването на Добрич за Град на българската бойна слава „Български пощи“ ЕАД издадоха марка с персонализирана винетка и еднодневен плик. Те бяха представени на откритата днес, в Деня на Добрич, филателна изложба под наслов „Добруджа през вековете. Добрич – град на българската бойна слава!“. Ръководителят на областната пощенска..

публикувано на 25.09.18 в 15:36

Започва възстановяване на нивите, унищожени от строителни отпадъци в местността Момчил край Балчик

Министерство на околната среда съгласува проект за рекултивация на нарушени терени в местността Момчил край Балчик. Нивите са били увредени при експлоатация на бивша кариера и замърсени със строителни отпадъци. Целта на инвеститора „Албена“ АД е да се възстановят земеделските земи, които са в имоти с обща площ 630 декара...

публикувано на 25.09.18 в 15:23

"Умна пейка" ще има във Варна

До броени седмици във Варна ще бъде монтирана „умна” пейка. Оборудвана със слънчеви батерии, тя не само ще предоставя възможност за зареждане на мобилни устройства, но и безплатен безжичен интернет, smart осветление и дори сензор, който да замерва чистота на въздуха, който дишаме. Зад идеята стоят група млади ентусиасти от Варна,..

публикувано на 25.09.18 в 15:11

Нови стълби има вече в подлеза на спирка "Явор"

Подлезът на спирка "Явор", чийто проточил се и необезопасен ремонт предизвика стотици гневни коментари, вече има нови стълби. Там са премахнати всички разрушени стъпала и бяха излети новите. Поставена е и новата мозайкова настилка. Предстои да бъде освежен и самият подлез, както и подходите към спирките. Чуйте какво коментираха пред Даниела..

публикувано на 25.09.18 в 15:10